Şimdi Ara

GİBUX işletim sistemi ile kamuda 143 milyon TL tasarruf (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
2
Favori
6.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tasarruf olacağı kesin ancak orada yazılı miktar biraz abartılı, sonuçta devlet kurumlarının çoğu windows ve ofisi korsan kullanıyor.

  • https://tr.libreoffice.org/ Türkçe LibreOffice varken hala MS Office kullanmak akıldışı bir saçmalık.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    söylediklerinde haklısındır....

    linux ün farklı bir yanı şu;
    çalışabilen en eski model hardware lere bile uyarlanabiliyor ve o performans için yapı verebileceği max performans da çalışıyor

    geçen arkadaşım beko için AE de ssd leri pata ya çeviren kart aldo. sebebi de eski sistemlerini daha performanslı olarak çalıştırabilmek. tabiki pata destekli bir makinede veri yolu hızı ile ss nin performans değeri karşılaştırılmaz ama adamlar ssd ile her açıdan daha performans lı çalışacakları kesin.

    Linux e SADECE birim satın alma olarak bakmak hata olabilir. en güzel yanı modüler yapıda olması bence.. yani siz bir SYSAdmin ve OS admin sağlamnız halinde sistemi ihtiyacınız olan performansa çekiyorsunuz.

    yıllar önce benim sco unix im çöktü. yazılımcı firma ben destek veremem dedi ve bize bir firma önerdi. adamlar oracle 7 den 8 e geçişimizi ve daha önce dell server ımızı aldığımız yerden çok daha üstün performans da çalışacak şekilde yedeklemeler dahil sistemi ayağa kaldırdı. evet 1 hafat sürdü ama yaptılar. ve server üzerinde bağlantı için özel kart vs olmamasına rağmen destek için basit bir 56k external modem ile de destek kısmını çözdüler. tabiki piyasadan SCO unix kalkalı çok oldu.
    biz binlerce dolara aldığımız dell server dan daha performanslısını adam kendi topladığı oem parçalar ile daha hızlı sistem kurabiliyor idi.

    linux ile ilk planda ihtiyaç duyulacak şey, ofis elemanları için MFP ler için driver sorunu. yani windows da yaptıkları herşeyi yapabiliyor olmaları gerek ki ben birçok mfp ye ait paket bulamadım. bu konuda yeterli bilgiye sahib sys admin ile sys support un yetişmesi lazım.

    görsellik ?
    kamu sektöründe her bölüm çok yoğun - hummalı bir çalışması yok ama yinede yeni çıkan masaüstü yazılımları ile bu fazlası ile yeterli. şahsen en sevdiğim xfce nin menü mantığı olmasına rağmen gnome un özellikle addon mantığı ve kolaylığı; arch ın paket yöneticisi derken aklıma deepin in store u geldi ki şuan görsellik ve kolaylık açısından en güzeli deepin in app store u sanırım

    kamu için sff model veya zero client mantığında makineler en uygunu. hatta think client ın kültablası ebatlarında ve masa üzerinde bir delik açılarak SIFIR alan kaplaması ap ayrı güzel

    burda kamu yazılımlarının web tabanlı hale gelmesi en uygunu gibi duruyor.

    mysql in ücretli versiyonun yapısı nasıl bilmiyorum. ama oracle ın özellikle ram adreslemesi ile log yapısı oldukça rahat bir performans sağlıyor. mssql deki server ın tüm adresini istila etmiyor. kendiniz yönetebiliyorsunuz ram i. eğer mysql de bu tür performans ve cluster mantığı var ise neden olmasın

    hatta küçük kamu kuruluşlarında firebird bile oldukça performanslı olabilir ama verilerin bir biri ile rahat iletişim ve entegrasyonu... tüm kamu verilerinin de merkezi 3-5 farklı lokasyonda disaster mantığında yedeklenebilmesi açısında, bu işin pro ları ile çalışmak daha mantıklı olur.

    kişisel olarak linux serilerinde windows dan alıştığım programların karşılıklarını ve görsleliklerini arasam da pek bulamıyorum veya hatalı yerde arıyorum.

    desktop ve son kullanıcı konusunda uzman arkadaşlardan rica etsem....

    son kullanıcıların en çok kullandığı yazılımları ve işlemlerin linux çözümlerini paylaşabilirler mi ?

    yani bir topic açalım ve içinde istek şeklinde paylaşımlar olsun.

    herkes yapmak istediğini makinesi ve kullandığım dağıtım bilgisi ile yazar. ve bilen paylaşımcılar da görsel anlatım ile cevab yazar. bu şekilde linux kullanıcıları artar ve herkes aynı çözümden faydalanır

    ana konuya geri döner isek... kamu sıkıntısı tek bizim devletimiz veya mevcut hükümetin sıkıntısı değil... her ülkenin kendince sorunları olur tabiki bizde bu sıkıntılar biraz fazla farkındayım. ama herkes kendi evindeki çişitlilik ile kıyaslarsa ve

    eleştiri amacından çözüm önerisine döner isek.. sorunları daha kolay çözeriz

    selamlar




  • İyiymiş. Bütün kamu belediye filan bunlara geçsinler.
  • Aynı kurumda çalıştığım için bir kaç şey söyleyeyim. Genelde Gibux olan makineler kullanılmıyor çünkü memur yılların verdiği alışkanlıklarını değiştirmiyor . Benim gördüğüm kadarıyla çoğu kişide hem gibux hemde windows bilgisayar var . Gibux'u geliştiren ekip ihraç oldu diye biliyorum şuan kimlerin elinde bilemiyorum yani yıllar önce yapılmıştı ama herhangi bir yama yapan yok şuan için.Dediğim gibi memur kısmı linux dağıtımları konusunda bilgi ve birikim sahibi değiller kendilerini geliştirmek yeni şeyler öğrenme istediğinde de değiller kime laf anlatacaksın .
  • bturkyasar kullanıcısına yanıt
    Ee linux bu sonucta?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GİB'nın özgürlük anlayışı :

    Gibux' u bilgisayarıma kurmak ve test etmek istiyorum. Nereden indirebilirim?

    GİBUX, genel amaçlı kullanıma yönelik bir işletim sistemi değildir, GİBUX, Linux çekirdeği kullanarak, yerli ve milli iş gücü ve kaynaklar ile Gelir İdaresi Başkanlığı' nın kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda açık kaynak kod tabanlı olarak geliştirilmiştir.
    Kaynak kodları Gelir İdaresi Başkanlığı' na aittir.

  • Arkadasmar gibux hala gelistiriliyor. Zamanla cok daha iyi olacak. Yaklasik 40 bin bilgisayarda gibux yuklu..



    sizler indirip kullanamazsiniz cunku vergi dairesi calisanlarinin authentication olmasi icin ozel scriptler yazili.. kullanicilar root yetkisine sahip degil. komut sistemine ulasmalari da imkansiz. cok kapali. bir sistem. ama olmasi gerektigi gibi. vergi dairelerinde web siteleri de engelli. tamamen is odakli bir isletim sistemi. sizler yukleseniz bile giris yapip kullanmaktan zevk almazsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...Türk mühendisleri tarafından analiz ve tasarımı yapılarak...



    sağ tıkla, arka planı değiştir...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • buyukaptan kullanıcısına yanıt
    tamam, thin client yapmislar iste, eskiden remote X terminal derdik. gule gule kullansinlar, gec bile kaldilar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışkan memurlarımızi linux minux falan bunlara muhtaç etmeyin.



    Windows 10 olsun. Gtx 1060 6g ve 8700k+ 16 ram standart olsun. Memur arkadaşlarım çok şikayetçi bilgisayarlar gerçekten çok yetersiz. Devlet acilen el atmalı. Bilgisayardan tasarruf olmaz. Bilgisayar şereftir namusdur. Mebden ve sağlik b. lığından tasarruf lazim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geç bile kalınmış windows kan emici bir firma ona giden lisans paraları cepte kalmış olur en azından.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Michael Giacchino

    Çalışkan memurlarımızi linux minux falan bunlara muhtaç etmeyin.



    Windows 10 olsun. Gtx 1060 6g ve 8700k+ 16 ram standart olsun. Memur arkadaşlarım çok şikayetçi bilgisayarlar gerçekten çok yetersiz. Devlet acilen el atmalı. Bilgisayardan tasarruf olmaz. Bilgisayar şereftir namusdur. Mebden ve sağlik b. lığından tasarruf lazim.
    Memurların bol bulunduğu sitelere girmiştim bir kere. Adam bilgisayara nasıl oyun yüklerim, yasaklamışlar falan diyordu. En son flashtan çalıştırmayı akıl etmiş. Bayağı meşgul memurlarımız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. Rakamlar abartılı.
    2.Gibux kuruma maliyeti ne kadar. Gib yıllık kaç lira bayılıyor bunu yapanlara?

  • Arkadaşlar bu gibux işletim sistemi pek verimli değil bence. En yoğun zamanlarda mutlaka göçüyor. İki üç bilgisayar çalışıyor vergi dairesinde. Onun nedeni de sistem yoğunluğundan dolayı diğer bilgisayarların merkezden kitlenmesi. Bildiğin bilgisayar kitleniyor ve giriş yapamıyorsun. Yani bu sistem çalışmıyor olayı yoğun zamanlarda doğru.:) Yoğun zamanlarda sistemin kaldırmayacağı düşünülerek sadece bilgisayarlar değil sistemde yapılan çeşitli işlemlerde kapatılıyor.

    Gibux için şöyle denebilir beta aşamasında yarı amatör işletim sistemi. Mesela bazı programlarda kullanıcı dostu denir ya bu onun tam zıttı kullanıcı düşmanı.:) İnsan bir masaüstü arka planı değişikliği yapamaz mı? :) Bu sistemde yapılmıyor. Tamam işle alakalı değil bu ama sistem şu şekilde hazırlanmış "aman oraya dokunma" "aman buraya dokunma". Sonra da siteye yazmışlar özelleştirilebilir. Bu demek ki yapanlar özelleştirebilir kullananlar değil. Bu sistemle gariban memurlar üzerinde test yapıyorlar.:) Yüksek kademede genelde q klavyeli laptop oluyor. f klavyeyi de memura veriyorlar. Sanki zorla insanlar alışacak. Yanı başında senin sunduğun bilgisayardan daha güçlü telefon var q klavyeli.:) Bırakın kim hangi klavye istiyorsa kullansın. İşte f evde q başım dönüyor. On yıldır da alışamadım her gün kulaklarını çınlatıyorum.




  • yazılımın ; millisi, yereli, yerlisi, köylüsü, yörelisi, hemşerisi, karadenizlisi, ufalısı, adanalısı, acılısı, tuzlusu, memleketlisi olmaz.

    ama bu isim ve adlar altında kamu ihalesine girip mutlu olanları olur. !
  • konu hesap kitapsa !

    kamuda çalışan memurun kamuya maliyet zararı daha fazla !

    yazılımı bir kere alırsın

    ama bir memura her ay 5000 TL maliyeti var.

    bir an önce yerli milli yapay zeka falan filan modellerine geçilmeli

    vatandaşın bankadaki hesabından her ay ödemesi gereken vergiler

    yapay zeka tarafından otomatik çekilmeli.

    işte benim en büyük hayalim bu :D
  • sadece gelir başkanlığı olmaz ki tüm devlet daireleri linux sistemine geçsinler
  • 80 li yıllardan beri yapılan en iyi ve anlamlı ama maalesef tek uygulama.
  • sahafiec kullanıcısına yanıt
    Tofaş Şahin 'i 100bin TL'den satmaya çalışan satıcılar aklıma geldi şimdi.
    GİBUX işletim sistemi ile kamuda 143 milyon TL tasarruf

    90'lı yıllardan beri yapılan en iyi ve anlamlı ama maalesef tek araba. Boru değil :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.