Şimdi Ara

Kabul Edin: İnsanların %99'u Cahildir (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
4
Favori
4.651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • (Bu noktada, gecenin verdiği tenhalığın da etkisiyle birlikte izleyici/yorumcu oranı artmıştır. Hatta favorilere ekleyenler ve mümkünse oylayanlar işlemlerini geri almışlardır. Bunun sebebi; korku ve panik. Konu böyle devam edeceğe benzemiyordu. Felsefeye ve ironiye bağlanınca hakaretler ortaya çıkmaya başladı. Bu konuyu açmamın sebebi de bu durumu izlemeyi sevmemden kaynaklıydı zaten. Buraya kadar yazdıklarım, başlığın kanıtlarını sunmamı sağlamaktı.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 19 Ağustos 2017; 1:24:56 >
  • Belki de işe yok olmayacağımızı düşünerek başlamak gerek. Ben zeten 100 seneye öleceğim, ondan sonrası dünya beni ilgilendirmez mantığından kurtulmak gerek. Yaşamı insan olarak değil, insanlık olarak görmek, insanlığın gelişme basamaklarında yer almaya çalışmak. Neden ürüyoruz? Türümüzü, insanlığı devam ettirmek için. O zaman bu bilinçle dünyayı kavramak gerek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgunozgur

    ''Evrime inanmak'' tabirine karşı tabunuz da Aziz Sancar'dan sonra moda oldu gerçekten. Bu konuda konuşmak istiyorum.

    Öncelikle ''inanmak'' kelimesini yazarken aklımdan yanlış anlaşılacağı ve illa ki bir ''zeki''nin bunu eleştireceği geçti. Ben tartışmayı seven bir insanım ve toplumca da bir şeyleri eleştirmeyi seviyoruz. Bunu biliyorum.

    Evrime inanmak tabiri yanlış değildir. Bunun sebebi en basit tabirle bilimin de sorgulanabilir olmasından kaynaklanır. Bilim felsefesi nedir biliyor musun? Biliyorum diploma istiyorsunuz ve bunu benim söylediğimde eleştiriyorsunuz. O zaman Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın söylediğini düşündüğünüzde birazcık da olsa anlamanız gerek. Bu genellikle evrime ve hatta bilime inanmayan kimselere karşı söylenir. Sizin bildiklerinizi ben sürekli bilmeye çalışıyorum, bundan emin olabilirsin. Ben bilime inanmayan insanların içinde yaşıyorken bazı kendini medeni sanan insanlar, hayatında bir kere bile bu insanları görmeden kalkıp ''bilim ne derse o ya.'' deyip geçiştiriyor. Sanki biz bunu bilmiyoruz! Ama bugün bir anket yapılsa toplumun ''bilim'' kavramını çok da takmadığını göreceksiniz. En yakın örneği verecek olursak; bu hafta içindeki Celal Şengör'ün depreme karşı öngörüleri ve Kandilli Rasathanesi'nin olası İstanbul depremine karşı söylemlerine karşı toplumun ne kadar aşağılayıcı konuştuklarını araştırıp inceleyebilirsiniz. Çok büyük bir kesim bilimin ne olduğunu ne teknolojiyi var ettiğini bile bilmiyor. Kalkıp mucizevi bilim kurgu filmlerindeki gibi keşifler yapılmadığı sürece bilimin bir şey bilmediğini iddia ediyorlar.

    İşte böyle bir zihniyete ''evrime inanmak/inanmamak'' diye hitap edilir. Ben ''bilim'' kelimesini kullanmaktan bile çekiniyorken utanmadan teknik literatürden bahset de diyebilirsiniz o zaman? Şunu bilmelisin: senin bildiğini başkası bilmiyor olabilir. Gönül ister ki herkes bilimle uğraşsın ve eğitim olması gerektiği gibi verilmiş olsun. Ama beynimiz boş doğuyoruz.

    Bu arada sizi inandırmam için ne yapmam gerek bilmiyorum ama Ekşi Sözlük'ten hiçbir başlığı almadım. Mümkünse adresi verebilir veya diğer örneklerini söyleyebilir misiniz. İnanın ben de merak ettim bu sorunun cevabını. Ayrıca bu konu her inanın açabileceği bir konudan ibaret. İnternet'i ararsan daha milyon tane benzerini görebilirsin dostum.

    ''Evrime inanmak'' tabirine laf atanlar, lise biyolojisiyle kendini bilimci sanan kendini bilmişlerdir. Ekşi gibi ortamlarda bunları bulabilirsiniz. Gördüğünüz gibi hem bilimi savunuyorum, hem evrime inanmaktan bahsediyorum. İşte sorgulama dediğin böyle olur! Öyle değil mi?

    Evrim, biyolojide canlıların değişimi konusunda günümüzde bilim insanları tarafından doğru kabul edilen bir bilimsel teoridir.

    Tüm bilim içeren konularda olduğu gibi kesin doğru olduğunu iddia etmek veya bu teoriye "inanmak" aptalcadır. Bilim yanlışlığı gösterilebilen bir konudur. bilimsel teoriler her gün kendini test ederler. yanlış, eksik, hatalı olan bölümler ayıklanır. Düzeltmelerin çoğu küçük ölçekli olsa da bazen majör değişiklikler yapılabilir. Yani "inanmak" yerine dogrulanabilir olup olmamasiyla degerlendirilmelidir.



    Bu arada ekside de aynı başlık açılmıştı ve forumda sık sık eksi başlıkları görüyorum ondan böyle bir tahminde bulundum belki de tesadüftür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kostokss -- 19 Ağustos 2017; 1:29:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgunozgur

    Hangi konuda ne kadar bilgilisin bilmiyorum ama şimdiden senin hakkında bir önyargı oluşturdum.

    Basit düşünüyorsun. Ben bilmiyor muyum ülkelerin güvenlik sağladığını? Şöyle düşün: Sen ve tüm diğer canlılar öncelikle kendi güvenliğiniz için savaştınız. Sonra aileniz için. Sonra diğer yakınınızdakiler, sonra toplumunuz, sonra ülkeniz ve en sonda da dünya için savaşabilirsiniz. Ancak tüm bunlar içgüdüsel bir şey. Yani genomuna bağlı. Ülkeler de buna bağlı olarak oluşmuş bir şey. Ama benim istediğim tüm bu parapsikolojik düşüncelerinizden sıyrılmanız. Asıl istediğimse genomunu sorgulaman.

    Ne olacak peki siyrilinca? Dedigin yasam seklinin mutlak dogru oldugunu dogrular kanitin ne?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgunozgur

    Ateist değilim. Ateistlik de teistlikten farksızdır.

    Nesin?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ClassımDeğilsin kullanıcısına yanıt
    Zaten kanıtlarımı sunmuştum.
  • bobsantino kullanıcısına yanıt
    İnsanım.

    Aslında hayvanım da, neyse...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 19 Ağustos 2017; 2:3:51 >
  • hocam kafa yapın bu forumun %90ı ile ters bence boşuna kendini yoruyorsun hedeflerini tutturman dileğiyle bol şans

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne beyinler gördüm içinde adam yok ne adamlar gördüm içinde beyin yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Az önce yaşanan olay gece gece kız alma merasimi için bütün mahalleyi ayağı kaldırdılar son ses müzik araba egzozları vs. şimdi polise şikayet ettim ne olacak bakalım.Böyle bir kitle yani düşünün.
  • Evrim gereği zekamızın sürekli artması gerektiğini nerden çıkardınız ki? Zeka, hayatta kalmanın olmazsa olmaz şartı değil.Hatta tek hücreli canlılar Dünya'da üstün bir konumdalar hala. İnsanlarda da, özellikle günümüzde, normalin üstü zekanın hayatta kalmaya etkisi çok düşük. Üstelik, zeka ile, yapılan çocuk sayısı arasında da ters orantı var.

    Felsefe yapmaya gelince, benim kanaatimce her insan doğası gereği merak eder ve sorular sorar zaten. Değişen şey hangi seviyede felsefe yaptığıdır ki bunu zeka ve sosyo-ekonomik koşullar büyük ölçüde etkiler. Refah olmadan, insanlardan doğru düzgün felsefe yapmasını bekleyemezsiniz, çünkü temel ihtiyaçlar her zaman önce gelir. Tarihte de dikkat ederseniz felsefenin geliştiği yerler göreceli olarak refah içerisinde yaşayan şehirlerdir. Plato,Aristo vb. felsefeciler günlerinin neredeyse tamamını tarlada geçirmek zorunda kalsalardı, bugün onların adlarını bile duymazdık.

    "Bir de neden zeki insanlar genelde değişiktir. Topluma ayak uyduramaz, anlaşılamazlar? Madem zekiler, onların yaptığı doğru olması gerekmez mi?"

    Sıkıntı doğru veya yanlış olması değil, zaten ahlaki olarak doğru ve yanlış görecelidir, sıkıntı normal olmaması. Normali çoğunluk belirler, zeki insanlarda bariz olduğu üzere azınlıktalar.




  • Bir ölümlü olarak insanları cahil ilan etmek kibir ve ahmaklıktan başka birşey değildir herkesin yaşam statüsü bir olsa hayat olmazdı konu sahibide ağır boş eleman
  • strategen kullanıcısına yanıt
    Evrime sadece anlatılan haliyle bakmak eksik kalır, insanoğlu her geçen gün bilim yardımıyla yeni şeyler öğrenir ve gelişir. Bu da bilgi darağacının gelişmesini sağlar. Orada onu belirtmek istedim.

    Başlıkta da belirttiğim gibi zekiler azınlıkta olduğu için normal karşılanmaz veya değişiktir. Buna ister göreceli deyin ister topluma göre azınlıktır deyin. Sonuçta yine de değişiktir. Zekilerin ister ahlaki ister mutlak doğru olsun her durumda da en fazla doğruyu bildiğini varsayabiliriz. Kişisen kişiye değişen bir şeyin de yanlışlığı ve doğruluğu tartışılabilir. Bu yüzden hukuk kuralları oluşturuldu.
  • ysnrysn Y kullanıcısına yanıt
    Sizi de ikinci kanıtlanmış klişe lafınızdan dolayı ''zeki'' ilan ediyorum. Sizi de dahil edelim.
  • MERNEPTAH kullanıcısına yanıt
    Bu yorumdan veya bu yorumdan ne farkınız kaldı şimdi? Kanıt sunsanıza cahil ve pis bir bencilin teki olduğuma dair. Benim konuyu açmamın sebebi kanıt bulmaktı da. Buldum da işte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 19 Ağustos 2017; 12:56:33 >
  • Tüm insanlar hayatında çok defa kendisini sorgular. Bir tek sen değilsin. Kendini çok da özel hissetme. Bunun cevabını ilimle ve dinle bulmaya çalışır. Bilim de din de çok şeye cevap verse de tüm sorulara tek başına cevap vermez. Bilim eksik geldiği yerde din, dinin eksik geldiği yerde bilimin cevapları vardır.

    Nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz? Bunların cevabını bulduktan sonra esas soru geliyor. Niye?

    "Bir de neden zeki insanlar genelde değişiktir. Topluma ayak uyduramaz, anlaşılamazlar?" demişsin. Bir nebze de olsa değişiklikleri var. Ama her değişik insan üstün zekalı değildir. İnsan (kız veya erkek) bir başarı elde edememiş, kendisini topluma kanıtlamak istemiş, yapamamış. Topluma güvenmediği için topluma güven de verememiş. Sonra kendisini topluma kanıtlamak için farklı olmaya çalışıyor. Bilimde değil de şekilde, traşında, hareketlerinde, konuşmalarında, düşüncede farklı olmaya çalışıyor. Sonra da "ben toplumdan farklıyım çünkü ben zekiyim" diyor.

    Bir de şöyleleri var. Yukarıda örnekteki gibi "Hiçbir zaman yüzde 1'lik kesimi anlayamayacaksınız! Kusura bakmayın ama o kesime laf atıp oraya giremeyene de ''gerçek cahil'' derim." şeklinde bir örnek. Adam kendisinin düşünce ve fikirlerini karşı tarafa zorla empoze etmek istiyor. Herkesin kendisi gibi düşünmesini istiyor. Karşı taraf veya karşısındaki insan veya bulunduğu toplum ne dediğini anlıyor, ne düşündüğünü biliyor ama kabul etmiyor. Kabul etmeyince de bu tip kişiler hemen karşı tarafa damgayı basıyor, "cahil" diye. Karşındaki senin gibi düşünmeyince "cahil" demeyin hemen. Kendisi gibi düşünmeyene, kendi mesleğindeki teknik terimi bilmeyen kişilere, kendi okuduğu kitabı - dergiyi okumayana, kendi tuttuğu takımı tutmayanlara, kendi sevdiği partiye oy vermeyenlere, kendi ilgilendiği hobilerle ilgilenmeyenlere "cahil" demeyin artık. Kabak tadı verdi artık.

    Bir de toplumda ki üstün zekalı insan oranı yani IQ ölçüm değeri 120 ve üstünde olanların oranı %1 değil. Araştırmalara göre %0,1 ile %0,3 arasında değişiyor. (binde 1 ile binde 3 arası.) 140'dan yukarı olanlar ise parmakla sayılıyor. Önemli olan bunları tespit edip vasıf ve ve becerilerine göre eğitim öğretim verip, yönetimde ve bilimde önemli yerlere getirmektir. Bunu yapabilen devletler kazanıyor.




  • ozgunozgur kullanıcısına yanıt
    İstatistiki olarak, zekilerin doğruya daha yatkın olduğunu iddia edebiliriz, ancak istatistiki veriyi kişiye uygulamak isabetsiz olur. Bu argümanı elitizm için kullanabiliriz ki, ben şahsen, aristokrasiyi eğitimsiz bir halkın demokrasisine tercih ederim.

    Elbette ahlaki doğrular tartışılabilir fakat tartışmayı oluşturacak çerçeveyi belirleyen parametreler genellikle subjektif olduğundan, objektif bir doğruya ulaşılamaz. Bu yüzdendir ki farklı kültürlerin hukuku da farklı olur.
  • hanahmet H kullanıcısına yanıt
    Burada sıradan bir konuyu tartışsaydık dedikleriniz doğru olurdu. Ancak herkesin ortak noktası olan varoluşu sorgulamak herkesin görevi olmalıdır. Daha ilk yazımda belirttiğim gibi genel kültür, toplum sorunları veya herhangi bir mesleği tartışmıyoruz burada. Ben bir siyasi düşünceyi, bir takımı savunmuyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 19 Ağustos 2017; 13:7:58 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgunozgur

    Bu yorumdan veya bu yorumdan ne farkınız kaldı şimdi? Kanıt sunsanıza cahil ve pis bir bencilin teki olduğuma dair. Benim konuyu açmamın sebebi kanıt bulmaktı da. Buldum da işte.

    Çokta umrudaydın hayatın anlamını bulmuş sanki bide cahil diyor insanlara gitmiş koymuş avatarına dinsiz imansızın teki Neil deGrasse Tyson'ı marjinal olucan birde he..

    />



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MERNEPTAH -- 19 Ağustos 2017; 13:17:17 >




  • MERNEPTAH kullanıcısına yanıt
    Zaten istesen de umursayamazsın. Sen de geri kalmış toplum ve inançlarınızla birlikte marjinal olmayan cahil kesimdesin.

    Bu arada avatarımın seninkine nazaran iyi olduğunu düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 19 Ağustos 2017; 13:25:54 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.