Şimdi Ara

Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Otopark girişindeki otomatik sürgülü kapıya geçenlerde bahçede yaşayan bir kedi sıkıştı ve maalesef öldü. Emniyet fotoselleri yerden 70-80 cm civarında yukarıda dolayısıyla kısa cisimleri görmüyor. Trendyoldan şöyle bir çift benzer fotosel alsam alt kısma bağlantısı yapılabilir mi? Aynı anda iki çift fotoselle devre sorunsuz çalışır mı? Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim iyi forumlar.


    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?
    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?trendyol.com
    klassan Emniyet Fotoseli Otomatik Kapı Kızılötesi Bariyer Kapı, Otomasyon Park Sensörü Fiyatı, Yorumları - Trendyol
    https://www.trendyol.com/klassan/emniyet-fotoseli-otomatik-kapi-kizilotesi-bariyer-kapi-otomasyon-park-sensoru-p-313317864







  • Işın bariyeri tipi birşeyler vardı. Tek bir lazeri çoklu yansıtarak da perde gibi kontrol sağlanabilir.

    Kapanırken sıkışmaya sebep olacak olan kısma sıışmayı algılayacak bir sistem düşünülebilir, yıllar öncesinde de bahsetmiştim. Yaylı bir kol ve aniden durduracak eğer önüne gelen olursa....


    Diğer taraftan teknolojinin hayatı nasıl yok ettiğini de ibretle görmekteyiz. Kedi gibi muhteşem kere muhteşem eşsiz bir hayvan basit bir metal yığını tarafından bizlerin hayatı kolaylaştırma iddiası yüzünden hayata gözlerini yumdu. Bunun bedelini nasıl öderiz diye insanlık düşünmez. Ama....

  • Kapının bir tarafında alıcı diğer tarafında verici fotosel mevcut. Sadece alıcı kısmının aynısından aşağıya taksam bunu nasıl bağlamam gerekecek, elektronik konusunda temel bilgim mevcut. Paralel mi yoksa seri olarak mı bağlayacağımı merak ediyorum.


    evet dediğiniz gibi çok acı bir durumdu, tüm apartmanın sevdiği tatlı bir kediydi. Ezilmiş şekilde alıp gömmek zorunda kaldım çok üzücüydü bir daha olmaması için önlem almaya çalışıyorum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msaidb -- 11 Aralık 2023; 13:21:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu an kapıda kullanılan algılayıcıları bilmek lazım kontrol devresini bilmek lazım sadece anahtar olarak çalışıyorsa paralel bağlanabilir ama sinyal gönderiyorsa sorun olabilir tabi kontrol devresini görmek özelliklerini bilmek daha ayrıntılı ve etkili çözüm demek.

  • savsat2000 S kullanıcısına yanıt

    Fotoseller NC çalışmakta. NC çalışan bir fotosele aynı emniyet gereği için fotosel eklemek için seri bağlamak gerekecektir. Pek tabi fotosel kutusunda röle bulunup da röle çıkışları açısından böyle. Eğer elektronik devre olan bir cins varsa modifiye.


    ANcak ufak hayvanlar için 2 fotosel yetecek midir?

  • Bina girişlerindeki otomatik kapıları biliyorsunuz, giriş ve çıkış tarafında fotosel bulunur. Yani çift olarak tasarlanır.


    Kayar kapı tipi için verici kısmı sadece bir lamba, infrared ışık yeriyor. Kaç adet takarsan tak sorun olmaz.


    Alıcı tarafı için sensör çıkış tarafına bir koruma direnci atarak istediğin kadar cihaz takabilirsin.


    Normalde dijital 0 modundaysa ve arada bir engel gördüğünde dijital 1 veriyorsa diğer sensörler dijital 0 modundaysa akım diğer sensörlere akarak diğer sensörlerin çıkış uçlarını yakabilir.


    Diğer sensörlerin çıkışlarına zarar vermemesi için her sensörün çıkış ucuna araya bir direnç atarsın ve istediğin kadar sensör bağlarsın. Sensörün kendi çıkışında böyle bir koruma zaten varsa sorun olmaz.


    Eğer sensör çıkışı dijital 1 ve açık uç olarak tasarlanmış ise yani dijital 0' a çekme yoksa zaten problem olmadan istediğin kadar sensörü aynı sisteme bağlayabilirsin.


    Kapı kotrol kartındaki sensör girişi minimum kaç amper ile tetikleniyor bakmak lazım. Ona göre çift sensör için gerekli direnç hesap edilir ve araya takılır.





  • goçhisar kullanıcısına yanıt

    Açıklamanız için teşekkürler hocam, elektronik konusunda pek bilgim olmasa da aydınlatıcı oldu. Az önce deneme yaptım, bu şekilde bağladığımda ikinci sensör çalışıyor vericiden gelen ışığa göre tepki veriyor fakat kapıyı durdurmuyor sadece ilk sensörün önüne engel geldiğinde duruyor. Jumper ayarları ile oynadığımda bu sefer sadece ikincide duruyor ilki etkisiz hale geliyor. Bu neden oluyor acaba?

    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • msaidb kullanıcısına yanıt

    Hocam sensör çıkış hattı genelde NC olur ve seri bağlıyacaksın bunları dedik ya ? Röleli ve NC ise yani engel gördüğünde NO oluyorsa seri bağlanacak ve hangi fotosel engel görürse durduracak.


    Nc demek normalde iletken. Yani engel yokken iletken varken yalıtkan. ENgel yokken karttan gelen hattı diğer uca bağlar ama engel gördüğünde bağlantıyı keser.

  • Hocam doğru haklısın seri bağlamam gerektiğini bildiğim halde bağlantıyı paralel yapmışım Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı? 


    Peki com ve out çıkışlarını bağlarken dikkat edeceğim bir husus var mıdır?

  • Üzerlerinde röle olduğu anlaşılıyor. Durdurma sinyali bu rölelerle sağlanmakta. Enerji için bağlantı vardır bir de durdurma için bu rölelerden.

  • msaidb kullanıcısına yanıt

    Konnektörlerin üzerindeki yazıları görmek için daha yakından bir resmini çekebilir misin? Mümkünse anakart tarafınıda.

  • @msaidb Bahsettiğimiz seri bağlama sinyal üzerinden. Enerji beslemeleri paralel olur. Üzerinde NC ile bekleyen röle uçları arasından durdurma şartını sağlayan uçlar seri bağlanacak. Farklı fotoseller arasındaki bu uçlar birbiri üzerinden seri geçecek.


    Cİhazda bulunan 2 adet durdurma komutu için ayrılmış ucun birisi fotosel röle bağlantısının bir ucuna diğeri de 2. fotosel bağlantısının bir ucuna bağlanacak. Fotosel röle uçlarının diğeri kendi arasında bağlanacak. BU mantıkla daha fazla fotosel de eklenebilir.

  • konnektör üzerindeki yazıları görmeden birşey söyleyemeyiz ama sensörlerin seri ve paralel bağlantıları aşağıdaki gibidir.



    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?
  • goçhisar kullanıcısına yanıt

    + / - / com / out portlar mevcut hocam bu şekilde. Sistemde takılı bir çift fotosel olmasına rağmen com ve out ikisi de devreye bağlanmış. Kafamı bu karıştırdı.

    eğer mekanizmada en ufak aksaklık olursa zaten bir usta çağıracağım fakat zamansız bir arıza olması durumunda temel bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.

    sağolsun son mesajda arkadaş şemasını paylaşmış fakat şemadan uygulamaya geçirmek için şuan bilgisizim.

    bu şekilde bağlanmış fotoselin bağlantı noktalarından birer çift kablo daha çıkarıp ikinci yani takmak istediğime ekledim öyle olunca da ikisinden biri çalışıyor aynı anda sinyal gönderemiyorlar.

    bu durumda yapmam gereken işlemi özetleyebilirseniz çok sevinirim.

    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?


    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • msaidb kullanıcısına yanıt

    + ve - uçlar enerjidir. Bunu deneyebilrsin, sadece bunları bağladığında yani enerji verdiğinde çalışıyorsa, rölesini attırıyorsa(tık diye ses verdirebiliyorsa engel gördüğünde) enerji uçlarıdır. BU uçlar diğer fotosellere paralel gidecek, enerji aynı şekilde verilecek hepsine.


    COM ve OUT da sinyal kısmı olmalı.Cihaz enerjili ve çalışırken, com ve out engel varken açık devre yani birbiri ile temassız, engel yokken ise temas eder kapalı devredir. Yani engel yokken sistem çalışmaya devam edebilecekken bu uçlar iletkendir birbirine bağlıdır, engel görülmesi uçların bağlantısını keser. Evvela bunu test edin. ENgel yokken bu uçların iletken olduğunu engel geldiğinde ise anında iletkenliğin bozulduğunu. Ölçü aleti ile de olabilir ufak bir lamba yaktırarak da.


    İşte bu COM Out uçlarını sinyal ucu(NC uçlar, normalde kapalı) olarak tespit ettikten sonra, sistemden gelen sinyal kablolarını bunlardan birine, diğerini de en son fotoselin sinyal ucuna bağlayacaksınız. Fotosellerin arada kalan boş sinyal uçları birbirine bağlanacak. Yani toplamda iletken bir hat oluşacak ve hangi fotosel engel görürse bu iletkenliği bozacak.


    COM ve OUT sinyal uçlarıysa; COM-1 ve OUT-1, COM-2, OUT-2 olarak 2 adet fotoselde mevcut. Sistemden gelen sinyal uçları da Sİnyal-1 ve SİNYAL-2 olsun. Sİnyal-1, COM-1 e bağlansın. OUT-1, COM-2'ye ve OUT-2 de Sinyal-2 'ye bağlanır.


    Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?




  • Kapı Emniyet Fotoseli Birden Fazla Bağlanır mı?



    Bir konuyu en iyi bilen, hiç bilmeyene bile basit şekilde anlatabilendir. Başarılı şekilde çalışıyor teşekkürler yardımlarınız için.


    Alıcı kısmını ilk montajda kapanma kısmına değil de motorun olduğu kısma takmışlar böyle olunca da alıcı ve vericileri yer değiştirmem gerekti zorlayan kısmı bu oldu.


    @karafetva @goçhisar





  • msaidb kullanıcısına yanıt

    Bağlantı bir önceki mesajımdaki gibi mi yapıldı ?

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Evet son paylaştığınız şemadaki gibi yaptım bağlantıyı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.