Şimdi Ara

Motor sogukken, kalkislardanki sarsinti. (Sorun Cözüldü!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
0
Favori
57.809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Aracimda yaklasik 1 aydir sorun var.
    Havalar sogudukdan sonra iycene meydana gelmeye basladi.
    1. vitesde veya geri vitesdeyken, debraji yarim saldigimda muthis bir sarsinti geciriyor..
    Motor soguk bir halde arabayi calistirdim. 15 saniye kadar bekledikden sonra Vites 1 e taktim ve ilerlemek icin debrajdan ayagimi yarim saldigimda, cok az bir hiz aldikdan sonra hemen arac gumbur gumbur titremeye basliyor, eksoz bile delicesine sallaniyor.
    Debraj balatasi desem, motor isininca hersey normal bir sekilde calisiyor. Sarsinti gibi seyler olmuyor... Ayrica debraj hemen altdan kavramaya basliyor. (hidrolik)

    Simdi Babama dedim, pek umursamaz arabalari, rolantiden falan diyor.
    Ama sorun sadece ayagimi debrajdan saldigimda (gaz vermeden {normalde sorusnuz kalkiyor}) sallamasi oluyor. 1400 devirde de salliyor, 2000 devirlere cikicagimki, titreme bolmu hemen hizli bir sekilde gecip bitsin..
    Kisacasi tam 3 / 5km hizla giderken yarim debraj giderken 1. ve geri vitesde geliyor sarsinti. Debraj kacirma gibi sorunlarda yok.

    Ek bir soru daha soruyum, vites aralarinda gecislerdede arac ileri geri salliyor fakat cok kisa bir sure.. Sanki disliler arasinda bosluk varmis gibi.. Bunu Ayagimi debrajdan hizli saldigim icinmi yapar ?

    Umarim anlatabilmisimdir. Sorun nedir? ne onerirsiniz.
    Tessekkurler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AytacFx -- 22 Ekim 2010; 3:39:53 >







  • üst devirlerdeki titreşim daha stabildir normalde o yüzden hissedilse de insanın hoşuna gider ancak alt devirlerdeki titreşim rahatsız edici şekilde hissedilir.. motoru soğuk olan bir araba ilk çalıştığında kolayca ısınabilmek için biraz daha yüksek tork üreterek çalışır, hatta bunu yaparken bir miktar rölanti devrini bile yükseltebilir.. bu durumda motorun yerinde sabit durmasını sağlayan motor kulağı ya da motor takozları gibi parçalar (aynı şekilde şanzımanı da taşırlar) bu düşük devirli ancak güçlü torklu sarsıntılardan etkilenebilirler .. bu parçaların görevi motorun titreşimlerini ve sarsıntılarını doğrudan gövdeye vermesini engellemek ve motoru sabit tutmaktır..

    vites aralarıyla ilgili;
    debriyajın görevi motorla tekerleklerin bir arada dönmesini sağlayan ya da onları ayıran organdır debriyaj.. her debriyajda "kavrama noktası" vardır, bu noktaya geçecek şekilde debriyaja basılırsa tekerleklerle motor birbirinden ayrılmış olur ve motor boşa dönmeye başlar.. ondan sonra isterseniz sonuna kadar bastırın birşey değişmez.. ayağınızı kaldırırken de aynısı geçerlidir; kavrama noktasına kadar ayağınızı kaldırmadığınız sürece birşey değişmez, kavrama noktasına geldiğinizde artık motor tekerleklerle yavaş yavaş birleşmeye başlamış demektir. bu birleşme yüksek sürtünme özelliğine sahip karşılıklı 2 yüzey arasında olur.. bu 2 yüzeyin hızları da birbirlerine değmedikleri sürece hep farklıdır, o yüzden birleştirme olayını 2sinin de aynı hıza konforlu bir şekilde çıkmasına izin verecek sürede ve yumuşaklıkta yapmak gerekir.. bu yüzden vites değiştirmeye karar verdiğinizde debriyaja hızlıca basın, mümkün olduğunca çabuk vitesi değiştirin ve hemen ayağınızı kavrama noktasına kadar yine aynı hızda kaldırın, kavrama noktasından sonrası ise arabanın devrine, hızına, konforuna kalmış bir şekilde ve tamamen deneyimle bulabileceğiniz bir yavaşlıkta/hızda yapılmalı.. eğer devir ve hız yeterince yüksekse ve ivme de büyükse 0,3 sn içinde debriyaja basıp, vitesi değiştirip ayağınızı çekmiş olabilirsiniz bile.. ama şehir içinde sakin bir kullanımda bu işi 1-1.5 saniyeye yaymanız daha normaldir.. yani tamamen sürdükçe alışacağınız bir durum..
    kısaca




  • @DeLiCe_DoLuCa
    Bilgileriniz icin tessekkurler.. Vites gecisleri dediginiz gibi kullanima gore... Genelde usengecligimden kaynaklanan birsey. Kisaca sorun yokmus onu anladim.

    Onceki kis -10 derecede bile sorun yokken, bu sene neden geldi bu sorun ? Sicak havalardada yapiyordu fakat cabuk kesiliyordu motor hemen isindigi icin. son 1 aydir bu sorun var ve gercekten rahatsiz edici.. Araci nerdeyse ilerletmekte zorlaniyorum.
    Simdi bu sorun icin ne onerirsiniz ? Debraj balatasinin degismesimi lazim ?
  • kaçırmayan debriyajın değişmesine hiç gerek yok.. geçen kıştan bu kışa arabanız 1 yıl daha yaşlandı normaldir böyle sorunlar.. bu titreşim sorunu aracın alt devirlerinin biraz güçsüzleşmesine de sebep olur oluşan enerjinin bir kısmı yola aktarılmak yerine titreşime dönüştüğü için.. bu durumu bir ustaya söylediğiniz zaman eğer çakallık peşinde değilse direk takoz ve kulakları kontrol eder ve sorunun hangisinde olduğunu bulup değiştirir ya da ayarını yapar .. çok masraflı bir iş değildir (motor civarında çıkabilecek diğer masraflarla karşılaştırıldığı zaman tabi )..
  • Birtane ustaya gitmistim titreme var debrajdan heralde diye oda degistirelim demisti direk..

    Peki motor sogukken titriyorda sadece 1. vites ve geri vites kalkislarinda, neden motor sicakken yapmiyor ?
    Takoz ve Kulaklarin isi ile alakasi nedir ?
  • dediğim gibi titreşim düşük devirlerde hissedilir.. bir de tork yüksek devir düşük olduğu zaman titreşim daha çok yayılma eğilimine girer (bakınız; motor takozları eskimiş bir dizel araba.. motor sıcakken alt devirlerde hem egzoz gazı zararlılarını azaltmak hem de bir miktar tasarruf amaçlı olarak 3000 devire kadar bir miktar egzoz gazı yanma odasına geri döndürülür.. bu fakir karışım alt devirlerde oluşturulan gücü ve yanma odası sıcaklığını bir miktar düşürür.. bu da alt devirlerde nispeten daha tasarruflu, daha temiz ve daha kolay soğuyan bir motor karakteristiği çizer.. ancak motor soğukken egzoz gazı içeri alınmaz çünkü yanma odası biran önce ısınsın istenir, dolayısıyla düşük devire rağmen her bir yanma daha şiddetli (yüksek tork) gerçekleşir.. 1. ve geri viteslerin dişli oranları yüzünden araç yüksek hızlara ulaşmaz, dolayısıyla hem titreşimini yere aktaramaz hem de düşük hızda olduğu için yüksek tork ve devire gerek duymaz, dolayısıyla bu viteslerde motor soğukken üretilen tork hala bir miktar fazladır ve bu tork fazlası düşük devirlere rağmen olduğu için debriyajda da hissedilir.. zaten yeni nesil elektronik debriyajlar kavrama noktalarını motor ısınana kadar değiştirebilirler (her arabada yok bu özellik, alfaları bilmiyorum ).. ancak 2. vites seyir vitesidir ve dişli oranı 1. vitesten neredeyse 2 kat daha küçüktür.. bu sayede aynı devirdeyken (mesela rölantide) neredeyse 2 kat daha hızlı gidersiniz. dolayısıyla artık üretilen torkun hatırı sayılır bir miktarı arabanın hızını korumak için kullanılmaktadır, kalanı da arabanın yol tutuşu ile yola aktarılıp yok edilmektedir ..aslında hangi viteste olursanız olun esnemiş bir takoza sahip motorun soğuk hali ile sıcak hali asla aynı konforu vermez ama birden titreşim 2 kata yakın azalınca dikkatimizi çekmemeye başlar..

    bu arada arabanızı görmedim, denemedim.. haliyle deneyimlerimden yorum yapıyorum.. en büyük ihtimal sorun bu, çok küçük bir ihtimalle başka bir arıza da olabilir.. aynı belirtilere sahip çok farklı arızalar olabiliyor araçlarımızda..




  • şimdi aklıma geldi; baskı balatanın üzerindeki yaylar da deforme olup sertliklerini yitirince vites geçişlerinde titreşim yaparlar, hatta rahatsız edici bir debriyaj sesi de olur ancak bu durumda akıllı debriyajlar kavrama noktalarını yukarı alıyorlar ve bu vites geçiş sarsıntıları her viteste hissediliyor diye biliyorum ..
  • Debriyajla falan alakası yok. Motor soğuk olduğundan dolayı o kadar sarsıntı yapar
    2 dk. rölantide bekletip öyle kalkış yap hiç titreme olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: brujeria
    Debriyajla falan alakası yok. Motor soğuk olduğundan dolayı o kadar sarsıntı yapar
    2 dk. rölantide bekletip öyle kalkış yap hiç titreme olmaz.

    Hiç bir araba şirketi aracı rolantide çalıştırmayı onaylamaz. Hatta insignia nın vectra nın kitapçığında çalıştırır çalıştırmaz kalkın diyor. Rolantide 2dk beklemek 2km de harcadığın yakıtı yaktırır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sabah yataktan kalkınca yavaş mı hareket ediyorsunuz yoksa koşa koşa oraya buraya mı gidiyorsunuz?

    Motorda öyle işte soğukken abanmayın derler her zaman
  • İyi bir araba motoru soğukken bile arabayı titretmez. ısınınca titreme kayboluyor diyorsunuz. Muhtemelen otomatik cikle arızası gibi geliyor.
  • @DeLiCe_DoLuCa
    Hocam ses falan yok, sanirim takoz lardan dediginiz gibi. Bir garaga gidip gosterecegim durum neymis.

    @brujeria
    Alakasi yok..

    @DXM06
    Hocam, araci 1100 devirde kaldirmak abanmak oluyorsa, ehliyetimi yirtiyim..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aytacfx

    @DXM06
    Hocam, araci 1100 devirde kaldirmak abanmak oluyorsa, ehliyetimi yirtiyim..


    benim demek istediği motor soğuksa yüksek devirde vites deiştirmemekti
    yani 3000devir ve üstünde vites değişimi.

    genel olarak yazdım
    ancak sizin aracınıza has spesifik bir sorununuz olabilir tabiki. arızayı tesbit ettirmek lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ~Lion King~

    quote:

    Orijinalden alıntı: brujeria
    Debriyajla falan alakası yok. Motor soğuk olduğundan dolayı o kadar sarsıntı yapar
    2 dk. rölantide bekletip öyle kalkış yap hiç titreme olmaz.

    Hiç bir araba şirketi aracı rolantide çalıştırmayı onaylamaz. Hatta insignia nın vectra nın kitapçığında çalıştırır çalıştırmaz kalkın diyor. Rolantide 2dk beklemek 2km de harcadığın yakıtı yaktırır

    Vectra degil de insignia turbo motorlu bir arac degil mi? Butun turbolarda calistirma ve durdurma anlarinda 30 sn rolantide beklemek gerekli .. Hatta bence butun arabalarda 15-20 sn beklemek sagliklidir, arac bu kadar kisa surede cok isinmasa bile en azindan yag yeterli akiskanliga sahip olmak icin zaman kazanmis olur.. Yaglama islemi sadece turbolarda degil piston odalarinda da gerceklesiyor bildigimiz gibi ..




  • dizel araçlar motor soğukken ya da soğuk havalarda çalışırken zorlanırlar düzgün bir çalışma ortamı için gerekli sıcaklığı bulana kadar titreme öksürme :) yapabilirler bunlar normal şeyler, motorunuzu biraz ısıtıp öyle yola çıkarsanız sorun olacağını sanmıyorum...

    eğer aşırı ve anormal bir durum varsa sorun yine motordandır, dizel motorun çalışması benzinliden farklı olarak ateşleme buji ile değil gazın aşırı sıkıştırılmasıyla yapılır... sıkışıp basıncı artan gazın içine yakıt püskürtülüp yanma sağlanır eğer pistonlarınız iyi basamıyorsa da havayı yetersiz ısıtıp motorda sorun yaratıyor olabilir sonuç olarak yapmanız gereken şey servise gitmektir :)

    Not: aracınız dizel mi değil mi bilmiyorum ama dizel olduğunu düşünerek verdim cevabımı, değilse de canım sağolsun




  • Bende astra g var hocam sabah araba sogukken debriyaj ne kadar yavas biraksamda bir sarsinti oluyor kavramada, bu soguk havalarda daha cok oluyor. Arac sicakken ise hic olmuyor devriyaj hemen birlesiyor veya ayriliyor. genelde sogukken baski balatanin performansida dusuk oluyor belki bu sebeptendir bi ihtimal digeride baski balata bitmek uzere sizde
  • Bende konu açtam ama bakan olmadı. Bana da yardım edebilir misinz?

    Aracımı yaklaşık olarak 6 ay önce aldım ve turbo ağrızası yarattı turbomu orjinali ile değiştirdim. Aracın gidişinde çekişinde vs. hergangi bir sorun yok. Ama araç özellikle SOĞUKKEN titriyor. Ve belirgin bir şekilde bu . Ön konsoldan rolantide çalışırken tak tak tak diye ses geliyor titreme anında. Araç yola gittiğinde 35-40 km yaptığında yani motor tamamen ısındığında ses kesiliyor. Serviste götürdüm enjektör buji vs. alakalı olmadığını söyledi Aracın 2 gün serviste yatmasını istediler bende işlerimin yoğunluğundan kabul edemedim.

    Soğuk motordaki bu titremede neden kaynaklanıyor ? Soğuk motor titremesi değil bu aracı sallıyor neredeyse. Fikirlerniz nedir arkadaslar ? Araç megane 2 privilege
  • Sorun Cözüldü..

    Ilk basta ekliyimki, isini iyi bilene gideceksin...
    Bir baskasina (tanidik yeni garaj acmisti) gittim.. Debraj balatani degistirelim demisti. (tabiki yaptirmazdim, fiyat icin gitmistim.. 750tl fatura cikmisti )

    Sonra kendi surekli gittigim garaja gittim. Aracimi surekli orada bakim yaptiririm. Durumu hemen 10 saniye icinde anlattim. Adam ise 1 saniye dusunmeden;
    Debraj balatasindan, yaglanmis dedi. Arabana bin, 4. vitese tak, elfrenini sonuna kadar cek. Debraji kavrama noktasinda getir.. Birazda gaz ver, birkac kere boyle yapinca sorunun gidecek eger gitmezse, debraj degisecek dedi.
    Hemen tamam deniyorum dedim.. Bindim aracima, adamin dediklerini yaptim.. Yaklasik 5 - 8 saniye kadar, 2 kez debrajimi yaktim. 1500 - 2000 devire kadarda gaz verdim

    Tessekkur ettim ve ise gittim.

    Gece ciktigimda ise isten, motor yine tamamen soguk bir sekilde tabiki, hava 2 derece su anda. Aracimi yurutmeye baslarken hicbir sorun olmadi, eskisi gibi normal bir sekilde yurumeye basladi... Hatta uzerine vites gecisleride yumusadi
    Su anda tamamen sorunsuz bir sekilde aracim ilerliyor..


    Yardim etmeye calisan herkeze tessekkur ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AytacFx -- 22 Ekim 2010; 4:07:09 >




  • geçmiş olsun, bu kadar kolay çözülmesine sevindim.. demek ki motor kulakları sağlamlar .. peki yağlanma neden olur merak ettim şimdi.. "bir daha olursa" riskinin olması biraz düşündürücü geldi (moral bozmak değil niyetim, sorunun çözülmüş olması güzel ama tekrarlamaması daha süper olur)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DeLiCe_DoLuCa

    geçmiş olsun, bu kadar kolay çözülmesine sevindim.. demek ki motor kulakları sağlamlar .. peki yağlanma neden olur merak ettim şimdi.. "bir daha olursa" riskinin olması biraz düşündürücü geldi (moral bozmak değil niyetim, sorunun çözülmüş olması güzel ama tekrarlamaması daha süper olur)

    Oncelikle tessekkur ederim

    Tekrar olursa derken, Motor sogudugunda tekrar yaparsa manasinda oda olmadi.. Yarin aksam ustu yine ise gidecegim, kisacasi arac yaklasik 15 saat bos yaticak. Eger yarin aracima motoru tamamen soguk bir halde bindigimde yine titremeyi yaparsa debraj bitmis demek oluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AytacFx -- 22 Ekim 2010; 4:09:19 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.