Şimdi Ara

Hava sıcaklığı ve yakıt tüketimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, havalar soğuyunca yakıt tüketimi doğal olarak artıyor. Sıcaklığa karşı yakıt tüketimini gösteren bir bilimsel araştırma var mı?. Bu konuda benzinle dizel arasında bir fark var mıdır?

    Örneğin benim arabada havalar 10 derece civarında iken şehir içinde yaklaşık 6.5 litre/100 yakarken son 1 aydır (sıcaklık yaklaşık 0 derece) yaklaşık 7 litre/100km yakıyor.

    Sizlerin bu konuda tecrübeleriniz nedir?



  • bu 0.5 lt lik farkı nasıl ölçebildiniz? kullanmadan kaynaklanan (sıkışık trafik, düz yok-yokuş) farklar olabilir.
  • bu konuda bilgi sahibi olmadığım için yorum yapamıyorum

    GÜNCEL
  • Benim verdiğim veriler bir ölçüm değil sadece gözlem. Normal şartlarda bunu sürücünün tespit etmesi çok zor. Çünkü pek çok faktör bunu etkiler (yol durumu, sıcaklık, soğukta rolantide çalıştırma süresi vs). O nedenle bilgisi olan arkadaşlardan katkı bekliyoruz.


    quote:

    Orjinalden alıntı: resmonse

    bu 0.5 lt lik farkı nasıl ölçebildiniz? kullanmadan kaynaklanan (sıkışık trafik, düz yok-yokuş) farklar olabilir.
  • kışın motor ısınmadan mesela bi 10 dakikalık bir yere gidiyosak araba cok yakıyor mesela ben hemen hemen hep ısınmadan gideceğim yere varmış oluyorum dolayısıyla cok yakıyo
    ama sürekli kullanımda farketmiyo pek
  • Aslında soğukta çok az da olsa azalır tüketim. Ama motorun ısınması için geçen süre uzadığı için kısa mesafe tüketimi artar.
  • Soğuk havada tüm otomobiller fazla yakar.. Ben kışın edirne tarafında ortalama 2 lt. fazla yakıyorum yaza göre 100 km 'de
  • motoruna göre değişir bu.bir arkadaş 2lt demiş.aracı 7lt yakan bir araçsa bu değerin anlamı farklıdır,15lt yakan bir araçsa anlamı farklıdır.
    olaya yüzdesel olarak bakmak lazım.

    bir de araç kışın motor sıcakken daha az yakar,çünkü verimi yükselir,neden yükselir çünkü verim formuüllerinde havanın yoğunluğu bir çarpandır soğuk hava daha yoğundur.yani aracın ne kadar yol gittiğine göre de değişir.

    keşke bilimsel bir araştırma olsa..

    tahminim kışın ne kadar soğuk olduğuna da bağlı olarak ortalama %5-15 civarında etki ediyor.
  • makine mühendisleri odasının yayınladığı bir araştırmada " hava basıncı(irtifa) ve sıcaklık değişimlerinin yakıt tüketimine etkisi"incelenmişti.

    ordaki sonuca göre soğuk hava yakıt tüketimini düşürüyor fakat onlar belirli standartlar çerçevesinde bu deneyi yapmışlardır.

    araştırıp o yayını yapıştırırım buraya kısmet olursa.
  • ben yol bilgisayarının yalancısıyım ama bu sabah araba birkaç km yol gitti, tüketim 17lt'ye kadar fırladı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coşkun -- 7 Şubat 2006 23:45:24 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mab2003

    makine mühendisleri odasının yayınladığı bir araştırmada " hava basıncı(irtifa) ve sıcaklık değişimlerinin yakıt tüketimine etkisi"incelenmişti.

    ordaki sonuca göre soğuk hava yakıt tüketimini düşürüyor fakat onlar belirli standartlar çerçevesinde bu deneyi yapmışlardır.

    araştırıp o yayını yapıştırırım buraya kısmet olursa.


    yayını yapıştırabilirsen iyi olur..
    büyük ihtimal motorun verimi ile ilgili bir çalışma olduğunu tahmin ediyorum.
  • genelde şehiriçi kullanıyoruz ve arttığını hepimiz gözlemliyoruz ....
    ancak şehirlerarası yolda durum nedir bilemiyorum ???
  • Motorun yakıt verimli çalışması için ulaşması gereken bir sıcaklık vardır ve bu sıcaklığa ulaşana kadar çok yakıt tüketir (mesela sabahları ilk 5 - 10 dk) sogk havada ideal sıcaklığa ulaşması zor olduğu için daha fazla yakıt tüketir.

    Diğer taraftan soğuk hava motor ideal çalışma sıcaklığına yükselmişse motor üzerinde pozitif etkilere sahiptir.Gücü ve çekişi arttırır.
  • aslında soğuk hava motor için her zaman iyidir bakınız intercooler lar.amacı havayı soğutmak.ama arkadaşların dediği gibi çok soğuk havalar ve kısa mesafe kullanım motoru fazla soğuk halde bıraktığı için motor ısınana kadar fazla yakıt tüketiyordur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Cela Soylu

    Motorun yakıt verimli çalışması için ulaşması gereken bir sıcaklık vardır ve bu sıcaklığa ulaşana kadar çok yakıt tüketir (mesela sabahları ilk 5 - 10 dk) sogk havada ideal sıcaklığa ulaşması zor olduğu için daha fazla yakıt tüketir.

    Diğer taraftan soğuk hava motor ideal çalışma sıcaklığına yükselmişse motor üzerinde pozitif etkilere sahiptir.Gücü ve çekişi arttırır.

    +1
    Buna ek: Soğuk havada fazla yakıtın sebebi özellikle şu karlı buzlu günlerde araçların patiden zor kurtulması 30-40 km gibi düşük hızla seyredilmesi ve yaza nazaran viraj giriş çıkşlarında yavaşlama sonradan yeniden hızlanma.....vs.vs de etki eder kışın.......Ancak soğuk hava olarak bakarsak motora yararı vardır.Bunu şöyle düşünün soğuk hava sıcak havaya göre daha yoğundur örneğin 10 birim 20 derece hava alalım ve bunda 3 birim yanıcı gaz (oksijen) olsun.Yine 10 birim fakat bu sefer 3 derecede hava alalım bu yoğunluk nedeniyle bu sefer 6 birim yanıcı gaz olacaktır ve dolayısıyle yanma kuvvetli olacak performans artacak ve doğru kullanımda yakıt azalacaktır....Turbo motordaki intercooler ında bi görevi budur zaten.....
    Kısacası soğuk hava=fazla oksijen=daha iyi yanma=daha az yakıt tüketimi ve daha iyi çekiş........

    Aracınızın motoruna bakın eski araçlar hariç hava girişi sürekli soğuk ve yoğun hava alacak yerlerde ve kaputun altındaki sıcaktan en az etkilenecek şekilde yapılır bu da buna bir örnektir...........




  • ben bunu birinden duymuştum adam lpgli aracını yazın kullandığında daha az yakıyomuş

    adam lpg sıcakta gaz oluyomu ne öyle bişey dedi bu benzin ve dizeldede olabilir
  • Soğuk motor ısınana kadar zengin karışım kullanır ve soğuk havalarda kısa mesafe yollar gider gelirsek motor çabuk soğuyup geç ısındığından arabanın yakışı artar.Ama motor ısındıktan sonra havanın soğukluğu yüzünden çok yakmaz.Aksine yazın eğer dikkat edenler olduysa sıcakta gündüz çekişi düşen arabaların gece çekişi artar nedeni bir birim soğuk havada bir birim sıcak havadan daha fazla oksijen molekülü bulunur ve arabalar 1gr. benzine 16 gr.hava katarak yanma odasına gönderdikleri için buradaki oksijenin fazla olması patlamayı kuvetlendirir.Motorun soğukluğuyla havanın soğukluğunu biribirine karıştırmayalım.
  • Buraya kadar aktarılanlardan çıkaracağımız sonuç: Soğuk havada motor normal ısısını alıncaya kadar fazla yakar. Normal ısısını aldıktan sonra eğer yollar müsait ise örneğin uzun yolda yakıt tüketiminde önemli bir fark olmaz hatta soğukta biraz daha az yakar. Şehir içinde ve kısa mesafede ise araba kesin daha fazla yakar.

    Bir başka soru; dizel arabayı rolantide ne kadar çalıştırırsan çalıştır hararet göstergesi yükselmiyor. Acaba motor ısınmıyor mu yoksa ısınıyorda göstergedemi görünmüyor. Diğer bir ifadeyle dizel arabalar benzinlilere göre daha mı zor ısınır?
  • kısa mesafe yakıt tüketimi çok farketmez.farkeden şudur;
    yol bilgisayarında gösteren ..lt/100km dir..
    yani 100km deki yakılan yakıtın litresi diye okunur.
    kısa mesafede 100km yapmayla şehirlerarası mesafede 100km yol yapmak bir olmadığından bu şekilde farklı gibi görünür.
  • kışın farkedeyor 9-10 litre yakıt yakan araç bu ara 11-12 litre yakabiliyor...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.