Şimdi Ara

Özel bir projede kullanılacak motor ve otomasyon sistemi (Kinetik Yağmur Heykeli)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba;

    Özel bir aydınlatma şirketinde çalışmaktayım, aşağıda video linkini koyduğum özel bir projeyi gerçekleştirebilirmiyiz diye araştırma yapıyorum. Bu proje Singapur havalimanına “Kinetik Yağmur” heykeli ismiyle 2012 yılında kurulmuştur. “Kinetik Yağmur” heykeli kurulumu, iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Her bölüm, 180 g ağırlığında, ince bir tel ile aşağı yukarı hareket edebilen 608 adet bakır kaplı alüminyum damladan oluşur. Heykel toplamda 1216 damladan oluşmaktadır. Her damla tam yukarı ve aşağı hareket eden bir bilgisayar kontrollü motora çok ince bir çelik halat ile bağlanmıştır. Böylece heykelde üç boyutlu, soyut ve resimsel şekiller elde edilebiliyor. Bu kinetik heykel, uçaklar, uçurtmalar, sıcak hava balonları gibi uçuş ile ilgili şekiller de dahil olmak üzere 15 dakikalık bir döngü sırasında 16 farklı şekil yapmak için programlanmıştır.

    Buna benzer bir uygulama yapmak istiyoruz ama motorlar konusunda çok fazla bir bilgimiz yok maalesef. Bu projede kullanılabilecek motor, motor sürücüsü, otomasyon sistemi ve bu sistemin otomasyonu nu gerçekleştirebilecek bir firma konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

    https://www.youtube.com/watch?v=jhP9n6WvVfQ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metinka76 -- 11 Eylül 2014; 16:27:44 >







  • Bu projeye benzer bir projeyi Ankara da bir firmaya yapacaktım ancak fiyat da anlaşamadık,

    Yapacağım proje ise,

    Balık misinaları düşünün 1.500 -2.000 ad bunlar yukarıdan aşağıya 2 şer metre halinde yan yana simetrik bir şekilde dikey olarak yukarıdan aşağıya bağlı,

    Bu misinalara program yazarak mini selenoid valfler ile suyu açıp kapatarak damlalar elde edip misina üzerinde isimler -desenler -şekiller vs vs yapacaktık yani sudan kayan yazı olacaktı ancak fiyat konusunda anlaşamayınca yapmadım,

    Sizin işe gelince yazılım ve devre dizaynına sahip iseniz yapabilirsiniz ancak değilseniz yaptırmak zorundasınız.

    Kolay Gelsin
  • egealtay kullanıcısına yanıt
    Proje konusunda maalesef ne yazılıma, nede bir devre dizayınına sahibiz. Bizim için daha çok yeni bir proje ve bizim faliyet alanımızın dışında kaldığı için konu hakkında bir tecrübemizde yok. Projenin fiziksel olarak montaj ve dizaynını yapabiliriz ancak, iş yazılım ve otamasyon işine gelince bizim boyumuzu aşıyor maalesef. Yazılım ve otomasyon konusunda tecrübesi olan yada bu işi yapabilecek bir firmayla irtibata geçip birlikte bu işi yapabileceğimiz bir çözüm ortağı arıyoruz açıkcası.
  • Bu projeyi hakkıyla yaptırabileceğiniz insan ve firma sayısı çok değil. Genellikle de böyle şeyler için yeterli butçe ayrılmadığı için de yaptırılamıyor. Egealtay ında dediği gibi ucrette anlaşabilmeniz kolay değil. Uygun bir ucrete anlaşsanız bile anlaştığınız kişi firmadan bu kadar güzel bir sonuç beklemeyin. Bu sebeple once kesenin ağzını açmanızı tavsiye ediyorum. Sonuçta ortada çok yonlu bir iş var. Devre tasarımı, kontrol, programlama, animasyon.

    Her birini açarsak.
    Devre istediğiz damla sayısı kadar motoru doğru bir şekilde aynı anda sürecek. Bunun iletişimi var en buyuk bulmaca.

    Kontrolünde ise damlaların hızları soz konusu. Doğru hızlarda hareket etmeliler. Gerçi bu biraz kolay her hareket için kendisi bir hız rampası uretecek.

    Programlama da önemli kısım ise bir kere animasyonu tanımlayanilmek uretebilmek. Bu olduktan sonra tabi devrelele iletişim kuracak. Bu protokollerin de güzel kurulması gerekir.

    Animasyon ise programın nasıl yazıldığına nakar güzel yazılmışsa iş kolaylaşır değilse butun işleri mahveder.

    Kesenin ağzını açıp doğru insanlarla çalışırsanız her şey güzel olur. Kolay gelsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merhabalar. Size önerim önce mekaniğini tasarlamanız. (yada tasarlatmanız)

    Bakın o her yağmur damlasını yada en azından aynı anda hareket edecekleri bile ayrı motorlara yaptırırsanız hem programlanması karmaşık olur hem de pahalıya patlar.

    şu videoya bir bakarsanız mekaniğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yani bu adamlar her hareketi motorlara da yaptırabilirdi ama böyle olunca her hareket birbirini tetikliyor

    https://www.youtube.com/watch?v=kKSDgIhc8GI

    (tabi o kadar damlayı sırayla kontrol edecek düzenek de ayrı bir zorluk :D ben fikriniz oluşsun istedim)
  • Maliyetli bir proje olur, o kadar sayıda encoder ve servo motor, hepsini sürecek kontrol kartı vs.. Bir araya getirip çalıştırması, programlaması belki en kolay kısmı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.