Şimdi Ara

Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
200
Cevap
54
Favori
22.386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
122 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • extra34 E kullanıcısına yanıt

    Motor + redüktör hocam. Videodaki gibi bütün şekilde olanlarından basediyorum. Ben o mekanizmayı basit 200-300 liralık Çin malı matkaptan çıkardım. Tabii şu önemli ; redüktörün iki vitesli olması lazım. Vitessiz matkaba elinizdeki piller bile dayanmayabilir. Piladam kızacaktır ama ; 2 vitesli bir matkap motoru her çeşit 18650 pille çalışır. Yüksek amperli/güçlü olmasına gerek yok. Videodaki motor 8mm krom şaftı ikiye böldü. Yani onun 4 katı büyüklüğünde bir araç yapsanız dahi taşır , sıkınt olmaz. Sadece şu var ; bu motorların hızı düşük haliyle. Çok yüksek dişli oranı var zira.

  • forumun bu tarz hobi işleri için ayrı bölümü var mı acaba. zira bu ara baya heveslendim konuyu da kirletmeyelim.


    sevgili @piladam söktüğümüz cihazlardan çıkan pilleri kullanmak için adım adım bir videon var mı acaba?

    heveslendim gittim xtar vc8 aldım. söktüğüm pilleri hemen kullanamayacağım için vc8 store modunda done yazana kadar bekletiyorum. daha öğrenmem gereken şeyler var




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extra34 -- 10 Nisan 2023; 12:35:46 >
  • extra34 E kullanıcısına yanıt

    Var aslında ''Radyo Kontrollü Model Araçlar / Radio Control RC'' başlığı ile. Ancak 10 konuda 9'u ''dc motoru nasıl çalıştırırım'' başlıklı. Paylaşım yok. Haliyle kimse uğramıyor. Ayrıca doğru ; konuyu saptırmayalım. piladam sil derse sileyim ben bu mesajlarımı. Hobi/RC mevzularına oradan devam etmek lazım.

  • Merhabalar ben mac cihazımı monitöre bağlı ve şarjda kullanıyorum bu kullanım tipinde pilin ömrü haddinden fazla azalır mı? Azalıyorsa ne yapmam gerekir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, mesajların kalmasının benim için hiçbir mahsuru yok.





    Alıntı

    metni:
    forumun bu tarz hobi işleri için ayrı bölümü var mı acaba. zira bu ara baya heveslendim konuyu da kirletmeyelim. sevgili @ söktüğümüz cihazlardan çıkan pilleri kullanmak için adım adım bir videon var mı acaba? heveslendim gittim xtar vc8 aldım. söktüğüm pilleri hemen kullanamayacağım için vc8 store modunda done yazana kadar bekletiyorum. daha öğrenmem gereken şeyler var



    Maalesef böyle bir videom yok şu anda.

  • isimsiz canlı İ kullanıcısına yanıt

    Merhabalar, maalesef cihaza çok hakim değilim. Apple kesinlikle pili koruyacak gerekli sistemleri yapmıştır.


    Ben de aynı şekilde monitöre ve monitör üzerinden şarja bağlı olarak kullanıyorum. Tamamen dolduktan sonra pil üzerinden harcama yapmıyor, direkt type C üzerinden yapıyor.

    1 senedir pil performasında herhangi bir azalma olmadı.


    Yine de çalışma mantığından emin değilseniz ve kapatmanın bir yolu varsa %90-95 seviyelerinde şarj etmesini durdurabilirsiniz, bir yere kadar pili harcasın. Ama dediğim gibi Apple bunu düşünmüştür.

  • Aldığım bir vtc6 pille ilgili sıkıntı yaşıyorum. Sıfır pil sözde ama öyle hissettirmiyor.

    Kullandığım ürün Nitecore Srt7 Revenger Fener; Daha önce Olight 18650 3.7V yada 3.6V hangisi emin değilim şarj edilebilir pil vardı. Ölene kadar kullandım.

    SRT7 ; 1X18650 3.7 V (Tavsiye Edilen) / 2X16340 3.7V / 2XCR123 3.0V (Tavsiye Edilen) piller ile çalışabilir.

    Eldeki pil Sony Vct6 fenerde sıfır tepki veriyor. Fener lumen ayarlı 960 lumeni geçtim minimum ayarı 0.1 bile aydınlatma sağlamıyor.

    1-) Cihaz bozuk olabilir ihtimali nedeni ile lazer pilleri ile (2XOrion 16340) ile feneri test ettim. Fenerin tüm fonksiyonları sağlıklı ve çalışıyor.

    2-) Pil bozuk diye lazere taktım. Lazerde 2x18350 veya 2x16340 Li-ion şarj edilebilir pil veya 1x18650 ile çalışıyor. Lazerde 16340 pillerde olması gerektiği gibi %100 güçle olması gerektiği gibi çalışıyor. Vtc6 ya gelince bu sefer %20-30 u kadar diyebileceğim güç veriyor. İkisi de kesintisiz olarak güç verebiliyor. Vtc6 dan gelen anlık bir güç değil yani, belki lazerde boost drive ile voltajı yükselterek çalışabiliyor çok ta emin değilim.

    3-) Pillerin hepsi de Nitecore i2 de normal şarj oluyor. Hata vermiyor.

    SORU : Benin tahminin elimdeki vtc6 zannımca voltaj düşüklüğü ile ilgili bir sıkıntı yaşıyor. Kurtarabilmek adına yapabileceğim bir şey var mı? Pildeki sorun başka bir şeyse çözebilir miyim? Yoksa atmalı mıyım?

    Edit: Sorunu çözmüş olabilirim. Nitecore sitesinde demiş ki cihazlarının çoğunda çalışabilmesi için pilde başlık (button-top) olması gerekliymiş başlık bulup alıp test edeceğim ona göre güncellerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 22 Nisan 2023; 21:9:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Storm Raider kullanıcısına yanıt

    Merhabalar;


    Aslında cevabı siz bulmuşsunuz. Bu tür fenerlerde başlı pil kullanılır, 18650 piller genelde başsız olur.


    Ya özel üretim olacak ya da bir pilcide baş yaptıracaksınız. Zaten şarj sırasında sorun yaşamadığınız için pilin tamamen arızalı olmadığını biliyoruz.



    Olur da merak eden çıkarsa;

    Başlı pil;


    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

    Başsız pil;


    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler



    Pozitif kutuplarında bariz fark var, bazı cihazlar düz zemine temas edemiyor.





  • piladam kullanıcısına yanıt

    Sorunumu çözdüm. Aynen sorun başlık olmamasından kaynaklı imiş. Başlık takınca tam performans ile sorun olmadan çalıştı.


    https://m.n11.com/urun/18650-pil-basligi-ile-izole-banti-37v-pil-basligi-5-adet-20746894

    Bu ürünü aldım izole bantı ile satıyor. Lehim ile uğraştırmadan yapmak isteyenler için. Bantla yapıştırıyorsunuz oldukça basit aynı sorunu yaşayanlar olursa diye bir de görsel bırakıyorum.



    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sevgili @piladam malzemelerimi ufak ufak topladım.


    elimde 54 adet anr26650m1b, 12 tane aspilsan 18650 ve muhtelif sayıda laptop çıkması pil var.


    iki adet 12v 780 rpm redüktörlü motor var. devasa bir araç yapma yolunda ilerliyorum. motorlar 12v ile çalışırken elimle sıkıca durdurmaya çalıştığımda 2 amper civarı çekiyor ve tabi ki durdurmak mümkün olmuyor. araca bağlayınca tam yükte çeksin 4a.


    şimdi hala kafamda deli sorular var. kullanım süresinin uzaması ve elimde fazla sayıda olduğundan 26650 pilleri kullanmayı düşünüyorum. şimdi sorularım;


    1. 18650 piller ile 26650 piller için kullanacağımız bmsler aynı değil doğru mudur?
    2. atıyorum 6s bms aldım. burda 6s2p veya 6s6p bağlantı yapmanın bms açısından bir farkı var mı? yoksa bms seçerken S değeri kadar P değeri de önemli mi?


    şimdilik bu kadar ama biraz başını ağrıtacağım sanırım.


    @piladam




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extra34 -- 9 Mayıs 2023; 16:7:41 >




  • extra34 E kullanıcısına yanıt

    Merhabalar; estağfurullah.


    1) Boyut değil, kimya önemlidir. LiFePO4 ile Li-ion piller bir arada, aynı bms ile kullanılamaz. Şarj ve deşarj voltajları farklıdır.

    2) Paralel sayısının bir önemi yoktur. Önemli olan seri sayısı ve çekilecek akımdır. Siz 10 amper çekecekseniz 6S 10A ya da 6S 12A bms seçebilirsiniz. 30A çekecekseniz 6S 30A seçebilirsiniz. İsterseniz 99999 milyon paralel olsun, fark etmez.

  • Merhaba
    Pil voltajı hesaplamalarında mesela sıfır bir pilin üzerinde 3.6v yazıyor. 2 seri bağlı olduğunda 7.2v oluyor.
    Bazilarında ise 3.7v yine 2 seri bağladığımızda 7.4v oluyor.
    Sanırım normalde bu piller 4.2v oluyor.
    Kimisi 4.2v 2 seri bağlıyor 8.4v diyor.
    Şimdi hangisi doğru, kafam karıştı.
    Duzenleme ilk mesajı okudum. 3.7v olarak kabul edilip ona göre hesaplanırmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brk_41 -- 13 Mayıs 2023; 18:35:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar selam, Philips lumea ipl cihazının pilini değiştireceğimde bu pile muadil ne alabilirim? Fiyat performans olarak tavsiyeniz var mı? Pek anlamıyorum da değişik mah ve akimlarda piller varmış sanırım? Herhangi 18650 pil uyar mı? Beyaz etikette 1500 mah. Yazıyor ama neyin değeri bu anlamadım
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • piladam kullanıcısına yanıt

    üstad proje sayısı baya arttı. Kendimi bu ara hobilere verdim.


    bluetooth hoparlör için,

    26650 pillerim için 8s 25a lifepo4 bms aldım. Bluetooth alıcı devresi ve 2 adet 14cmlik hoparlör çalıştıracak o kadar. 26650 pillerin voltajı düşük olduğu için S yüksek almak gerekiyor olarak yorumladım. 8 tane 26650 bu devreyi de 3 gün besler heralde. Bu bitince arabaya başlayacağım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam merhabalar 18650 pillerle alakalı bir soru sormak istiyorum. elimde nitecore i2 şarj aleti ve multimetre mevcut. pillerin kapasitesini ölçebileceğim bir düzeeğim maalesef yok.


    pillerin durumu ile alakalı nasıl bir tespit yapabilirim. örneğin pillerin multimetre ile voltajını ölçtüğümde kaç çıkıyorsa o pil kullanmaya devam edilebilir? voltajını pilleri doldurup mu ölçmeliyim? iyice öldüğünü, bittiğini düşündüğüm birkaç pilim var. pillerim vtc6, vtc5a ve power xtra px18650 25p. hatta birkaç tanede laptop bataryasından söktüğüm piller var. durumunu nasıl anlayabilirim, elimdeki cihazlarla.


    teşekkür ederim şimdiden.


    @piladam




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnny Quid -- 7 Haziran 2023; 14:56:55 >
  • konu güzel de yardımcı olan yok. kimse cevap alamamış.


    ben samsung pili değiştirdim. pilin sağlığı yüzde 78 bü pilin devresini kesip direk artı eksi bağlasam problem çıkar mı. misal powerbank yapımında kullansam. yada elimde bulunan powerbank içini açıp içindeki pile paralel bağlasam kapasite artar mı

  • Li-on pilleri verimli kullanmak için, kontrollü kullanım gereklidir.

    Samsung pilin devresini kesip başka bms devresine baglamalisiniz. Bms devresiz bu pilleri kullanmayın.

    Aynı güçte olan piller ile paralel kullanılabilir

    Yine kontrolcü devreye bağlı olmak şartıyla .

    Li-on piller

    4v2 ila 2v7 voltajlari arasında verimli çalışırlar.

    Farklı şarj kapasiteli piller ile birbirlerini devamlı şarj edecekleri için paralel kullanmayınız


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba Piladam,

    Verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim.

    Ufak bir yardıma ihtiyacım var ne yaptıysam olmadı.

    Vozol pillerini değerlendirmek istedim elimde bir dövme makinesi var rotary motorlu yani bildiğimiz dc motor oluyor sanırım.

    Ben buna bir voltaj regülatörü ekledim ve elimdeki pilleri doldurup kullanabileceğim bi düzenek yapmaya çalışıyorum.

    3 adet sıralı pil işimi görüyor hatta 2 bile yeterli 4 volt ile 12 volt arası çıkış alsam yetecek.

    Ancak 2s bms aldım olmadı 4 s bms aldım bağladım ki dikkatli bağladım kısa devre oldu.

    Dediğin şekilde TP4056 ları lehimlesem işimi görür mü sence?

    Şimdiden yardımın için çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1,5 volt lithium şarj edilebilir kalem pil var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brk_41 -- 16 Şubat 2024; 11:4:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.