Şimdi Ara

Hi-fi veya Studio Monitör Hangisi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Konu başlığında da olduğu gibi, hangi sistem müzik dinlemek acısından daha verimli olur. Studio monitörler icin hep şunu duyuyorum, müzik dinlemek icin degil yapımcılar içindir. Haklılar ok fakat dinlemek icin tercih etmek çok büyük bir hata mi olur?

    Ben dinlemek icin wav, flac ve 24bit flac tarzı parçaların kalitesini tam anlamı ile duymak istiyorum. Kulağım çok iyi diyebilirim, o kaydin tüm alt seslerini dahi duymak istiyorum. Focusrite 2i2 bir ses kartım var ve sistemi buna bağlayarak dinlemek istiyorum. XLR bağlantı ile bağlantı kurmak ve sesi en iyi halde dinlemek istiyorum.

    Hi fi sistem mi monitör mu bir türlü karar veremedim :(

    Mesela M-audio BX5 BX8 seçeneklerini değerlendirdim, çoğu kişi dinlemek icin yapılmış sistemler değil diyorlar. Bunlar uzman kişiler.

    Dinlenecek müzik genelde elektronik müzik, yeri geldiğinde chill soft da olacak ama genel anlamda dance denebilir.

    Sizce hangisi tercih edilmeli ve neden?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gatetrans -- 13 Ekim 2019; 22:3:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Kimsenin bilgisi yok mudur?
  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    Sorduğunuz soru hatalı olduğu için cevap alamıyorsunuz.

    Hoparlörler Hi-Fi ve monitör olarak ikiye ayrılmaz.
    Hi-Fi, yani high fidelity bir kavramdır. Herkese göre değişir.
    Bu arada kişi bunu neye göre değerlendirecek?
    Sağlıklı değerlendirme için bol bol akustik konserlere gidilip burada duyulan ses ile değerlendirilen hoparlörün karşılaştırılması gerekir. Kaç kişi sık sık akustik konsere gidiyor?

    Stüdyo monitörler esasen hi-fi'a en yakın hoparlörlerdir.
    Ha benim kulak zevkime uymuyor, ben abartılı orta-baslar, şıkır şıkır abartılı tizler, kısacası bum-çıssss istiyorum derseniz ne hi-fi, ne de stüdyo monitöre ihtiyacınız vardır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Sorduğunuz soru hatalı olduğu için cevap alamıyorsunuz.

    Hoparlörler Hi-Fi ve monitör olarak ikiye ayrılmaz.
    Hi-Fi, yani high fidelity bir kavramdır. Herkese göre değişir.
    Bu arada kişi bunu neye göre değerlendirecek?
    Sağlıklı değerlendirme için bol bol akustik konserlere gidilip burada duyulan ses ile değerlendirilen hoparlörün karşılaştırılması gerekir. Kaç kişi sık sık akustik konsere gidiyor?

    Stüdyo monitörler esasen hi-fi'a en yakın hoparlörlerdir.
    Ha benim kulak zevkime uymuyor, ben abartılı orta-baslar, şıkır şıkır abartılı tizler, kısacası bum-çıssss istiyorum derseniz ne hi-fi, ne de stüdyo monitöre ihtiyacınız vardır.
    Benim tam aradığım yüksek fiyatlı olmayan temiz ses veren bir sistem. Bass sesi de bozulmaya uğramadan almalıyım. Müziğin içinde ki her enstrümanı da duymalıyım. Bassları iyi duyabilmekten kastım bir disko ortamı degil aslinda, düşük sesle bile temiz gelmesi istediğim.

    Bx5 veya bx8 çok dusundum fakat en son görüştüğüm bir müzisyen bx8 icin müzik dinlenmez dedi, karar sizin tabi dedi ama bu sistem flat ses verir dinleme amaclı değildir dedi.

    Sesi en net verebilen bu cihazlar ise neden tercih etmek hatalı olsun? Ben de zaten bunu talep ediyorum.

    Bu olmasa da edifier veya microlab solo 6c gibi sistemi bx8 ile kıyaslamak nasıl bir sonuç verir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gatetrans -- 14 Ekim 2019; 20:53:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    Hoparlörleri klasifiye etmektense onları dinleyin.
    Eğer aktif monitör düşünüyorsanız alışveriş listenize Yamaha markasını da ekleyebilirsiniz. Bu konuda başarılıdır.

    Genellikle müzisyenler iyi ses sistemi seçmekte başarılı değildir.
    "Flat ses ile müzik dinlenmez" diyenler daha önceki mesajımda bahsettiğim "Ha benim kulak zevkime uymuyor, ben abartılı orta-baslar, şıkır şıkır abartılı tizler, kısacası bum-çıssss istiyorum derseniz ne hi-fi, ne de stüdyo monitöre ihtiyacınız vardır." cümlemin muhataplarıdır.

    Bu arada, XLR bağlantının amacı daha kaliteli ses değildir.
    XLR bağlantı mikrofon gibi düşük çıkış voltajlı kaynak sinyallerin kayıt stüdyolarında, sahnede uzun mesafe aşması gerektiği durumlarda oluşabilecek hırıltıları engellemek için kullanılır. Ev sistemlerinde ise ortalama kablo 1 metredir, sinyal seviyesi ise yaklaşık 2 volt gibi yüksek bir değerdir.




  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fakat net aydınlatmıyor beni. Biraz geniş anlamlı konuşuyorsunuz gibime geldi. Yamaha da olabilir evet, o da var listem de fakat benim asıl merak ettiğim şu. Bir standart ses sistemi ile BX5-8 Yamaha HS5-7-8 her ne ise arasında büyük farklılıklar var mı? Sesten ne beklediğiniz önemli derken sesten beklediğim tüm detayını duymak, o seste bass öncelikli kullanılmış ise bass da duymak tabi ki.

    Youtube da BX5 testlerini dinledim, arada ciddi ciddi fark yaratan durumlar yok. Mesela Presonus ve BX5 karşılarştırmalarında prenin daha tiz bx5 in ise daha tonlu olduğunu fark ettim. Zaten video yorumlarında da herkes bx5 demiş. Hemfikiriz yani.

    Mesela gidip bir creative yada logitech alıyorsun duyduğun ses bass ağırlıklı. Mesela ben de Z5500 var fakat artık sinema sistemi olarak kullanıyorum. Ses iyimi derseniz, bass konusunda oldukça iyi fakat ben ses temizliği açısından bir tık daha iyi şeyler bekliyorum. Sesin en alt derin arka planlarında dahi oluşan ince sesler benim için önemli.

    Kısa süreli DJ lik yaptığım dönem de kulağım ses konusunda çok gelişmişti, sesleri ayırmayı senkronlamayı baya kulağıma alıştırmıştım, bundan dolayı da iyi bir ses benim için tüm enstrümanları dengeli ve duyabiliyor olmaktır.

    Bu vesile ile, acaba diyorum bin tl verip işimi görsem mi, yoksa 1500-2000 TL çıkıp bx5 gibi birşey mi alsam diye soruyorum.




  • Beklentilerinizi göz önünde bulundurunca, söylediğiniz fiyat aralığında sizi uzun süre tatmin edecek bir cihaz bulmanız bence biraz zor. Şuan için yine en mantıklısı aktif stüdyo monitörü almak. Youtube videolarından kıyaslama yapmak hiç bir anlam ifade etmez. Kendiniz dinlemeniz gerekir veya uzman incelemelerini okuyun ve paranızın yettiği en iyisini alın. İyi sistemlerde bass/mid/tiz gibi şeylerden çok sesin bütünlüğü, müzikalitesi ya da dinamizmi gibi konular öne çıkar. Ton ayarlama ihtiyacı hissetmezsiniz. Logitech'den sonra M-audio veya Yamaha'lara alışmanız zor olabilir. Sürekli fastfood yiyen birinin ev yemeği yemeye başlaması gibi düşünün. O yüzden bir kaç hafta dinledikten sonra fikriniz değişir. Hoparlörlerin konumu ve neyin üzerinde durduğu da önemli, mesela duvara yaklaşınca daha punchy çalar çoğu cihaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y-emre -- 15 Ekim 2019; 10:36:5 >
  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    Elbette geniş anlamlı konuşuyorum. Kimse size şu hoparlörü al o daha iyi diyemez. Veya kimse en iyisi şu diyemez.
    Kusursuz hoparlör yoktur. Hepsi belirli ölçüde sesi renklendirir.
    Kusursuz değil ama mükemmele yaklaşan hoparlörler vardır. Ama onlar için bir otomobil parası ödemeniz gerekebilir.
    Neticede dinleyerek kendi zevkinize göre bir seçim yapmanız gerekir.
    Aradaki fark ne kadardır? Bu farkın bedelini ödemeye değer mi? Bunların hepsi sizin cevaplamanız gereken sorular.

    Youtube'dan dinleyerek değerlendirmeye gelince...
    Bir zamanlar biri bana 100.000 TL'lik müzik sisteminin sesini kaydetsek ve daha sonra kendi sistemimizde dinlesek aynı sesi elde edip edemeyeceğimizi sormuştu... Bu mantıksız soru karşısında ağzım açık kalmıştı... :)

    Youtube'dan dinleyerek değerlendirme yapmak da aynı şekilde mantıksızlık abidesi bir durum...
    Ne zaman biri bana youtube'dan ses değerlendirmesi yapmaktan bahsetse ağzım açık kalıyor!
    Her şeyden önce dinlediğiniz mp3... Çalan müziğin kaynağı ne? Muhtemelen o da mp3... Yani çifte kayıp... Dinlediğiniz müzik muhtemelen gerçeğinin %5'i... (Eğer videoda çalan flac ise dinlediğiniz müzik gerçeğinin ~%10'udur. Zira youtube üzerinden gelen yine mp3)
    Videodaki müzik nasıl kaydedilmiş? Kayıt stüdyosu kalitesinde bir Neumann mikrofon ve aynı düzeyde bir analog-dijital-konvertör ile mi, yoksa dandik bir USB mikrofon ile mi?

    Oturduğunuz yerden, youtube'dan ses değerlendirmesi yapmamanızı öneririm.




  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    Youtube kayıt yapılan ortam ve mikrofon kalitesine bağlı olduğu için gerçek sesi pek yansıtamaz. Benim size tavsiyem deneyerek alma şansınız yoksa monitör almayın.
    Bas sevgisi tabu değil. Bas olmadan müzik olmaz. Herkes bası sever kimisi abartılı, kimisi kıvamında. Diğer frekanslar, baslar kadar belirleyici olmaz çünkü uygunsuz bas sunumu diğer frekansları gölgeler. Dinleme yapacağınız odanın ebatlarını ve hoparlörleri nereye koyacağınızı göz önünde bulundurmak gerekiyor. Odanız, dinleme mesafeniz ve diğer ekipmanlarınız hakkında bilgi verirseniz daha kolay tavsiye alabilirsiniz.
  • monitörler ve hi-fi olayı çoğu kişye hitap etmez.
    flac vb formatlar tırttır ya orjinal plak kayıt yada dsd (kayanağı bozulmamış raw) felan kullanacaksın ki gerçeğe yakın sesi alacaksın.
    bir plak 30-1000 tl arası ,dsd desen yaygın bile değil tek şarki 300-500 mb ...
    Onun dışında cd kalitesinde felan dinliyorsan sahibinden'e girersin güzel,temiz bi technics müzik seti çekersin miss gibi temiz ses alırsın kendine işini görür.Bol bass tizz seviyorsan sony,aiwa alırsın.Ses temiz olsun dersen sony,technics,panasonic,philips in mikro setleri var iş görür.

    Yada gidersiniz bir çift hoperlör birde stereo anfi alırsınız birde ekolayzer o da gayet iyi olur.Ses doğal olsun derseniz eski seri class a anfilere yönelirsiniz.
    Onun dışında hi-fi işine bulaşırsanız bayağı para harcarsınız adamlar metresi 200-300 dolarlık hoperlör kablolarını bile beğenmiyor.Bi cd rom alıyor bi ton para anfi felan derken gitti araba parası.
    Monitörlerlerde temiz ses verirler ama müzik studyoda kayıt edilirken bile mikserden geçer kafalarına göre tonları ile oynarlar yani gerçek ses alabilmek için çok iyi şekilde kayıtlı medyalar bulmanız lazım o da zaten plak,dsd gibi durumlar harici zor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobi -- 16 Ekim 2019; 17:59:0 >




  • Youtube kaydının referans olmayacağını biliyorum fakat o düşük kaliteyi 2 farklı sistemden dinleten ve orjinalinide sunan bir video bulmuştum. Yani kalite düşükte olsa onuda o halde 3 farklı modda dinlemiştim. Neyse bu kıyas değil tabi.

    Ben şimdilik Edifier R2600 aldım, satan kişi de aynı zaman da BX5 te vardı ve onu da dinledim. Açıkçası BX5 bass konusunda 1 tık daha iyiydi. Daha temizdi.

    Şimdilik 2600 ile devam edeceğim, ilerleyen dönemde BX8 D3 ile değişim planlıyorum.

    Asıl sorum aslında monitör ile müzik dinlenmez konusuydu ki bx5 dinleyince cevabı aldım, kesinlikle müzikte dinlenebilir. Bana dinlemek mantıklı değil gibi bilgiler gelince, ne var bu sistemde olmuştum.

    Hi-fi ses sistemleri denince bugün 100bin TL de hoparlör var, konu bu değildi zaten. İlk mesajımda da 1500-2000 tl vermek mantıklı mı demiştim.
  • Dinleme mesafeniz bu konuda belirleyici etken olacaktır.
    Aktif/Pasif monitörler genel olarak dinleyiciye ve duvara yakın görece ufak alanlarda kullanılırlar. Bilhassa yüksek frekans sürücüleri (özellikle genel kullanım hedeflenmemiş ise ) dar açılıdır. Aktif olanlar alçak ve yüksek frekanslar için farklı amfiler ( hatta farklı türde amfiler ) kullanırlar. Sürücüleri kısa mesafede yüksek hassasiyet sağlarken uzak mesafede katlanarak bu özelliklerini kaybedebilirler ( bu konu tartışmaya açıktır ). Ses ile odayı doldurmaktan ziyade sesi ( miksajı yapan ) hedefine doğru aktarma eğilimindedirler. 2 monitör seti arasındaki fark çok büyük olmaz ve belli bir standartı koruma eğilimindedirler. Faz ayarına imkan sağlarlar. Bazı modellerinde DAC ya da DDC ile odanın/konumun bozunumlarını bir miktar giderebilirken bunu sağ sol ve tüm frekans aralığındaki sürücüleri için ayrı ayrı yapabilirler.

    Ev tipi hifi ürünleri ise görece duvar ile arada mesafe isterler. Görece kısa mesafedeki hassasiyetleri düşüktür. Ses ile odayı doldurmaya ve bunu yaparken sahne oluşturmaya çalışırlar. Sıklıkla subwoofer desteği ile çalışacağı öngörülerek üretilirler ya da görece büyük setlere yönlendirirler. 2 hifi set arasındaki fark çok büyük olabilir. Faz ayarına müsade etmezler. Oda frekans bozunumlarını düzenlemek genellikle amfiye kalır ve sağ-sol sürücü ayrımı olmaksızın tek kaynaklı olarak yapılır.

    Temelde monitör ürünleri sizin koşullarınıza "rağmen" sesi flat vermeye çalışır. Buradaki flat olabildiğince dokunulmamış ve doğru sesi "hifi" niteliğinde iletmek anlamına gelir.
    Hifi ürünler ise aradaki "donanım ve elektriksel etkenleri mümkün olduğunca az" tutarak ancak "konum ve koşullarınızın etkisini hesaplamayarak" aldığı sinyali değiştirmeden ileterek "hifi" temelini doldurmaya çalışırlar.

    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalimor -- 17 Ekim 2019; 14:6:49 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kalimor

    Dinleme mesafeniz bu konuda belirleyici etken olacaktır.
    Aktif/Pasif monitörler genel olarak dinleyiciye ve duvara yakın görece ufak alanlarda kullanılırlar. Bilhassa yüksek frekans sürücüleri (özellikle genel kullanım hedeflenmemiş ise ) dar açılıdır. Aktif olanlar alçak ve yüksek frekanslar için farklı amfiler ( hatta farklı türde amfiler ) kullanırlar. Sürücüleri kısa mesafede yüksek hassasiyet sağlarken uzak mesafede katlanarak bu özelliklerini kaybedebilirler ( bu konu tartışmaya açıktır ). Ses ile odayı doldurmaktan ziyade sesi ( miksajı yapan ) hedefine doğru aktarma eğilimindedirler. 2 monitör seti arasındaki fark çok büyük olmaz ve belli bir standartı koruma eğilimindedirler. Faz ayarına imkan sağlarlar. Bazı modellerinde DAC ya da DDC ile odanın/konumun bozunumlarını bir miktar giderebilirken bunu sağ sol ve tüm frekans aralığındaki sürücüleri için ayrı ayrı yapabilirler.

    Ev tipi hifi ürünleri ise görece duvar ile arada mesafe isterler. Görece kısa mesafedeki hassasiyetleri düşüktür. Ses ile odayı doldurmaya ve bunu yaparken sahne oluşturmaya çalışırlar. Sıklıkla subwoofer desteği ile çalışacağı öngörülerek üretilirler ya da görece büyük setlere yönlendirirler. 2 hifi set arasındaki fark çok büyük olabilir. Faz ayarına müsade etmezler. Oda frekans bozunumlarını düzenlemek genellikle amfiye kalır ve sağ-sol sürücü ayrımı olmaksızın tek kaynaklı olarak yapılır.

    Temelde monitör ürünleri sizin koşullarınıza "rağmen" sesi flat vermeye çalışır. Buradaki flat olabildiğince dokunulmamış ve doğru sesi "hifi" niteliğinde iletmek anlamına gelir.
    Hifi ürünler ise aradaki "donanım ve elektriksel etkenleri mümkün olduğunca az" tutarak ancak "konum ve koşullarınızın etkisini hesaplamayarak" aldığı sinyali değiştirmeden ileterek "hifi" temelini doldurmaya çalışırlar.

    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
    Burada ne demek istediniz? Ya anlatmak istediğinizi tam yazıya dokemediniz ya da çok yanlış iddialar ortaya koydunuz.


    Ev tipi hifi ürünleri ise görece duvar ile arada mesafe isterler. Görece kısa mesafedeki hassasiyetleri düşüktür. Ses ile odayı doldurmaya ve bunu yaparken sahne oluşturmaya çalışırlar. Sıklıkla subwoofer desteği ile çalışacağı öngörülerek üretilirler ya da görece büyük setlere yönlendirirler. 2 hifi set arasındaki fark çok büyük olabilir. Faz ayarına müsade etmezler. Oda frekans bozunumlarını düzenlemek genellikle amfiye kalır ve sağ-sol sürücü ayrımı olmaksızın tek kaynaklı olarak yapılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.