Şimdi Ara

Klimalar sağlıklımı acaba!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
4.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Split ,pencere, kanallı,kaset vs acaba hangi klima daha sağlıklı ve hijyen buyrun yazın.



  • Genel olarak butun klimaların zatürreye yol actıgını yaklasık 3 ayrı doktordan duydum. Yaklasık 1 ay once yigenim zatürre olmustu ve goturdugumuz doktorlar mikrobik zatürre oldugunu ve bu mikrobu klimaların yaydıgını soyledi, bu yüzünden klimayı yigenimin oldugu ortamda yasakladılar.
  • Özellikle cocukları kesinlikle klimalı odalardan uzak tutmak gerekiyormus. Yani sadece sogugun carpması acısından degil mikrobik olarakta baya zararları varmis ve cocuk bunyesi karsı koyamiyormus. Bilgilerinize.
  • Benim bildigim kadarıyla normal sartlarda bulundugumuz ortamda (odada) cok cok fazla sayıda organizma mevcut.. Yani klima olmasa bile milyonlarca organizmayla birlikte yasıyoruz.. Vucudumuzda bile temizlensek de milyonlarca organizma yasıyor..




    Klima kullanımında yaptıgımız en buyuk yanlıs dogrudan klimanın karsısına oturmak.. Cogu insan soguk carpar diyerek klimanın karsısına oturmaz ama bir de diger yonu var ki, bildigimiz gibi bakterilerin uremesine en cok elverisli ortamlardan birisi de nemli ortamlardır.. Bildigimiz gibi de klimaların icerisi dogası geregi bir hayli nemlidir.. Bu yuzden split klimaların ic unitelerinin cok cabuk bir sekilde bakteri yuvası haline geldigine, ya da icerisinin simsiyah kaldıgına cok cabuk kirlendigine sahit oluruz..

    İste bu durumda yapacagımız en buyuk yanlıs calısan bir klimanın cıkardıgı havanın direk karsısına gecmektir.. Cunku icerisinde bulunan bakteri ve diger organizmalarla direk etkilesime girmis oluruz.. 1 gun boyunca calıstırılan bir vantilatorun kanatlarında bile baya bir toz birikiyorsa, asırı halde nemli bir bolge olan split klimaların ic unitesinde nasıl bir ortam olustugunu varın siz dusunun..




    Evet benim bildigim kadarıyla da cocuklar icin ozellikle kucuk bebekler icin klimalı ortamlar sakıncalı, ama soguk oldugu icin degil butur hastalık yayıcak mikroorganizmalar bulundugu icin..

    Tum bunlara ragmen gelin ve Antalya sıcagında klimasız bir ortamda uyumayı dusunun.. İmkansız olan butur bir durumda malesef 7 den 70 e herkes klimaların butur olumsuz durumlarına maruz kalmak zorundadır..

    Elimizden gelen teksey klimaların filtrelerini yeteri kadar temizledigimizden emin olmak, yıllık bakımlarını yaptırmak ve buna benzer bakım onarım ve temizliklerden kacınmamak..




    Ama yukarıda soylediklerime kim dikkat ediyor.. Tanıdıgım cogu ailenin buna biz de dahil olmak uzere sadece filtreleri yıkadıgını, yıllık ya da 2 yılda bir yapılan bakımları yaptırmadıgını biliyorum.. Buyuzden gittiginiz yerde bir goz atın split klimaların gorunen bolgelerinin simsiyah oldugunu cok rahatca gorebilirsiniz.. İc bolgeleri dusunemiyorum bile..




    Bu konuda bizlere bu klimaları satan bayi ve firmalara da buyuk is dusuyor.. Ben bir A firmasından Otomobil aldıgımda 1 mesajla bana yıllık bakımlarımı surekli hatırlatıyorlar.. Ama klimayı aldıgınızda ilgilenen kimse yok.. Bırakın adam yaptırmazsa yaptırmasın ama 1 mesajla o adamı bu bakımlara karsı bilgilendirmek yaptırmadıgı takdirde de cıkacak sorunlara karsı uyarmak firmaların gorevidir.. Bunları yapmayan firmalar da benim gozumde kullanıcıdan cok daha ihmalkardır..



    Son olarak ozellikle bebekli ailelere klima kullanımı konusunda bir doktora danısmalarını (zira onlar bu konuda cok daha bilgilidir) ve klimalarının bakımlarını iyi yapmalarını oneririm.. Nasıl biz hergun yıkanıyorsak, haftada bir tozlanan vantilatorleri eskiden siliyorsak, klimalar da bu tur bakımlara ihtiyac duyar.. Cok pahalı oldugu icin servislere yaptıramıyorsanız kendiniz bir sekilde yapmak zorundasınız.. Bundan kacıs yok..




  • Bu arada klima satan bayilere bir dokundurma yapmak istiyorum, bireysel klima alanlara bu tur mesajla bildirimler yapılmalıdır..


    500 klima satsanız 500 aileye cekeceginiz mesaj 500 kontordur ki 2 yılda bir yapılan bu uygulamanın hicbir firmaya dokunacagını sanmıyorum, ki mesaj gonderiminin cogu hatta ucretsiz oldugundan bahsetmiyorum bile.. Firmaları bu uygulamaya davet ediyorum.. Tuketiciyi bilgilendirmek onların gorevi..


    Diger bir uyarım da, gunes girmeyen yere doktor girermis sozunu herkes hayatının bir doneminde duymustur, bu soz okadar dogruki gunduzleri ozellikle evlerimizin havalandırmasına ve gunes almasına dikkat edelim.. Odalarımızın ve ozellikle perdelerimizin temizligine bilhassa dikkat edelim, en cok toz ve organizma bulunduran halılar ve perdeler bu konuda bası cekiyorlar..
  • klimalar özellikle filtreleri temizlenmezse Legionella açısından tehlike yaratıyor bu bakteri de pnömoni yani zatüreye yol açıyor.Ancak klimaların temizliği yapılırsa bence böyle bir tehlike yok.Ayrıca takdir edersiniz ki üçük çocuklar için çok aşırı sıcak hava da tehlikelidir.Önemli olan içeri de iyi bir iklimlendirme yaratmak.
    Ben şahsen bulunduğu odada değil ama yan odada klima kullanıyorum ve o odayıda iklimlendirmeye yetiyor.Şunu da unutmayın evlerimizde çekiniyoruz klimalarda ama bütün hastanelerde klimalar hatır hutur çalışıyo üstelik yeni doğan bölümleri ,çocuk doktorlarının odaları da buna dahil.belki yeni doğan da hepa olabilir. hiç zannetmiyorum ama neyse.
    sonuç olarak klima filtrelerinin temizliği yapılırsa ve sıcaklık çok düşük sıcaklıklara ayarlanmazsa bence bir problem teşkil etmez.Ama filtreler temizlenmezse resmen bakteri üflüyor bu bir gerçek.




  • 15 gunde bir temizlenmesine ragmen yine de zaturre yarattı demek ki daha da sık temizlenmesi lazım cunku saglık soz konusu ve cocuklarımız hastalandıgı zaman insan uzuntusunden klimaları sokup kaldırmak istiyor. 1 ay oldu yigenim hala zaturre ve evden fazla cıkması bile yasak. Yazık gunah gercekten klimayı takmakla bitmiyor sık sık bakımını yapmaktan da cekinmememiz ve ihmal etmememiz gerekiyor.
  • Mutlu07 arkadaş çok güzel anlattmış aslında insanları klima hasta etmiyor,insanlar kendini hasta ediyor.Öncelikle doğru kullanım.Bir çok müşterilerim varkı bana sormuştur bu kumanda 16 nın altına niye düşmüyor diye,yada iç hava sıcaklığını gösteren bazı ürünlerde müşteri yahu bu derece neden 21 e inmiyor 3-4 saattir kullanıyor 24 de çakıldı kaldi gibi durumlarla çok karşılaştım. Klima konfor şartları ve insan sağlığı açısından Soğutmada 26-28 derece,Isıtmada 21-23 derece aralığındaki oda sıcaklığı iadealdir.Bunun altı ve üstü sağlıksız ortamdır.

    Klimada oluşan bakteriler konusuna gelince,evet bu bir gerçektir şu ana kadar yapılmış hiçbir split ve pencere tipi klimalar mükemmel degildir bu konuda,Çünkü bu cihazların hepsinde küf mantarı oluşumu mutlaka vardır vede bu cihazların her ne türlü olursa olsun filitreleme sistemleri hava çıkışında değil hava emiş kısmında yapılanmıştır.Yani ortama üflenen hava oluşan küf mantarlarının üzerinden geçerek gelmektedir.Fakat kanallı sistemler kullanabilseydik (şu anki inşaat sistemimiz de imkansız) ortama üflenen havanın önüne Hepa filitre gibi filitre sistemleri adepte edebilirdik.Ama bu olay mevcut ev sistemimzde mümkün değil.O zaman ne yapmalıyız

    O zaman ne yapmalıyız?
    1. Öncelikle filitreleri sıksık hatta devamlı kullanıyorsanız haftada 1 defa mutlaka temizleyiniz.
    2.Evinizi mutlaka havalandırınız.
    3.Klimanızı soğutma modunda kullanırken kapatmadan önce 10-15 dakika fan konumuma getirip kapatın.(iç ünite üzerinde oluşan su zerreciklerini kurutursak küf mantarı oluşumu bir nebze olsun engellenebilir.Bazı ürünlerde bu özellik kendinde bulunmaya başladı)
    4.Cihaz sağlığı için değil kendi sağlığımız için kış ve yaz sezonları başında klimanıza gerçek anlamda genel bakım yaptırın.bunun maliyeti 50-75 yi bulur.karar sizin.
    5.Bence konumuz sağlıksa yaşadığımız ortamda mutlaka hava temizleme cihazı kullanmalıyız.(kimse bu cihaza para vermek istemiyor)

    Birde kendimden örnek vereyim 1 oğlum 12 yaşında tamamaen klimalı ortamlarda büyüdü,Allaha şükür böyle hiçbir hastalık yaşamadık.1 oğlum daha var yeni daha yarın 1 yaşına girecek Yani Ağustos ta doğdu ,doğduğu günden beri klimalı ortamda yaz,kış Allaha şükür onunda maşallahı var.Ben kendim sünizüt hastasıyım doktorum klima senin için iyi değil diyor da ,İzmir gibi bir şehirde yaşıyorum kapı açık otusam evde ,işte veya arabamda yada toztopraktan yada ekzos gazından dahada beter hastalanıyorum.Ha birde böbrek ile sorunum var taş oluyor terlememem lazım onun ağrısı dahada beter çekilmiyor.Bunu niye yazdım seçim yapmak zorunda kalınca Klimalı ortamı tercih ediyorum bende başkalarıda.Büyükşehirde mecbursunuz başka çare yok.
    yada terk edip gideceksin yaylada yaşamacaksın,imkan olsa terk ederim zaten!!!






  • Konuyu gündemde tutalım....
  • ust duzey kaliteli klimalarda bu tur bakterileri olduren/yok eden sistemler ve bakteri barindirmamasi icin ozel islemlerden gecirilmis parcalar vkullaniliyor diye biliyorum bunlarin nekadari pazarlama taktigi nekadari gercek acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xanu -- 24 Kasım 2010; 15:42:48 >
  • Hepsi pazarlama taktiğidir.Birisi 6 ayda tozlanır,diğeri 1 sene sonra tozlanır,sonuçta her klima toz tutar ,yok yok edecekmiş,yok nötr ediyormuş da,yok yapışmıyormuş ta.O zaman sorarım hala hava temizleme ve oto klimalarında hala neden hepa filtre kullanılıyor acaba ,onlar daha bulamamışlarmı kendi kendine temizlemeyi,notr etmeyiiiii...
    quote:

    Orijinalden alıntı: Xanu

    ust duzey kaliteli klimalarda bu tur bakterileri olduren/yok eden sistemler ve bakteri barindirmamasi icin ozel islemlerden gecirilmis parcalar vkullaniliyor diye biliyorum bunlarin nekadari pazarlama taktigi nekadari gercek acaba?
  • en önemli unsur Klimaların filtreleri ve kullanımı.Bunları olduktan sonra çokta saglıksız olmaz.
  • güncel tutalım
  • çok önemli bir konuya değindiniz, tebrik ederim, 20 yıllık klima kullanıcısıyım ilk defa böyle önemli bir sorunsal ve tartışmayla karşılaşıyorum. Aslında bu sadece bir tartışma konusu olmamalı bilimsel olarakta tıp fakültelerinde araştırılmalıdır.
    Kanımca Klima insanı rahatlatıyor ama bilinçsiz kullanım illaki zararlı etkiler ortaya çıkaracaktır.
    Kaldı ki, geçen sene doktora muayeneye gittiğimde yanımdaki hasta klimadan felç olmuştu ve bunlar duyulmayan hadiseler (gazete de televizyonda çıkmaz hep gizli kalır)
    Bundan başka Klimaların kullanımına baktığımızda gerçek ve kanıtlanmış bilinmeyen zararlarının (eğer varsa) ancak 50 sene sonra ortaya çıkacağı aşikardır. Çünkü geriye dönüp baksanız topu topu 20 yıllık mazisi vardır kilimaların. yani çoçukluğunda sürekli klimayla büyüyen bir çocuk yetişkinlikte nasıl olacak acaba? Mesela Sobayı biliyoruz çünkü sobalar yüzyıllardır kullanıyoruz ve nelere zarar verdiğini artık çok iyi biliyoruz
    Gündelik olarak sorunlarının neler olduğunu biliyoruz.
    Bunlardan birincisi benim babamında başına geldi ki adam eski toprak, klima görmemiş bilmemiş, bir çalıştırdık
    -zatürre oldu
    -sonra odadaki oksijeni bitiriyor (hassas insanlar , bilenler bilir)
    -sonra solunum yolu hastalıkları
    -çarpılanlar, felç olanlar
    -içindeki gazlardan dolayı meydana gelebilecek rahatsızlıklar
    -bundan ileri klimadan dolayı romatizma olmuş biri görürsem hiç şaşmam

    faydaları;
    kendinizi iyi hissediyorsunuz (sıcağa ve soğuğa karşı)




  • Klima 1904 yılından bri var.
  • çok güzel tespit, neden bizim burda son 10 yıldır yaygınlaştı
  • Neden londra metrosu 1959 yılında tam teşekküllü tamamladıda bizde hiçbir şey yok (onlarınkine bakınca)
    Neden japonayada 1978 yılında HD yayın başladıda (kısmi olarak) bizden neden yeni başladı.
  • geç olsun sağlam olsun. bugün avrupanin almanyada sonra ikinci büyük ülkesiyiz (sadece avrupa bazında, arkasındaki destekçiler hariç) şu an ülke olarak sıkı takipçiyiz, ne varki, japonya ingiltere gibi ülkeler çok önde, yakalamak biraz zor olacak. Ayrıca japonya ve ingiltere hep bir yarış içerisindediler. şimdilerde ilerleme hızları Türkiyeden düşük, ileride (gelecekte) neler olur bilemem. ama şu yorumu yapabilirim, konumumuzu korursak gözde ülkelerden biriyiz de farkında değiliz
  • Doğru kullanıldığında her klima sağlıklıdır (en azından benim için). Alerjik astımım, rinitim ve vernal konjonktivitim (göz alerjisi) var. Yazın 24 saat çalışır odamdaki 7000btu lg beko klima. (cam çok hafif aralık) Salonda da var birtane Arçelik. Sağlık bakımından bir defa sorun yaşadım. O da servisine bakımını yaptırdığımda oldu. Nasıl birşey kullandılarsa astımımı azdırdı uzun süre kapı pencere açık çalıştırdım odaya girmeden. 3-4 ayda bir %70lik isopropil alkol püskürtürüm içine merdane şeklindeki pervanesine falan. Mantarın bakterinin düşmanı. Geçinip gidiyoruz

    Not: Solunum alerji doktorum klimalı ortamdan uzak dur diyor. Uzak durduğumda aksırıp tıksırmaktan karın kası yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kardelen G. -- 25 Temmuz 2012; 15:16:39 >




  • aksırık tıksırık, klimanın verdiği üşütmeden mi yoksa alerjik
    yoksam mersin gibi sıcak bir memlekettemi oturuyorsunuz benim gibi
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.