Şimdi Ara

Ping-Latency( Online oyunlarda gecikme degeri) hakkında !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ping süresi, bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasında bir veri paketinin iletilmesi esnasında geçen süredir. Örneğin Battlefield 4 oynuyorsunuz ve Ping'iniz 50. Bu demektir ki, bilgisayarınızdan çıkan bir paket, BF4 sunucusuna 50 milisaniyede ulaşıyor.

    Biraz daha somutlaştırmak gerekirse oyunda bir mermi sıktınız. Bilgisayarınız bu işlemi bir veriye dönüştürür ve sunucuya yollar. Veri sunucuya gidene kadar geçen sürede (örneğin 50ms) rakibiniz hala yerinde ise o mermiyi yer. Ama geçen süre uzarsa mermileriniz sürekli rakibin arkasına denk gelir ve isabet etmez.

    Sunucu size ne kadar uzak ise, bu süre de o kadar artmaktadır. Örneğin Türkiyedeki sunuculara 30ms ile bağlanırsınız. Ama Almanya'daki bir sunucuya bağlanmak istediğinizde mesafe arttığı için bu süre 60ms gibi seviyelere çıkar.

    Kullandığınız bağlantı tipinin ping'e etkisi büyüktür. Örneğin en kötü ping değeri 3G'de görülmektedir. Zira paketler daha ilk başta kablosuz gittiği için baz istasyonuna ulaşana kadar gecikmeye uğrar. Aynı sunucuya 3G ile yaptığımız bağlantı 53 ms gecikme ile gerçekleşirken ADSL ile yaptığımız bağlantı 13ms ile gerçekleşmektedir.

    Ping konusunda en iyi performansı fiberoptik bağlantı sunmaktadır. Fiberoptik bağlantıda, veriler gerçek anlamda ışık hızına yakın bir hızda taşındığı için ping değerleri inanılmaz derecede düşük olmaktadır. Örneğin ADSL'de 50ms ile bağlanılan sunucuya fiberoptik ile 1~5ms gecikme ile bağlanmak mümkündür.

    DNS sunucu da ping'i etkileyen bir etkendir. Eğer oyun oynuyorsanız Google DNS veya Open DNS gibi DNS sunucularını kullanmak ping sürenizi artıracaktır. Oyuna gireceğiniz zaman bu DNS adreslerini silip varsayılan DNS sunucularını kullanmanız faydanıza olacaktır. DNS sunucularını sildiğinizde bilgisayarınız otomatik olarak Türk Telekom'un ülkemizde yer alan DNS sunucularını kullanmaya başlayacaktır. Bu, ping sürenizi duruma göre 15ms kadar iyileştirecektir.

    Kablosuz ağ yerine kablolu ağ kullanmak da ping'i olumlu etkileyen bir durumdur. Oyuncuların kablolu bağlantıyı tercih etmesi gerekir.

    Yanlış Bilinen

    Bilgisayarın hızı ping'i etkiler.
    Yanlış! Bilgisayarınızın hızının ping ile uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur. Ping tamamen internet bağlantınızı ilgilendiren bir konudur.

    İnternet hızınız ping'i etkiler.
    Yanlış! Internet bağlantı hızınızın ping ile pek alakası yoktur. ADSL kullanıyorsanız 2 Mbit ile de, 10 Mbit ile de aynı ping değerini alırsınız. Ancak bağlantı tipiniz ping'i etkiler. Örneğin fiberde ping değerleri daha iyidir.

    Modem ping'i etkiler.
    Yanlış! Modemlerin hepsi aşağı yukarı benzer performans ve özelliklere sahiptir. Modeminizi değiştirmek ping'i iyileştirmez.

    WTfast, Killping, Leatrix latency, TCip optimizer gibi programları kullanmayın sözde bu programlar ping i değerini gecikme süresini lag ı iyileştiriyormuş :) bu koca bir yalan ve para tuzağı bu tip programlara harcadığınız vakiti internet hattının kablo sorunu olup olmadığı kontrol ederseniz daha düşük gecikme süresi elde edebilirsiniz.
    üstüne bu tip programlar kullanmak bilgisayaranıza daha çok yük binmesi ve latency nin 1 tık daha fazla artmasınada sebep olabilir.

    Yeni çıkan anakartlarda kullanılan killer Ethernet ile daha düşük ping süresi lag yok gibi reklam tuzaklarına da kanmayın bu gibi donanımların türkiye deki internet için hiç bir yeteneği ve kabiliyeti yoktur....







  • Mertcanoa kullanıcısına yanıt
    Güzel bir konu.
  • Mertcanoa kullanıcısına yanıt
    Dostum bazı bilgilerin doğru. Onlara birşey diyemem ama wtfast gerçekten işe yarayan program. Aion online oynarken normal baglantiyla 90-110 arasında ping degeri alırken, wtfast ile 70-80 arasi ping degeri aliyordum ve pingini sabitliyor. Dalgalanmayı engelliyor. İkinci konu Türkiye'de fiberde bağlatsan hiçbir oyunda 10 pinglere düşlemezsiniz. Bunu online oyun oynayan herkes bilir. Sadece Türkiye sunucularina baglanirsan o ping değerini görürsün. Örneğin cs go; global rekabetçi modunda 80 ping alirken, Türkiye serverlarindan 4-5 ping aliyordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MutluPmyo kullanıcısına yanıt
    hocam cs go ilk defa bir turk de 20 ping gördüm
  • İnternet firması değiştirdim. Latency çok yüksek çıkıyor, online oyun oynayamıyorum. Hem download hem upload latency 150 civarında çıkıyor. Ne yapabilirim? Firma çok dandik bir firma. Taahüdü zamdan önce çok ucuza yaptık firma zararına internet hizmeti veriyor diye dilerseniz hattınız iptal edelim diye cevap veriyor. İptal etsek boş port yok internetsiz kalacam.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.