Şimdi Ara

Okulu bırakıp sanayide çalışıp usta olmak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sa beyler varsa bayanlar konum şu:


    Şuanda bir Anadolu lisesinde 10. Sınıfımı bitirdim 11e geçicem ama düşünüyorum da Türkiye'de iyi bir bölüm okumadıktan sonra okuduğun bölümden bir işe giremeyeceksin. Düşük veya orta bir bölüm okursanda ya işsiz yada az bir paraya çalışacaksın. 3 , 4 aydır çok düşünüyorum forumlarda geziyorum araştırıyorum kafamda okulu bırakıp sanayiye girip sanayide çalışırım hemde çıraklık eğitim merkezinde okurum kalfalik belgemi ustalık belgemi dükkan açma belgemi alırım. Çalışıp cabalayip usta olurum diyorum otomobil ustası olurum diyorum. Yani düşünce bir usta maaşı 5k dan fazladır. Hele dükkanını açarsan 1 2 ay boş yatarım ama sonrasında çevre yapınca para akar diye düşünüyorum. Çok yakın bir akrabam İzmit'te Man firmasının izmit ustası altında Audi A4 var yani bakınca bu işte para var arkadaş kim ne derse desin yani düşüncem bu babam destek veriyor lakin ablam oku diyor ama bir insanın potansiyeli belli çok çalışırsa birazdaha arttırır ama çok artmaz yani .


    Ha bu arada çok ama çok fazla subay olmak istiyorum ama bu ustalık işi aklıma geldi ve çok kararsızım bı tartışalım be bi yardımcı olun abilerim kardeşlerim. 😕








  • Hem oku hem usta ol
  • Nasıl olcak o iş üniversitesini oku diyeceksen o iş gitti bir kere eşit ağırlık seçtim mühendislik sayısal

  • Doktoralı biri olarak baz (lise) diplomanızı bir şekilde almanız iyi olur düşüncesindeyim. Hatta meslek okulu olursa hedefinize paralel bir eğitim de almış olursunuz. Ayrıca, mutlaka farklı olmaya çalışın. İş saatleri dışında, günde 1 saat belki, bu işin teknolojisini detaylı bir şekilde okuyup öğrenmek üzerine çalışmalarınızı ihmal etmeyin. Bütün gün de uygulama elbette.


    Bizde uygulamacılar kağıt üstüne asla bakmazlar, masa başıcılar ise uygulamaya ellerini değmezler. Ciddi bir sorundur.


    Bu esnada dil öğrenirseniz, ücretlerin vicdanlı kimselerin ellerinde belirlendiği ülkelerde ehil mekanikerlere her zaman ihtiyaç vardır. Bekârsanız orduda mekaniker olmanız bile mümkün.


    Son olarak, Türkiye'de ahlaki duruşunu bozmayanlara, söylediğiniz gibi para akmaz. Meslek, mevki, makam farketmez. Bizde yamuk çok olduğu için diğer yönde güvenilir sonuçlar veren bir test ekleyelim, mevkisine, makamına, eğitimine göre çalışıp çabaladığı halde az para kazanan birilerini görürseniz bilin ki o kişi evine haram lokma götürmekten imtina ediyordur.





  • Ustadan işiteceğin hakaretleri kaldırabileceksen, sigortasız hiçbir sosyal güvencen olmadan çalışmayı kabul edebileceksen, her sabah 05:30 da kalkıp işe gitmek için hazırlanıp akşam saat 10 da 11 de evde olmayı sorun etmeyeceksen, eğer birgün usta olurda dükkan açarsan ayda 8 - 10 bin tl dükkan kirasını karşılayabileceksen neden olmasın ? Ben senin yerinde olsam okuluma bakardım, yabancı dil öğrenirdim, illede çalışmak istiyorsam hem okurdum hemde part time bir işte çalışırdım.


    Şimdi zaten herkes üniversite mezunu elini sallasan üniversite mezununa denk geliyor, bimdeki kasiyer bile üniversite mezunu.Bu kadar afgan, ıraklı, suriyeli göçmenler ve ucuz işçi bolluğu varken hepsi çok düşük ücretlere sosyal güvenceleri olmadan çalışıyorken hemde günde 8 saatten fazla çalıştırılırken.Kim neden sana sigorta yaptırsın neden aylık 5k masraf etsin bir adam için ? Birde böyle düşün.


    Dediğim gibi çalışmak istiyorsan yine çalış ama okulunuda ihmal etme, işsiz olacaksan bile üniversite mezunu işsiz ol.Belki bu ülkede şansın yaver gitmeyebilir ama en azından kendini geliştirip yurt dışında ilgi duyduğun ve mezunu olduğun bölümle alakalı bir iş bulma imkanın olabilir.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ExuctionerTR

    Nasıl olcak o iş üniversitesini oku diyeceksen o iş gitti bir kere eşit ağırlık seçtim mühendislik sayısal

    mantıklı . okumanın hiç bir gereği yok artık. git meslek öğpren. şuan 6500-7bin gibi bir maaş alsan bile ömrün kredi ödemekle geçiyor. 20 yıl geriye dönebilsem f.. the sistem der okumazdım. zira okumayıp marangoz olan lise sınıf arkadaşlarım audi ile geziyor. her tatil oraya buraya gidiyor. bizde para biriktireceğiz diye anca evde oturuyoruz çünkü biraz kımıldadın mı o 7bin buhar olup gidiyor. e daha çocuk büyüyecek onun geleceği masrafı .... ananız babanız sağa sola hava atacak diye okumayın kardeşim.sonra sıkıntısını siz çekersiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crow in cornfield -- 22 Ağustos 2021; 14:22:17 >
  • Usta dediğimiz aslında mekanik ustası, veya mekaniker, veya teknisyen.


    Siz şimdiki ustaların yaşına geldiğinizde etraftaki arabalar bugünkünden farklı olacak. Bugün bile mekanikerlik artık çıraklıkla, kalfalıkla öğrenilecek şey değil. Günümüzde iyi usta motor mekanik bilgisine ek olarak biraz yabancı dil bilmeli, her parçayı bulup getirebilmeli, gerekirse ithal edebilmeli, elektrik, biraz elektronik, bilgisayar, biraz kaynak, çok az da olsa petrokimya, güvenlik bilmeli.


    Sanayide malesef, vida mukavemet sınıflarını bile öğretmezler. Bu iş ya meslekokulunda öğrenilir, veya mühendislik okursunuz, veya yabancı diliniz ve merakınız vardır aylar içinde öğrenirsiniz.


    Otomobilde fizik, kimya ve biraz matematik var. Teorik bir altyapı olmadan çok çalışmak sizi bir yere getirmez. Modern zamanlar çok çalışmak değil, akıllı çalışmak istiyor.

  • Ek olarak, bu işte yeteneğinizin olup olmadığını biliyor musunuz? Kendinizi bir test edin önce.


    Örneğin mekanikte iyi misiniz? Veya yanına gireceğiniz ustanın iyi olup olmadığını biliyor musunuz? Belki mesleğini icra etmede iyidir, peki öğretmede?


    Sanayide 9 sene motor ustasında çıraklık yapan ama bu 9 senede birşey öğrenememiş bir çocukla tanıştım. Bu çocuk yanında çalıştığı ustadan ötürü 9 senesini harcıyor. Başka bir usta bu çocuğu fark edip o dükkandan alıp bir şanzıman servisine çocuğa kefil olarak veriyor. Çocuk 1.5 ay sonra ilk şanzımanını arabadan söküp, tamir edip geri montajını yapıyor çok sağlıklı şekilde.


    Geçen ay tanıştım bu çocukla. Her cumartesi kendisini kurtaran ustaya kahvaltı getiriyor.


    Cumartesi bir aracımı periyodik bakıma götürdüm. Usta ve benim gözetimimde kalfası aracın yağını boşaltacaktı. Motor yağ kapağını açtıktan sonra alt tapayı açmadan filtreyi çıkardığı için üstü başı kızgın yağ oldu. Bu da bir örnek.


    Para odaklı düşünürseniz yanlış kararlar alabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canocan_07 -- 22 Ağustos 2021; 21:59:19 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.