Şimdi Ara

OLDIES! '80 ÖNCESİ UNUTULMAZ YABANCI-TÜRK HAFİF-ANADOLU ROCK ŞARKILAR (27. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.417
Cevap
28
Favori
228.233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1967 , Rolling Stones , Ruby Tuesday :


  • 1974 , Chicago , Wishing You Were Here ;


  • çok eski olmasa da geçenlerde bir mağazada denk geldi dinledim. Özlemişim şarkıyı..

    Travis - Sing
  • I Believe - Frankie Laine

    1953 Nisan ayında bu şarkı İngiltere listelerinde #1 numaraya yerleşiyor ve tam 9 hafta aralıksız yerini koruyor. Araya bir şarkı giriyor. Bir hafta sonra yeniden liste başı oluyor ve bu defa 6 hafta aralıksız #1 numarada kalıyor. Yine araya bir haftalığına başka bir şarkı giriyor. Takip eden hafta üçüncü defa liste başı oluyor ve bu defa 3 hafta #1 numarada kalıyor.

    Netice olarak, İngiltere gibi bir yerde, hem de Amerikalı bir şarkıcı tarafından söylenen bir şarkı toplam 18 hafta #1 numarada kalarak bugüne kadar kırılamayan bir rekorun sahibi oluyor. The Beatles, Elvis Presley, Cliff Richard'a nasip olmayan inanılması güç bir rekor. Ama şarkı da çok güzel.

    Ekim ayında, aynı şarkıcının "Hey Joe"adındaki şarkısı 2 hafta #1 numarada kalıyor. Kasım ayında yine aynı şarkıcının "Answer Me" adındaki şarkısı #1 numaraya yerleşiyor ve yıl sonuna kadar aralıksız 7 hafta #1 numarada kalıyor. Yılın 52 haftasının yarısından çoğunda (27 hafta) İngiltere sadece Frankie Laine dinlemiş.

    Bu şarkıcının bazı çok ünlü şarkılarını western filmlerinden de hatırlayacaksınız : "High Noon", "Gunfight at OK Corral", "Ghost Riders In The Sky"

    I Believe - Frankie Laine



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 20:49:57 >
  • Hatırladınız mı?

    Bazı enstrumantal parçalar vardır. Bir yerde duyduğunuzda "Bu parça neydi?" dersiniz. İşte onlardan ikisi. Bakalım hatırlayacak mısınız?

    Billy Vaughn - Wheels (1961)





    (Mr.) Acker Bilk - Stranger On The Shore (1962 yılında pek çok ülkede #1 numara oldu)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 9:46:32 >
  • 1974 , The Three Degrees , When Will I See You Again ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 1 Haziran 2010; 22:06:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BoraMT

    Hatırladınız mı?

    Bazı enstumantal parçalar vardır. Bir yerde duyduğunuzda "Bu parça neydi?" dersiniz. İşte onlardan ikisi. Bakalım hatırlayacak mısınız?

    Billy Vaughn - Wheels (1961)


    Çok iyi hatırladım ! Bana Orhan Boran'ın sesini hatırlattı aynı zamanda..Sanırım bu müzik radyodaki reklamlardan birinde Jingle olarak da kullanılıyordu;o yüzden O.Boran'ın sesiyle birlikte hatırladım..Çok teşekkürler
  • 1962 , Mi Sono Innamorato Di Te , Luigi Tenco :

  • Hatırladınız mı ... (2)

    Aslında, aşağıdaki iki parçayı unutmak mümkün değil ki, hatırlayalım dersek daha doğru olur. Ama enstrumantal parçaların adı zaman zaman unutulur.

    Bunlardan biri "Mambo Kralı" Perez Prado orkestrası tarafından çalınan bir parça "Guaglione". Perez Prado 1989 yılında vefat etmiş olmasına rağmen, bu parça 1994-1995 yıllarında bazı TV programlarında yer alıp, bir de ilgi çeken bir TV reklamında fon müziği olarak kullanılınca yeniden keşfedildi ve İngiltere'de listelere girdi.

    Guaglione - Perez Prado





    İkinci parça aslında bir film müziği. En önemli Film Müziği bestecileri arasında ilk sıralarda sayılan Ennio Morricone'nin 1981 yapımı Le Professionnel (Jean Paul Belmondo) filmi için bestelediği: "Chi Mai" Bu parça "Dinlendirici Müzik - Easy Listening" türünde yayınlanan çok sayıda derleme CD (veya LP) içinde yer almıştır.

    Chi Mai - Ennio Moricone




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 20:53:11 >
  • 1964 , The Hollies , Just One Look :

  • 1968 , Long John Baldry , Let the Heartaches Begin ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 31 Mayıs 2011; 0:21:39 >
  • 1963 , The Cascades , Rhythm of the Falling Rain ;

  • 1970 , Titanic , I See No Reason ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 2 Haziran 2010; 10:33:46 >
  • Bir şarkının düşündürdükleri...

    Geçenlerde Narissa'nın Foruma koyduğu The Cowsills grubunun şarkısı "The Rain, The Park and the Other Things" adındaki şarkı beni şaşırttı. Şarkıyı dinlemeden önce grubun ismi bana hiç bir şey ifade etmedi. Şarkının adı bir çağrışım yaptı ama melodiyi hatırlayamadım. Ancak şarkıyı dinleyince herşey değişti. Ait olduğu dönemde sevdiğim bir şarkıydı. Sonra bu şarkının neden bu kadar süre gözümden kaçmış olduğunu ve neden şimdi kulağıma hoş geldiğini merak ettim. Koleksiyonumu yeniden kontrol ettiğimde hiçbir The Cowsills şarkısı bulamayınca merakım arttı.

    Biraz karıştırınca aradığım cevapları buldum. Aslında "The Cowsills" grubu verimli bir grup değildi, fazla tanınan parça yapmamışlardı. Bu parçanın dışında sadece iki önemli parçaları ("Indian Lake" ve "Hair") vardı. Demek ki, parçaları sık sık çalınmadığı için en önemli parçaları da hafızalardan silinmişti. Doğal olarak, çok sayıda sevilen parçası olan bir müzisyenin bir parçası çalınırken diğer parçalarının izi de derinleşir.

    Ancak asıl aradığım cevabı yazının içinde buldum. The Cowsills grubu, ünlü oldukları yıllarda "vokal" yetenekleri ile ön plana çıkmışlardı ve yine vokal özelliği ile sivrilen "The Beach Boys", "The Jackson 5" gibi gruplarla kıyaslanmışlardı. Parçalarında tüm grup üyelerinin katıldığı kusursuz vokal uygulamaları kulağa hoş geliyordu. Bu tür vokal özelliği olan iki grup, bu nedenle benim favori gruplarım arasındaydı ve bu özelliği hep çok sevmiştim. Bunlar "The Beach Boys" ve "The Mamas and Papas" gruplarıdır. Bu kalibrede vokal yapan başka bir grup bilmiyorum. Her zaman çok özel bir yere koyduğum The Beatles bile (bu açıdan) bu çapta değildir.

    "The Rain, The Park and the Other Things" şarkısı da bu güzel vokal nedeniyle bu grupların çok sevilen parçalarına (mesela California Dreamin') benzediği için beni etkilediğini düşünüyorum.

    O halde, kusursuz vokal yapan bu iki gruptan birer örnek koyalım. The Mamas & The Papas grubunun bence en başarılı parçası olan "California Dreamin"i Neommy daha önce foruma koymuş. Bu nedenle ben de "Dancing in the Street" adındaki parçalarını koyuyorum. (Böylece sadece 32 yaşında iken Dünya'ya veda etmiş olan büyük yetenek Mama Cass'ı da anmış olalım.) The Beach Boys'dan seçtiğim parça ise "I Get Around". Şimdi vokallere biraz daha dikkat ederek bu şarkıları dinleyeceğinizi ümit ediyorum.


    Dancing in the Street - Mamas & Papas (1966)





    The Beach Boys - I Get Around (1964)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 14:26:57 >
  • Bir önemli Mamas & The Papas şarkısı daha ;


    1968 , The Mamas & The Papas , Dream A Little Dream Of Me ;


  • 1967 , Peter Paul and Mary , I Dig Rock and Roll Music ;

  • Üç Büyükler (!) ... (1)

    Öncelikle söylemeliyim ki, bu unvanı ben yakıştırdım. Bu yüzden nerede yazıyor filan diye araştırmayın. Latin Müziği tarihinin "çok" önemli üç büyük orkestrası Perez Prado, Edmundo Ros ve Xavier Cugat yıllarca bu türün olağanüstü örneklerini verdiler. Bu orkestralar, sarı renkli metalden (pirinç) yapılmış olan nefesli çalgıların ön planda olması nedeniyle "Brass" olarak adlandırılıyor. Ben bunlar arasında Perez Prado'yu daha öne çıkarıyorum.

    Yıllarca bana "En sevdiğin müzik türü nedir?" diye sorulduğunda, seçme yapmakta çok zorlansamda önce bu tür aklıma gelirdi. Hayatımda satın aldığım ilk LP de bir Perez Prado plağıdır. Bu nedenle, daha önce iki örnek vermiş olmamıza rağmen, Perez Prado'ya iltimas yapalım ve iki parçasını daha foruma koyalım.

    Bunlardan birincisi "Cherry Pink & Apple Blossom White" adındaki parçadır. Bu parça 60'lı yıllarda İstanbul Radyosu'nda yayınlanan reklâm kuşağı programlarında, bir reklam programının sinyal müziği olarak da kullanılmıştı. İkinci parça ise "Tico Tico".


    Cherry Pink & Apple Blossom White




    Tico Tico



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 9:58:04 >
  • Üç Büyükler (!)... (2)

    Edmundo Ros hâlâ hayatta (7 Aralık 1910). Kendisine daha uzun ve sağlıklı bir ömür dilerim. Çok sevdiğim parçaları "Carioca" ve "Cumana" Youtube'da yok. Belki günün birinde biz koyarız. Bu nedenle şimdilik mevcut olan parçalardan birini seçelim. Aşağıda, zaten çok ünlü bir latin parçası olan "Perfidia"yı Edmundo Ros yorumu ile bulacaksınız.

    Perfidia - Edmundo Ros



    Xavier Cugat'dan seçtiğim parça ise "Sway". Bu parçayı daha önce Dean Martin ve Rosemary Clooney & Perez Prado'dan sunmuştuk. Böylece Perez Prado ve Xavier Cugat yorumlarını bir arada değerlendirebilirsiniz. Ama kıyaslamaya çalışmayın, çünkü ikisi de çok güzel.


    Sway - Xavier Cugat



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 7:39:36 >
  • Herb Alpert & The Tijuana Brass

    Şüphesiz ki, Herb Alpert & The Tijuana Brass grubu da Müzik tarihinin en büyük "Brass" orkestralarından biri. Ancak bu grubun tarzı ve türü yukarıda "3 Büyükler" olarak nitelendirdiğim orkestralardan çok farklı. Zaten Herb Alpert Amerikalı bir müzisyen. Bu nedenle "3 Büyükler" ile aynı kategoride değerlendirilmesi ve kıyaslanması doğru olmaz. Bu eşsiz gruptan da bir örnek hatırlayalım:

    A Taste Of Honey - Herb Alpert & The Tijuana Brass (1964 yılının No #1 parçalarından)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 20:56:33 >
  • 1969 , Robin Gibb , Saved By The Bell ;

  • 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.