Şimdi Ara

Hızlı şarj elektrikli araçların bataryalarına zarar veriyor mu? İşte sonuçlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
1.379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Hızlı şarj istasyonları yaygınlaştıkça elektrikli araç sürücüleri artan sıklıkla araçlarını bu yüksek güç kapasiteli istasyonlarda şarj etmeye başladı. Bataryaların sürekli yüksek akımlarda şarj edilmesinin pillere zarar verdiği sıklıkla dile getirilir. Peki gerçekten elektrikli otomobilleri sürekli olarak hızlı şarj ile doldurmak bataryaya zarar veriyor mu?



    "Seviye 3" olarak adlandırılan DC (doğru akım) ile çalışan hızlı şarj istasyonları ile günümüz elektrikli otomobillerini yarım saatten kısa sürede %80-%90 seviyelerine şarj etmek mümkün. 250-300 kW'lara varan güç sunabilen bu şarj istasyonları otomobilin batarya yönetim sistemiyle iletişim halindeler. Bataryalar, şarj istasyonlarına ne kadar voltaj ve akım çekebileceğini bildirerek pillerin aşırı ısınmadan ve zarar görmeden şarj olmalarını sağlıyor. Lityum iyon bataryalar yüksek şarj seviyelerine ulaştıklarında zarar görmemeleri için bataryaya gelen akımı düşürürler. Bu sebeple yüksek hızlı şarj ile aracın bataryasının bozulması ve zarar görmesi söz konusu değil.



    Ancak oluşan ısı ve aşırı akımın pil kimyasında değişimlere sebep olduğu ve batarya ömrünü kısalttığı biliniyor. Bu nedenle sürekli olarak hızlı şarj yapılması önerilmiyor. Peki batarya ömrüne ne kadar kısalma gerçekleşiyor?



    Idaho Ulusal Laboratuvarı (INL) tarafından yürütülen bir araştırmada, elektrikli bir otomobilin bataryasının sadece hızlı şarj ile doldurulmasının batarya ömrünü gerçekten kısalttığı bulundu. Ancak aradaki fark tahmin ettiğiniz kadar değil.



    Ayrıca Bkz.Çinli Dongfeng, Cybertruck'a benzer elektrikli kamyonetini sergiledi: 1305 beygir güç sunuyor!



    2012 model Nissan Leaf'ler test edildi



    INL, 2012 model dört Nissan Leaf ile yaptığı testte, araçlardan ikisini evlerde bulunan 240 voltluk AC "Seviye 2" şarj ile, diğer ikisini ise Seviye 3 hızlı şarj ile şarj etti.  Bir yıl boyunca Arizona'da araçları aynı sürücü grubuyla test eden INL, araçların batarya kapasitesini 16 bin km'de bir ölçtü. 80 bin km sonunda AC şarj ile doldurulan araçlarda %23 batarya kapasite kaybı gözlenirken, sürekli DC hızlı şarj ile şarj edilen araçlarda %27 kayıp tespit edildi. Dolayısıyla arada %4 gibi bir çok büyük olmayan bir fark olduğu görüldü.



    Bir senede, sadece 80 bin km'de bu kadar büyük kayıp yaşanmasının nedenleri ise şunlar: Birincisi, araçlar eski nesle ait oldukları için 24 kWh'lik küçük bataryalarından dolayı çok fazla şarj döngüsü yapmak zorunda kaldılar. İkincisi günümüz elektrikli otomobillerinin gelişmiş sıvı soğutmalı termal yönetim sistemleri yerine Nissan Leaf'in hava soğutmalı bataryaya sahip olması dolayısıyla Arizona'nın sıcak havası batarya ömrüne negatif etkide bulundu.



    Tesla'ların şarj verileri ne söylüyor?



    Başka bir çalışmada ise Recurrent Auto sitesi, 4400 adet Tesla aracının şarj verilerini analiz etti. Buna göre, sıklıkla hızlı veya yavaş şarj olan araçların batarya bozunma oranlarının birbirine yakın olduğu görüldü. Elektrikli otomobiller için araç ve batarya analiz raporları sunan şirket, %90 oranında hızlı şarj olan araçlar ile %10 oranında hızlı şarj olan araçları karşılaştırdı. Grafiğe bakıldığında iki yöntem arasında anlamlı bir fark olmadığı görülüyor.




    Bu sonuçlara göre, yeni elektrikli otomobillerin hızlı şarja, Nissan Leaf gibi ilk nesil elektrikli otomobillere kıyasla çok daha dayanıklı olduğu görülüyor. DC hızlı şarj bir miktar batarya ömrünü azaltsa da, yeni gelişmiş bataryalar sayesinde çok büyük bir etkide bulunmuyor. Hatta hızlı şarjın, araçtan daha çok cebimize zararlı etkide bulunduğunu bile söyleyebiliriz.



     




    Kaynak:https://insideevs.com/news/717997/dc-fast-charging-good-bad-battery-life/







  • hızlı şarj etme, bataryanın ömrü azalır.

    klimayı açma, batarya çabuk biter.

    soğuk havada kullanırsan batarya çabuk biter.

    hızlı kullanırsan batarya çabuk biter.


    bu ne ya? bataryayı düşünmekten insan strese girer. bu durumu şuna benzetiyorum; kema sunalın salako filminde, meral zeren salakoyla yatmamak için "salı sallanır, çarşamba çarşafa dolanır, perşembe perişanlıktır.." gibi bahaneler üretiyordu. anlaşılan elektrikli otomobil menzilinde de bahaneler bitmeyeceğe benziyor. yaşasın petrol.  

    At yalanı s...im inananı.Kusura bakmasın kimse de son dönemde bu kadar yanlı,bu kadar gözü kör,çıkarcı haberler görmekten üslup da sakinlik de kalmadı.Şirazemizi kaydırdılar.2022 de aldığım lityum bataryalı telefonum yoğun kullanımda bile 2 günü devirip üçüncü güne bataryası bitmezken bugün 1 gün bile gitmiyor.Ulan sahtekar herifler ben yaşadığımı biliyorum.Korona döneminde aşı olmayanlara neredeyse vatan haini,katil diyerek aşının faydalarını sıralayan düzinelerce bilimsel makale yayınladılar.Aşı olmayanlara enayi,aptal gözüyle baktılar.Bu pandemi aşıyla çözülecek,belki 50 yıl sürecek dediler.Bunu diyenler sokakta gezen sen ben sarı çizmeli mehmet ağa değil koca koca kelli felli prof doktorlar,bilim adamlarıydı.Millete aşı olmayanlar otobüse binmesin,sinemaya gitmesin,hastanelere gitmesin,evinden çıkmasın hatta aşı olmayanları amirler patronlar işe de almasın dediler.Dünya sağlık örgütünün başını çektiği küreselci şer odakları insanlığa 2 yıl boyunca resmen eziyet çektirip ömründen 2 yılını çaldılar.Ülkelerdeki azınlıkta kalan bir avuç ileriyi gören topluluklar dışında kimse karşı çıkmadı.Bu forumda da mühendis,akademik kariyer sahibi,tahsilli arkadaşların çoğunluğu da bu küreselcilerin dümen suyuna gidip mangalda kül bırakmadılar eminim?


    PEKİ HAYATIMIZDA ŞU AN KORONA DENEN BİR BELA YOK,NE OLDU?HANİ 50 YIL SÜRECEKTİ?VATANDAŞINA ZORLA AŞI YAPTIRMAYAN BREZİLYA DA ZORLA AŞI YAPTIRAN TÜRKİYE DE BU SÜRECİ ATLATTI.ÖYLE BİZ NE YAŞADIK BİRİSİ BİZE ANLATABİLİR Mİ?


    BUGÜN AŞIYI ÜRETEN FİRMA BİLE YAN ETKİLERİ KABUL ETTİ.OYSA DÜN SİZLER AŞIYI ELEŞTİRENLERE DEMEDİĞİNİZİ BIRAKMADINIZ.TOPLUMDA BUGÜN KİTLELERİN AŞI YÜZÜNDEN OLDUĞUNA İNANDIĞI BİR SÜRÜ PIHTI ATMA,İNME,FELÇ,KALP KRİZİ GİBİ VAKALAR,MAHKEMELİK DURUMLAR VAR.


    BAŞINI AVRUPA BİRLİĞİ VE ABD GİBİ GÜÇLÜ LOBİLERİN DESTEKLEDİĞİ BİR ELEKTRİKLİ ARAÇ PROJESİ VARSA KİMSE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KÖTÜ YÖNLERİNİN YAYINLANDIĞI BİR BİLİMSEL METİN BEKLEMESİN.


    Ben böyle düşünüyorum kimse kusura bakmasın.Bu benim görüşüm.

    Tesla'nın 1.9 milyon km yapmasını başarı olarak sunuyorsun da o başarı değil ki. Zaten olması gereken birşey diyecektim ki linki tıkladım, bir dakika

    1.9 milyon km sonra araçta dördüncü batarya paketi kullanılıyormuş, motor da 13 kez değişmiş. Batarya paketi başına 580 bin kilometre yol yapılmış, şuanda kullandığı batarya ile 150 bin km yapmış ve kapasite %8 azalmış. Bir önceki bataryayı menzil 260 km'ye düştüğü için değiştirmiş.

    Başarı değil, felaket, fiyasko bu. 260 km 'de bir saat şarj adam neyse ki Alman, sabır var. 1.9 milyon km'de 7000 kez 1 saat şarjdan adamın ömrünü yer bitirir.

    Konu elektrik değil konu elektrik adı altında yaşantımızın parsel parsel gasplanması.
  • hızlı şarj etme, bataryanın ömrü azalır.

    klimayı açma, batarya çabuk biter.

    soğuk havada kullanırsan batarya çabuk biter.

    hızlı kullanırsan batarya çabuk biter.


    bu ne ya? bataryayı düşünmekten insan strese girer. bu durumu şuna benzetiyorum; kema sunalın salako filminde, meral zeren salakoyla yatmamak için "salı sallanır, çarşamba çarşafa dolanır, perşembe perişanlıktır.." gibi bahaneler üretiyordu. anlaşılan elektrikli otomobil menzilinde de bahaneler bitmeyeceğe benziyor. yaşasın petrol.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 2 Mayıs 2024; 10:50:23 >
  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt
    Haberde yazdığınızın tam tersini söylüyor. 2021'den itibaren üretilen elektrikli araçlarda hızlı şarj ile yavaş şarj arasında hiç bir fark yok.

  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt
    Okuma alışkanlığı pek olmayan biri şaşırtmadı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • robot4.0 kullanıcısına yanıt

    haberi kimse kaale almaz. genel inanış hızlı şarjın zararlı olduğu yönünde.

  • @xtrud; ben haberde yazana göre değil, kendi istediğim şekilde yazıyorum. amacım elektrikli otomobilleri eziklemek. fanatik bir petrolhead olarak elektrikli otomobillerden sevmiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 2 Mayıs 2024; 11:0:53 >
  • Bunun en güzel örneği cep telefonları. Yaklaşık 4 Yıl önce aldığım Realme marka cep telefonum o zaman için en hızlı şarj lardan olan 30 W ile şarj edilebilirken, bir çok kişi bunun batarya ömrünü kısalttığını düşünerek yavaş şarj la, şarj edilmesi gerektiğini savunuyordu. Ben hep hızlı şarjı kullandım, 4. Yılında batarya performansı hala çok iyi 1 Tam günü çıkarıyor. Bence hızlı şarj ın batarya ömrünü kısaltması deve de kulak, önemsenecek kadar etki yapmıyor.

  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt

    Ben bunu dsg şanzımana benzetiyorum. Dsg çok hızlıdır, konforludur ama sıkışık trafikte bir gözün şanzıman sıcaklığında gidersin, sık arızalanma ihtimali vardır vs. Elektrikli araç da garantici adam için kabustur ama birileri de sırf hızlanma hissi işin bile alır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DburakKoc D kullanıcısına yanıt

    2013 Aralıktan 2017 Temmuza kadar 2013 model Polo GTi kullandım, 50bin km yol yaptım. bir kez bile şanzıman sıkıntısı yaşamadım. tek derdim araba yağ eksiltiyordu. bagajda 1 lt yağ ile geziyordum. ama bunu bilerek arabayı almıştım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 2 Mayıs 2024; 13:13:20 >
  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt
    İçten yanmalı motorlarda düşünecek daha fazla dert var. Değişse de baskı balata, trigger, falan filan neyse de kolay kolay değiştirilmeyen motor silindirlerinde aşınmalar gibi komple motorun değişmesine neden olacak şeyler de oluyor.

  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt
    zarar vermese de belli bir süre ömrü bitiyor ve şarj cok uzun sürüyor herkesin evden şarj edebileceği imkanı yok

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • At yalanı s...im inananı.Kusura bakmasın kimse de son dönemde bu kadar yanlı,bu kadar gözü kör,çıkarcı haberler görmekten üslup da sakinlik de kalmadı.Şirazemizi kaydırdılar.2022 de aldığım lityum bataryalı telefonum yoğun kullanımda bile 2 günü devirip üçüncü güne bataryası bitmezken bugün 1 gün bile gitmiyor.Ulan sahtekar herifler ben yaşadığımı biliyorum.Korona döneminde aşı olmayanlara neredeyse vatan haini,katil diyerek aşının faydalarını sıralayan düzinelerce bilimsel makale yayınladılar.Aşı olmayanlara enayi,aptal gözüyle baktılar.Bu pandemi aşıyla çözülecek,belki 50 yıl sürecek dediler.Bunu diyenler sokakta gezen sen ben sarı çizmeli mehmet ağa değil koca koca kelli felli prof doktorlar,bilim adamlarıydı.Millete aşı olmayanlar otobüse binmesin,sinemaya gitmesin,hastanelere gitmesin,evinden çıkmasın hatta aşı olmayanları amirler patronlar işe de almasın dediler.Dünya sağlık örgütünün başını çektiği küreselci şer odakları insanlığa 2 yıl boyunca resmen eziyet çektirip ömründen 2 yılını çaldılar.Ülkelerdeki azınlıkta kalan bir avuç ileriyi gören topluluklar dışında kimse karşı çıkmadı.Bu forumda da mühendis,akademik kariyer sahibi,tahsilli arkadaşların çoğunluğu da bu küreselcilerin dümen suyuna gidip mangalda kül bırakmadılar eminim?


    PEKİ HAYATIMIZDA ŞU AN KORONA DENEN BİR BELA YOK,NE OLDU?HANİ 50 YIL SÜRECEKTİ?VATANDAŞINA ZORLA AŞI YAPTIRMAYAN BREZİLYA DA ZORLA AŞI YAPTIRAN TÜRKİYE DE BU SÜRECİ ATLATTI.ÖYLE BİZ NE YAŞADIK BİRİSİ BİZE ANLATABİLİR Mİ?


    BUGÜN AŞIYI ÜRETEN FİRMA BİLE YAN ETKİLERİ KABUL ETTİ.OYSA DÜN SİZLER AŞIYI ELEŞTİRENLERE DEMEDİĞİNİZİ BIRAKMADINIZ.TOPLUMDA BUGÜN KİTLELERİN AŞI YÜZÜNDEN OLDUĞUNA İNANDIĞI BİR SÜRÜ PIHTI ATMA,İNME,FELÇ,KALP KRİZİ GİBİ VAKALAR,MAHKEMELİK DURUMLAR VAR.


    BAŞINI AVRUPA BİRLİĞİ VE ABD GİBİ GÜÇLÜ LOBİLERİN DESTEKLEDİĞİ BİR ELEKTRİKLİ ARAÇ PROJESİ VARSA KİMSE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KÖTÜ YÖNLERİNİN YAYINLANDIĞI BİR BİLİMSEL METİN BEKLEMESİN.


    Ben böyle düşünüyorum kimse kusura bakmasın.Bu benim görüşüm.





  • ykaya1983 Y kullanıcısına yanıt

    şimdi senin bu yazdıklarından hızlı şarjın bataryaya zararlı olduğunu anlayacağız değil mi?  bu arada konu iyice dağıldı  

  • Abd ve Avrupa'lı ülkeler bir malı satmak için her türlü sahtekarlığı yapar.

    Zamanında margarinin sağlığa faydalarını anlatan sözde bilimsel makaleler yayınlanıyordu. Şimdi ise kolestrol, kalp gibi ölümcül hastalığa neden olduğuna dair gerçek bilimsel makaleler yayınlanıyor.

    Siz elektrikli araçları satın alıp bu ülkeleri zengin edin ileride teknoloji değişince bu bataryaların bir kaza anında veya ısınınca ne kadar tehlikeli olduğunu, hızlı şarjın batarya ömrünü ne kadar kısalttığını, batarya üretmek için Dünya'ya ne kadar zarar verildiğini anlatan makaleleri okuyacaksınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Acil Stop -- 2 Mayıs 2024; 14:30:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt

    Sen Kılıçdaroğlu nun %60la kazanıp ümit Özdağ in akp trollu olduğuna da inanıyordun yalnız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Acil Stop kullanıcısına yanıt

    Hiç kimse öyle bir şey okumayacak, çünkü elektrikli araçlar milyonlarca km yaparak ve batarya gücünden pek bir şey kaybetmeyerek kendilerini kanıtladılar

    Ayrıca doğada çok basit şekilde bulunabilen sodyum bazlı piller gibi çeşitli materyallerden batarya üretilebiliyor, ve dönüşüm de kolaylıkla yapılabilecek.

    Hızlı sarjlar hali hazırda onlarca ülkede binlerce adet var kimseye birşey olmuyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en1gma kullanıcısına yanıt

    sen hayırdır forumun elektrikli otomobil savunuculuğuna mı soyundun? sana burada laf atan yok, niye salça oluyorsun? her togg vs elektrikli otomobil konusunda sen varsın. togg sana bir plaket vermeli bence.


    ümit özdağ akp troll'ü değil ama onun cbaşkanı adayı olarak seçtiği adamı s.oğan akp trollü çıktı. adam hayatında göremeyeceği paraları seçim sonrası gördü.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 2 Mayıs 2024; 16:1:29 >
  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt

    Demek millete burada ALENEN yalan söyledin Özdağ için hmm.

    Kk noldu kanzi,piro dede falan?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 2 Mayıs 2024; 16:6:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en1gma kullanıcısına yanıt

    hah şöyle bildiğin şeylerden yaz. senin neyine elektrikli otomobilleri savunmak. sen önce kendine bi elektrikli kamyonet al  nakliyeci misin togg trollü müsün belli değil.

  • mahmut_emmi kullanıcısına yanıt

    Millete forumun orta yerinde alenen yalan söylediğini biliyorum örneğin,eh senin gibi yalanı rahat rahat söyleyebilen birisini elektrikli araç konusunda haliyle ciddiye almamak gerekir

    Değil mi %60 16li masa kanzi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.