Şimdi Ara

Politik yazılar ( Grup Yorum )

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başkent Ankara İle Protest Müzik Grubu Arasındaki 33 Yıllık Mücadele



    Politik yazılar ( Grup Yorum )


    Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyada yaşayan insanların bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde cesaretleri ve hayatları ile birlikte Kurtuluş savaşının kazanılmış olmasının yanı sıra bu ülkenin temeli bağımsızlık, özgürlük ve devrimler üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan en önemli devrim şüphesiz 1934 tarihinde kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı olmasıydı. Çünkü bir ülkenin ne kadar demokrat ve özgür olduğunu anlamanın en basit yolu sadece o ülkenin kadınlara verdiği değere bakmak yeterli olacaktır. Aynı zamanda Kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı Türkiye’den sonra İtalya ve Fransa 11 yıl sonra İsviçre ise 36 yıl sonra Atatürk devrimini benimseyen Avrupa ülkeleri oldu. Ancak Atatürk’ün vefatından yaklaşık sekiz yıl sonra Türkiye çok partili rejime geçmesinden günümüzü kadar olan süreçte her şey değişti. Seçilmiş siyasetçileri seçen bir sistemde İktidara gelen siyasetçiler tarafından demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını, ifade özgürlüğü ve protesto hakkı gibi ülkenin temelini oluşturan hak ve özgürlükler tamamen unutuldu. Aynı zamanda devrimlerle kurulan bir ülkede demokrasi, laiklik, ifade özgürlüğü yani hak ve özgürlük gibi kavramları dile getirmeye bile tahammüllü olmayan iktidarların 1945’den beri dolaylı olarak monarşi yönetim tarzı benimsendiği görülmektedir. Geçmişten günümüze kadar gelen İktidarın tahammül edemediği diğer mesele ise sanat ve sanatçılardır. Özellikle sanatın müzik ve tiyatro gibi dallarına karşı girdikleri mücadele daha sert olmuştur. Çünkü sanat özgürlüğü ifade etmesinin yanı sıra sanatın ruhunda ya da özünde daima muhalif bir olgu söz konusudur. Hükümetlerin bu olguya olan bakış açısı çoğu zaman endişe verici bir eylem olarak görürler. Çünkü herhangi bir sanat dalında yapılan etkinliklerde, özgür bir iradeyle kendini ifade etme biçimi şekillenir ve aynı zamanda birleştirici bir etki ortaya çıkar. Bu da monarşi yönetimlerin istemedikleri bir durumdur.


    Türkiye’de Cezalandırılan Bazı Şarkılar

       1980’lerde birçok şarkı ilginç sebeplerden dolayı cezalandırılmıştır. Bazıları şunlardır.

    • Barış Manço’nun arkadaşım eşek şarkısının yasaklanmasının sebebi bir insanın arkadaşı eşek olamayacağından dolayıdır. Ancak Barış Manço’ya şarkıda geçen eşek kelimesinin yerine kuzu olarak söylemesini önerilmesi, o dönemdeki iktidarın mizah anlayışının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
    • Cem Karaca’nın namus belası şarkısının sözleri kötü örnek oluşturduğu kanısına varılarak sansürlenmiştir.
    • Senay’ın hayat bayram olsa şarkısının ‘’insanlar el elle tutuşsa, birlik olsa’’ sözleri farklı bir bakış açıdan bakılarak komünist propagandasını yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmıştır.
    • Melike Demirağ’ın arkadaş şarkısının üstü kapalı bir şekilde komünist propagandasının yapılması nedeniyle cezalandırılan şarkılar arasına katılmıştır.
    • Devlet kanalı TRT’nin denetimin sonucunda Barış Manço’nun bir bahar akşamında şarkısı sansürlenmiş çünkü bir pop müzik şarkıcısı ‘’Klasik Türk müziği’’ söylemesi sakıncalı bulunmuştu. Bu Türk Sanat Müziğinin nasıl yozlaştırıldığının küçük bir örneğin olmasının dışında Barış Manço’nun ölüm Allah’ın emri şarkısı da TRT’nin denetimine takılan şarkılar arasına girmiştir. Çünkü şarkının girişinde zurna kullanılmıştır. Ayrıca pop müzikte zurna kullanılamayacağını, aynı zamanda şarkının sözlerinde yüksek derecede karamsarlık olduğu belirtilmiştir.
    • Sezen Aksu’nun sarışınım şarkısının bestecisi Ermeni olduğundan dolayı yasaklanmıştır.
    • Leman Sam’ın anladım şarkısı Türk kadınlarının ahlakını bozduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır.
    • Müzeyyen Senar’ın aman ormancı türküsünün yasaklanmasının nedeni ise ormancıların devletin memuru olması türküde ormancılara yani devlete yergi ve sitem yapıldığı gerekçesiyle zamanında yasaklanan şarkılar arasına girmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serkandagli19_05 -- 25 Nisan 2021; 5:7:18 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.