Şimdi Ara

memetik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Damga… leke… işaret… iz….



    Eski ve biten yazıların sonuna bir işaret koyarmış bilenler çok eskilerden. Bu işarete Mim denirmiş.Mim konuldu mu bir yazının sonuna artık o işarete kimse karşı gelemezmiş.



    Oysa başka bir medeniyet Mim’i yaşamla dalga geçen komedi oyununa isim diye vermiş.



    Mimik ve yüz kaslarının hareketleriyle varmış bir başka biri, kendisinden farklı bir diğerine.



    MİM KOYMAK: Yaşamlarımızda ne çok şey var mim koyduğumuz, unutulmaması için kendimize özel işaretlerle belirlediğimiz, ısrarla üzerinde durduğumuz.



    Richard Dawkins ve Jung, tıpkı DNA ile geçen genetik özellikler gibi bazı bilgi, deneyim ve davranışlarımızın da meme-mim, kültürel gen(orjinali meme) sayesinde nesilden nesile aktarıldığını savunmuş.



    Meme aslında adını da yapısını da gen bilimden almıştır.

    Meme, Dawkins’in yorumlarına göre, tıpkı virüslerin davranış özelliklerini taşır. Gözlem yoluyla, ebeveyinlerinden birinin davranışı ve ya okuduğu bir kitabın kahramanıyla bulaşıyor, kopyalanıyorlar. Dawkins bu Replicatör (kopyalayıcı) fikirleri insanı taşıyıcı olarak gören parazitler olarak nitelemiş.

    Bu kopyalayıcıların doğal seleksiyonun gereği olarak devamlı elendiği, en güçlü kopyalayıcıların hayatta kalabildiği de saptanmış.



    Kültürel evrim, Biyolojik evrimden çok daha hızlı ilerler, trendler, markalar, moda ve yaşam şekilleri sürekli kendisini yeniler. Yaşamak için Kültürel evrime ayak uydurmak zorunda kalan mwmw’de genlerden farklı olarak, bulaştıkları, yerleştikleri insanın bilincinde yeniden işleme konuş, üzerinde oynamalar yapılır, yeniden şekillenir. Bilince uyum sağlar.



    Mim/meme’ler tıpkı virüsler gibi, kendilerini hayatta tutmak amacıyla iki yol güderler. Recombination; başka, daha güçlü ve yeni mimlerle kombine olarak.Din, terör, aşk ve arkadaşlık ilişkilerindeki temel tutum ve davranışların belirli mim’lerle kompine olduğu biraz uç’da olsa birer saptamadır.

    Zamanla mutasyona uğrayarak.



    Mim bulaşan insana Host (taşıyıcı) ve ya Memeroid adı verilmiş.

    Mim’ler pek çok virüs gibi oldukça zekiler. Kendi stratejilerini kendileri yaratabiliyorlar. Bir mim kendisini etkisiz hale getiren diğer bir mimi yok edip, zayıflatabiliyor. Örneğin her insanda bulunan Ölüm korkusu mim’inin pek çok mim’in yayılımını engellemesi gerekirken ölümden sonra yaşam mim’ini etkili hale getirir. Ve ya yine toprak sevgisi ve ölüm mimleri birleşerek ‘’vatan için kutsal ölüm’’ mimi etkili hale gelebiliyor.



    Memetik; Sosyal yaşamda etkili olan mim’leri inceleyen bilime verilen isim.

    Mim ve Memetik araç olarak genelde ‘’dil’’ i kullanmaktadırlar. Argo konuşmalar, sloganlar, reklam söylevleri gibi. Söylentiler, dedikodular, efsaneler, şarkı sözleri, batıl inançlar mim’lerin genel bulaşma şekilleridir.



    Mim’ler bulaşmak için bilinç ve ya bilinç-altında vaatler de sunmaktadırlar. Örneğin her dinde CENNET vaadi ortaktır. Her insanın ortak istemi ve hassas noktası olan ÖZGÜRLÜK düşüncesi de yine pek çok politikacı tarafından bir SAVAŞ mim’i olarak kullanılır.



    Bu tür mim komplekslerinden korunmak için yine mim’lere ihtiyaç duyulur. Bu tür dirençli mim’lere ise ‘’vaccime ‘’ adı veriliyor. ‘’Radikallik’’ bir tür dirençli mim olabilir, bir tek ‘’mim’’ i benimseyip diğerlerine kapalı olma durumu. Muhafazakarlık ise eski mim’leri özümseyip yeni mim’leri kabullenmeme davranışı.

    felsefeekibi.comdan alıntıdır.evrim teorisinde büyük bir ilerleme bence memetik



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madun -- 3 Haziran 2010; 18:36:08 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.