Şimdi Ara

Konu: Müzik | Bir eserin (bestenin) somut (reel) olarak ortaya konma süreci nasıl işlemektedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
87
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabâlar,


    Çok uzun zamândır forumlardaki yazıları anonim bir şekilde okuyorum; lâkin artık benim de yazma vaktimin geldiği anlaşılıyor... Uzun lafın kısası şu ki müzik alanıyla alâkalı birkaç suâlim var. Alanlarında bilgili ve mütehassıs olan arkadaşlarımızın cevâplamalarını ricâ ederim. Elbette farklı fikir ve önerileri olanlar da buraya lütfen yazsınlar. Bundan çok memnûn kalırım...


    Biihtisâri hakkımda biraz bilgi verirsem: ortaokulun sonlarından itibâren müzik sanatına atılmış, takrîben sekiz senedir de derinlemesine onunla ilgilenen ve birçok farklı işi (Aranjman, Güfte yazımı vb.) yapabilen yirmi bir yaşında bir besteciyim. Uğraşmadığım tür neredeyse kalmadı. Gerek garbî (Bilhassa elektronik müzik), gerek şarkî olsun bu türlerde ustâlaştım. Artık ciddî bir şekîlde sektöre atılmak ve eserlerimi neşretmek istiyorum. Fakat birçok şeyi de bilmiyorum... (Sormuş olduğum sorular, Arap mûsikîsi (veyâhût Arabesk) ve Klasik Türk mûsikîsi kapsamındadır.)


    Ana Soru: Bir eserin somut (reel) olarak ortaya konma süreci nasıl işlemektedir?


    Ara Sorular:


    I. Dağıtımcı ve yapımcı (plak/label) şirketler ile anlaşma ve çalışma süreci nasıl işlemektedir?


    II.I. Gerek enstrüman gerek ise vokal için stüdyo kayıtlarını nasıl ve nereden (İstanbul'da) gerçekleştirebilirim?


    II.II. Bestelerimi seslendirecek enstrümanistleri ve vokalist(ler)i nereden sağlayabilirim? Bu kişiler ile anlaşma ve çalışma süreci nasıl olmaktadır? Eserlerin telîf haklarında söz sâhibi - özellikle vokalist(ler) - olabilmekteler mi?


    III. Genel olarak tüm bu işlerin mâli duruma etkisi ne şekîlde olmaktadır?


    Hâricî: Fakültemde mensûp olduğum bir müzik kulübü var. Ayrıca üniversiteye bağlı devlet konservatuvarı da mevcût. Buralardan, müzikle ilgilenen kişilerle birlikte çalışmalarımı yapmam faydâlı olur mu?


    Şunu da belirtmek isterim ki, şahsen, müziği insânlar için bir hizmet olarak görüyorum. Lizâlike gâyem, ünlü olup para kazanmak gibi ucuz bir adım hiç değil. Asıl gâyem, ilgili bu alanda ustâca eserlerimi verip hem bu güzel sanatları sürdürebilmek hem de insânları duygu ve sanat açısından tatmîn etmek, onlara bu eserleri sevdirebilmek ve onların üzerinde unutamayacakları bir etki bırakabilmektir...


    Cevâplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sağlık, neşe ve huzûr üzerinize olsun.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.