Şimdi Ara

Kedi Hasta mı Nasıl Anlarsınız!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
73.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili forumdaşlar, bazen sokak kedilerinin bazen de evinizdeki kedinizin bazı sıkıntıları olabilir, kedinin hasta olup olmadığını anlamanın tecrübe ettiğim kadarıyla bir miktar yolunu söyleyeceğim..

    bazı tüyolar kedinize müdahale etmenizde çok iyi avantaj sağlayabilir.. veteriner opsiyonunu hiçbir zaman ihmal etmeyin..


    1- Kedi yemek yemeyi kestiyse
    Ağır iştahsızlık genel olarak bir hastalığa delalettir. mamayı, veya lokasyonu beğenmemenin haricinde başka sıkıntıları da vardır.. en basitinden kedinizin midesinde biriken ve tehlikeli boyuta
    çıkmış olan bir tüy yumağı.. çok beklemeyin veterinere götürün.. uzun tüylü kedilere düzenli olarak malt vermek, dökülen tüyleri taramak lazım bunu unutmayın..

    2- Kedi kendini yalamıyorsa, temizlemiyorsa...
    kendini pek temizleme alışkanlığı olmayan kediler hariç söylüyorum, kendini genelde temiz tutan kedinin çok kısa bir süre içinde kendini temizlememesi iyiye işaret değildir.
    Birden kendini temizlemeyi bırakması, halsiz olması hasta olduğunu belli eder. Kedinizin bu huyunu iyi gözlemleyin ve ömür boyu tetikte olun, baktınız temizlemiyor hemen veterinere..

    3- Kedi titriyorsa
    kedinizi biraz iyi takip edin, pek hareket etmeyip olduğu yerde titremeye başladıysa beklemekten vazgeçip anında veterinere gitmeniz lazım..
    herhangi bir kesik, ödem veya iltihap ihtimali mevcut olabilir kana zehir karışması durumu yaşanıyor olabilir, gıda zehirlenmesi olabilir..
    hayvana serum verilmesi, tedaviye alınma gerekebilir... hasta olan kedi kendini yalamaz zaten.. Titreme ateşi olduğunu gösterir.

    4- Kedi kısa süreli ve ara ara kendini tekrar eden tuhafça kusar gibi bir ses çıkarıyorsa ve bu cidden dikkatinizi çekmeye başladıysa...
    bu davranış kedinizin midesinin bulandığını belirtir, normalde tüy yumağı çıkarırken de böyle yapar ama sonuçta tüy kusma yoksa dediğim gibi bulantı iyiye işaret değildir..

    5- Karşılaştığınız gözü nezle yada benzeri gözü sıkıntılı, iltihaplı kedinin göz kapağının alt kısmına doğru sıyırıp bakın,
    gözünün altındaki zar gerekenden daha koyuysa özellikle bordo felan ise, kedinin gözü akıyorsa konjonktivit olabilir..
    bazı kedilere genta vet damlatırsın, gözü iyileşir ama bazıları hastalığı ağır seyrediyordur o yüzden en azından bir muayene ettirin...
    özellikle yavru kedilerin gözü yapışık ve iltihaplı kaldığı zaman ben genta kullanırım, günce iki yada üç posta kullanın düzeliyor bebeler.

    bazı kedilerin gözlerinin altındaki etler hastalık yüzünde dışarı çıkmaya başlıyor, onun için bir krem vardı, adını her seferinde unutuyorum, bu şekilde tedavi edilebiliyor..

    6- Bir kedi podyuma çıkmış manken edasıyla biraz yavaş ve salınarak halsizce, kırıla kırıla yürüyorsa, inip çıkarken atlayıp zıplarken enerjisi yok, isteksiz ve zorlanıyorsa...
    ne yazık ki ıslak fip olabilir, denge sorunu yaşıyordur, bacaklarının gücü azalmaya başlamış ve fip'in son evrelerinde olabilir, evinize alıp kedilerinizin yanına sakın koymayın..
    ilerleyen safhalarda çok acı çekecektir ve felcin arifesine doğru gidiyordur.. ayrı bir yerde müdahale edin ve veterinere götürün..
    benim bu şekilde çok hüzünlü bir hikayem var, çok uğraştık ama olmadı... uyutmak hayvan için en doğru yol, yoksa acılar içinde ölürler bunu empati yoksa da hiç anlayamazsınız..

    bunun dışında dengesizlikle alakalı kulak hastalığı diyorlar ama ben sadece bildiğim gördüğüm kadarını yazıyorum, dengesizlikte bu kulak hastalığı faktörü de bir kenarda tutun...

    7- Ağzı kokuyorsa, iltihap varsa....
    diş problemine, ağız içinde başka hastalıklara delalet olabilir ama buna ilaveten ıslak fip olan bir kedi biliyorum, çok getirdim götürdüm fakat 4 gün sonra yine nüksetti, bir baktık fip...
    felç olup öldü hayvan, ağzındaki hastalık iyileştikten sonra hemen geri gelmişti....

    8- Kedinizin kakasını ara sıra inceleyin, ishal ve kanlı dışkı iyiye delalet değildir.. Özellikle kedisini dışarı salan insanlar için söylüyorum bir sürü viral enfeksiyon tehlikesi var
    kediler birbiriyle dövüşürken yaralayabiliyorlar ve enfeksiyon geçebiliyor.. Bu kana iltihap karışması demektir, kedi ateşten havale geçirir ve 50 liralık tedavi ihmali
    yüzünden kedinizi kaybedebilirsiniz..

    9- Kediniz diyelim ara sıra öksürmeye başladı, çömelip çömelip öksürüyor ve uzun zaman sonra artik halsiz duruyor...
    bu kedinizin akciğer problemi olduğuna delalettir. Özellikle yurt dışında kedisi astım olan o kadar çok insan var ki eminim bu sizin bu yaşınıza kadar farkında olmadığınız bir durum..
    kedinizin ağız ucu morarıyorsa, dili koyulaşıyor ve gittikçe morarıyorsa, öksürürken tükürük çıkıyorsa ağzını açmış, dili dışarıda nefes alıyorsa geçmiş olsun kediniz astımdır...
    Türkiye'de kedilerin astım olacağı kimsenin aklına gelmez.. bir gün kalkıp kedinizin ölüsüyle karşılaşabilirsiniz, bir diğer versiyon da kedi artık tıkanıp morarmış ve siz eliniz
    ayağınıza birbirine dolanmış gecenin ikisinde kafayı yiyorsunuzdur...

    astımlı kedi için çözüm aerokat astım tüpü, ventolin ve flixotide'dır.. evinizde parfüm, çamaşır suyu, pudralı ve kokulu kedi kumları, halı tozu vs vs bu faktörleri elimine etmeniz lazım..
    kedi çok ağır krize giriyorsa depo medrol aşılamak lazım, tabi bu iyi bir çözüm değil, kediyi ventolin flixotide gibi spreylerle stabil tutabilmeniz lazım.. kedilerin çoğunluğu tedaviye cevap verir.
    kum için dust free almanız lazım yoksa çok problem olur, kedi iflah olmaz.. depo medrol iyice ağırlaşan kediyi çok çabuk kurtarmak için gereklidir.. sürekli kullanım da kediyi bitirir.


    10- Kedi ve sarılık.
    bir kedi sarılık geçiriyor olabilir, bu ihtimal de neredeyse kimsenin aklına gelmez, bir yavru kedi vardı, veteriner sarılıktan şüpheleniyordu, belirtiler onu işaret ediyordu bir noktada
    tabi aslında pankreasında taş varmış, hayvan öldü ne yazık ki... düşünün küçücük kedide taş vardı..

    11- Kedi duruyor duruyor ve birden kendini uçan adam sabri gibi sağa sola atıyor, çılgıncasına kendini paralıyorsa..
    Bunun nedeni kedinin epilepsi olmasıdır, insanlar daha çok yavru kedilerde böyle bir şey ile karşılaşırlar, yavru kediler doğumdan kısa bir süre sonra zaten bunu atak geçirip belli ederler.
    ya beyinde tümör vardır ya da epilepsi krizi geçiriyordur... komik olduğu için öyle yazmadım, durum biraz uçan adam sabri'den ibaret, epilepsi krizi geçiren kedilerin videolarını izleyin
    bu arada ben canlı görmedim kardeşim söyledi, o denk gelmişti, bir kaç yavruya bakıyorduk, aralarından ikisinde vardı işte..

    12- Kısır kedilerin taş problemleri
    bu konuda bir bilgim yok, kedilerim hep kısır ama herhalde iyi mama ile beslediğim için iyi ki diyorum bu hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmadık..

    13- Mantar
    bu konuda da bir bilgim yok, sağda solda duydum ama biri tecrübelerini paylaşırsa ekleriz..

    kedileriye başka sıkıntı yaşayan insanlar burada yazdıkları sürece buraya ekleyeceğim en azından semptomları biliriz ve ona göre hemen davranırız..





    Bu kadar yazdık çizdik, umarım bunları okuyunca çok daha bilinçli olacaksınız, bunlar hep tecrübedir, parayla satın alamazsınız, bir bilene sor, damdan düşene danış derler ya, bu O dur..
    veteriner değilim ama bu kadar şey yaşayınca insan başkalarını da bilinçlendirmek istiyor..

    kedilerinizi iyi besleyin, dışarı salarken iki kere düşünün.. dandik mama ile hayvanı canından bezdirmeyin, suyunu ihmal etmeyin, kum kabını sık sık temizleyin
    çamaşır suyu kullanın, aşı kedinizin iyiliği içindir, ihmal etme konusunda ben de ediyorum ama arada yaptırmak hiç yaptırmamaktan iyidir..

    kedilere karma aşıyı, kuduz aşısını vs bilimum aşıyı sağlıklıyken yaptırmanız lazım, hasta kediye bu aşılar yaptırılmaz zaten... Sağlıklı ve vakti uygun en kısa zamanda kedinize bakım yaptırmanızı
    tavsiye ediyorum.. Çok pahalı yerlere gidip soyulmanızı tavsiye etmiyorum bu arada, beni de zamanında epey yoldular bunu bilin.. Bazı veterinerler cidden ama cidden çok acımasızlar..

    kedi beslemek mama, su, kum tedarik etmek değildir, sıcak yuvada bakmak değildir, kedinizin bir astımı başlasa yandınız yeminle, 10 yıl 15 yıl sizinle olacağını düşünün, o yüzden kedi
    alırken çok dikkatli olmak lazım, Onların da psikolojileri var, karakterleri var, tercihleri var, onların da dilek ve arzuları var, gelirken yanlarında bilmediğiniz hastalıkları var..

    Kedilerinize iyi bakın hepinize sevgi ve saygılarımla..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 11 Nisan 2016; 15:25:18 >







  • Teşekkürler hocam.İllaki faydalanacak kişiler çıkacaktır.Emeğine sağlık
  • benim kedim şeker hastasıydı . 1 sene sonra karaciğerde siroz olmuş, her gün veterinere götürmemize rağmen sarılık geç anlaşıldı, serumdu vitamindi derken öldü yine de
  • başınız sağolsun.

    semptomları fark etmeyince işte böyle oluyor ne yazık ki...
  • Mantar hastalığı

    Kedinin kürkünde seyrek olmaması gereken bölümlerin tamamiyle tüy döküp çıplak kalması ile anlaşılabilir. Genelde daireler halinde dökülme görülür. Dökülmenin olduğu yerler de kızarıktır. Kulaklarının içinde de olabilir. Kedinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkabilir. Kedinin bağışıklık sistemini güçlendirin ve mantarlı bölgeleri baticon ile temizleyin. Kedi kendini temizlerken enfekte olmayan bölgelere de mantarı taşıyabilir. Bu yüzden kesinlikle kediye başlık takın.

    Kedinin mantar hastalığı geçtiğinde yatağını, kum kabını ya atın ya da güzelce dezenfekte edin.

    Kedilerden insanlara bulaşabilir. Bu yüzden kediye dokunduktan sonra elinizi yıkayın, kucağınıza aldıysanız üzerinizi vs değiştirin.

    En doğru teşhis için lütfen vet'e başvurun


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.