Şimdi Ara

jbl 755.6 ohm yardımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
14.665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar henüz kargoda olan jbl gto 755.6 anfi için birkaç sorum olacak.mono olan 2 kanalı köprülediğimizde 300 rms alınacağı yazıyor.bu 4 ohm değeri sanırım.peki bu anfi de köprülediğimiz iki kanalı 2 ohm da kullanabilirmiyiz.bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim parasını da verdim ürün de kargoda 2 ohm bi sub almayı planlıyordum.az önce biri bu anfiyi ya 4 ohm ya da 1 ohm da kullanırsın dedi yıkıldım :(



  • aob27 A kullanıcısına yanıt
    5. ve 6. kanalları köprülediğiniz zaman 4 ohm'da 300W alabilirsiniz. Fabrika verisi bu...
    http://www.jbl.com/resources/Brands/jbl/Products/ProductRelatedDocuments/en-US/ServiceManual/GTO755.6-755.6II%20sm.pdf

    5 ve 6. kanalları köprüleyip buna 4 ohm'un altında hoparlör takarsanız amplifikatör ısınmaya başlayacak, zorlanacak, hele taktığınız hoparlör 1 ohm gibi çok düşük değerde ise çıkış katları ve besleme devresi muhtemelen yanacaktır.

    5 ve 6. kanallarda köprüleme yapmadan 2 ohm'a kadar hoparlör kullanabilirsiniz.




  • cevap için teşekkürler.5. ve 6. kanallar ayrı ayrı 2 ohm da çalışıyor ama köprülenip 2 ohm sürülemiyorlar.garip geldi aydınlattığınız için teşekkürler tekrar.anlaşılan şu ki her anfi her şeye cevap veremiyor:) bende seviniyordum 2 kanalı köprüle 300w rms sonra 2 ohm da 350-375 rms sonra ver coşkuyu die :)
  • aob27 A kullanıcısına yanıt
    Köprülenebilen tüm amplifikatörler köprülü halde çalışırken düşük empedanslı hoparlörlere hassastır.

    Şöyle bir genelleme yapabiliriz:

    Teorik olarak, paranın mühim olmadığı düşünülerek tasarlanıp imal edilen transistörlü amplifikatörlerde,
    • Hoparlör empedansını her yarıladığınızda çıkış gücü ikiye katlanır.
    • Köprülediğiniz zaman çıkış gücü tek kanal gücünün 4 katına ulaşır. (Köprülendiği zaman iki amplifikatör kanalı seri bağlanmış olur. Böylelikle çıkış voltajı ikiye katlanır. Güç ise çıkış voltajının karesi ile doğru orantılıdır.)

    Ancak bu teorik şartları sağlayacak amplifikatörü almak için para yetmez. Yetse dahi salonunuza koymak istemeyebilirsiniz. Örneğin Naim NAP S1 güç amplifikatörü gibi (preamp ve güç amplifikatörü toplam ağırlığı 263 kg! :)

    http://www.stereophile.com/content/naim%E2%80%99s-statement-amplifier




  • :))) yani anfi bırak ısınsın :)))hatta yansın çabalama diosun :)
  • birşey daha sorcam üstad.anfinin üstünde high level input diye deck cevirici kullanmamaya yarayan giriş soketi var.yani deck kullanmayabilirim.hangisi mantıklı peki deck kullanıp ucuna y kablo bağlayıp zaten vasat olan orjinal teyp çıkışını bölmek mi?yoksa hoparlor çıkışlarını hiç bölmeden high level inputa direk girmek mi?
  • aob27 A kullanıcısına yanıt
    High level input diye geçen, yani hoparlör çıkışlarını amplinin girişine bağlamanızı sağlayan girişleri pek sevmem, bunlar genellikle başka hiçbir çare olmadığı zaman kullanılması gereken girişler. Bazı aktif subwoofer’ların da arkasında var…

    High level input’larda yapılan işlem şudur: teybin amplifikatöründe 5-10 volt seviyelerine yükseltilen sinyal, amplifikatörün high level input girişinde bulunan dirençlerle ~0.25 volt civarına (line level) düşürülür. (Adama sormazlar mı, madem düşürecektin niye başta yükselttin? :)
    Bu şekilde her yükseltme işlemi sese “-“ öğeler ekler (distorsiyon, sinyal/gürültü seviyesinin düşmesi gibi).

    Gelelim sinyali Y ile bölme işlemine olan çekincenize…
    Güç amplifikatörü yüksek giriş empedansından dolayı, preampli’den (deck radyo teyp) gelen sinyali gerçek anlamda kullanmaz, tabir caiz ise “koklar”. O sinyali kendi kazanç devrelerinin vanası olarak kullanır. Preamplifikatörden çıkan sinyale güç amplifikatöründe bir “iş” yaptırılmadığı için Y olarak bölmekte hiçbir sakınca yoktur. Sinyalin zayıflaması söz konusu değildir. Nasıl yüksek empedanslı bir test aleti ile bir elektronik devreyi ölçerken devreye yük bindirmezsek, onun gibi bir şey.

    Buradan itibaren aşağıda yazılı satırlar çok meraklılar içindir:
    Teknik olarak konuşmak gerekirse,
    Deck radyo-teybin (kaynak) “çıkış empedansı=E_çıkış” diyelim.
    Güç Amplinizin (hedef) “giriş empedansı=E_giriş” diyelim.
    Hedef giriş empedansının kaynak çıkış empedansının en az 10 katı olması istenilir.
    Yani: E_giriş>=10*E_çıkış
    Sizin sipariş verdiğiniz amplinin giriş empedansı 22 Kohm (22000 ohm)
    Bkz.http://www.jbl.com/resources/Brands/jbl/Products/ProductRelatedDocuments/en-US/ServiceManual/GTO755.6-755.6II%20sm.pdf “Input Impedance 22kΩ”
    Demek ki alacağınız deck radyo-teybin preamplifikatör çıkış empedansı en fazla 22000/10=2200 ohm = 2.2 Kohm olması gerekir.
    Sıkıntı nerede? Bir Y kablo ile bağladığınız zaman iki tane ampli kanalını paralel bağlamış oluyorsunuz, yani empedans 22000/2=11000 ohm oluyor. O zaman bakmanız gereken deck radyo-teybin çıkış empedansı en fazla 11000/10=1100 ohm = 1.1Kohm olmalı.
    Genellikle satılan cihazların preamplifikatör çıkış empedansı birkaç yüz ohm, yani yeterince düşük olduğu için 11000 ohm giriş empedansı da bir sorun teşkil etmez.


    Not: Eğer deck radyo-teybin, subwoofer çıkışı dışında, iki takım preampli çıkışı varsa, üşenmeyip iki ayrı kablo çekmekte yarar var tabii...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 18 Şubat 2014; 21:30:23 >




  • çoook teşekkürler ayrıntılı anlatmışsın eline koluna sağlık.hazır seni bulmuşken bir konuda daha danışmak istiyorum.kapılara koyacağım component için birileri 0,75 kablo yeterli sub için de 1mm^2x2 kablo yeterlidir dedi.bende kafamda comp lar için 1,5 mmx2 sub için de 2,5 mmx2 düşünüyorum. kesit olarak ve çok uçuk fiyatlı olmayacak düzgün kablo nasıl bulurum ve ne almalıyım.marka , mağaza yardımı istiyorum.çoookkk teşekkür ederim size de bayağı yordum :(
  • aob27 A kullanıcısına yanıt
    Bazıları hoparlör kablosu konusuna düz mantık elektrikçi gözü ile bakar. Yani ampli çıkışı 100W mı, 100W’lık bir ampul için gereken kablo çapı nedir o yeterli diye düşünür.

    Oysa kaliteli sistemlerde göz önüne alınması gereken başka bir faktör daha vardır.
    Her amplifikatörün teknik özelliklerinde verilen “Damping factor” diye bir özelliği vardır. Bu amplifikatörün “iç empedansı” ile ilgili bir terimdir. Bu değer ne kadar düşük olursa Damping Factor yükselir. Yüksek olması tercih edilir. Kalitesiz, ince kablo kullanıldığı zaman bu kablonun da direnci/empedansı amplifikatörün iç direncine eklenerek damping factor’ı düşürür.

    Damping Factor ne kadar yüksek olursa amplifikatör hoparlörü daha iyi kontrol eder, hoparlörün başıboş salınımlarına müsaade etmez.

    Bu nedenle mümkün mertebe kalın kablo seçmekte yarar var. 0.75/1 mm2 düşüncesi şaka gibi… Daha önce belirttiğim düz mantık ürünü muhtemelen. Sizin düşündüğünüz 1.5/2.5 mm2 daha mantıklı. Ülkemizde iyi hoparlör kablosu bulmak biraz tesadüflere kalmış. Ancak ne aradığınızı bilmek işin yarısı…

    Ben kablo ararken kesitin yeterince kalın olmasına ve mümkünse iki iletkenin birbirine yapışık değil de aralarında biraz mesafe olmasına bakarım. Kablolar birbirine çok yakın olursa uzun mesafede aralarında kapasitif etki olur. Kapasitif etki de tiz sesleri yok eder, amplinin çıkış katının stabilitesini etkiler. Genellikle yassı kablolarda iletkenler biraz ayrıktır. Benim sevdiğim hoparlör kablosu türüne aşağıdaki küçük fotoğrafları örnek gösterebilirim. Ancak oto sistemlerinde bu kadar ince elemeye gerek olmayabilir.

    https://store.donanimhaber.com/c0/87/84/c087840d93dd5867df682d13b911cc26.jpg
    https://store.donanimhaber.com/98/f5/4b/98f54bd008851afc1fbfeddd6272fba2.jpg
    https://store.donanimhaber.com/69/b4/c5/69b4c59dbdfd8689cbd89399337c974e.jpeg
     jbl 755.6 ohm yardımı jbl 755.6 ohm yardımı jbl 755.6 ohm yardımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 19 Şubat 2014; 17:58:55 >




  • sierrra yok epoch nebiliym harward gibi marka aramaktan öldüm bu gün.marka olmasa da birbirinden ayrık 2mm 2,5 mm sağlam kablo bulsam tamammıdır öleyse? bu arada hocam sen on numarasın yaa gerçekten çook sağol.allah razı olsun.beynim allak bullak oldu her ayrıntıda.
  • aob27 A kullanıcısına yanıt
    Nazik sözleriniz için teşekkür ederim.
    Asıl on numara sizsiniz zira detaylara önem veriyor, araştırıyorsunuz…
  • Lutfen yardim edin gidip sokak sokak 12 awg kablo aldim.kapiyi sokrum.yalitim yaptim componenti cross u birbirine bagladim tam kablonun ucunu kapidan gecirmeye calisirken bingo...kapi gecisi soketli ve ben kabloyu geciremedim.soketin ic mekandan tarafina el girmiyo ki soketi sokeyim.tek care orjinal hoparlor kablosunu kullanarak anfiye girmek.ama o ince kablo comp u nasil besleyecek.delirecem ne yapmaliyim?soketi soksem delip kabloyu gecirecektim ama imkansiz gibi.o kablolar net ses verirmi? Kapi yuzu darmadagin her sey ortada olece kaldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yardimlar icin tesekkurler.montaj bitti.sistemi calistirdik.ben kendimce edindigim tecrubelerden bahsedecegim.infinity ref 6500 cx comp 1 takim gt5 12 jbl bas ve jbl 755.6 anfi montajini kapilardan soketli gecis oldugunda geciremedim ve elektronikciye gittim.oda biz baglayalim dedi.soketlerden gecemeyiz zaten orjinal teyp tesisati kaitelidir skinti cikmaz dedi ki hic haz almadim o ince orjinal tesisattan.sonra soketlerine kadar almisken high level input girisine bagla deck kullanma bir sesi deneyelim dediysemde adam cok adi deck cevirici ve goruntu olarak odurki rca diyebilecegim bi rca kablosu ve 0.75 standart kablolarla baglantiyi yapti.ancak ben kesinlilkle high level inputu bir kez olsun deneyecegim.farki da burda paylasacagim.componentler 3 ohm ve bnim anfi ile 2 yada 4 ohm baglaya bilirdik 2 ohm baglattim ve tiviter in birini patlattik.baglayan adam sana demistim adi bunlar potenza baglasan bu olmazdi dedi.baska bi elektronikciye gittim anfinin yandigini soyledi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonuc olarak tviter in biri hayata kustu ve anfim cok isinip ses kesmeye korumaya almaya baslamisti.elektronikcilerin yorumuna inat bi bos alanda 2 ohm baglantimi 4 ohm a cevirdim.2 ohmda daha parlak ve yuksek cikan ses 4 ohmda daha sakin ve az basli olarak cikti.ve gain ayarlarini olabildigince acip basladim 2 gun boyunca yuklenmeye.tek bi kesinti bile yapmadi.ne anfim yanik ne de komponentler.sadece 3 ohm complara 2 ohm girdigim icin uyusmadilar.4 ohm da sorun cozuldu.infinity ref 6500cx comp. Konusunda net ve parlak bir ses elde ettim.ancak tek baslarina sadece teneke sesi gibiler.belki 3 ohm verebilcek bi anfiyle kendini bulur ses ancak ben aradigim sesi infinity de bulamadim.2. Takim complari sanirim farkli marka alacagim.bas olarak gt5 12 buldum ve denemeden kabiniyle sifir alip getirip montajini yaptim ayarlarini yaptim ve ses olarak aradigimi buldum.linea marka arabada bagajdan vuran bas direksiyondaki elimde duran sigarada zerre kul birakmiyor.dikiz aynam da goruntu kaybolacak kadar titriyor.orjinal teyp kullaniyorum ve bas dagitmiyor esniyor.bas agrisi yapmiyacak kadar da net ve dengeli.ama sanirim mili saniyeden daha az belki gecikmeli vuruyor.acele etmiyor vurmakta ama sedan olmasininda etkisi olabilir.gelelim jbl anfiye.istanbul cekmekoy de ali usta ile sans eseri telefonda tanistik kesinlikle isini bilen ve guzel bir insan.kibar ve durust.ondan bas kontrol icin potans istedim kullaniyorum.sarkidan sarkiya degisen frekans durumuna gore kontrol edilebilen bi anfi oldu.birine ne kaldirir bu anfi dedim o da bi arkadasini yanimiza cagirdi.jbl 755.6 anfi bagliydi tek basina ve 4 mid marakasini bilmiyorum 2 oval pioner ve 2 jbl gto serisi 1000w bas bagliydi.tam verim mi calisyordu bilmiyorum ama kesinlikle okadar hoparlorun sesi karismiyor yuksek seslerde asla dagilmiyor ve de bas titresiminden aracin surucu koltugunda burnum kasiniyordu nefes alma sikintisi cektim cok duramayip indim arabadan.anfi gercekten sinavimdan gecti.bana gore katil anfi mi evet katil mis.high level input ve kablo revizesini de en kisa zamnda yapip burada paylasacagim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Bazıları hoparlör kablosu konusuna düz mantık elektrikçi gözü ile bakar. Yani ampli çıkışı 100W mı, 100W’lık bir ampul için gereken kablo çapı nedir o yeterli diye düşünür.

    Oysa kaliteli sistemlerde göz önüne alınması gereken başka bir faktör daha vardır.
    Her amplifikatörün teknik özelliklerinde verilen “Damping factor” diye bir özelliği vardır. Bu amplifikatörün “iç empedansı” ile ilgili bir terimdir. Bu değer ne kadar düşük olursa Damping Factor yükselir. Yüksek olması tercih edilir. Kalitesiz, ince kablo kullanıldığı zaman bu kablonun da direnci/empedansı amplifikatörün iç direncine eklenerek damping factor’ı düşürür.

    Damping Factor ne kadar yüksek olursa amplifikatör hoparlörü daha iyi kontrol eder, hoparlörün başıboş salınımlarına müsaade etmez.

    Bu nedenle mümkün mertebe kalın kablo seçmekte yarar var. 0.75/1 mm2 düşüncesi şaka gibi… Daha önce belirttiğim düz mantık ürünü muhtemelen. Sizin düşündüğünüz 1.5/2.5 mm2 daha mantıklı. Ülkemizde iyi hoparlör kablosu bulmak biraz tesadüflere kalmış. Ancak ne aradığınızı bilmek işin yarısı…

    Ben kablo ararken kesitin yeterince kalın olmasına ve mümkünse iki iletkenin birbirine yapışık değil de aralarında biraz mesafe olmasına bakarım. Kablolar birbirine çok yakın olursa uzun mesafede aralarında kapasitif etki olur. Kapasitif etki de tiz sesleri yok eder, amplinin çıkış katının stabilitesini etkiler. Genellikle yassı kablolarda iletkenler biraz ayrıktır. Benim sevdiğim hoparlör kablosu türüne aşağıdaki küçük fotoğrafları örnek gösterebilirim. Ancak oto sistemlerinde bu kadar ince elemeye gerek olmayabilir.

    https://store.donanimhaber.com/c0/87/84/c087840d93dd5867df682d13b911cc26.jpg
    https://store.donanimhaber.com/98/f5/4b/98f54bd008851afc1fbfeddd6272fba2.jpg
    https://store.donanimhaber.com/69/b4/c5/69b4c59dbdfd8689cbd89399337c974e.jpeg
     jbl 755.6 ohm yardımı jbl 755.6 ohm yardımı jbl 755.6 ohm yardımı

    kablolar güzelmiş peki hocam benim subwoofer 100watt rms 6ohm 20cm çapında pasif olarak kullanıyorum harici anfiden güç alıyor onun için kaç mm kablo önerirsin




  • Naykimayki kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz sub otomobilde mi, evde mi?
    Ampli ile sub arasında kaç m. uzunluğunda kablo gerekiyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 5 Mart 2014; 10:28:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Bahsettiğiniz sub otomobilde mi, evde mi?
    Ampli ile sub arasında kaç m. uzunluğunda kablo gerekiyor?

    Ev tipi evde hocam yaklaşık 3 - 4 metre

     jbl 755.6 ohm yardımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naykimayki -- 5 Mart 2014; 14:08:03 >
  • Naykimayki kullanıcısına yanıt
    Bu pasif hoparlörü sürmek için kullandığınız amplifikatör diğer kanallardan ayrı mono bir amplifikatör ise sub amplisini sub’a en yakın yere, mesela sub’ın üstüne koyarak hoparlör kablosunu mümkün olan en kısa hale getirebilişiniz. Bu durumda ampliye gelen line-level sinyali blendajlı koaks kabloyla taşıyabilirsiniz.

    Bunun mümkün olmaması halinde mümkün mertebe kalın bakır kablo (en az 2.5 mm2, daha iyisi 4 mm2) ile bağlantıyı yapmanız mümkün.

    Subwoofer kabloları full-range hoparlörlerde olduğu gibi 20 Hz – 20 kHz değil, çok daha dar bir frekans bandını taşıdıkları için kablo kapasitansının önemi çok daha azdır.

    Kablo kesiti konusunda bir irdelemeyi şu linkten okuyabilirsiniz (alt kısımlarda):
    http://forum.donanimhaber.com/m_88239696/f_//tm.htm#88239696




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Bu pasif hoparlörü sürmek için kullandığınız amplifikatör diğer kanallardan ayrı mono bir amplifikatör ise sub amplisini sub’a en yakın yere, mesela sub’ın üstüne koyarak hoparlör kablosunu mümkün olan en kısa hale getirebilişiniz. Bu durumda ampliye gelen line-level sinyali blendajlı koaks kabloyla taşıyabilirsiniz.

    Bunun mümkün olmaması halinde mümkün mertebe kalın bakır kablo (en az 2.5 mm2, daha iyisi 4 mm2) ile bağlantıyı yapmanız mümkün.

    Subwoofer kabloları full-range hoparlörlerde olduğu gibi 20 Hz – 20 kHz değil, çok daha dar bir frekans bandını taşıdıkları için kablo kapasitansının önemi çok daha azdır.

    Kablo kesiti konusunda bir irdelemeyi şu linkten okuyabilirsiniz (alt kısımlarda):
    http://forum.donanimhaber.com/m_88239696/f_//tm.htm#88239696


    en iyisi 2.5 mm2 den kalın bir kabloyla yapmam olucak çünkü anfi bilgisayara bağlı onunda 3.5mm to rca kablosu kısa masada zor yetişiyor anfiye




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Bu pasif hoparlörü sürmek için kullandığınız amplifikatör diğer kanallardan ayrı mono bir amplifikatör ise sub amplisini sub’a en yakın yere, mesela sub’ın üstüne koyarak hoparlör kablosunu mümkün olan en kısa hale getirebilişiniz. Bu durumda ampliye gelen line-level sinyali blendajlı koaks kabloyla taşıyabilirsiniz.

    Bunun mümkün olmaması halinde mümkün mertebe kalın bakır kablo (en az 2.5 mm2, daha iyisi 4 mm2) ile bağlantıyı yapmanız mümkün.

    Subwoofer kabloları full-range hoparlörlerde olduğu gibi 20 Hz – 20 kHz değil, çok daha dar bir frekans bandını taşıdıkları için kablo kapasitansının önemi çok daha azdır.

    Kablo kesiti konusunda bir irdelemeyi şu linkten okuyabilirsiniz (alt kısımlarda):
    http://forum.donanimhaber.com/m_88239696/f_//tm.htm#88239696


    hort olacak ama hocam google de sizin yazılarınızı gördüm. bende evdeki sistem için anfi arıyordum. 4+1 mi alsam yoksa 2 adet anfi mi alsam diye düşünüyordum. sizin bu kablo muhabbetini gördüm. bu kadar kalın olmasının sebebi nedir. gerçekten bu kadar yüksek akımmı geçiyor. yani 4mm lik kablodan 220v da binlerce watt elektrik geçsede ısınmaz :)
    diğer sorumda bu 4mm kabloyu normal bakır elektrik kablosu kullansak olmuyormu




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.