Şimdi Ara

Maksimum performans

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar benim birkaç sorum olacak çok merak ediyorum cevaplarını..
    1-Dizel araçlarda maksimum performans alınması için maksimum tork aralığında kullanın deniyor.Ancak benim anlamadığım maksimum gücü 4000 devirde veriyor ve maksimum gücün 4000 devirde olmasına rağmen bu devirlere ulaşılmanın gereksiz olacağını söylüyorlar..Burada kafam karışıyor, tamam tork düşecek ama güç artıyor?Gücün artışı torkun düşmesine oranla daha fazla performans getirebilir mi?Bende 1.6 hdi 110 bg c4 var.Maksimum tork aralığı 1750-2500 arası ve maksimum güç 4000 devirde.Benim maksimum performansı almam için hangi devirlerde vites atmam gerekir?
    2-Ayak debriyaja tam basılıyken balataya veya herhangi bir aksama zarar verir mi?Mesela kırmızı ışıkta debriyaja ayağım tam basılı bekliyorum bunun bir zararı var mı araca?
    3-Boşta kısa süre gitmenin araca herhangi bir zararı var mı?Mesela ışıklara 100 metre varken boşa almanın motora bir zararı var mı?
    4-Mesela ışıklara gelirken yavaş yavaş vites düşürüp motor freni ile geliyoruz ya bunun en ufak bir zararı var mı araca?

    Sorularım bunlar.Yaklaşık 1 yıldır araba kullanıyorum ve bazı şeyleri baştan doğru öğrenmek istiyorum..Şimdiden teşekkürler..







  • 1 - Bir kac seyi birbirinden ayiralim en basta. Performans ve verimliligi, ayrica da sabit hizda ilerleme ve ivmelemeyi. Performans bir mutlak degerdir. 0-100 km hizlanma 10 sn. gibi. Verimlilik ise yakilan yakitin yapilan ise oranidir. 100 km yol gidince 5 lt. yakiyor gibi.

    Maksimum tork araligi (hatta benzinlide bu araligin altina da inilebilir, fakat dizelde olmaz), sabit hizda ilerleme devirleri; maksimum beygir devri ise hizlanmalarda ihtiyaca gore cevrilecek en yuksek devir anlamina gelir. Burada sunu da ayiralim, devir gostergesinde kirmizi bolgenin basladigi yer, motorun yapisal bir zarar gorme riski olmadan cevirecegi en yuksek devirdir. Gercekten de kirmizi bolge 5000 veya 5500 de basliyor olsa dahi, maks. beygir devri 4000 ise 4000 den oteye gitmek sadece kuru gurultudur.(%100 degil ama %80 olarak oyle), onun yerine vites buyultup maks tork araligin ust noktasi yakinlarina dusmek daha iyi hizlanma saglar.

    Duz yolda sabit hizda 2000 devir civarinda(ozellikle 4 ve 5inci viteste 1750 ye dusurse fazla inat etmeden vites kucultmek kaydiyla) olmak normaldir. Vitesin ne zaman buyultulecegi sorusuna rakamsal (2500 veya 3000 gibi) bir cevap vermek abestir. Duz yol icin konusursak(daha cok ust vitesler icin 3,4,5) oyle bir noktada buyuteceksiniz ki, ust vitese gecince devir lop diye 2000e oturacak. Dolayisyla maks tork banidinin ustunu sadece gecici olarak ve ust vitese gecince uygun deviri bulmak icin kullanacaksiniz.

    Aracin yuku arttikca veya sartlar zorlastikca (dik rampalar gibi), bu bahsettigimiz araliklari yukari dogru tasiyacaksiniz. Yani ornegin Manisa dagi tepeye yakin kisim,sertavul veya boyabat-samsun rampalari gibi yerlerde ancak bir ust vitese gectiginiz vakit maks tork araliginin ust noktasini tuttabiliyorsaniz vites buyulteceksiniz. Yani bir ust vitese gecince devir minimum 2500 e oturacak, daha asagi dusecek ise vitesi buyultmeyip rampanin yumusamasini ve devir kazanmayi bekleyeceksiniz.

    Ben de benzinli mazda 626 var. Ornegin dizel palio ile 4. viteste ciktigim rampalari, mazda ile ucuncu viteste cikiyorum, tirmanma surati olarak hemen hemen ayni fakat dizel palio da 2100-2300 devirle, mazda da 3350-3650 devirde. Her ikisi de gaza dibine kadar basinca daha suratli cikabilir ama manyak gibi yakit tuketmeden yapmanin yolu bu, maksimum tork bandinin ortalarina devri oturtmak,(agir vasitalardaki devir saatlerini gorduyseniz, onlarda tam koyu yesilin ortasindan yesilin azalip bittigi yere kadar) motor da ne kasilir, ne hirpanlanir cok yumusak calisir. Zaten bu dediklerimde 70-80 km/saate denk geliyor. Maksimum 5-6 km olan rampayi 70-80 le ciksan nolur, 100 le ciksan ne olur????? Yani Mazda da 70-80 ciktigim rampayi, 2inic vitese dusup 100 kadar(maks. beygir devri 5750-6000) gidip 3e atip 120leri gorebilir ama gerek gormuyorum, bir de iki mislinden fazla benzin yakar, oyle kullaninca.

    2-Prensip olarak bos viteste beklemek daha uygundur.

    3-Gereginden fazla fren balatasi ve yakit yakmaktan baska bir zarari yok. Bosa alarak motorun kompresyon etkisini devre disi birakirsiniz ki, fren pedalina vitestin bosta olmadigi zamandan biraz daha fazla basmaniz gerekir. (Ki dizelde motor kompresyonn etkisi cok daha fazladir, yuksek sikistirma oranindan dolayi)Arac viteste gidip fakat gaza hic basilmazken tuketim sifir iken, bosa alinca da rolanti calismaya devam edecek kadar yakar.

    4- Zarari vardir. Fakat vitesi ufaldirken, ufak vitese takip ayagi debriyajdan cekerken yigdirma yapmayip da ufak bir gaz hareketi ile yumusak birlesme sagladiktan sonra gazi birakma suretiyla yaparsaniz olur. Fakat debriyaji birakma, kucuk vitese aldiktan sonra ayagi debriyajdan cekme suretiyla motor ve sanzimanin birlesme surecini fren gibi kullanirsaniz uzun vadede zarari olur. (Acil durma ihtiyaclarinda olabilir tabi, 2005 dizel nissan pikapta fren + bunu yapinca sadece frene basmaya gore ciddi daha kisa durma mesafesi yakalanabiliyor.)




  • güzel açıklayıcı cevap için teşekürler
  • özellikle sinop-boyabat arası iyi yokuştor boşa atsanız 170-200 le gider
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.