Şimdi Ara

Peugeot 306 Torsiyon Tamiri ve Bakımı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Peugeot'nun 306 gibi arka dingilde torsiyon sistemine sahip modellerinde, belirli zamanlarda yapılması gereken torsiyon bakımını yaptırmış bulunmaktayım. Öncelikle söylemem gerekir ki aracımın torsiyonu hayatında ilk defa sökülmüş. 2010 yazında esnemelerde "fiik fiik" diye ince tiz sesler vermişti. Bu ses muhtemel bir yağsız çalışmanın ürettiği bir sesti ama takır tukur ses hiç yoktu. Ben bu esnada 2 taraf için orjinal bilya setini almıştım. Amortisörlerin altını söktük ve esneterek dıştan biraz sprey gres sıktık. Devamında fik fik ses kesildi ve takır tukur ses olmadığından sökmekten vazgeçtim. Aradan iki sene geçti bu yaz yine benzer şekilde "fik fiiik" ses olmaya başladı ve yine aynı şekilde yağlama yaptım ve ses tekrar kesildi. Ama ilginç olan başka araçlarda karşılaşılabilen takır tukur vurma sesi hiç yoktu. Ama ben artık torsiyonu sökmekte kararlıydım ve cumartesi günü sabahtan besmele çekip işe giriştik.

    Önce egzozu söktük, ardından fren hortumlarını ve devamında torsiyonu kasaya bağlı tutan civatalarıda çıkarınca torsiyon artık yerdeydi. Aldık mengeneye koyduk ve esneme çubuklarını çıkardık. Araç üretildiğinden beri sökülmediği için bazı noktalar bizi zorlasada üstesinden geldik. En son kolları çıkarmaya başladığımda bilyaların ve milin halini çok merak ediyordum ve çıkardığımız anda resmen "şok" oldum desem yeridir. Aşınıklık öyle bir duruma gelmişki bir tarafta resmen bilyalar yok olmuş, bilya yatağı bile çürümüş yarısı kaybolmuş. Diğer tarafın durumu daha iyiydi.

    Bu durumu görünce neden 2010 yazında ikaz verdiğinde bu bakımı yapmadık diye kendimce hayıflandım. Ama işin ilginç yanı bu kadar aşınık olmasına rağmen takır tukur sesin olmamasıydı. Usta bile "bu kadar aşınıkken nasıl ses yapmaz" diye bana soruyordu ama bende gerçekten ses olmadığını kendisine anlatıyordum. Anladım ki torsiyon bu kadar süre bakımsız bırakılmamalıymış. Velhasıl kelam benden size tavsiye araçta arkada en ufak bir bozukluk hissettiğinizde en kısa sürede yaptırın yoksa tamiri git gide zorlaşıyor. Gerçi çok birşey farketmesede bilya yatakları daha çok paslanıyor ve mil daha çok aşınıyor...

    Bundan sonra resimlere geçelim. Bilyaların durumlarına iyi dikkat edin...



    Maliyeti ise;

    Her iki taraf için orjinal bilya seti 120 gibi (Ben 2010 yazında bilezikler ile beraber 90 a almıştım)
    Torsiyon sökme takma ortalama 150 tl
    Bakım torna işlemi ise 150 tl civarında

    Yani en kaba 400 tl
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • mükemmel bir paylaşım ... peugeot aracı olup torsiyon problemi olanlar için çok güzel bir çalışma .. emeğe saygı ...
  • Örneğin benim için.. torsiyon meselesi şu ara başımı ağrıttı. Başka bir forum bölümünde konuyla ilgili başlığıma hiç cevap gelmedi, meğerse yeri burasıymış.
    Arkadaşım, arabamdan gacır gucur sesler geliyor, usta torsiyon değişmesi gerekiyor dedi. 300-500 arası masraf açar diye de ekledi. torsiyon komple değişmeli mi yoksa, kısmi birşeyler yapılabilir mi? yani biraz daha ekonomik olarak bu işi halletme şansımız var mı sizce?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bombar Dıman -- 21 Aralık 2012; 21:44:49 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bombar Dıman

    Örneğin benim için.. torsiyon meselesi şu ara başımı ağrıttı. Başka bir forum bölümünde konuyla ilgili başlığıma hiç cevap gelmedi, meğerse yeri burasıymış.
    Arkadaşım, arabamdan gacır gucur sesler geliyor, usta torsiyon değişmesi gerekiyor dedi. 300-500 arası masraf açar diye de ekledi. torsiyon komple değişmeli mi yoksa, kısmi birşeyler yapılabilir mi? yani biraz daha ekonomik olarak bu işi halletme şansımız var mı sizce?

    yukarıda konu ıcerısınde detaylı olarak anlatım yaptım. altında da lınkı var. tıklarsan tum detaylı bılgıyı gorebılırsın...
    Torsiyonu komple değiştirmiyorsun. Resimlerde görüldüğü üzere bakımı yapılıyor ve devam ediyorsun. Ama bunu daha ucuz olarak halletme şansın "kesinlikle" yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeCoLi -- 26 Aralık 2012; 9:20:25 >
  • Torsiyon bakımı yapıldıktan sonra farkettiğim en güzel nokta aracın rahatlaması oldu. Eskiden sıkı çalışmaktan dolayı araç esnemiyormuş. Şimdi gayet güzel oldu...
  • Torsiyonu yaptırmamın üstüne 4 ay süre geçti ve gayet problemsiz ve düzgün. Fakat bu durum ancak gerektiği kalite de ve düzgün yapıldığı sürece mümkündür. Düzgün yapılmazsa kısa sürede eskisinden daha kötü sesler çıkararak bozulması söz konusudur.

    Sizlere tavsiye edebilirim ki torsiyon tamir ve bakımını geciktirmeyin. Her geciktireceğiniz zaman tamirini zorlaştırmaktadır bilginiz olsun !!!
  • Bayramdan beri araç ile aşırı yük alarak yolculuk yaptık. Bugün sağ arkadan aracı bastırdım ve baktım ses geliyor. Sanıyorum torsiyon arıza yaptı.. :(
  • Ctrlshft kullanıcısına yanıt
    Bugüne kadar hiç bakım görmemişte olabilir. Dolayısıyla bence geciktirmeden kaliteli bir işçilik ile yaptırın ve benim gibi kafanız rahat olsun. Ben yaptıralı 8 ay oluyor tereyağı gibi maşallah tık yok.
  • geçen gün evi taşırken benim 206 ile gardorap taşıdık bagaj açık gitti .gardorabın yarısı da dışarda kaldı iple bağladık 35 km yol gittik bundan bi süre sonra benim arkadan ses gelmeye başladı götürdüm torsiyon dedi yapıldı 300-400 arası bi para gitti malzeme +işçilik dahil.sebebi ağır yük bindirmemiydi acaba merak ediyorum.
  • Bir ara ağır yük bindirmekle bu olmaz. Aracın bugüne kadar muhtemelen torsiyon bakımına hiç girmemiştir ve kaç senedir kullanılıyor. Bugüne kadar bir aşınma elbet vardır ve fazla yük koyuncada iyice ortaya çıkmıştır diye düşünüyorum. Düzgün yapıldıysa uzun zaman sıkıntı yaşamazsın. Yağ basabilmek için gressörlükte yapıldı mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CeCoLi

    Bir ara ağır yük bindirmekle bu olmaz. Aracın bugüne kadar muhtemelen torsiyon bakımına hiç girmemiştir ve kaç senedir kullanılıyor. Bugüne kadar bir aşınma elbet vardır ve fazla yük koyuncada iyice ortaya çıkmıştır diye düşünüyorum. Düzgün yapıldıysa uzun zaman sıkıntı yaşamazsın. Yağ basabilmek için gressörlükte yapıldı mı ?

    onu heralde yapmadı hocam ya bilmiyordum ki öyle birşeyin olduğunu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.