Şimdi Ara

Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ilk kez bir insana nakledildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Massachusetts General Hospital'daki cerrahlar dünyada bir ilke imza atarak 62 yaşındaki bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakletti. Bu operasyonun organ nakline ihtiyaç duyan hastalara daha kolay ulaşılabilir organlar sağlama yolunda atılmış önemli bir adım olduğu belirtildi. Yaklaşık dört saat süren ameliyat 16 Mart'ta gerçekleşirken nakledilen böbreğin ise düzgün çalıştığı ve idrar üretimi gerçekleştirdiği açıklandı.



    Organ naklinde tarihi bir eşik



    Kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenleri olan tip 2 diyabet ve yüksek tansiyonu bulunan 62 yaşındaki Richard (Rick) Slayman’in ameliyat sonrasında durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edilmesinin beklendiği belirtildi. Ameliyat aynı zamanda uygun insan donör organı sıkıntısı nedeniyle bilim insanlarının onlarca yıldır araştırdığı ksenotransplantasyon (hayvan organlarının insanlarda kullanılması) için gelinen son noktayı gösteriyor. Böbrek ise organ naklinde küresel olarak en çok ihtiyaç duyulan organ konumunda bulunuyor.



    Bu nakil gerçekleştirilmiş olsa da domuz organlarının insan vücuduna nakledilmesinin önünde büyük bir engel var. Massachusetts General Hospital Organ Nakli Merkezi Direktörü Joren Madsen, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Kolay olsaydı şimdiye kadar çoktan yapmış olurduk ama değil. İnsan bağışıklık sistemi domuz organına inanılmaz derecede şiddetli tepki veriyor."



    Çözüm CRISPR olabilir




    Araştırmacılar bağışıklık sisteminin reddetme olasılığını azaltmak için gen düzenleme teknolojisine yönelmeyi tercih etti. Ameliyatta kullanılan böbrek, eGenesis tarafından yetiştirilen bir donör domuzdan alındı. Şirketteki bilim insanları, zararlı domuz genlerinin çıkarılması ve bazı insan genlerinin eklenmesi de dahil olmak üzere domuza 69 genetik düzenleme yapmak için CRISPR-Cas9 teknolojisini kullandılar. Aynı şekilde CRISPR tekniği domuz genomunda bulunan ve insan alıcıyı enfekte edebilecek doğuştan gelen virüsleri etkisiz hale getirmek için kullanıldı.



    Domuz böbrekleriyle birlikte bilim insanları ayrıca genleri düzenlenmiş domuz kalplerini insanlarda kullanmayı da araştırıyor. Şimdiye kadar domuz kalpleri iki insana nakledilmiş olsa da iki vakada da hastalar sadece birkaç ay yaşayabildi.



    Ayrıca Bkz.Elon Musk videoyu paylaştı: Beyin çipi takılan hasta sadece düşünerek satranç oynadı



    Bununla birlikte Slayman'a 2018 yılında hastanede böbrek nakli yapılmış, ancak başarısızlık belirtileri görülmesi üzerine geçen yıl tekrar diyalize girmek zorunda kalmıştı. Ne yazık ki diyaliz komplikasyonlara neden oldu; hastanın kan damarları pıhtılaşıyor ve iflas ediyordu. Bu noktada Slayman’ın doktorları ona domuz böbreği naklini önerdi. Normal şartlarda bu tip bir önerinin kabul edilmesi mümkün değil fakat ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu tip özel, yaşamı tehdit eden ve başka bir seçeneğin olamadığı durumlarda deneysel tedavinin kullanılması için "merhametli kullanım" izin verebiliyor.



    Nakil sonucunda Slayman'ın durumu iyi ve böbrek çalışıyor olsa da uzun vadeli sonuçlar henüz belli değil. Bilim insanları tahminde bulunmanın zor olduğu, çok fazla bilinmeyen faktörün olduğunu ve bunun ilk defa yapıldığını aktarıyor. Ameliyat ve prosedür, Slayman'ın tekrar diyalize girmesi gerekmezse başarılı sayılacak. Ekip, domuz böbreğinin Slayman'ın sağlığını iyileştirmesini ve bağışlanan başka bir insan böbreği alması için ona zaman kazandırmasını umuyor. eGenesis tarafından daha önce yapılan klinik öncesi testlerde böbreğin iki yıldan fazla bir süre normal şekilde çalıştığı görülmüştü.




    Kaynak:https://www.washingtonpost.com/health/2024/03/21/gene-edited-pig-kidney-transplant/
    Kaynak:https://apnews.com/article/pig-kidney-transplant-boston-c7fb54b1b1f1ece3b41b85f105fe4b98
    Kaynak:https://hms.harvard.edu/news/first-genetically-edited-pig-kidney-transplanted-human







  • 2 aya öldü haberini de görürüz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    Neden böyle bir yorum yaptınız? Karamsarlık mı, ön yargı mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Domuz eti enfeksiyonlara açıktır bu sebepten kısa sürede ölebilir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Organ kaçakçılığından bin kat iyi. Ve umarım böylesine hayati organlarla sınırlı kalır bu iş. Eğer estetiğe giderse başka hayvanlarla olacakları hayal etmek istemiyorum (anladın sen onu)

  • İnşallah tutarda kurtuluruz. Böbrek naklinde bağış yapanda riske giriyor hani bulsan bile.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 1881-1938 kullanıcısına yanıt
    he nakil yapan doktorlarda maldı zaten bunu düşünemedi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • the show must go on kullanıcısına yanıt
    Doktorları bilmiyorum ama araştırmadan yorum yapanlara ne denir bilemiyorum .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ilk kez bir insana nakledildi



    Cidden. İsilik basmış görünce. Ne yazsam demiş, 3 vakte kadar ölür yazayım, üzerine bulaşan kiri taşın üzerine sürmüş. Domuz momuz, insan bedeni töbe haşa. Yemeyin denilen şeyi bedeninde taşıyacaksin bir de. Öbür tarafta kaynar irinleri içirip içirip o mideni patlatacaklar, sonra o mide tekrar oluşturulucak ve tekrar.





  • Domuz gibisin lafı gerçek oluyor desenize.



    Tamam kızmayın, çok sevindirici bir haber. Değer verdiğim bir arkadaşımın kardeşi nakil beklerken hayatını kaybetti. Neyden yaptıkları umurumda bile değil. Hatta tüm hayatı kurtulanların nakil günahını ben kabul ediyorum. Aha anlaşma, yeter ki kurtulsunlar.

  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    makaleyi okuduğum kadarı ile daha önceki nakil 2 yıldan fazla sürmüş 2 ay çok az olmadı mı ??

  • Neden birçok alanda önce domuz akıllarına geliyor acaba? Bir farkı mı var bunu da açıklasaymış keşke yazı. Neden başka bir hayvan değil mesela? Çok olduğundan mı, yoksa bir özelliğinden dolayı mı, yoksa tamamen duyugsal mı?

  • serafon kullanıcısına yanıt
    Domuz genetik olarak insana en yakın hayvandır. Organ nakli tartışmalarında, domuzdan alınan kalp kapakçıklarının insana nakledilebildiğini de duymuşsunuzdur. Bu genetik yakınlık sebebiyle tıp alanında domuzlar üzerinde çok araştırma yapılıyor. İmmun hastalıkların, otoimmun hastalıkların (Multipl Skleroz, Romatoid Artrit, Behçet, Lupus, Sjögren, Ankilozan Spondilit vs.) ve kanserlerin en önemli sebeplerinden biri yiyip içtiğimiz ürünler. Bu tür hastalıklar batı toplumunun hastalıklarıydı. Bizde görülme oranları eskiden çok düşüktü, artık her geçen gün artıyor. Sebebi malum ne idüğü belirsiz katkı dolu gıdaları tüketmek farkında olmadan domuz tüketmemiz!

    Vücudumuz kendinden olmayan, maddelere karşı antikor üretir biliyorsunuz. Domuz kaynaklı yağlara, proteinlere karşı da üretiyor, ancak genetik yapımızın benzerliği sebebiyle, ürettiğimiz antikorlar domuzla bizim hücrelerimizi karıştırıyor ve kendi bedenimize saldırmaya başlıyor. Sonuç: Otoimmun hastalık. Başka bir mekanizmayla da bu ürünler, genetik yapımızda değişikliklere neden olarak, kanserlere sebep oluyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Bu olayı eleştirenler umarım birgün domuz böbreğine muhtaç kalmazlar.

  • Bilim adamları daha iyisini yapana kadar en iyisi bu arkadaşlar.


    Kimse domuzdan organı almak yerine ölmeyi tercih etmez bence.

  • serafon kullanıcısına yanıt

    Domuz dokuları veya genetiği değiştirilmiş domuz dokuları, insanlar için tercih edilen bir kaynak olmasının birkaç nedeni vardır:Fizyolojik Benzerlikler: İnsanlar ve domuzlar arasında, özellikle organ boyutları ve fonksiyonları açısından önemli fizyolojik benzerlikler bulunur. Bu benzerlikler, organ nakli ve doku onarımı gibi tıbbi uygulamalarda domuz dokularının insanlar için uygun bir kaynak olmasını sağlar.Genetik Modifikasyon Kolaylığı: Domuzlar üzerinde genetik modifikasyon yapmak nispeten kolaydır. Bu, domuz dokularının insan bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesini önlemek için gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlar. Genetiği değiştirilmiş domuzlar, insan hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek dokular ve organlar sağlamada önemli bir potansiyel sunar.Erişilebilirlik ve Etik Avantajlar: Domuzlar hızlı ürerler ve büyük sayıda yavru üretme kapasitesine sahiptirler, bu da tıbbi araştırmalar ve organ nakli için gereken dokuların sürekli bir kaynağını sağlar. Ayrıca, insan organlarına olan yüksek talep ve yetersiz arz göz önüne alındığında, domuz dokuları etik açıdan daha az tartışmalı bir alternatif sunar.Uygulama Çeşitliliği: Domuz dokuları, tıbbi araştırmalardan organ nakline, doku mühendisliğine ve rejeneratif tıbba kadar çeşitli alanlarda kullanılabilir. Bu çeşitlilik, domuz dokularının insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini genişletir.Redüksiyon Riskinin Azaltılması: Genetiği değiştirilmiş domuz dokuları, insan bağışıklık sistemi tarafından reddedilme riskini azaltmak için tasarlanabilir. Örneğin, domuzdan insana bulaşabilecek virüslerin eliminasyonu veya insan bağışıklık sisteminin domuz dokularını daha kolay kabul etmesini sağlayacak yüzey proteinlerinin değiştirilmesi gibi stratejiler geliştirilebilir.Bu faktörler, domuz dokularının ve genetiği değiştirilmiş domuz dokularının, tıbbi tedavilerde kullanılmak üzere insanlar için neden tercih edilen bir kaynak olduğunu açıklamaktadır.

    Chat gpt 4 yanıtı. Buna benzer bilimsel çokca cevap bulabilirsiniz. Yemediğimiz sürece sorun yok :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    He kardes he

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 1881-1938 kullanıcısına yanıt
    Hah uzmanımız da yapti yorumu. Sadece o mu? Dinimiz bosuna haram etmemiş de, bu adam da haram oldu simdi de. Sonra eşini kıskanmayan tek canlı domuzdur, bu adam da artik eşini kıskanmaz de. Bunlari da ekle. Yav arkadas bu batı da orada cahil cahil isler yapıyorlar, biz de şeyini, yani elini sallasan uzmana çarpacak ama bi destek almıyorlar bizden.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunu yapanın ve yaptıranın cennette yeri yoktur.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.