Şimdi Ara

Kira Tespit Davası Sonuçlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
1
Favori
779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    15/2/2023 de tam 5 yılım doldu. 2022 de 3440 tl olan kirayı 6000 tl ye çıkarmıştım. Ev sahibi kira tespit davası açtı.

    Dava 2024 şubat ayında sonuçlandı ve 15/02/2023 den itibaren geçerli olmak üzere 12 bin tl karar çıktı.

    Noter İhtarı 8/2 2023, dava açılış tarihi 22/2/2023 , yani yeni kira döneminden en az 1 ay öncesi şartı sağlanmamış.

    Bu durumda 1 yıllık kira farkını verecek miyim. Gerekçeli kararda sadece mahkeme masraflarımı ödeyeceğim belirtilmiş.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Forum987 -- 12 Mart 2024; 14:37:23 >



  • Evet farkları ödeyeceksiniz
  • Esasında farkında olmadan sorunuzu kendiniz cevaplamışsınız.


    " 15/02/2023 den itibaren geçerli olmak üzere 12 bin tl ..."


    Bu ifade bize aradaki farkı ödeyeceğinizi gösteriyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DJ-DONANIM -- 13 Mart 2024; 13:53:40 >
  • Kira tespit davası her zaman açılabilir. En geç 30 gün öncesinde yazılı ihtar şartı davanın açılabilmesi için değil, kiranın hangi kira döneminden itibaren artırılacağına dairdir. Sözleşmedeki yeni dönem artış koşulu da aynı işlevi görür.
  • Merhaba , mahkemenin kirayı 3440 tl den 12 000 tl ye çıkarması normal mi? yüzde 259 artış var. resmi enflasyon Yüzde 70 civarındaydı. Sonuç hem tüik hem de mahkeme ikisi de resmi kurumlar.


    Ayrıca aradaki farkın ödenmesi konusunda mahkeme kararında bir şey yazmıyor. sadece mahkeme masrafları yazıyor.

    Ev sahibinin icraya vermesi mi gerekiyor ?

  • Kendi yorumunuzu değil de mahkeme kararını paylaşırsanız daha isabetli cevaplar verilebilir. Mahkeme kararındaki özel bilgileri gizleyip paylaşma imkanınız var mı ?

  • kendi yorumum değil. 15/2/2022 de 3440 tl olan kira 15/2/2023 itibari ile 12 000 tl oldu.

  • Forum987 F kullanıcısına yanıt

    E tamam işte o tarihten sonra doğan farkları ödemeniz gerekiyor.

  • Aradaki farkın ödenmesi konusunda mahkeme kararında bir şey yazmıyor. sadece mahkeme masrafları yazıyor.

    Ev sahibinin icraya vermesi mi gerekiyor ? Faiz vs. olmayacak mı

  • Forum987 F kullanıcısına yanıt

    O anlam çıkıyor karardan. İcra takibi yapabilirler. Onu beklemeden farkı hesaplayıp yatırabilirsiniz. İtiraz edecek iseniz ihtirazi kayıt düşerek fark ödemesi yapabilirsiniz.

  • merhaba

    kararda geçmişe dönük 12 aylık kira farkı ödenecek yazmıyor. Sadece "Davanın kısmen kabulüne, 15/02/2023 den geçerli olmak üzere %20 indirim yapılarak 12 bin tl olarak tespitine, fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiştir." yazıyor.

    ben ödemeyi neye göre yapacağım ? 12*6 = 72 bin tl mi ödeyeceğim. bunun faizi nasıl olacak.

    normalde kararda yazması gerekmiyor mu ?

  • Forum987 F kullanıcısına yanıt

    Kira tespit davası bir tespit davası olduğundan eda hükmü içermez. Ev sahibi bu karara göre aradaki kira farkları için ilamsız icra takibi başlatabilir. Tabi ayrıca ilamdan doğan vekalet ücreti ve yargılama giderleri için de ilamlı icra takibi başlatabilir. Bu durumda 2 ayrı icra takibi nedeniyle icra vekalet ücreti / tahsil harcı / icra masrafları ödemeniz gerekecek bu da en azından 10-12 bin Tl fazla ödeme yapmanız demek


    Bence her ayın kirası için ayrı ayrı yasal faiz üzerinden faiz hesabınızı yapın. Kira farkı bedellerini, faizi, yargılama giderlerini, vekalet ücretini 4 ayrı kalem olarak ev sahibinin hesabına gönderin. Böylelikle icra nedeniyle doğacak fazla ödemelerden kurtulmuş olursunuz.


    Ancak kira tespit kararları kesinleşmeden icra edilemediğinden eğer karara karşı istinaf yoluna başvuracaksanız (karşı taraf da başvuracak olabilir), yukarıda anlattıklarımı şimdilik yapmanıza gerek yok. Karar kesinleşince yaparsınız.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Forum987

    Merhaba , mahkemenin kirayı 3440 tl den 12 000 tl ye çıkarması normal mi? yüzde 259 artış var. resmi enflasyon Yüzde 70 civarındaydı. Sonuç hem tüik hem de mahkeme ikisi de resmi kurumlar.


    Ayrıca aradaki farkın ödenmesi konusunda mahkeme kararında bir şey yazmıyor. sadece mahkeme masrafları yazıyor.

    Ev sahibinin icraya vermesi mi gerekiyor ?

    Alıntı

    metni:
    TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 344 -...Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir...


    Kanun'da 5 yılı geçen sözleşmelerde illa TÜFEnin on iki aylık ortalamalara göre değişimine bakılır demiyor. Hakim ona da bakar, kiralanının durumuna da bakar, emsal kira bedellerine de bakar ve hakaniyete uygun biçimde belirler diyor. Miktar hakkaniyete uygun mu bilemem ama artış oranı anlattıklarınızdan anlaşıldığı kadarıyla kanuna uygun gibi duruyor.


    Neden kirayı piyasa rayiç bedeline çıkarmak yerine dava açılmasına sebep oldunuz?





  • Mahkeme masrafları ne kadar tuttu?

    Çevredeki emsal kiralar ne kadar ki size 12bin tl yeni kira tespit edildi?


    Benim de yakında 5. senem dolacak, ev sahibi çok orta yol bulunabilecek biri değil ancak emsal kiralar+mahmeke masraflarına göre birşeyler hesaplayıp benim teklifim bu daha fazlasını istiyorsan mahkeme aç demeyi düşünüyorum.

  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    hocam kira tespiti için iki sorum var, mesela benim 5 yılım doldu, mesela ne ben ne ev sahibi mahkeme ile uğraşmak istemedik ve bir fiyatta anlaştık mesela 5binden 15 yaptık.

    1. Sonrasında 5 yıl daha efe-tüfe veya sözleşmede ne anlaştıysak o kadar zam yapmaya devam ediyoruz, aralarda tekrar tekrar kira tespit açılamıyor değil mi? Yoksa 5. yıldan sonra istediği zaman istediği kadar tespit davası açılabiliyor mu?
    2. Eğer tek sefer açılabiliyorsa, biz 5. senenin sonunda dava ile uğraşmayalım diye anlaşınca ev sahibi bu hakkından feragat etmiş oluyor mu veya benim adamdan kağıt mı almam lazım tekrardan tespit davası açmayacağında dair? Çünkü her şekilde açabilirse/açmaya hakkı varsa benim davaya gitmesin diye uğraşmama gerek yok, zira bu sene anlaşsak bile, sonra ben efe tüfe kadar yapsam bile memnum olmayabilir, 2. sene olmasa mesela 3. sene açar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacroPhageAB -- 9 Nisan 2024; 13:8:11 >
  • Bizim de yakın zaman da sonuçlandı. Rakamlara girmeden açıklarsam yeni kiraya o kadar yüksek karar verdi ki hakim evden çıkıp yan daireme daha ucuza kiracı olarak geçebilirim şuan. Bir de bu geçen seneden itibaren geriye dönük ödicem yani. Şaka gibi. Bilirkişi raporuna yan dairelerin hem kira sözleşmelerini hem ilan fotoğraflarını kanıt olarak sunarak itiraz ettik reddedildi :)


    Açıkcası istinaf etmeyi düşünüyorum. Hem kesinleşene kadar icra takibi ve mahkeme/vekalet masrafını ödemeyeceğim; hem de belki istinaftan lehime de dönebilir.

  • MacroPhageAB M kullanıcısına yanıt

    merhaba, 5 yıldan sonra istediği zaman açabilir. şu anda aranızda anlaşsanız bile 2 yıl sonra enflasyon ne olur bilemeyiz ? kira yeniden düşük kalabilir. ama bu hakkı 1 kere kullanabilir. sonrasında 10. yıla kadar bekler. İmzalı kağıt almanız işe yarar mı, sanmıyorum.

  • merhaba50 kullanıcısına yanıt

    merhaba kimse mahkemelik olmak istemez ama süreç bunu gerektirdi, ayrıca rayiç bedele çıkardıktan sonra kira tespit davası açılmayacağının garantisi yok.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.