Şimdi Ara

i5 Yerine i7 Almaya Değer mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, biliyorum bu soru yıllardır sorulan ve pek çok forumda olan bir soru ama benim sorum biraz daha farklı. Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum, hangi bileşenleri alacağımı aşağı yukarı belirledim ama işlemci konusunda kafamda hâlâ soru işaretleri var. i5 14600KF ile i7 14700KF arasında gidip geliyorum sürekli. i5 14600KF'nin 14 çekirdeği ve 20 parçacığı varken 14700KF'nin 20 çekirdeği ve 28 parçacığı var. 14600KF yaklaşık ₺13.000 iken 14700KF ₺17.000'nin biraz üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Buraya kadar bir sorun yok ama tam olarak bu noktadan sonra benim kafam allak bullak oluyor. Bu iki işlemcinin oyunlardaki performans testlerine baktığımda aralarında %5 - %7 arasında bir performans farkı olduğunu gördüm. Oyun haricindeki performans testlerini pek bulamadım, nedense genellikle hep oyunlar üzerinde test ediliyorlar. Benim birinci sorum şu; fazladan 6 adet çekirdeğe ve 8 tane parçacığa sahip olan i7, i5'ten sadece %7 daha fazla mı performans verebiliyor yani? Eğer öyle ise Yaklaşık ₺4.500 vererek i7 almaya pek değmeyeceğini düşünüyorum. Eğer daha fazla fps elde etmek istiyorsam bu parayı ekran kartını yükseltmek için veririm çok daha fazla fps elde ederim.


    İkinci soruma gelecek olursak o da şu; ben bu bilgisayarda sadece oyun oynamayacağım 3 boyutlu tasarım ve üretim programlarını da kullanacağım mesleğim gereği. Bu programlarda biraz işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Eğer fazla para verip i7 alırsam bu programlarda bana ne kadar büyük bir artısı olur?


    Bu kafamdaki soru işaretleri giderebilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 10 Şubat 2024; 13:50:27 >







  • çoklu çekirdek isteyen iş de veya oyunda fark cıkar ,diğer türlü benzer ztn.
    oyun + iş güç de dahilse 14700kf alabılırsın,
    dedigin fiyatlarda pahalı senın

    https://www.akakce.com/islemci/en-ucuz-intel-i7-14700kf-yirmi-cekirde-3-40-ghz-fiyati,331594982.html

    https://www.akakce.com/islemci/en-ucuz-intel-i7-13700kf-on-alti-cekirdek-3-4-ghz-fiyati,65764.html


    13600kf/14600kf 10 bin lira falan.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çoklu çekirdek isteyen oyunlara ve programlara örnek verebilir misiniz?

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt
    şurdan bak kabaca testlere
    https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i7-14700k/6.html

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Değmez, aradaki fark ekran kartına yatırılmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İ5 14600k ile rtx4070ti kullandim. Herhalde sahip olunacak en guzel setup olmali. 14600 epey güçlü. Paraniz varsa dahi fazlasina gerek yok. Hele hele oyuncuysaniz fazlasiyla yeter. İ7 ekstrem işler yapan kişilerce tercih edilmeli.

    Benim pc ile yayin yapma, cizim yapma, agir render islerim var diyorsaniz i7, oyuncuyum ve multimedya benim onemli diyorsaniz i5 alınız.

    Benim hicbir kullanim senaryom 14600k yi yoramadi mesela.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sky_Vision_V2 kullanıcısına yanıt

    Aslında her Allah'ın günü oyun oynayan birisi değilim ama hiç oyun oynamayan birisi de değilim, oynarım yani. Zaten şunu anlamıştım ki 14600K benim işim oyunlarda fazlasıyla görecek, tek endişem CAD-CAM programlarından yana. O programlarda da zaten çok ağır işler yapmıyorum ama arada render işlerim oluyor. Ona da 14600K yeter sanırım. Yine de acaba 14700K'mı alsam diye bir soru işareti vardı kafamda, sanırım gereksiz olur.

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt
    cad-cam programlarında da iyi işler yapacağına eminim. işlemci gerçekten çok güçlü. ben çizim işlerini bilmem ama bu tip programlarda gpu desteği yokmuydu ? mesela premier pro kullanıyorum tüm işi neredeyse gpu yapıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok çekirdeği %5 fark diye düşünme, yük arttıkça o çekirdeklerin çitlenme olanağı artar ve bu tüm sistemi stabil ve hızlı kılar, uzun vade, çok yönlü iş özgüven istiyorsan i7, para yetmiyor, beklentim yüksek değil dersen i5 de yeter

  • Sky_Vision_V2 kullanıcısına yanıt

    CAD programlarında ağırlıklı olarak ekran kartı çalışır doğru ama CAM programlarında hesaplama işlemlerini işlemci yaptığı için işlemci daha çok çalışıyor. Örneğin benim şu an kullandığım bilgisayar 11 yıllık ve CAM işlerinde hesap yaparken özellikle karmaşık çizimlerde uzun sürüyor, işlemci çok zorlanıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 10 Şubat 2024; 18:46:45 >
  • BekirTemel B kullanıcısına yanıt

    Aslında uzun vadeli olarak düşünüyorum o yüzden i7 aklımda var zaten. Çok yönlü işten kastınız aynı anda birden fazla çizim yapmak gibi mi ya da bir kaç tarayıcı açıkken çizim yapmak gibi çok uygulamanın açık kalması gibi mi?

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt

    misal kendimden örnek vereyim, çift monitör kullanıyorum, belki siz 3 monitör kullanmak bile isteyebilirsiniz, bende bir ara niyetlendim ama aldığım ürünü bana gelmeden iade aldılar anlamsızca uğraşamadım içimde kaldı, aynı anda oyun oynayabilir çizim yapabilir, izleme içinde olabilirsiniz bunları yaprken tarayıcıda 50 sekme açık olaiblir, bunlar hayatın akışı içind eolmayacak şleyler değil, işte burada çok yönlü olmak için işlemcinin gücü ve ram belirleyici olacaktır, i5 ve 16 gb ram da bunları yapar elbet ama tekleme, acaba olmasın, saatlerce günlerce açık pc bile aksın derseniz orada i7 ve 32 gb ilaç gibi, burada ihtiyaç ve beklentiler hatta uzun yıl kullanma durumu belirleyici olabilir sizin için.

  • Oyun yayınları veya render felan yapılıcaksa kesinlikle i7 ve üstü gerekli benim fikrim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Flowles -- 10 Şubat 2024; 19:8:1 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 13xx serisinden sonra artan çekirdek sayıları ile i5 i7 farkını günlük kullanıcının hissedeceğini düşünmüyorum.

    Eskiden 4 çekirdek 4 izlek i5 yerine 6 çekirdek 12 izlek farkı hissediliyordu şimdi o kadar farkedilmez boost frekansları arasında dağlar taşlar yoksa tabi.

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt
    Dogrudur pek bilgim yok o konuda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BekirTemel B kullanıcısına yanıt

    Uzun yıllar boyunca kullanmayı düşünüyorum aslında. Örnek olarak başıma gelen bir konuyu anlatayım, benim şu an kullandığım bilgisayar çok eski 3. nesil i5 var, 5-6 yıl önce ekran kartı bozuldu ve değiştirmek zorunda kaldım o döneme göre de biraz güçlü bir ekran kartı taktım. Sonuç işlemciyi dar boğaz yaptı daha güçlü soğutucu takmak zorunda kaldım ama bugün hâlâ işlemci çok zorlanıyor hâliyle çok eski olduğundan. Şimdi 14600k alsam birkaç yıl sonra daha güçlü bir ekran kartı alsam, işlemciyi dar boğaz yapar mı? 14700K alsam bu konuda bir artısı olur mu?

  • I7 alin.
    Sadece oyun olsa i5 yeter de artar. Is tarafına girince bugün olmasada yarın büyük is yaparsanız eksikliğini hissedersiniz.
    Size kazandıracağı saatler olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12600kf
    P-Core 5.3 Ghz E-Core 4 Ghz

    14700kf
    P-Core 5.7 Ghz E-Core 4.4 Ghz

    Ekran kartlarım Aorus Rtx 3090

    2k 144hz Asus ROG G-Sync modüllü monitör kullanıyorum.

    Oyunlarda ve gündelik işlerde fark yok.

    VATAN dan 11 kasım Zotac Rtx4090 aldım 45K fiyata, iki işlemcide tuhaf şekilde besleyemedi. Bende elden çıkarttım hayvani güçteki rtx4090 kartları.

    Demem o ki, üst düzey gpu ları besleyebilecek CPU teknolojisi yok artık.

    Nvidia çitayı arşa taşımış.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Triangulum T kullanıcısına yanıt

    ben amd de anakart yapısı intele göre daha stabil olduğu için intel hakkında yorum yapamam ama amd örneğinde gidersek am4 desteği ddr5 gelene kadar sürdü,bu da yıllar geçse de aynı anakarta yeni gelen işlemcileri takarak hem işlemci değişimi hem ekran kartı değişimini kolayca yapma imkanı veriyor, intelde bildiğim kadarıyla bu konu daha farklı işliyor, her işlemci değişiminde anakartı uyumluluğu stabil olmuyor tabii bu son 1-2 yıl içinde değiştiyse bilemem, tr şartlarında bu yüzden amd hep 2 adım önde oldu ve oluyor çünkü algı böyle oturdu, şuan am4 bitti am5 geldi ve am5 bitene kadar belki 5 yıl boyunca belki daha fazla süre, her yeni gelecek amd işlemci o bir kere alınmış amd anakarta oturabilecek, haliyle olmaz ama darboğaz olsa bile çözümsüzlük olmayacak.


    14700k çekirdek,,iş parçacığı ve hız aşırtma yönünden 14600k ya göre daha avantajlı haliyle darboğaz imkanı daha düşük,zaten günümüz ekran kartlarını zorlamadan besler, 5 yıl sonrası için de i7 daha avantajlı olur, ben kesinlikle 14700k alırdım, amaç uzun yıl ise hiç düşünmeden.





  • Sanırım kararımı i7'den yana kullanacağım uzun vadeli düşündüğümden ileride i5'in darboğaz yaşama ihtimali olduğu için. Yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 11 Şubat 2024; 19:48:56 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.