Şimdi Ara

Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
200
Cevap
54
Favori
22.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
122 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: niketnac

    Li-Po piller için de benzer bir araştırma ve karşılaştırma bekliyoruz.

    Ayrıca şarj deşarj döngüsünde anlık pil kapasitesinin belirlenmesi için yapılan ölçüm teknolojileri de ilginç veriler içeren bir konudur, onu da bekleriz
    Li-Po eğer Lityum Polymer anlamına geliyorsa, bu öneriyi yapmak için girmiştim. Hatta bu inceleme yapılırsa, konu sahibi arkadaş özelden başlık linkini atabilirse çok memnun olurum.

    Neden Lityum Polimer? Çünkü pillerin bekleme süresi uzun olduğu gibi, kullanım ömürleri de çok uzun. Hatta günümüzde Türkiye'de ulaşıp kullanabileceğimiz Li-Polymer pilli telefonlar varsa, onlar da araştırmaya eklenirse harika olur.




  • siz neyi ölçmek istedinçz bunu yaparak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Faydalı konu için teşekkürler. Yeni notebook aldım ve pilinin uzun ömürlü olması için %70 doluluk oranını geçmesin istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim?
  • patr10cclc P kullanıcısına yanıt
    Ölçüm aletinin propunu 10 amper kısmına taktım. Bataryanın sahip olduğu toplam Mah değerini yani kapasitenin ne kadar dolu olduğunu ölçmek istedim de anlık amper değerini ölçtüm sanırım. Kısa devre yaptırarak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı bilgiler olmuş teşekkürler, devamını sabırsızlıkla bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mobidik kullanıcısına yanıt
    LiPo pillerin teknolojisi daha güzel, şekil vermesi vs daha kolay ama biraz daha maliyetliler.


    Kalan pil yüzdesi ile ilgili olarak;

    Telefonlarımızda veya bataryası bulunan diğer bütün cihazlarda kalan şarj göstergesi ölçüm mantığı temelde varsayımdan ibaret. Coloumb sayma, bulanık mantık gibi pil yüzdesini daha keskin ölçebilme yöntemleri, %100 olmayan pil verimliliği yüzünden veya lineer olmayan deşarj süreci sebebiyle (ilk mesajda grafiklerle anlatılanlar) kesinliğini kaybediyor. Buradan tüketici için pili verimli kullanım ipuçları görünebiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • _magnetar_ kullanıcısına yanıt
    Bende merak ediyorum. Acer laptop var yeni makina. Bir program var mı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cogu gunluk kullanim senaryosunda bu tip onerileri dikkate almak cok guc. Onemili olan pilin ne ne siklikta sarj edildigi ve uretimden bu yana gecen zaman . Tum pillerin bir omru vardir ve yillar gectikce bu kapasite siz kullanin kulanmayin azalir.
  • Tamamını okudum ama yine de aklıma takıldı. Telefonların kendiliğinden bataryanın tam dolmasını engellediğini biliyorum, ayrıca biz şarjı %95-%90 yapsak şarj döngüsü artar mı ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TeamCikaykur

    Tamamını okudum ama yine de aklıma takıldı. Telefonların kendiliğinden bataryanın tam dolmasını engellediğini biliyorum, ayrıca biz şarjı %95-%90 yapsak şarj döngüsü artar mı ?
    Hiç bir zaman tam dolma diye bir şey yok zaten. Cutoff akımının belirlendiği değer ile alakalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı paylaşım için teşekkürler. Oldukça akıcı anlatmışsınız. Devamını bekliyoruz. Li-ion piller bitince li-po pillerle karşılaştırmasını , farklarını da bekleriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adam94 -- 6 Eylül 2020; 22:55:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar yorumlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
    Şimdi yazıya devam edeceğim, bazı sorular sorulmuş onlara cevap yazabilmek için daha uzun zamana ihtiyacım var, sağ olsun bazı arkadaşlar bazı soruları cevaplamışlar zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2. bölüm;

    ilk yazıya ekledim, yeni bir şey yazdığımda ilk yazının sonuna ekliyorum ama ben nerede kalmıştım diye düşünen olursa buradan okuyabilir;

    Pillerimizin şarj yöntemini anlatmıştık, peki bu pilleri nasıl şarj edebiliriz, neyle şarj edebiliriz.
    Li-ion pil şarjı denildiğinde akla ilk gelen şeylerden birisi T4056 modülüdür.
    bu modülün fiyatı yaklaşık 2-3 tl, aliexpress'te de Türkiye'de de aynı fiyata bulabilirsiniz. Korumalı diye geçen modelleri tavsiye ederim.

    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Görseldeki şekilde pilin artısını modülün B+ yazan yerine, pilin eksini modülün b- yazan yerine bağladıktan sonra cep telefonu şarj aletiyle pillerinizi şarj edebilirsiniz.
    Eğer cep telefonu şarj aleti kullanmazsanız işaretlediğim yerlerden 5V vermeniz gerekir.
    Peki bu modülle ve 1 cep telefonu şarj aletiyle ya da 5v verebilen herhangi bir güç kaynağı ile 1 tane mi pil şarj edebiliriz?
    Hayır, birden çok pili de şarj edebilirsiniz. Ancak bağlantı aşağıdaki görseldeki gibi olmalıdır, 3 pil şarj edecekseniz 3 modül kullanmanız lazım.
    Pilleri paralel bağlayarak tek modülle de şarj edebilirsiniz ancak pillerin birisi 3.8V, birisi 2.7 volt, birisi 4 volt ise istenmeyen şeyler yaşanabilir.
    Bu yüzden pil sayısı kadar modül kullanmak en iyisidir.

    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    bu görselde ben 3 pil için bağlantıyı gösterdim, aynı şekilde isterseniz 100 tane pil ve modül bağlayın.
    ama 100 modül bağlarsanız telefon şarj aleti yetersiz kalır.
    5V 100 amper güç kaynağı almanız gerekir.
    1 adet tp4056 5v 1amper girişle çalışır ve yaklaşık 4.2v 1 amper çıkış verir.
    Daha yavaş şarj etmek isteyenler modülün üzerindeki dirençleri değiştirerek akımı düşürebilir ancak bu konuya girmiyorum.
    Çok basit ve ucuz bir modülle pillerinizi güvenle şarj edebilirsiniz.
    Hatta korumalı olanları alırsanız 1s bms olarak bile kullanabilirsiniz, 2.8-3 volta gelince çıkış vermeyi keserler.

    Bunlar dışında hazır şarj aletleri vardır.
    bunların en meşhurları, nitecore, Xtar dragon, lii-500 gibi modellerdir. Bunların fiyatı 100 tl ile 500 tl arasında değişiyor ve sadece 1 seri pil içindir.
    2 seri pil şarj edecekseniz daha farklı şarj aletleri almanız lazım.

    Adaptör ile li-ion şarjı olmaz.
    bu çok önemli bir konudur, bazıları eski zamanlardaki ni-cd pilleri adaptörle şarj edebiliyoruz(etmemeliyiz) diye bu pilleri de aynı yöntemle şarj etmek istiyor.
    3 seri lityum iyonu 12v adaptörle şarj etmek istiyor ancak adaptör akımı hiç azaltmaz, kesme yapmaz, sonsuza kadar sabit akım vermeye çalışır, pilimiz ısınır, patlayabilir.
    li-ion piller li-ion şarj aletiyle şarj edilmelidir.

    Pilimin Voltajını ve Akımını/Kapasitesini Multimetre ile Nasıl Ölçerim?
    Arkadaşlar pilinizin voltajını ölçmek çok kolaydır, multimetre dc voltaj ölçme konumunda iken multimetrenin artı(kırmızı) ucunu pilin artı ucuna, multimetrenin eksi(Siyah) ucuna temas ettirdiğinizde multimetre ekranında pilinizin voltajını görürsünüz.
    Gelelim asıl meseleye; peki akımı nasıl ölçeriz?
    Pilim 3.7V 3000 mAh diyor ben bunu nasıl ölçerim?
    voltaj ölçtüğünüz gibi sadece multimetre ile akımı ölçemezsiniz. Multimetreyi akım konumuna alıp pilin artı eksi ucuna değdirirseniz kısa devre yaptırırsınız.
    Muhtemelen multimetrenin sigortası atar, atmazsa pil ısınır. Ayrıca ekranda gördüğünüz değer hiçbir şey ifade etmez.
    Akım seri olarak ölçülür, yani 1 adet yüke ihtiyacınız var, bu yük direnç olsun diyelim;
    Bu direncin 1 ayağını pilin herhangi bir ucuna bağlayacaksınız, diyelim ki pilin artı ucuna bağladınız, bu sefer direncin diğer ayağına multimetrenin eksi kablosunu bağlayacaksınız, multimetrenin artı kablosunu ise pilin eksi ucuna bağlayacaksınız. Yani multimetreyi araya seri olarak bağlayacaksınız.
    Bu durumda ekranda gördüğünüz akım seçtiğiniz dirence göre değişir, diyelim ki ekranda 1 amper yazıyor, kaç saat boyunca çalıştığına bakacaksınız, 3 saat mi çalıştı? Benim pilim 1000x3=3000 mAh diyeceksiniz. Bu en ucuz şekilde kapasite ölçüm yöntemidir.

    Bunun için de bazı cihazlar var. Pilinizi bağlıyorsunuz, pilinizi deşarj ediyor ve kapasitesini söylüyor.
    bu cihazların fiyatı 30 tl ile binlerce dolar arasında değişebilir.
    Bu konuyla ilgili daha önce farklı bir yerde bir yazı yazmıştım, onu buraya kopyalıyorum;

    Pillerin kapasitesi çeşitli yöntemlerle ölçülebilir.
    Kapasite testi tamamen dolu(şarjsız pil ise kullanılmamış) pilin belirtilen voltaja kadar deşarj edilirken ne kadar süre boyunca çalıştığı gözlemlenerek yapılır.
    Ben kendimce bazı yöntemleri anlatacağım. Tabii ki pil ve şarj aleti gibi en temel parçalara sahip olmalısınız.

    1) Multimetre ve Direnç Yardımı İle Test
    Elimde test cihazı yok, en temel araç gereçlerle test yapmak istiyorum derseniz. 1 multimetre, uygun ohm değerine sahip direnç ve 1 adet saatle test yapabilirsiniz.
    Bir lityum-iyon pili ele alalım. Pili doldurup boşalttığınız akım kapasiteyi etkiler. Şarj için en uygun akım kapasitenin %50’sidir. Bu konuda hassas ayar yapamıyorsanız. 0.5A veya 1A ile şarj eden lityum iyon şarj aletleri işinizi görecektir. Deşarjda da kapasitenin %20’si kadar akım en doğru sonucu verecektir.
    Pili tamamen doldurduktan sonra pilden akım çekmek için bir dirence ihtiyacınız var, yüksek watt’lı olması direncin çok ısınıp testin doğruluğunu bozmaması açısından önemlidir. Pil tam doluyken direnç daha çok akım çekecekken, pilin voltajı düşmeye başladığında çekilen akım da azalacaktır. Bu yüzden nominal voltajı baz alarak “yaklaşık” kapasite ölçümü yapabilirsiniz.
    3.7 voltluk, 2000 mAh’lık bir pilimiz olduğunu düşünelim. Bu pilden 400 mA akım çekmek istiyoruz(kapasitenin %20’si) kaç ohm’luk dirence ihtiyacımız var? 9.25 ohm, böyle bir direnç bulamayabiliriz 9 ohm ya da 10 ohm direnç bulabiliriz. 10 ohm direnç ortalama pilimizden ortalama 370 mA akım çeker ki bizim için yeterlidir. Direnci ve multimetreyi pilimize paralel bağlarız. Pilin voltajı 2.5 volta(pil modeline göre değişir) geldiğinde testi sonlandırırız. Pil 5 saat çalıştıysa, kapasitesi 5*370=1850 mAh diyebiliriz.
    Bu en temel yöntemdir, tabii ki pilden anlık olarak çekilen akımı her saniye ölçüp, not alıp ya da bir cihaz yardımı ile kaydedip daha doğru hesaplama yapabilirsiniz.

    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    ---
    2) Usb Tester ve Direnç Yardımı ile Test
    Yukarıdaki metottan farkı, hesaplamayı ve ölçümü bizim yerimize usb tester yapacak. Pilimizi bir direnç yardımı ile deşarj ederken üzerinden kaç mAh akım geçtiğini göreceğiz. İlk yöntemden daha doğru olsa da çok yüksek doğruluk beklememek gerekir. Bu iş için üretilmiş dirençler de vardır ancak isterseniz elinizdeki herhangi bir direnci de bağlayabilirsiniz. Usb giriş ve çıkış gerekebilir.
    Ayrıca zb2l3 gibi ucuz ve üzerine direnç bağlanan modelleri de kullanabilirsiniz.
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

    ---
    3) Kör Yük İle Test
    Hazır ürün olan kör yüklerden alarak bunlarla pillerinizi test edebilirsiniz. Üzerindeki ekrandan kapasiteyi görebilirsiniz. Biraz daha pahalı olan bilgisayara bağlanabilenlerden alırsanız çok daha iyi olur, sonuçları kaydedebilirsiniz, voltaj ve akım grafiklerini görebilirsiniz.
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

    ---
    4) Pil Şarj/Deşarj Cihazları İle Test
    Pil geri dönüşümünün amatör olarak yaygınlaşmasıyla birlikte pil şarj aletlerine deşarj özelliği de eklenmeye başladı. 200-300 tl’ye alabileceğiniz bir şarj deşarj cihazı ile hem pillerinizi şarj edebilir, hem de istediğiniz zaman deşarj ederek kapasitesini ölçebilirsiniz.
    Liitokala, Xtar, imax gibi markaların ürünleri ile pillerinizi deşarj ederek kapasitelerini büyük doğrulukla ölçebilirsiniz. Her şarj cihazında bu özellik yok.
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    ---
    5) Profesyonel Pil Test Cihazları İle Test
    %99.99 doğruluk için profesyonel test cihazlarına ihtiyaç vardır. Bu cihazlarla virgülden sonra 8 haneye kadar voltaj ve akım ölçebilirsiniz, cihazlar o kadar hassastır. Yapacağınız iş çok hassas, çok pahalı bir işse bu cihazlardan kullanmanız gerekir. Bu cihazlar çok farklı metotlarla bütün pil türlerini test edebilir, isterseniz 0.1 milisaniye kayıt alabilir, sıcaklık ölçebilir, çeşitli grafikler sağlar. Excel çıktıları verir.
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
    Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 7 Eylül 2020; 12:22:29 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: REDMOD

    Mobil cihazların popülaritesinin ve işlevselliğinin arttığı bu dönemler de piller çok önemli güç kaynakları haline geldi. Ancak bu yüksek güç isteyen cihazların güç ihtiyacını uzun süreler karşılayabilecek bir seviyeye ulaştığını düşünmüyorum pillerin. Son seneler de ise pillerin gelişimi yavaşladı gibi geldi bana. Bu arada emekleriniz için sağ olun, çok önemli ve güzel bilgiler.
    kesinlikle diğer teknolojilere göre pil teknolojisi yavaş ilerliyor.

    Hiçbir zaman bir yarıiletken teknolojisi hızında ilerlemesini beklememeliyiz.
    Ama artan kullanımla birlikte ilerleyen yıllarda güzel atılımlar bekliyorum.
    Bakalım Tesla, Dünya pil gününde açıklamalar yapacakmış bu ayın 22'sinde.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Batarang-

    Yiyenim ilk şarzı uzun yab 2 gün dak dursun oynama iyice dolsun yoksa pil zarar görür bu orjinali iyisi hadi güle güle gullan.
    ahahaah çok iyi hocam :)

    telefoncuların aklı en en en eski cep telefonu bataryalarında kalmış, üniversite yıllarımda telefoncuda çalıştım ve pilleri pek bilmiyordum, ben de aynı şeyleri önerdim millete :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dugers

    Tebrikler, faydalı konu. Takipteyim. Li po bataryalar hakkında da bilgi paylaşımı yapabilir misiniz?
    Aslında li-ion ve li-po birçok açıdan benzer.

    bir sonraki konu li-po olacak.
  • dhgezgin D kullanıcısına yanıt
    Nikel kadmiyum pilleri de kısa süre içerisinde anlatmayı düşünüyorum.

    Depolama seri ortamda olmalı, oda sıcaklığından daha sıcak ortam iyi değildir.
    Pilinizi isterseniz tamamen boş da depolayabilirsiniz, li-ion gibi kötü etkilenmez.

    6 ayda bir şarj etmeniz en iyisidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FantomİçinF

    Merhabalar güzel konu. Telefonlarımızı nasıl şarj etmeliyiz diye sormak istiyorum. İnternetten araştırdığıma göre kısa ve aralıklı şarj, uzun ve tek bir şarjdan daha iyiymiş bundan dolayı gün içinde sık sık şarj edip şarjdan çekiyorum doğrusunu sizden öğreneyim bir de
    Cep telefonu şarj sistemleri çok gelişmiştir, o bizim yerimize birçok şeyi ayarlar.

    Ama bazı yanlış bilgiler var, bitmeden şarja takmamak gibi, hayır istediğiniz zaman takabilirsiniz.

    Yukarıdaki yazıda kesme voltajından bahsetmiştim, birçok cep telefonu pili korumak için 3.2 volt gibi değerlerin üzerinde keser, yani siz sonuna kadar kullanırken aslında sonuna kadar kullanmamış olursunuz :)

    Ama en uzun ömrü isterseniz, %80'e kadar şarj etmek en iyisidir, ayda 1 tamamen doldurup boşaltırsanız çok uzun yıllar kullanırsınız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: casperkral12

    Ben bisikletimi elektrikli bisiklete dönüştürdüm, bunu bi arkadaş yaptı. 40-50 Adetten oluşan pillerle 36v 500 watt motoru çalıştıracak bir akü yaptı. Bu aküyü uzun ömürlü kullanmak istiyorum tavsiyeleriniz nelerdir
    İyi yapmışsınız keyifli sürüşler dilerim.

    Çıkma pillerle mi yaptınız sıfır pillerle mi?

    Uzun ömür için pilinizi sıcak ortamda bırakmayın, tamamen boş bırakmayın, %100 dolu bırakmayın.

    Ayrıca 36 volt ise 10 seri yapmışsınızdır, 10 seri piller 42 volta kadar şarj edilir, 42 değil de 41 volta kadar şarj ederseniz pil ömrü ciddi oranda artar.
    Bunu arkadaşınız ayarlayabilir diye düşünüyorum.
    50 kilometre gidiyorsanız 45 kilometre gidersiniz ama ömür uzar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TiesTorN

    direkt olarak ayarlayamazsınız ancak "accubattery" gibi bir uygulama ile istediğiniz şarj yüzdesi geldiğinde uyarı vermesini sağlayabilirsiniz. ben 2.5 yıldır telefonumda ilk aldığım günden beri bu şekilde kullanıp %70 civarında şarjdan alıyorum, pil kapasitesi hala %96. 2.5 yıllık bir pil için mükemmel değer. benimle aynı dönemde telefon almış arkadaşlarımda meraktan ölçmüştüm, %75-80 civarında kapasite çıktı. çok farkediyor.

    aynı şey laptop için de geçerli. laptopımı da aldığım gün bios'dan %70'de şarj etmeyi kes olarak ayarlamıştım. pil durumu mükemmel.

    Alıntıları Göster
    laptop ayarlarını pek bilmiyorum ama cep telefonu için çok çok iyi yapıyorsunuz.
    %80'e kadar da izin verebilirsiniz.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.