Şimdi Ara

Muzik Enstrumanlarının Akorları ile ilgili bir soru?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Dostlar,

    İki gundur internette araştırıyorum ama bilmeyen bir insan için konuyu anlamak çok zor. Bu sebepten bilen kişilere danışmam gerekiyor.

    Sorunum şudur ki akorların çeşitlerini anlıyamıyorum. Farklı enstrümanlar için farklı akorlar mı var?

    Enstrümanları kategorileştirirsek:
    Üflemeli, Vurmalı, Yaylı ve Tuşlu çalgılar için hepsinin kendine özgü akorları mı var?

    İnternet sitelerinde gördüğüm kadarıyla piyano için farklı gitar için farklı gözüküyor.

    Ayrıca akor ile notalar arasındaki fark nedir? Benim bildiğim bir sarkının sol anahtarı ile başlayan porteleri olurdu. Notalar orda yazardı. Şimdi kafamda hersey birbirine girdi.

    Yardımınıza ihtiyacım var.

    Teşekkürler



  • Gamın birinci üçüncü ve beşinci seslerinin aynı anda duyulmasına akor denir hocam. Ancak bir akoru çok farklı şekillerde basmak mümkün. Mesela birinci beşinci ses ve oktavı kullanılabilir. Birinci üçüncü beşinci ve oktavı kullanılabilir falan gibi. Kimisi kimi enstrümanda münkün olmayabiliyor onun dışında bir farkı yoktur.
  • Peki o zaman akor ile nota arasında ki fark nedir?

    Örneğin elimde şarkısozu ve aynı sarkısozunun akorları var. Bana o sarkıyı çalabilmek için ayrıca sarkının notalarıda lazım değilmidir?

    O zaman bu internet siteleri neden sarkisozunu ve aynı sarkının notalarını paylasması gerekirken sarkısozu ve akorlarını paylasıyor?
  • Akor en az 2 sesin aynı anda tınlamasıdır. Mesela La, Do, Mi notalarını birleştirip La Minor akoru elde edebilirsin.
  • Peki akorlar neden bu kadar önemli dostlar?

    Bir şarkının sozu ve notasının daha onemli olması lazım değil mi?

    internette nota arıyorum. ama hep akorlar daha fazla paylaşılmış.
  • genelde akorları bulursun, çünkü herkes parçanın müziğini bilir, ama parçanın neresinde ne çalacağını bilmez.

    genelde müzik bilgisi yüksek seviyede olmadığı için tek tek nota da okuyamazlar.
    bu gibi bir kaç sebep birleşince orada yazan akorlara uygun notalarla çalarlar. kimisi arpejle, kimisi ritm tutarak çalar kendi çapında...

    klasik müzik olmadığı için bu eserler, direk nota değil de akor paylaşımı daha uygundur bence.
  • Çok Teşekkür Ederim.

    Peki Yaylı ve Tuşlu çalgıların akorları aynı oluyor. Peki vurmalı ve üflemeli çalgılarda durum nedir?

    Özellikle yabancı sitelerde Chords-Tabs ayrımı var. Bu fark nedir? İki tanesini tamam. Söz ve solo notasını verıyor bazıları.
  • Chords = akorlar demek... akor ve söz olur genelde.

    Tabs da nota yerine (çalacağın enstrumana göre) basacağın yerleri, söyleyeceğin sözleri, vb. gösteren ayrıntılı şeylerdir.
    sözler, mırlıdanmalar, hangi parmağınla nereye basacağın, vb. hepsi yazabilir...

    mesela dinlediğin bir grupta gitarist solo atıyor, tab'ını bulup aynı onun gibi çalabilirsin ama chords dediğinle bu olmaz

    vurmalı çalgılarda bildiğimiz 5 çizgili porte, sol anahtarı olmuyor. ritm üzerine olduğu için sadece vuruş sürelerini gösteren işaretler oluyor(genelde böyle, hepsinde değil)
    üflemelilerde de bildiğimiz nota düzeni var, anahtarı farklı olabilir, illa sol anahtarı olacak diye bir kaide yok. ör: do,fa anahtarı gibi...




  • Acıklayıcı bılgıler için cok tesekkur ediyorum. Yordum. Son bir sorum olacak.

    Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuc: Akorlar 4 çeşite ayrılıyor. Tuşlu, Yaylı, Vurmalı ve Üflemeli çalgılar için akorlar. Ama akorlar için birden çok akor versiyonu olabilir. Hepsi farklı bir tınlamadır.

    Tabler ise her enstrüman için farklı. Bahsettiğiniz gibi piyanoda, gitarda, yandan fülütte hepsinde farklı çalma yöntemi olduğu için farklı bir tab olabilir. Bu sebepten şarkı ve çalıcağımız enstrümana uygun tabi bulmalıyız.

    Sol anahtarlı, portre ise bir şarkı için,tüm enstrümanlarda aynı. Hangi enstrümanda çalarsanız çalın portresine bakarak, eğerki nota cetvelini okumasını biliyorsanız şarkıyı çalabilirsiniz. Akoruna, tabine ihtiyacınız yoktur.

    Doğru Anlamış mıyım?






  • bir şey değil, işine yaradıysa ne mutlu bana
  • Hemde Çoook işime yaradı.

    Bir sonraki aşama olan arşiv oluşturma aşamasına geçtim. Öncelikli olarak akor(4 çeşit içinde) ve portre arsivi oluşturacağım. Sonrada tablere el atacağım.

    Tekrardan teşekkürler.
  • bilgisayar ve klavye karışımıyla beste yapan biri olarak bu akor mevzusuna biraz açıklık getireyim....
    o kadar derya bir mevzu ki bu müzik mevzusu.
    bir şarkı dinlerken misal enstrumental bir şarkı altında çalan enstrumanlar ana melodiye eşlik ederler.kah akorlarla kah farklı paralel bir tonda.bana göre önemlik derecesi şarkının melodisiyle başlar sonra akorları en son da bases yani bas gitar dediğimiz mevzu gelir....tabi bana göre bu .
    ezbere anlatılmaz benim şarkıyla anlatayım.
    şu benim bestem .
    şarkı dinle

    burada şarkım bass syinth ile başlıyor(şarkının sonuna kadar 4 nota gidiyor),sonra 10 uncu saniyede kickler giriyor devreye(çıstak denilen), 37 saniyede 16 notalık bir melodi giriyor.
    50 inci saniyede başka bir enstruman giriyor aynı melodide ama.60 ıncı saniyede giren keman da ilk bass syintle aynı notalarda.ilerde giren pianoda baştaki syint ile kemanla aynı notalarda.bu demek oluyor ki şarkımda iki melodi var sadece ve bunlar üst üste bindirmişim.ve bana göre şarkı olmuş:)) başkası ne düşünür bilemem :))))
    velhasıl kelam bu şarkımda akor yok. akor dediğim her notaya ya da belli notalara eşlik eden 3-4-5.... notanın aynı anda basılmasıyla elde edilen sesler yok .....

    ister akor ister akorsuz olsun önemli olan bir kaç ayrı tınının(enstrumanın) hepsinin uyumudur....başka yerde akor denmez başka şey denir o denir bu denir....kısaca akorlar melodiye eşlik ederler ...etmese de olur da, ama ederler:))))




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Noir Désir

    Akor en az 2 sesin aynı anda tınlamasıdır. Mesela La, Do, Mi notalarını birleştirip La Minor akoru elde edebilirsin.

    İki ses aralık, üç ses akordur.

    Medun arkadaşım, şöyleki akorlar genelde parçanın gidişatı sırasında ritm veren enstrümanlar tarafından kullanılır. Vokal için de nota gereklidir, nasıl ki bir parçanın melodisini gitarla çalıyorsan aslında söylerken de aynı şekilde sırayla notaları veriyoruz. Yeterli müzik bilgisi olan bir kişi zaten o akorlara falan bakmadan parçayı dinleyerek söyleyebilir, eşlik edecek olan gitar, bas, keman v.s gibi enstrümanlar ise o akorlar üzerinden eşlik eder.
    Şimdi diyelim ki parçamız Noir'in verdiği örnekteki gibi Am olsun; ve eşlik gitar tarafından yapılsın. Gitar A, C ve E seslerini aynı anda basıp ölçü içindeki duraklara göre ritm atacaktır. Diyelim ki eşlik eden bir bas gitar; Bahsi geçen akorun seslerini kullanarak ister yürüyüş yapacak ister kök ses olan A üzerinden vokal melodisi duraklarına göre eşlik edip geçişlerde akor içindeki notaları kullanacaktır.




  • solo notları görebileceğimiz site öneriniz var mıdır? pm
  • Yaşınızı bilmiyoru ama genelde gençlerin en çok ilgi duyduğu ve diğer ensturmanlara göre sanırım daha kolay olanı gitar. (keman çalmak isteyen arkadaşım beceremeyip gitar ile başlamaya karar vermişti) Müzik öğretmeninin biri gitar sitesi açmış ve sizde kolay olanla başlamak istiyorsanız yani gitar ile ilgileniyorsanız gitara öğrenciler için kolay çalınan şarkılardan başlanabilirhttp://www.gitarogrencisi.com/ogrenciler-icin-kolay-akorlu-sarkilar.html
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.