Şimdi Ara

Kombideki durum sizce normal mi veya neden böyle?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.
    Uzun yıllar sahil bölgesinde kombiden bihaber yaşadıktan sonra bu kış ilk defa Eskişehir'de kombi ile ısınarakkışa girdim.
    Mevcutta bulunan kombi Arçelik DGK 20 HP LCD modeli. Ev 140m2 civarı ve biri havlupan olmak üzere toplamda 7 petek mevcut.
    Bina 2 yıllık yalıtım mevcut, sadece sağ tarafında müstakil bir ev olduğu için tam olarak yan taraf kapalı değil. Bu nedenle de evin arka cephesinde bulunan odada ısınma sorunu mevcuttu.
    Bunu biraz gidermek içinde bu oda ve bu odaya yakın banyo havlupanı hariç diğer peteklere ECA termostatik vana taktık.

    Kombiyi 45 derecede sabit yakıyoruz ama sıcaklık bize tam yeterli gelmiyor, ara sıra 50 dereceye çıkartıyoruz. Fakat dikkatimizi çeken kombi 45 dereceye ayarlıyken misal, 50 derecede ısıtmayı durdurduğunda kombi devir daim yaptığı sırada su sıcaklığı 29-30 derece civarında geziyor. Bana bu biraz anormal geldi.

    Hemen yan komşumuzun evi de çift cepheli fakat asansör boşluğu nedenli odalar daha küçük. Onlar da 40 derecede yakıyorlar. Kullandıkları kombi bizimkinin aynısı. Isıtma bittikten sonra devir daim yapılırken ekranda 36-37 dereceler gözüküyor.

    Kombi veya tesisat ile ilgili bir sorun mu var veya ben mi tam kullanmayı beceremiyorum şu kombiyi bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ybilgin -- 22 Ocak 2018; 21:50:19 >







  • Merhaba hemşerim

    Dönüş vanası filtreniz tıkanmış olabilir. Hiç açıp baktınız mı?
  • cglynfrk kullanıcısına yanıt
    Hemşerim ilk defa bu kış kombiyi çalıştırdık. Daha ne kadar kullandık ki kirlenmiş olsun diye düşündük ama yine de termostatik vanaları takmadan bir süre önce açıp bir kontrol ettik. Çok az bir kurum vardı, temizleyip geri taktık.

    Termostatik vanaları taktıktan üstünden çok zaman geçmedi diye sonra tekrar kontrol etmedik. 1 ay olmamıştır yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ybilgin -- 16 Ocak 2018; 18:50:4 >
  • https://forum.donanimhaber.com/danfoss-ra2000-gazli-vana-problemi--130902653#130902653



    sanırım hemen hemen benzer sorunu yasıyoruz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kronik Farenjit -- 16 Ocak 2018; 19:6:2 >
  • Kronik Farenjit K kullanıcısına yanıt
    Evet o şekilde diyebiliriz sanırım. Benim sarfiyatta da dediğiniz gibi düşüş oldu. Benim asıl sorunum beklediğim gibi son oda ısınmıyordu. Evin tesisatını yapan kişi ev uzun olduğu için TRV takınca iyi olur dedi. Hatta o sadece banyoya takılmayacak demişti. Ben hem devirdaim rahat olsun diye, hem de zaten ısınması zor oda diye bu odaya da takmadım. Ama halen orası pek iyi ısınmıyor.

    Gerçi şöyle de bişey var. Mesela evin ortasında bir oda var buradaki TRV 2.5 kademesine ayarlı ve taktığım günden beri genelde buz gibi petek. Ama oda sıcaklığı beklediğim gibi.
    Benim de kafam pek almıyor artık açıkçası ve bu sorun ile alakalı artık daha fazla uğraşıp kafa patlatmadan kullanmak istiyorum. Umarım sizin de benim de sorunum çözülür kısa süre içerisinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ybilgin

    Evet o şekilde diyebiliriz sanırım. Benim sarfiyatta da dediğiniz gibi düşüş oldu. Benim asıl sorunum beklediğim gibi son oda ısınmıyordu. Evin tesisatını yapan kişi ev uzun olduğu için TRV takınca iyi olur dedi. Hatta o sadece banyoya takılmayacak demişti. Ben hem devirdaim rahat olsun diye, hem de zaten ısınması zor oda diye bu odaya da takmadım. Ama halen orası pek iyi ısınmıyor.

    Gerçi şöyle de bişey var. Mesela evin ortasında bir oda var buradaki TRV 2.5 kademesine ayarlı ve taktığım günden beri genelde buz gibi petek. Ama oda sıcaklığı beklediğim gibi.
    Benim de kafam pek almıyor artık açıkçası ve bu sorun ile alakalı artık daha fazla uğraşıp kafa patlatmadan kullanmak istiyorum. Umarım sizin de benim de sorunum çözülür kısa süre içerisinde.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZSH80YGFSxQ



    şu videoyu dinleyince asıl sıkıntının uzak yerlerdeki trv ler olduğunu düşünüyorum. uzak yerlere normal vana takmak daha mantıklı gibi sanki.




  • Birde peteklere reglaj ayarı yapmayı deneyin, kombiye yakın peteklerin alt vanalarını tamamen kapatıp en fazla yarım tur açın deneyin, kombi sıcak suyu uzak ve ısınmayan odaya yönlendirecektir, birde banyodaki havlupanlar tesisat için kısa yollardır, bu nedenle havlupana da reglaj ayarı mutlaka yapın, havlupan için kapattıktan sonra çeyrek tur açmak bile yeterlidir, hatta daha az bile açılabilir.
  • ybilgin Y kullanıcısına yanıt
    Bir üstteki arkadaşın da dediği gibi alt vanalardan reglaj ayarı yapın. TRV'lerin ısıyı algılayıp devreye girmesi bir miktar gecikme ile oluyor. En yakın petekleri alt vanalarından kısarsanız en uzak peteğe rahatça su gider. Mesela benim mutfak peteğinin alt vanası sadece çeyrek tur açık.
  • @kirpi,
    @cglynfrk

    her ikinize de teşekkürler. TRV yokken reglaj denemem olmuştu ama bir süre sonra eski haline getirmiştim. TRV'lerden sonra reglaj denemedim hiç. Tesisat mobil sistem bu arada.

    Söylediğiniz gibi dönüş vanalarından tamamen kapatıp maksimum yarım tur, mutfak ve havlupanı çeyrek tur şeklinde açtım. Biraz böyle kullanıp düzelme var mı yok mu tekrar yazarım. Bu arada internette araştırırken kombi devirdaim pompasının devrinin yükseltilmesi gerekebileceği veya faydalı olabileceği gibi yazılar okumuştum. Eğer reglaj sorunu çözmezse bu ihtimali de değerlendirmek gerekir mi?
  • ybilgin Y kullanıcısına yanıt
    Pompa devrini artırmak da bir sonraki seçenek.
  • Pompa devri arttırılabilir ama bu ilave elektrik tüketimi demek, Ben de Eskişehir'de yaşıyorum, ev 200 m2 11.8 mtül petek ve 2 havlupan var, buderus gb012 kombimin pompa ayarı 1. kademede(fabrika çıkışı 3. kademe) ve reglaj ayarı ile sorunsuz kullanıyorum. Ayrıca gidiş ve dönüs suyu arasında 3-4 derecelik fark çok az, benim sistemde de 10 derece civarı fark oluyor ki bence normal zaten peteklerin ısı verimi hesaplanırken gidiş dönüş suyu arasında 20 derecelik fark alınarak hesaplanıyor 50/30 gibi. Sizin komşudaki 3-4 derecelik fark çok az bence. Birde Eskişehir için 50 derece kazan sıcaklığı daha ideal benim denemelerime göre. Tabi bende modulasyonlu oda termostadı da (buderus OTM-P)olduğu için modulasyon nedeniyle de bu değerleri görüyor olabilirim.
  • Herkese yorumları için öncelikle teşekkürler.

    Bu konuyu açtıktan bir kaç gün sonra kombi servisini çağırdım ve kombiyi kontrol ettirdim. Filtreyi zaten temizlemiştik o yüzden o aşamayı pas geçti. Görünürde hiç bir sorun olmadığını söyledi. Gaz ayarında sorun gözükmüyor ama yine de tekrardan ayarlayayım dedi ve ayarladı. Kendisinin bize söylediği herhangi bir sorun yok, siz ihtiyaç olan ısıyı set etmiyorsunuz oldu. Kombiyi denemek için 65 dereceye alıp bir süre çalıştırdı en son odadaki peteklerin altının ve üstünün gayet sıcak olduğunu beraber gözlemledik.

    Sonrasında ise ısıyı 50 dereceye aldı ve artık öyle kullanmaya başladık. TRV olduğu için 55 dereceye kadar yükseltebilirsiniz, daha üstü sıcak olarak sizi bunaltabilir dedi. Kendisinin bize önerisi oda termostatı kullanmak. Kombiyi 65 dereceye alır oda termostatıyla daha konforlu kullanım sağlarsınız dedi. Zor ısınan veya çok oturduğunuz odaya takabilirsiniz dedi. TRV ile de odalar arası ısı dengesini sağlanmış olur şeklinde bilgi verdi. Peteklerde yaptığımız reglaj ayarlarlarını da normal haline getirmemizi önerdi. TRV kullanıyorsunuz zaten o da bir nevi reglaj yapmış oluyor zaten dedi.

    Şu an 50 derecede daha iyi gibi oldu. Zaten termostatik vanadaki sıcaklığa gelen bir çok odada petekler ılık oluyor. Sadece en son odaya ve havlupana TRV takmadığımız için oranın peteği de gayet sıcak oluyor.

    İlk mesajda belirttiğim kombiye uygun oda termostatı veya başka çözüm önerisi olanlar varsa yorumlarını bekliyor ve şimdiden tekrar teşekkür ediyorum.




  • ybilgin Y kullanıcısına yanıt
    3 kıştır oda termostatı olarak COSA kullanıyorum. Oldukça memnunum. Evinizde internet varsa değerlendirebilirsiniz. (Kablosuz 250 TL, uzaktan erişim mevcut, sitesinden inceleyebilirsiniz)
    Ayrıca forumda "hasanemmii" hocanın kendisinin yaptığı ve kullananların çok memnun olduğu SAN-TEK termostat var. (Kablosuz, 300 TL sanırım)
    Bunların haricinde kaliteli ancak fiyatı oldukça tuzlu Siemens REV24RF var. (Kablolu 400 TL-Kablosuz 700 TL civarında)

    Diğer termostatları düşünmeyin bile.
  • Uzakten erişim istiyorsanız, evinizde kaliteli internet bağlantısı mevcut ise Cosa.
    Yok derseniz San-Tek.
    O da olmadı derseniz Honeywell bakabilirsiniz.

    Kablosuza gerek yok derseniz direk Siemens REV24.
  • Oda termostadı konusunda arkadaşlara katılıyorum, her evde olmalı bence. Ancak servisleri anlamıyorum, reglaj ayarı termostat ve termostatik vana olsa bile mutlaka yapılmalı.
  • Önerileriniz için hepinize teşekkürler. Ev kendimizin olduğu için kablosuz ve mümkün olduğu kadar kaliteli bir termostat seçeceğiz.
    Alev Modülasyonu var olarak gözüküyor kombi özelliklerinde ama modülasyonlu bir termostat kullanmak daha mı iyi olur, yoksa modülasyonlu ot için gereken başka şartlar mı var bilmiyorum.

    Bu arada bu kombiye hala akıl sır erdiremedim. 50 derecede çalıştırıyorum, devreye girip çıktıktan sonra hemen 30-29 derecelere iniyor. Neredeyse 20-21 derece fark var. Bana çok geldi bu fark. Son odadaki petek ateş gibi olurdu 1 haftadır öyle bir durum hiç yok. Kombiyi çalıştırmasam bişey farketmeyecek gibi sanki. Bu ara havalar güzel gidiyor ama akşamları soğuk olunca yine aynı düzen gidiyor.

    Eğer bir sorun var derseniz evin tesisatını yapan arkadaşı çağırmayı düşünüyorum.
  • Kombinin gönderdiği sıcak suyun soğuması zaten olması gereken bir şey. Eğer kombinin 50 derece gönderdiği su 48-49 derece geri dönerse, kombi benim ısıttığım su kullanılmadan geliyor, demek ki ev ısınmış diye yorumlar ve kendini kapatır. Yani çoğu kombi böyledir diyelim :) Arçelik gibi çin malı kombilerde olmayabilir bu özellik.
    Eğer sıkıntınız suyun sıcaklığının çok çabuk sürede 20 derece düşmesi ise bunun tek bir izahı var. O da ısı kaybı. Isıyı odaya hapsedemiyorsanız isterseniz duvardan duvara petek takın, ister yoğuşmalı kombi takın, ister modülasyonlu bilmem ne takın çare olmaz. Yaptıklarınız da geçici çözümler olur.
    Dua edin havalar iyi gidiyor, şöyle -12 dereceleri falan gördüğünüzde, peteklerin el değmeyecek kadar kaynak olduğunu ama odanın sıcaklığının 18-19 dereceden fazla ısınmadığını göreceksiniz. En sıkıcı tarafı da yeterli ısınamadığınız halde ay sonu gelen 500-600 TL arası gaz faturası olacaktır.
    Tesisatta bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum, zaten mobil sistem demişsiniz. İnşaat aşamasındayken, o dairenin borusunda bir darbe-ezilme olmadıysa tabi.
    @ybilgin




  • iapetosster kullanıcısına yanıt
    Uzun ve açıklayıcı cevabınız için teşekkürler. Ben hayatımda ilk defa kombi ile ısındığım için olması gereken nedir, değildir bu konuda bir bilgim yok. Mesela bu ay sabit 55 derecede yanan kombi (bir kaç gündür 50 derecedeydi) hemen hemen gün boyu sömmeyen ocak, sık kullanılan sıcak su sonucunda 225 TL fatura geldi. Biz bu gelen faturadan memnunuz çünkü ne kullandığımızı biliyoruz. Mesela daha önce yazmıştım yan komşumuzda aynı kombi var 40 derece sabit yakıyorlar ama dönüş suyu 37 civarı diye evleri bizim evden hayli küçük olmasına rağmen onlara da 220 TL geldi.

    Üşüdüğümüzü de söyleyemem zaten. Benimki sadece bir şeylerin yolunda olup olmadığını öğrenmek.
  • Rica ederim. Fatura gayet iyiymiş, ben geçen ay 290 TL ödedim
    Hava almayı biliyorsanız eğer, sıkıntı olduğunu düşündüğünüz odanın peteği ile başka bir odanın peteğinden hava alıyormuş gibi kısa süreliğine purjörü açın. İkisinde su aynı şiddette akıyorsa tesisatta sıkıntı yoktur, hiç kurcalatmayın. Ama peteğin birinden su fışkırırcasına akarken diğerinden bayık bayık geliyorsa sıkıntı olabilir.
  • iapetosster kullanıcısına yanıt
    Geçtiğimiz ay 220 gelmişti ama o zaman 45 derecede yakıyorduk ve termostatik vana yoktu. Bu ay kombi servisinin tavsiyesiyle daha yüksekte yakıyoruz ve durum böyle. Aslında fatura dönemi içinde içinde Eskişehir'de çok sert soğuk olan gün ve geceler oldu ama vanaların etkisi veya bilmediğimiz başka etkenlerden dolayı böyle geldi fatura.

    Ev yapıldığı seneden sonra (2015) ilk defa bu kış kombi ateşlendiği için radyatör havalarını alma ihtiyacı doğdu. Purjörün ağzını tornavida ile bozmayalım diye anahtarını edinmiştik, yani hava alabiliriz. Haftasonu uygun bir vaktimde dediğinizi deneyeceğim. Tekrar teşekkürler.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.