Şimdi Ara

İstanbul trafiğinde MOTOSİKLET kabusu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
181
Cevap
1
Favori
8.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle motosikletler ve motosiklet sürücüleri hakkında çok az şey bilen (veya bilmeyen) birinin motosikleti toptan yasaklamak istemesine hiç şaşırmadım. Dediğim dedikçi bir toplum olduğumuzdan uzlaşma arama ihtiyacı "0", bas yasağı gitsin ! Nasıl olsa anlamaktan daha kolay yasaklamak, değil mi ? Motosikletin çok daha az benzin tükettiğini, çevreyi daha az kirlettiğini ve yollarda daha az yıpranmaya sebep olduğunu ise hiç saymıyorum.

    Şimdi sorularınıza olabildiğince düzgün bir üslupla cevap vermeye çalışayım:
    quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58

    Motorları trafikte istemiyorum. Motorcular kadar kural tanımayan bir araç yok. Miinübüsçülerden beterler. Motorcu arkadaşlara:

    1- İki aracın arası, şerit çizgilerinin üstü yol değildir. Efendi gibi bir aracın arkasında gidin. (söyler misiniz böyle bir şey görüyor musunuz?)


    1-Bilmiyorsunuz dedik, hakaret etmek aşağılamak için demedik elbette. Acaba bu iş Avrupa'nın medeni ülkelerinde nasıldır diye merak ettiniz mi ? Fransa'dan bir örnek:

    Peki, neden araba sürücüleri motosikletleri sıkıştırmıyor da, orta şeritle sol şeridin arasını özellikle açık bırakmışlar ? Çünkü uzlaşma var, anlayış var. En önemlisi oradaki otomobil sürücüleri, motosiklete binenler trafiğe arabayla çıkmış olsa bütün trafiğin gideceği yere daha geç ulaşacağının bilincinde. Bilinç. Anahtar kelime.

    quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58

    2- Siz de motorlu taşıtsanız siz de emniyet şeridini kullanmayın.


    2- Katılıyorum. Emniyet şeridi zaten motosikletin trafikte seyredebileceği en tehlikeli yerlerden biri. Ama Türkiye'de yukarda verilen Fransa örneğinde olduğu gibi - özellikle de trafik tıkandığında- daha güvenli seyredebileceği bir yer yok. Evet emniyet şeridi çok tehlikeli olmasına rağmen.

    quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58

    3- Şehir içi hız sınırlamaları sizin için de geçerli. Uyduruk motorlar bile 100 le gidiyor.


    3- Şehir içi hız sınırı bütün araçlar için geçerli. Bütün araçların denetlenip, sadece motosikletlerin denetlenmemesi/kayırılması gibi bir durum söz konusu değil. Tabii ki herkes bütün trafik kurallarına uymalı. Bu konuda eğitim çok önemli, denetim de hemen ardından geliyor. Bizde ikisi de yok. Ama hız sınırı ihlal ediliyor diye sadece motosikletlilere kızmak... Neden ?

    quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58
    4- Kırmızı ışık sizin için de geçerli. Öyle az durup sağa sola bakıp geçilmiyor. Siz de yaya araç yoksa bile beklemek zorundasınız


    4- Bunu kuryeler ve kebapçı/pizzacılar çok sık yapıyor. Işık ihlali en tehlikeli ihlallerden biri. 3. şık için yazdıklarımın hepsi burada aynen geçerli.

    quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58
    5 - Çok hızlı gittiğinizden ve şerit aralarından seyrettiğinizden aynada gözükmüyorsunuz. Az önce yukarıda da yazdım siz de araçların yanından değil arkasından trafikte akmalısınız. yoksa bu motorcu yerdeydi ve başımıza bela almıştık şimdi demişimdir.


    5
    -Motosiklet görünürlük açısından Dünya'nın her yerinde dezavantajlı bir konumda. Gelişmiş ülkeler özellikle de otomobil sürücülerini bu konuda bilinçlendirmek/eğitmek için büyük çaba sarfediyor. Örnek:http://www.youtube.com/watch?v=htJQ1kl2Kt8
    "Kaç kere iyi ki yol müsait diye az önce geçmemişim" kısmını video'ya göre değerlendirdiğimizde aslında işin doğrusunu yapmakta olduğunuz çıkıyor ortaya.
    "Araçların arkasından seyretmelisiniz" kısmına cevabımı 1. şıkta verdim.


    Anladığım kadarıyla özellikle de pizzacı/kebapçı - sucu - kurye üçgenindekileden muzdaripsiniz. Öncelikle "motorcu" dediğiniz adamları bu üçlüden ayırmanız gerekiyor. Çoğu üsturuplu motorcu bir kere kask takmayan apaçilere motorcu demez ve bu üçlünün en az ikisi %90 kask takmıyor. Bu konuda yalnız da değilsiniz, İstanbul trafiğinde düzenli olarak motosiklet süren biri olarak denetimlerin çook yetersiz olduğunu düşünüyorum. Motosiklet ehliyeti (diğer araçlarda olduğu gibi ) çok kolay veriliyor. Aslında alınması en zor belge olmalı. İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da adamın emdiği sütü burnundan getiriyorlar ehliyeti verene kadar. Gerçi otomobil ehliyetinde falan da çokta farklı değil durum. Ama yine de motosiklet ehliyeti almak daha zor oralarda. Dolayısıyla burada doğru çözüm yasaklamak değil, eğitmek, bilinçlendirmek ve aşırı caydırıcı cezalarla denetlemektir. Avrupa'da medeni bir ülkede kırmızıda geçerseniz en azından bir süreliğine ehliyetinize el konur, bu kadar basit. Ya Türkiye'de ? Türkiye'de durum bu haldeyken sadece ve sadece motosiklet sürücülerini hedef göstermek mantıksız.

    Motosiklet sürücüleri bazen sosyo ekonomik sebeplerle (ben) bazense zevk duydukları için (yine ben) vs. vs. trafiğe motosikletle çıktıklarında aslında hiçte haketmedikleri risklerle başbaşa kalıyorlar.
    Bu durum Türkiye'de çok daha acıklı. Bütün bunların üstüne bir de araç sürücülerinin düşmanlığı ihtiyaç duydukları en son şey. Motosiklet sürenlerin de uzaylı olmadığını, sizin gibi evde bekleyeni olabileceğini unutmayın. Kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim. Bitirirken başlarda yazdığımı bir kere daha hatırlatmak isterim; eğer ki motosiklet sürücüleri otomobille trafiğe çıkarsa siz gideceğiniz yere çok daha geç gideceksiniz.

    -Deniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shrieker -- 21 Temmuz 2012; 21:11:42 >




  • Çift mesaj olmuş, lütfen silin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shrieker -- 22 Temmuz 2012; 20:49:34 >
  • Motor kullanmanın keyfi orada.. Çizgi üstünden vızır vızır geçmek aralardan tabi dikkatli ve güvenli bir şekilde. Araba gibi şerit ortalayıp gitmesini beklemek yanlış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: isotcuk

    hep arabanin kor noktalarinda dolasiyolar kac tanesini topliyacaktim yoldan bilemezsiniz birde saga yada sola donecekken o senden once davranip onunden geciyor yha bir gun yakalarsam ufaktan dokunacam

    sen gel bir dokun bakalım .. ancak dikkat et bizim dokunmamız seninkine benzemez!!!! 1 tonluk araç kullanırsınız 150 kg'luk araçtan ne isterseniz ? kaç tane motorcu seni yere düşürdü hele bir söyle bakalım ?
  • İstanbul gibi bir keşmekeşin içinde nasıl edip de motosikleti yaygınlaştırıp trafiği rahatlatsak diyeceğinize motorları trafikten çekmeye kalkıyorsunuz.APAÇİLER HER YERDE,MESELE ARAÇ DEĞİL ZİHNİYET.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chnbs -- 21 Temmuz 2012; 20:48:45 >
  • Kör noktamdan geliyorlar aynen. Bende çoğu kez şerit değiştirmediğim için şanslıyım.
    Bi anda yanımda beliriyor ve dibimden geçiyor adam biraz mesafede yok. 5 şeritli yolda !!!
  • geçenlerde trafikte seyrediyorum sol aynadan arkayı kontrol ettim boş önümdeki aracı tam sollayacağım solumdan bir gök gürültüsü geçti vay senin ananı avradını diyemedim çünkü adam sesten hızlıydı takdir ettim benimde motorum olsa aynen öyle kullanırım.
  • Ailem tarafında her türlü ısrarlarıma rağmen tek motor alamama nedenimdir bilinçsiz araç sürücüleri.Keşke ülkemizde trafikte karşısındaki araçlara motorlara bireylere hayvanlara biraz daha saygı olan bireyler olsada ben ve benim gibi birçok motor meraklısı arkadaşlar isteklerine kavuşabilse.Fakat bu sadece bir rüya...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chnbs

    İstanbul gibi bir keşmekeşin içinde nasıl edip de motosikleti yaygınlaştırıp trafiği rahatlatsak diyeceğinize motorları trafikten çekmeye kalkıyorsunuz.APAÇİLER HER YERDE,MESELE ARAÇ DEĞİL ZİHNİYET.

    Ülkenin yarısı zeki işte ne beklersin ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DarkArchAnGeL
    sen gel bir dokun bakalım .. ancak dikkat et bizim dokunmamız seninkine benzemez!!!! 1 tonluk araç kullanırsınız 150 kg'luk araçtan ne isterseniz ? kaç tane motorcu seni yere düşürdü hele bir söyle bakalım ?

    arkadasım adam gıbı kullanacaksın korkuyorsan bu kadar basıt ben donecekken onume atlamayacaksın genellıkle pızzacılar sucular falan yapıyor bu hareketlerı

    haa sıkısık trafık falan olur eyvallah hemen yer acarım adama cunku o motor sıkısık trafıkler ıcın almış

    benden bu kadar ıns kımseye zarımız olmaz kastıde kımseye kıyamam zaten ama bır gun cıdden dalgınlıgıma gelcek ezecem dıye korkuyorum besıktasda

    oturdugum yerde bır suru motor var ve hepsı saygısız
  • Ufacık çocukların altına motor verip yemek servisi götüttüren ebeveyinlere ne demeli? Ne kask takarlar ne bir şey ufacık çocuk yarın bigün ölse umrunda değil mi ailesinin. Polisin bunları görüp ağır ceza kesmemesi daha da ilginç.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elfiasis

    quote:

    Orijinalden alıntı: infinite

    köyüne dön yiğidim, seni bozmuş koca şehir :)

    Şaka bir yana haklısın! ben 3 sene eğitmenlik yaptım şu koca şehirde eğitim alanlar şanslı 3-5bin insan ama geride kalan yüzbinler? Kuryeler,Eğitimsizler?

    Düşe kalka öğrendikleri bisikletten sonra lambadanak motora geçenler ve nasıl hareket etmesini gerektiğini bilmeyen bir sürü kullanıcı!

    Motosiklet en çağdaş araçtır ancak Kullanıcıları ve karşılaştığın hareketler seni yasaklamaya kadar götürmüştür! Hak veririm sana ama düzenlenmesi için çok sert kurallar ve kaidelerle belirlenmesi lazım?

    Yolda gördüğün Şahin ve Yunuslara bir bak öncelikle? Sonrasına Vatandaşlarına? bu memlekette trafikte düzen olarak sanki birşeyler eksik ha? Gelgelelim Otomobil kullanıcılarının da Muhteşem bir ahenk içerisinde araç kullandığınıda ekleyince motorcu tayfa da kapak gibi parlıyor değil mi?

    köyüne dön yiğidim, seni bozmuş koca şehir :)

    altına imzamı atarım tek farkla. motorsiklet çağdaş toplumun aracı falan değildir. avrupada amerikada sanıldığı gibi yaygın değil. avrupada yaygın olan yerlerdede otomobilin girmediği veya otomobilin para verip girebildiği yerlerde çoğunlukta. bi şehirde motorsikletle otomobili yan yana koyarsanız orda kaos olur işin içinden çıkılmaz. istisnalar tabiki var ancak yukarıda sayılan maddeleri yapmamak koşuluyla olur. düşünün şimdi türkiyenin trafik şartları belli siz bu sayıyı ne kadar arttırırsanız o kadar işin içinden çıkılmaz hale gelecek. burayada yazıyorum hindistandan daha beter hale gelmezse ne olayım.

    Hayatında bir kere fransa,italya,belçika gibi ülkere gittin mi?
    Ve bu kadar kolay sallama kabiliyetini nasıl kazandın?
    Avrupa ülkelerinde motor fazla değil miş miş miş,yuh be bu kadarda atılmaz ki arkadaş.
    Adamdan çok motor var sokaklarda,sakın inanmayın bu ve bunun gibi kişilere.
    Fransada 70 yaşındaki karı kocadan tutunda,doktoru,mühendisi,polisi,işçisi herkesi motor üzerinde gördüm.
    Asıl çağdaş olmayan koca popolu,kabalık timsali araçlar ve bu kamyon bozması koca araçlarda tek başına seyahat edenlerdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58

    Motorları trafikte istemiyorum. Motorcular kadar kural tanımayan bir araç yok. Miinübüsçülerden beterler. Motorcu arkadaşlara:

    1- İki aracın arası, şerit çizgilerinin üstü yol değildir. Efendi gibi bir aracın arkasında gidin. (söyler misiniz böyle bir şey görüyor musunuz?)

    2- Siz de motorlu taşıtsanız siz de emniyet şeridini kullanmayın.

    3- Şehir içi hız sınırlamaları sizin için de geçerli. Uyduruk motorlar bile 100 le gidiyor.

    4- Kırmızı ışık sizin için de geçerli. Öyle az durup sağa sola bakıp geçilmiyor. Siz de yaya araç yoksa bile beklemek zorundasınız

    5 - Çok hızlı gittiğinizden ve şerit aralarından seyrettiğinizden aynada gözükmüyorsunuz. Az önce yukarıda da yazdım siz de araçların yanından değil arkasından trafikte akmalısınız. Kaç kere iyi ki yol müsait diye az önce geçmemişim yoksa bu motorcu yerdeydi ve başımıza bela almıştık şimdi demişimdir.

    vs

    vs

    vs

    (LÜTFEN CEVAPLARINIZDA SİZ DE ELEŞTİRİLERİNİZ EKLEYİNİZ...)

    Gerçekten motorlu araç gibi davranın, ondan sonra gelin konuşalım.

    Yetkim olsa İstanbulda yapacağım ilk şey motosiklet yasağıdır. Saçma sapan bir araçtır bu yoğun şehirde...

    Ben hem motosiklet, hem de otomobil sürücüsüyüm. Yani her iki sürücü pisokolojini gayet iyi anlarım. Otomobil de olduğu gibi, motosiklette de kurallara uymayan bir çok kullanıcı mevcut. Kurallara uymayan bir motosiklet sürücüsü yüzünden genelleme yapmak çok yanlış olur. Motosiklet, otomobile nazaran trafikte az kaplayan bir araç olduğu gibi, amacı ulaşımı kolaylaştırmaktır. İki aracın arasın da şerit çizgisin de gitmesi gözünüze batmamalıdır. Eğer biz otomobil gibi trafikte bekleyeceksek, motosikletin pratikliği nerede kalıyor?

    Dediklerim yanlış anlaşılmasın lütfen. Fakat ben kırmızı ışık gördüğüm de, araçların arasından en öne geçmek için can atıyorum. Nedenini size vidyolu olarak göstereyim:



    Diğer maddeleriniz deki şikayetlerinize katılmakla beraber, bu kuralları en çok ihlal eden sürücülerin yine otomobil sürücüleri olduklarını belirtmek isterim.

    quote:

    Yetkim olsa İstanbulda yapacağım ilk şey motosiklet yasağıdır demişsiniz. Saçma sapan bir araçtır bu yoğun şehirde


    Sizin saçma bulduğunuz alet, ekonominin yanında, ulaşımı en kolay yoldan sağlayan ulaşım aracıdır. Asıl saçmalık, otomobil sürücülerinin sıkışık trafikle cebelleşmesidir. Bir gün olur da motosiklet hayatına başlarsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Ayriyeten altınız da en iyisinden bir otomobil olsun, hiç bir otomobil, motosikletten alacağınız zevki yaşatamaz.

    Her şey bir yana, kuralları çiğneyen motosiklet veya otomobil değil, insanlardır. Bu yüzden ilk önce insan olmak lazım. Olmuyorsa gerekli şikayetler bildirilmeli. Günümüz de bir çok motosiklet kullanıcısı (ben de yakında bu kervana katılacağım) vidyolu kayıt yapıyor. Kuralları ihlel eden tüm kullanıcıların vidyolu görüntüsünü emniyete bildireceğim, gerekirse adliyeye taşıyacağım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: k2fg9

    quote:

    Orijinalden alıntı: derfgt

    Hayatımda motor kullanmadım ama severim motorcuları ve çok dikkat ederim.
    Lütfen "bi gün dokunucam birisine" gibi bir ifadeyi aklınızdan geçirmeyin, bilin ki bu araçların kaportası sürücüsünün bedenidir.
    Araç için ufak bir sanayi ziyareti olan küçük bir dokunma motosiklet sürücüsünü hayatı boyunca sakat bırakabilir veya öldürebilir.

    Aman Arkadaşlar ! Motosikletlere dikkat edelim.


    Bu yazdıklarının farkına varıp düzgün sürerlerse bence kaza oranları da azalır. Ama aracın kıçına girip bir sol bir sağ yaparsa bende ani fren koyarım tam ortadayken.

    Bizi milletimiz ders vermeye çok meraklıdır...Memlekettene kadar katil hasta ruhlu insan var yaa...sen firen koyup birinin ölümüne yol açınca ders vermiş mi olacaksın öldürdüğün kişiye?? inşallah kendin gibi bi psikopatla karşılaşırsın bi gün.... ders vermeye meraklı bi kamyoncu altına alır arabanı düm düz olursun...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: isotcuk

    hep arabanin kor noktalarinda dolasiyolar kac tanesini topliyacaktim yoldan bilemezsiniz birde saga yada sola donecekken o senden once davranip onunden geciyor yha bir gun yakalarsam ufaktan dokunacam

    Aklı sıra ders verecek birini öldürüp...
    Allah'ım bu cani cahil katil kuluna dersini ver...Sen dersini verdin mi en güzel şekilde verirsin....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ersin_90

    Bizi milletimiz ders vermeye çok meraklıdır...Memlekettene kadar katil hasta ruhlu insan var yaa...sen firen koyup birinin ölümüne yol açınca ders vermiş mi olacaksın öldürdüğün kişiye?? inşallah kendin gibi bi psikopatla karşılaşırsın bi gün.... ders vermeye meraklı bi kamyoncu altına alır arabanı düm düz olursun...


    Amacımın ders vermek olduğunu kim söyledi?

    Deodorant+çakmak işe yarasaydı onu kullanırdım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karabatak58

    Motorları trafikte istemiyorum. Motorcular kadar kural tanımayan bir araç yok. Miinübüsçülerden beterler. Motorcu arkadaşlara:

    1- İki aracın arası, şerit çizgilerinin üstü yol değildir. Efendi gibi bir aracın arkasında gidin. (söyler misiniz böyle bir şey görüyor musunuz?)

    2- Siz de motorlu taşıtsanız siz de emniyet şeridini kullanmayın.

    3- Şehir içi hız sınırlamaları sizin için de geçerli. Uyduruk motorlar bile 100 le gidiyor.

    4- Kırmızı ışık sizin için de geçerli. Öyle az durup sağa sola bakıp geçilmiyor. Siz de yaya araç yoksa bile beklemek zorundasınız

    5 - Çok hızlı gittiğinizden ve şerit aralarından seyrettiğinizden aynada gözükmüyorsunuz. Az önce yukarıda da yazdım siz de araçların yanından değil arkasından trafikte akmalısınız. Kaç kere iyi ki yol müsait diye az önce geçmemişim yoksa bu motorcu yerdeydi ve başımıza bela almıştık şimdi demişimdir.

    vs

    vs

    vs

    (LÜTFEN CEVAPLARINIZDA SİZ DE ELEŞTİRİLERİNİZ EKLEYİNİZ...)

    Gerçekten motorlu araç gibi davranın, ondan sonra gelin konuşalım.

    Yetkim olsa İstanbulda yapacağım ilk şey motosiklet yasağıdır. Saçma sapan bir araçtır bu yoğun şehirde...


    Aklı başında yorum yapan arkadaşlardan öncelikle özür dilerim, böyle bir üslubu haketti.

    Sen bilirkişi misin? Sen uzman mısın? Sen kimsin beni trafikte istemiyorsun?

    1) Motosikletler aracın arkasından Gi-DE-MEZ. Güvenlik amacıyla kendini kurtarabileceği bir alana ihtiyaç duyar. Ya sağ tekerlek izinden ya da sol tekerlek izinden gider. Ortadan gitmeyerek hem güvenliğini sağlar hem de araçlardan düşen yağlardan uzak durur.

    2) Doğruyu söyle patates gibi aracın içinde durmaktan, yanında seyir eden motosikletlere çok uyuz oluyorsun dimi. Allah bilir ah şunlara bir dokundursam diye şeytan da yokluyodur. Emniyet şeridi niçin vardır, ne işe yarar onu bi öğren. İhtiyaç halinde çekilirim kenara yolumu veririm, cezaysa da ben ödüyorum arkadaş!!!

    3) Tüm otomobil sürücüleri hız sınırlarına uyuyor da motosiklet sürücüleri mi uymuyor? Genelleme yapmak yanlış, ben de şahincileri sevmiyorum napalım tüm şahincileri öldürelim mi?

    4) Kırmızı ışıkta geçen motosiklet sürücüsünün envanterini siz tutmayın. Bırakın devletin polisleri, EDS sistemi var. Bunu alışkanlık haline getirmiş adam bir gün dalgınlığına gelir sinek gibi yapışır, bu kadar bizi düşünmeyin.

    5) Trafikte motorun nasıl seyir edeceğini yazdım. Trafikte bizi görmüyorsunuz, görmek istemiyorsunuz. Kör nokta genellikle bu işin bahanesi olur.


    3-5 tane kendini bilmez yüzünden tüm motosiklet sürücülerini bir kenara atamazsınız. Vergiyse vergi, ÖTV ise ÖTV... Benim de her otomobil sürücüsü gibi trafikte hakkım var.




  • Kurye kebapçı paketçi...Bunlar da ekmek parası derdinde...taşıdıkları şeyi zamanında yerine ulaştıramadıklarında alınterlerinden yevmiyelerinden kesiliyor ...
    Kabahati kuryelerde değil işverenlerde arayın biraz da...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: k2fg9

    quote:

    Orijinalden alıntı: ersin_90

    Bizi milletimiz ders vermeye çok meraklıdır...Memlekettene kadar katil hasta ruhlu insan var yaa...sen firen koyup birinin ölümüne yol açınca ders vermiş mi olacaksın öldürdüğün kişiye?? inşallah kendin gibi bi psikopatla karşılaşırsın bi gün.... ders vermeye meraklı bi kamyoncu altına alır arabanı düm düz olursun...


    Amacımın ders vermek olduğunu kim söyledi?

    Deodorant+çakmak işe yarasaydı onu kullanırdım.

    elinde patlar inşallah
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ersin_90

    Kurye kebapçı paketçi...Bunlar da ekmek parası derdinde...taşıdıkları şeyi zamanında yerine ulaştıramadıklarında alınterlerinden yevmiyelerinden kesiliyor ...
    Kabahati kuryelerde değil işverenlerde arayın biraz da...

    bu arada kurye değilim...onu da belirteyim...empati yapmak yeterli anlamak için
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.