Şimdi Ara

Millenicom'un Günahını Almışım (Tuhaf internet kopması sorunu çözümüm)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.967
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Millenicom'un Günahını Almışım (Tuhaf internet kopması sorunu çözümüm)



    Evimde aylardır internet kopması sorunum vardı. Hergün defalarca internet hızı düşer ve sonra tamamen kesilirdi. Millenicom'a defalarca destek kaydı oluşturmuşum. Her modemi kapatıp açtığımda bir süreliğine düzelen internet sonra tekrar kopuyordu. Bazen hiç gelmiyordu. Bazı günler ise hiç kopmuyordu (bir hafta hiç kopmadığı oluyordu). O kadar çok servis kaydı oluşturmuştum ki, sonlara doğru evime Türk Telekom ekibi gelip, modeme takılan wan (telefon kablosu) hattını yeniden yaptılar. Sorunun devamında sorunun modemden kaynaklanabileceğini, başka modem denememi, Millenicom kullandığım için kendilerindeki Türk Telekom modemlerini bana veremediklerini söylediler.


    Nitekim sorun devam etti. Yedek modemim yoktu. Arkadaşlarıma soruşturdum. Derken hiç ummadığım bir arkadaşımda benim modemin aynısının neredeyse hiç kullanılmamış hali vardı (çok az kullanılmış ASUS DSL-N16 modem).


    Arkadaşımdan modemi aldım. Hemen benim modemi iptal edip onu kurdum. Kurarken dikkatimi çeken nokta modemde kurulum esnasında ISP seçimi ekranında Millenicom'un olmayışıydı. Benim modemde var çünkü. Sebebi ise modemin yazılımının çok eski olmasıydı. Neyse, Türk Telekom seçerek kurulumu tamamladım. İnternet geldi ve ilk 1 saat kullanımda canavar gibi çalıştı.


    Modemin yazılımının problem oluşturduğunu düşündüm. Arkadaşın eski sürüm modem yazılımının versiyon numarasına ait firmware dosyasını ASUS resmi sayfasında aradım ama bulamadım (daha yeni versiyonlar vardı). Bende Google dan araştırdım. Yabancı bir siteden dosyayı temin ettim.


    Bu çok eski firmware'yi benim modeme yükledim. Sonra benim modemi kullanmaya başladım. Ta da! Sorun tamamen çözüldü! Meğer problem modemin güncel yazılımındaymış. Modem masrafından kurtuldum.

    Eğer arkadaşımda eski sürümlü aynı modem olmasa "Benim modem arızalı" deyip masrafa girecektim, kurtuldum.


    İki haftadır tek bir problem yaşamadım. Evet, internet bazı akşamlar mahallede yoğun internet kullanılınca yine zayıflıyor ama öyle dert olacak kadar değil ve asla bağlantı kopması yaşamadım.


    Böyle bir şey başımdan geçti. Benzer sorun yaşayanlara da yardımım dokunur diye paylaşmak istedim.


    ASUS DSL-N16 Wi-Fi/İnternet Kopması Sorunun Çözüm Basamakları:


    Uyarı: Bu işlemleri yaparken modeminizde oluşabilecek hasarlardan dolayı sorumluluk kabul etmiyorum. İşlem basamakları belli bir düzey bilgisayar, modem ve İSS bilgisi gerektirmektedir. En küçük hata da internetiniz tamamen kopabilir. Anlatım Wi-Fi kullanımına göre yapılmıştır.


    1) Bu linkten ASUS DSL-N16 için 1.1.2.3.224 firmware dosyasını indirin (DSL-N16_1.1.2.3_224-g5310561.trx isimli dosya).


    2) Modeminize bağlı bilgisayarınızdaki internet tarayıcısından (Chrome, Firefox, Opera vs.) 192.168.1.1 adresine erişip, modemin kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapın. Bunları bilmiyorsanız, modeminizin kurulumunu kim yaptıysa ona danışın.


    3) Modem arayüzü açıldıktan sonra sol sütundaki menüden Yönetim seçeneğine girin. Ekran görüntüsü:


    Millenicom'un Günahını Almışım (Tuhaf internet kopması sorunu çözümüm)

    4) Açılan sayfada Donanım Yazılımı Yükseltme sekmesine girin. Ardından Yeni Donanım Yazılımı Dosyası karşısındaki Dosya Seç butonuna tıklayarak indirdiğiniz DSL-N16_1.1.2.3_224-g5310561.trx isimli dosyayı seçin ve Karşıya Yükle'ye tıklayın. Bu andan itibaren modeminize yükleme yapılana dek hiçbir şekilde modemin ve açık olan modem arayüzünün ayarlarıyla oynamadan bekleyin. Ekran görüntüsü:


    Millenicom'un Günahını Almışım (Tuhaf internet kopması sorunu çözümüm)

    5) Yükleme tamamlandıktan sonra modeminizin ethernet, wan (telefon kablosu) girişlerinin bulunduğu arka kısmındaki Reset diye belirtilen deliğindeki düğmesine bir toplu iğne ile 10-15 saniye basılı tutarak modeminizi sıfırlayın. Reset düğmesini bıraktıktan kısa bir süre sonra modemin tüm ışıkları sönüp yeniden yanmaya başlayacaktır. Wi-Fi ışığı yanana kadar bekleyin.


    6) Modeminize bağlanmak için bilgisayarınızdan kablosuz ağlara bakının. ASUS diye bir ağ görünce bağlanın, web tarayıcınızdan 192.168.1.1 adresine gidin ve modem kurulumunu başlatın. Bu aşamadan sonra ekran görüntüsü veremeyeceğim ancak şöyle anlatayım:


    Modemin ilk kurulum ekranı sizi karşılayacaktır. Modeme giriş için bir kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Siz eski modem kullanıcı adı ve şifrenizi kullanabilirsiniz. İlk kurulum ekranında ayrıca kullandığınız servis sağlayıcının (Türk Telekom, Millenicom, Turknet vs.) size sunduğu kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz gerekecek. Yalnız uyarayım, modemin versiyonu çok eski olduğundan, kurulum ekranında Millenicom, Turknet gibi İSS'ler bulunmamaktadır. Türk Telekom seçerek ilerlemelisiniz. Daha doğru ayarlar için İSS'nizin modem ayarlarına bakabilirsiniz. Örneğin Google'da "Millenicom TP-Link modem ayarları" diye araştırabilirsiniz. Türk Telekom seçildiği takdirde neler yapmanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz. Bu ayarları doğru girdiğinizden emin olun.


    Kendi kurulumumdan örnek vereyim: (Millenicom için konuşuyorum) Modemin ilk kurulum ekranında Ülke/Bölge olarak Turkey seçtikten sonra ISP olarak Turk Telekom (VLAN ID 35), Hizmet olarak sadece VDSL seçeneklerini seçtim. İleri butonuna tıklayarak geçtiğim sonraki aşamada Millenicom'un bana SMS ile ilettiği kullanıcı adı ve şifreyi girdim. Bu kısmı da geçtikten sonra Wi-Fi kullanıcı adı ve şifresini (bilgisayardan bağlandığım ağın kullanıcı adı ve şifresi ne ise aynen o şekilde) girdim. Son aşamada Tamamlandı! butonuna tıklayınca modem bir kez yeniden başlatıldı. İlk açılışta modemdeki ADSL ve internet (dünya simgesi) ışığının yanmasını 5-10 dk. bekledim. ADSL, internet ve Wi-Fi ışıkları yandığı zaman bilgisayarımdan kablosuz ağlar arasından kendi ağımı bulup bağlandım. Böylece internet gelmiş oldu.


    Anlatımın sonları biraz düz anlatım gibi oldu, affedin. Ancak bu kısımlarda çok detay veremiyorum. Her İSS ve her bağlantı türü için (ADSL/VDSL vb.) ayrı ayrı işlem yapılması gerekiyor. Ben mantığı kavramanız için kendi ilerlediğim yolu yazdım.


    Umarım sizler de benim gibi internet kopması sorunundan bu şekilde kurtulursunuz.


    Soru-Cevap Bölümü:


    Soru: Sende internet kopması değil, Wi-Fi kopması sorunu var. Sorunu Millenicom'da araman yanlış olmuş. Öyle değil mi?

    Cevap: Bu sorunun cevabı ne yazık ki kesin değil. Modemin konumu itibariyle ethernet kablosuyla bilgisayara bağlamam imkansıza yakın. Sadece kablosuz bağlanabilirim. Ancak modeme ethernet girişiyle bağlı bulunan TP-Link Deco E4 router'ıma bağlandığım zaman da internet sürekli kopuyordu (evimde Deco E4'ten toplamda 3 adet mevcut, bunlar aracılığıyla internete erişiyorum). Eğer sorun modemin sadece Wi-Fi'ında ise, ethernet'ten internet alıp dağıtan router'larım neden interneti koparıyordu? Tahminim modemin güncel yazılımdaki DSL ayarlarında sorun olduğudur.


    Soru: Bu çok eski sürüme dönmek şart mıdır? Daha güncel bir firmware bulamaz mıyız?

    Cevap: Bu linkte ASUS DSL-N16 firmware dosyalarını bulabilirsiniz. Ben 1.1.2.3_960 ve 1.1.2.3_858 firmware dosyalarını denedim. İkisinde de internetim kopmaya devam ediyordu. Belki diğer firmware'lerden birinde hem ISP listesi günceldir hem de internet kopması yaşatmıyordur. Deneme-yanılma yoluyla tespit edebilirsiniz.


    Soru: Başka ASUS veya farklı marka modem/router'larda da benzer yöntemle internet kopması sorununu çözebilir miyiz?

    Cevap: Zaten bilgisayar veya modemlerde bir sorun oldu mu öncelikle yazılımlardan şüphelenmeliyiz. Modemlerin firmware'lerini değiştirerek sizdeki problemleri çözme olasılığınız her zaman var.


    Başka sorusu olan varsa buyursun 😊




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furkangunes04 -- 13 Nisan 2022; 14:48:45 >







  • Aynı modemi 3 farklı tanıdığım modem olarak ve ben router olarak güncel sürümde kullanıyoruz bir problemle karşılaşmadık şu ana kadar. Sizde hatalı kurulum yapmış olabilir tekrar güncel sürümü denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca genel log içerisinden dsl'in gidip gitmediğini kontrol edebilirsiniz varsayımda bulunmak yerine.

  • şu modemi alarak hata yaptım..


    Bakalım, verdiğin linkteki yazılımı yükledim sorunum aynı ISS türktelekom üstelik.


    1 gün kullandıktan sonra bağlantı kopması yaşamazsam tatlı söylemek isterim :)



    Konudaki işlemi yaptıktan sonra internet kopması hiç yaşamadınız doğru mu @furkangunes04




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeyeranEngineerR -- 6 Haziran 2022; 0:37:40 >
  • CeyeranEngineerR C kullanıcısına yanıt

    Evet, doğrudur. Sadece birkaç gün önce mahallenin internet panosunda kutusunda yanma meydana geldiği için genel bir arıza oluşmuştu. Bundam ötürü tekrar kopma problemleri baş gösterdi. Farklı modem ile denedim, yine kopma sorunları devam etti. Sonrasında arızanın bu şekilde olduğunu öğrendim. Son 3 gündür ise kopma değil, hızımın kasten düşürülmesi ile uğraşıyorum. Arızadan önce speedtest.com'da 30mbps download hızı alırken, şuan 22mbps alabiliyorum maksimum. Millenicom "hızınızı biz düşürmedik" diye iddia ediyor.


    Türkiye gibi internet teknolojisinde geri giden zavallı ülkemde 3-5mbit'in kavgasını veriyoruz maalesef.

  • furkangunes04 kullanıcısına yanıt

    11 saatte 3400 crc olmuş.


    Çalıştığım için kopmuş mu diye bakamadım sizin crc değerleri nasıl acaba ?


    Edit: Çok içime sinmedi benim ya modem. İade talebi oluşturdum 7 gün süreli kargo kodu verdi a101 kendi sitesi.



    Şundan aldım yine koparsa tesisat sorunludur artık


    Yenisi gelene kadar kullanırım sonra iade ederim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeyeranEngineerR -- 6 Haziran 2022; 12:39:1 >




  • CeyeranEngineerR C kullanıcısına yanıt

    Millenicom hızımı geri 35 mbps olarak güncelledi sistemden. Hızım düzeldi. Ancak kopmaların ardı arkası kesilmiyordu. Dün gece kopmalara dair bir arıza kaydı bıraktım millenicom whatsapp hattından. 12 saat süre verildi. Bu esnada aşırı derecede kopma sorunum vardı. Yani diyelim ki modemi kapattım, açtım, internet geldi 30 saniye sonra bile kopabiliyordu. Modem arayüzünden crc hataları ise çok hızlı yükseliyordu. Modemi açtığım ilk anlarda, daha internet ışığı yanmadan, modem ip almadan bile 10.000'lere ulaşan crc'den bahsediyorum.


    Bu sabah millenicom mesaj atmış sorun giderildi diye. Merak edip modemin arayüzünden hızıma ve crc hatalarına baktım. 4 saat boyunca çalışan dsl ve 300 civarı crc hatası mevcuttu ve ayrıca hızım da düşürülmemişti. Path mode ise fastpath'te bırakılmış, interleave yapılmamıştı. Nasıl düzelttiler, ne yaptılar bilmiyorum. Ama hem hızım yükselmiş oldu hem de kopma sorunu ortadan kalkmış oldu. Tabii bu konuşmak için henüz erken. Bir hafta aktif kullanım sonrası kesin bilgi verebilirim. Ancak o aşırı crc hatasının ortadan kaldırıldığı kesin.


    Modem yine aynı Asus dsl n16.





  • furkangunes04 kullanıcısına yanıt

    Hocam ben hiçbir şey yapmadım modemi değiştirdim.


    Düzeldi

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.