Şimdi Ara

Klima dış ütesi devreye girme süresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2021 nin yaz ayında dükkanda yaklaşık olarak 7 senedir çalışmayan Kelon marka klimayı eve alma kararı verdik.Dükkanda klimayı test ettiğimde klimayı açtıktan sonra dış ünitenin devreye girmesi bir-iki dakika sürmüştü.(Arkadaşımın arçelik klimasında da bu durum böyle).Klimanın montajı eve yapıldıktan sonra klimayı açar açmaz daha flaplar açılmadan iç ünite fanı ve dış ünite fanı aynı anda çalışmaya başlıyor.Soğutma da herhangi bir sorun yok ama o dış ünite ve iç ünitenin devreye girme süresi farkı kafamı karıştırdı acaba eve bağlarlarken elektrik bağlantısında bir sorun mu yaptılar neden o zaman sonradan devreye girerken dış ünite eve geldikten sonra açtığımda hemen devreye gidiyor.




  • Merhaba.


    Klimanın kumandasından açma tuşuna bastığınız anda (klima komutu algıladığı anda) iç üniteden "çıt" diye bir ses geliyor mu ?


    Arçelik (LG tasarımı) cihazların dış üniteleri,iç ünitenin flabı tamamen açılıp normal konumuna döndükten sonra devreye girer. Yine bu cihazda da "çıt" diye bir ses duyulur ve bu ses ile beraber dış ünite devreye girer. Sesin geldiği parça da "röle"dir.


    Kelon dönemine göre farklı markalara klima ürettirmiş bir markadır. İç ve dış ünitenin fotoğraflarını paylaşabilirseniz üreticisini tespit edebilirim.


    AUX vb. markaların üretimi olan bir cihaz ise soğutma modunda kumandadan açtığınız gibi dış ünitenin devreye girmesi normaldir. Bu şekilde programlanmış,Arçelik gibi bekleme süresi konmamıştır.


    Isıtmada çalıştırdığınızda ise AUX vb. markaların üretimi olan bir cihaz ise ısıtma manevrasını sağlayan 4 yollu vana dediğimiz,dış ünite içerisinde bulunan parça hemen devreye girecek,dış ünite ise Arçelik'te olduğu gibi flap açılıp normal konumuna gelince devreye girecektir.


    Cihazın üreticisine göre daha net yorum yapabiliriz ancak soğutmada dış ünite hemen devreye giriyor ama ısıtmada flap (üfleme kanadı) hareketini bitirince devreye giriyorsa bu normaldir.


    Klimayı çalıştırıp kapattıktan sonra hemen açarsanız (3 dakikadan kısa süre içinde tekrar açarsanız) dış ünite 3 dakika tamamlanmadan tekrar devreye girmeyecektir. Bu da kompresör tarafından sıkıştırılarak yüksek basınca ulaştırılan soğutucu akışkanın basıncının düşmesi için beklenen süredir. Aksi taktirde yüksek basınçlı soğutucu akışkan kompresörün kalkış yapmasına izin vermeyecektir(kompresörün dönen kısmına,rotoruna zıt kuvvet uygulayarak rotorun hareketine engel olacaktır),kompresör termik açacak ve soğuyana kadar çalışmayacaktır.


    Özetlemem gerekirse ;


    1-Klimanız soğutma modunda kumandadan bastığınız gibi dış üniteyi çalıştırıyor,ısıtmada ise üfleme kanadının (flap) hareketinin bitmesini bekleyip devreye giriyorsa bu normaldir (tam anlamıyla teyit edebilmem için cihazın fotoğrafına ihtiyacım olacaktır)


    2-Klima çalışırken kapatırsanız ve 3 dakikadan az bir süre içinde tekrar açarsanız dış ünitenin devreye girmesi için 3 dakikanın dolması gerekecektir.


    3-Klimanızı test için çalıştırmak istediğinizde önce sigortası inik olup da sigortasını kaldırdıktan sonra çalıştırmayı denediyseniz klima enerji yokken ne kadar süre enerjisiz kaldığını bilemeyeceği için yine 3 dakikalık korumayı durumu garantiye almak için uygulayacaktır. Bu bağlamda klimanın çalışmadığı süre zarfında sigortası inik idi,siz sigortayı kaldırıp çalıştırdıysanız bu durumda cihaz yine 3 dakika bekleyecek,sonra dış üniteyi devreye alacaktır. Ama yeni yerinde cihazın hali hazırda enerjisi varken tuşuna basıp açtığınızda dış ünite anında devreye girdiyse yine normal olduğunu söyleyebiliriz.


    Saygılarımla...





  • Klima dış ütesi devreye girme süresi


    Klima dış ütesi devreye girme süresi

    Dış ünite canın altına monte edildiği için çekme ihtimalim çok zor ama aynen bundan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mb.ispir@hotmail.com -- 25 Ocak 2023; 21:6:17 >




  • ya site buga girmiş ne zamandır mesaj vae diyor girince gözükmüyor telefondan bakınca gördüm bana arçelik üretimi gibi geliyor arçeliğin buna baya benzeyen bir kliması var çünkü

  • çıt sesine hiç dikkat etmedim ama tuşa basar basmaz iç ünite ile dış ünite çalışmaya başlıyor zaten aynı anda

  • Merhaba. Bu cihaz Arçelik üretimi değil. Bu cihazın algoritması bahsetmiş olduğum gibi çalışır. Soğutma modunda kumandadan basıldığı anda iç ve dış ünite devreye girer. Arçelik vb. cihazlar gibi bekleme yapmaz. Midea,Aux vb. cihazların on-off üniteleri bu mantıkla çalışmaktadır. Cihazın bu eylemi normaldir,sorun bulunmamaktadır.

    Saygılarımla...
  • Ben şeye takılmıştım işte dükkanda bir süre sonra açılmadı cihaz uzun süre ardından deneyeyim dedim o sıra iç ünite çalıştı dış ünite sonradan dönmeye başladı,bakım yapıldıktan sonra eve gelince ikiside aynı anda çalışmaya başladı ona takıldım aslında

  • mb.ispir@hotmail.com kullanıcısına yanıt

    Merhaba.


    Cihazı kullanmadığınız süre zarfında ayrı bir sigortası var olup o inik durumda bekledi ise,yani cihazı test etmeden önce cihaza elektrik gelmiyordu ve test etmek için sigortasını kaldırıp çalıştırdıysanız cihaz yine kompresörü korumak için enerji verildikten sonra yapılan ilk çalıştırmada mutlaka 3 dakika bekleme yapar.


    Onun dışında çalışma esnasında bulunmadığım için başka olasılıkları değerlendiremiyorum. Cihazı çalıştırırken iç ünitenin sesine bakınız,eğer soğutmada 18 veya 16 derece ayarda kumandadan bastığınız gibi "çıt" diye ses geliyor,yani röle çekiyorsa bu durum normaldir. Çünkü bakım vb. işlemlerde cihazın bu işleyişine müdahale edilemez. Yanlış bir bağlantı vs. bu duruma sebep olamaz. Klimayı kapattığınız halde dış ünitenin çalışıyor olması vb. durumlar yanlış bağlantı ihtimaline işaret eder. Ancak bu çalışma şekli cihazın üreticisi itibariyle algoritması ile uyuşuyor. Mevcut yerinde dış üniteyi bekletmesi de bahsetmiş olduğum durumdan kaynaklanabilir. Buna ek olarak eğer ortam sıcaklığı ile kumandadan ayarladığınız sıcaklık birbirine çok yakın ise iç ortam sensörünün omaj değeri kartın röleyi çektirmesi için yeterli seviyede olmamış olabilir. Yani daha basit tabiriyle iç ortam sensörü ortam sıcaklığı ile ayarlanan sıcaklığı birbirine çok yakın buldu ise karta hemen çalışma komutu vermemiş olabilir.


    Saygılarımla...





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.