Şimdi Ara

Profesyonel oyunculuğun geleceği Counter-Strike:Source

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
6.107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Profesyonel oyunculuğun geleceği Counter-Strike:Source

    Çeşitli oyun turnuvalarının önümüzdeki finallerinin Counter-Strike:Source’a geçmesinin yarattığı tantananın üstüne, farklı oyuncular bir profesyonel mod’a olan ihtiyacı belirtmeye başladılar.

    Biz bunun oyun topluluğunun ihtiyacı olan son şey olduğuna inanıyoruz. Counter-Strike’ın tarihindeki en büyük değişikliklerden biri olan, zıplamadan sonra bir takılma adımı konduğu zaman da buna karşı çıktık, bu değişiklikten yıllar sonra da hala karşı çıkıyoruz ama bu oyunu oynamamızı ya da oyun üzerine konuşup makaleler yazmamızı engellemiyor.

    Bu konuyu gündeme getirmemizin sebebi, ne zaman bir değişiklik olsa oyuncu kitlesinin bazen güzel bir dille, bazense baştan savma bir şekilde şikayetçi olması. Fakat her yenilikle beraber oyun da gelişiyor. Ama popülarite her zaman iyi bir şey değil, CS’yi kolaylıkla pokerle karşılaştırabiliriz. Poker'de online oynarken çok daha rastgele, çok kötü oynayanların sırf şans sayesinde çok iyi oynayanları yenebildiği fakat gerçekte oynarken iyi oyuncuların oyun alanının avantajlarını kullanıp tecrübeleri sayesinde daha az rastgele sonuçlar ürettiği bir gerçektir.

    Online da olsa, Source, 1.6’dan daha az “rastgele” (random). Yani artık yetenekli ve iyi çalışan oyuncuların şansı eskisine göre daha fazla.

    Counter-Strike 1.6 yanlısı oyuncular genellikle Source’un nasıl yavaşlatıldığın bahsediyorlar. Fakat oyunda hissedilen bir yavaşlık yok, varsa bile kayda değecek büyüklükte değil. Kalkan ve AWP gecikmesi Valve’ın Counter-Strike’i yavaşlatmasındaki faktörler olarak gösterilebilir fakat bunlar da Source’da kaldırılmış. Variller ve haritalara eklenen ekstra şeylerin gereksiz ve sinir bozucu olduğu konusunda hemfikir olsak da, bunları oyuncunun kendi lehine kullanması mümkün. Mesela dust2 haritasında uzun A kapılarına doğru varillere ateş ederek terörist oyuncuların hareket kabiliyetini azaltabiliyorsunuz. Ufak da olsa bir strateji..

    1.6’nın model ve dokusuna duyulan özlemle yapılan şikayetlerde, temel isteğin bilgisayarların oyunu daha hızlı çalıştırması isteği olduğunu görüyoruz. Grafikler daha eski bir PC'de oynanabilecek bir şekilde kısıldığı zaman bile Source iyi görünüyor.
    Her daim 100 fps alma gibi bir takıntısı olmayan insanlar için de eski bir Radeon 8500’le oynamak çok sorun olmayacaktır. Böyle bir durumda asıl ihtiyacınız olan çatışmalarda sorun yaşamamayı sağlamış oluyorsunuz. Grafik kalitesinin, gerçekçiliğin ve görselliğin artması ise sponsorlar ve medyayı çekecek bir faktör. Eğer futbol maçları eskiden olduğu gibi sokak arası sahalarda oynansaydı futbol sektörü de bugün olduğu yere gelemezdi.Counter-Strike:Source’da bir oyuncunun koşturarak ve sprey logo sıkarak size ateş ettiğinde vurma şansı bir önceki versiyonda olduğu kadar yok. Aynı şekilde oyunda tek bir kurşunla rakibinizi kafadan vurmanız çok daha kolay çünkü eğer düşmanın başına nişan alıp ateş ederseniz ve oraya ateş ederseniz düşman ölüyor; 1.6’da ise aim’iniz ne kadar iyi olursa olsun kasklarına ateş etme ya da tamamen boşa ateş etme olasılığınız daha yüksekti.

    Silahların tepmesi azaltılmış, bu oldukça iyi bir gelişme. Unreal Tournament ve Painkiller gibi oyunların iyi tarafı “rasgele” olmamaları. Ateş ettiğinizde kurşun nereye nişan aldıysanız oraya gidiyor. Counter-Strike’da rasgele bir geri tepme olmasının belli bir oranda “yetenek tavanı” oluşturduğu savunulabilir. En iyi oyuncular arasında çok büyük farklar göremezsiniz çünkü artık oyunun kimin öleceğini kararlaştırdığı bir noktaya gelmişlerdir. İsterseniz kendi geri tepmenizi kontrol edebilirsiniz ama yine de büyük ölçüde rasgeledir.

    Oyunda bir “öğrenme eğrisi” olmadığını düşünmüyoruz, şanslı frag’lar alan kötü oyuncular her zaman olacaktır fakat Counter-Strike:Source’da 1.6’da olduğunuz kadar kötü oyuncu kurbanı olmuyorsunuz.

    Dünyadaki en iyi FPS oyuncusu olarak Fatal1ty gösteriliyor, onu yenebilecek dört ya da beş oyuncu var.

    Peki dünyadaki en iyi Counter-Strike oyuncusu kim?

    Bu sorunun cevabını vermeniz bugüne kadar mümkün değildi. Çünkü Counter-Strike bügüne kadar belli bir noktadan sonra rasgele bir oyundu.
    Fakat Counter-Strike:Source’taki geri tepme rastgeleliğinin azaltılması böyle birinin ortaya çıkma şansını arttıracaktır çünkü daha iyi nişan alanlar, 1.6’daki oyunlarından daha iyi oynayacaklardır.

    Görselliğe ekstradan eklenen variller ve diğer dekorasyon kaldırılsa iyi olur fakat bunlar Source’u “oynanılmaz” kılan faktörler değil. Eğer insanların vurulduğunu göremiyorsanız yavaşladıkları zaman onları vurduğunuzu görebilirsiniz. Eski texture’ı Source’a uygulamanın ise oynanış açısından hiçbir fark yaratmadığını, sadece nostalji yarattığını belirtmekte fayda var.


    Sonuç olarak birkaç yenilemeyle beraber ve temel olarak geri tepmenin azaltılması sayesinde Source 1.6’dan çok daha iyi bir rekabetçi ortam olacak. Oyunun haritaları eklendikten sonra 1.6’yı yakalayıp geçecek. “zunge rausro mod” tartışmaları her ne kadar çok fazla gerçekçi görünmese de, yapılması gereken Valve’ı eski oyunu taklit etmesi yerine sorunları giderip oyunu geliştirmesi yönünde teşvik etmek.

    Peki Neden Source'e hayır diyorlar?

    Son zamanlarda bazı kişi ve gruplar tarafından Counter-Strike´ın yeni versiyonu olan Counter-Strike:Source´a karşı bir nefret kampanyası düzenleniyor. Bu konu üzerinde biraz inceleme yaptığınızda her şey bütün açıklığıyla ortaya çıkıyor. İşte Counter-Strike:Source karşıtlığının sebepleri;

    A. Ekonomik nedenler
    Counter-Strike:Source´a karşı olan cephenin en büyük oyuncusu küçük hesaplar peşinde olan, oyunlar ve oyuncular üzerinden elde ettikleri gelirleri yatırıma dönüştürmeyen internet cafe´ler. Bunlar elbette ticari oluşumlar, gözlemlediğimiz en büyük problemleri bakkal zihniyetinde olmaları. Gereken zamanlarda yatırımlarını ve güncellemelerini yapmıyorlar.

    Dolayısıyla bırakın yeni oyunları bundan 2 sene öncesinin oyunlarını bile oynatamayan pc´lere sahipler. Bu nedenle durumlarını kurtarmak için sözde profesyonel olduğunu zanneden vizyon yoksunu, ufak hesapların peşindeki klanları maşa olarak kullanıyorlar.

    Sistem kabaca şöyle işliyor:


    * bakkal cafe sahibi sponsor olduğu takımın lideri, kaptanı vb. ile konuşuyor, işlerin kötü gittiğinden dert yanıyor.

    * takım lideri: "abi bak lig yapalım, turnuva yapalım, eski oyunları oynatırız, nasılsa senin dandik makineler de kaldırır, parayı bulursun bizi de görürsün" diyor.

    Daha sonra organizasyon duyuruluyor, hatta insanları aptal yerine koymanın en komik haliyle buna dayanaklar bulunuyor "oyunculuğu geliştirmek", "progaming", vb. ne tutturabilirlerse.

    Aynı zamanda bu cafelerin bilgisayarlarının kaldıramayacakları Counter-Strike:Source gibi güncel oyunlarla ilgili de gerçek dışı propaganda yapılıyor. Hayatlarında almadıkları, en son aylar önce oynadıkları orijinal oyunların her hafta güncellenen versiyonu hakkında kasıtlı olarak yalan yanlış yorumlar yapıp bunlara dayanaklar bulunuyorlar. Hatta bu işi propagandaya döküp her tür web sitesi, irc ve iletişim kanalından adeta güncel oyun karşıtı eylem yapıyorlar.

    Özetle; internet cafe´nin pc´leri upgrade yapılmadığı için yeni oyunları kaldıramıyor, denize düşen yılana sarılır misali bir klana sarılıyor ve rant köprüsü böyle kuruluyor.

    İdeal senaryo:

    * İnternet cafe´ler rekabetçi bir yaklaşımla tüm donanımlarını yükseltir.

    * Tüm yazılım ve oyunları zamanında satın alır ve oyunların oynanması ve kendi

    * İnternet cafe´sinin farklılığını, üstünlüğünü herkese göstermek için en yeni oyunlarda ödüllü turnuvalar düzenler. Böylece bakkal cafe´lerle arasındaki farkı göstermiş, öne geçmiş olur.

    B. Duygusal Nedenler
    Yenilikler her zaman zordur, adapte olmak için çalışmak gerekir. Valve ve bir çok oyun firması oyunlarını sürekli daha gerçekçi ve hatasız hale getirmeye çalışıyor. Oyunu yıllardır oynayan oyuncular ise alıştıkları 1998´in teknolojisiyle üretilen Half-Life temelli oyundan vazgeçmek istemiyorlar. Neden? Çünkü daha çok çalışmaları gerekiyor. Artık şansa attıkları headshot´ların yerinde yeller esiyor. Basılı tutarak, koşarak ateş ettiklerinde karşı takımı vurmaları çok zor. Oyunun temelinde çok şey değişti.

    Profesyonel olduğunu söyleyen takımlar için bu zor değil. En büyük örneği yeterince Counter-Strike:Source oynamadan gelen takımların bile zorlanarak da olsa Abit Fragfest´de başarı gösterebilmeleri. Ama yukarıdaki temel ekonomik cafe baskıları nedeniyle çark edip boyun eğenler çoğunlukta.

    Sonuç olarak oyunlardaki temel yeniliklerin ana sebepleri oyun firmaları arasındaki rekabet. Herkes daha gerçekçi, daha yenilikçi oyunlar yapmaya zorlanıyor. Aynı şekilde donanım sektöründeki rekabette aynı ivmeye sebep oluyor. Bu nedenle yeni oyunların sponsorlar, oyun firmaları tarafından desteklenmesi kaçınılmaz. En büyük sponsorları donanım firmaları, oyun üreticileri olan uluslararası oyun turnuvalarının ise bu seslere kulak asmaması söz konusu olamaz. Siz siz olun gerici klanlara ve gerçek dışı propagandaya kulak asmayın. Alıntıdır

    Karar Size Kalmiş Beyler Oyun Hakkında Sorularınız varsa Buyrun Yazin







  • Source ve 1.6 arasındaki fark söylendiği kadar büyük mü gerçekten ve kötü-iyi ayrımını bu kadar iyi yansıtabiliyor mu bilmiyorum..
  • Source oynadım ve 1.6 dan daha kolay geldi bana. Görüntüsü çok güzel ama
  • evet zaten görüntüsü ön planda..oynanışı da bi o kadar güzelmi bari ?
  • Source Çok Oynadım 1.6 Kadar Tad Vermedi Bana Sevmedim Görsel Olarak Çok daha üstün ama yinede 1.6 daha çok zevk veriyor.
  • Source biraz daha ağır gibi geliyor bana. Ama yinede güzel
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FoxitcL

    Source Çok Oynadım 1.6 Kadar Tad Vermedi Bana Sevmedim Görsel Olarak Çok daha üstün ama yinede 1.6 daha çok zevk veriyor.

    +1 Grafik olarak üstün ama 1.6 kadar zevkli değil nedense
  • 1.6 orta seviye oynayan source king olur emin olun.
  • mesela ben 1.5 ciydim , 1.6 oynamaya baslayınca oyunculuk açısından bi deişik buldum 1.6 yı... mesela awp falan eskisi gibi rahat deildi yada ne bileyim benzeri deişiklikler yaşadım.ama görüntü bakımından baya hoş buldum.yani artık öle dırdır etmiyorum 1.6 hakkında ve sevmeye başladım.bence oyun geliştikçe görüntü güzelleşiyor fakat oynanabilirlik biraz düşüyor gibi... e o da olacak o kadar
  • 1.5Ciyim 1.6 hiç iyi gözükmedi gözüme Source Kurup deneyeyim bide
  • CSS ilk başlayınca çok garip geliyor.Yürürken ellerin çok oynaması veya zıplayınca sarsılması vb.

    Sistemim de iyi ama CS 1.6 ya alıştığınız için CSS çok ağır kalıyor.
  • Source güzel oyun, ama CS havası alamıyorum onda, biraz COD havası var sanki, eğer adapte olunsa elbette oynanır, ama 1.6 bırakmak da kolay değil.
  • oynanabilirlik 1. planda benim için. grafik istediği kadar iyi olabilir ama oyun oynanışı zor yada kötüyse tahammül edilmez bence
  • Cs'nin popülerliğinde önemli bir etken oynanabilirlik... Sade basit ve olabildigince zevkli...
  • Ben 1.6 dan yakşalık 1 sene önce geçtim ve şuan CS:S de bulunan en iyi takımlardan bir tanesindeyim.( seyyah* Powercup Şampiyonu ) Genel olarak 1.6 ve 1.5 den daha zor ve yukarıda yazdiği gibi şanslı vuruşlara yer yok.( Arada sırada olsada ) Oyuncularin aim'i iyi olmasa bile iyi bir oyun zekası varsa iyi bir iş çıkarabilir. Tabi oyuncuların donanımları da çok etkiliyor 40-50 fps nerede 250-500 fps nerede dimi? ilk başladığımda arkadaşların dediği gibi oyunun yavaşlığından çok şikayetçiydim gerçekten 1.6 göre çok yavaş. Grafiklerde güzel göze hitap ediyor. Ortam olarak da çok farklı steam üzerinden oynadığımızdan herkes az çok birbirini tanıyor. Oynayan kişiler yaşını almış seviyeli insanlar (çoğu (= ) çok iyi dostluklar arkadaşlıklar kuruyorsunuz emin olun 1.6 dan da arkadaşlarım var iyi takımlardan ( vengeful, -ws-, eski dynasty ) bizle oynuyorlar çokta şikayetçi değiller yani
    Ayrıca 29 Ekim 2008 de ilk langame yapışmıştı Powercolor'un sponsorluğunda Powercup, turnuvaya DP katıldı ve 2. oldu. Turnuva öncesi birçok maç attılar, yakşalık 1 ay boyunca çalıştılar ve başarılı oldular. Yani DP oynuyabiliyorsa diğer takımlarda oynayabilir.

    Sorularınız olursa cevap verebilirim elimden geldiğince :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hyzeN -- 13 Mart 2009; 23:02:34 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: DiabloXT

    Source güzel oyun, ama CS havası alamıyorum onda, biraz COD havası var sanki, eğer adapte olunsa elbette oynanır, ama 1.6 bırakmak da kolay değil.
    'cs oynadım' havası vermiyor, tabiri caizse 'soğuk' bir tavrı var cs:s'nin.
  • Orjinal steam kullanında 1.6 mı oynayacaksınız css mi oynayacaksınız ne oynarsanız oynayın. Steam kullanmayan oyuncuların ben proyum kinkim demelerini samimi bulmuyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: osmaniac

    Orjinal steam kullanında 1.6 mı oynayacaksınız css mi oynayacaksınız ne oynarsanız oynayın. Steam kullanmayan oyuncuların ben proyum kinkim demelerini samimi bulmuyorum
    Ben zamanında boşuna demedim nonsteam serverı kapatalım diye Ümit Bey.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CoolRhYMe31

    Ben 1.6 dan yakşalık 1 sene önce geçtim ve şuan CS:S de bulunan en iyi takımlardan bir tanesindeyim.( seyyah* Powercup Şampiyonu ) Genel olarak 1.6 ve 1.5 den daha zor ve yukarıda yazdiği gibi şanslı vuruşlara yer yok.( Arada sırada olsada ) Oyuncularin aim'i iyi olmasa bile iyi bir oyun zekası varsa iyi bir iş çıkarabilir. Tabi oyuncuların donanımları da çok etkiliyor 40-50 fps nerede 250-500 fps nerede dimi? ilk başladığımda arkadaşların dediği gibi oyunun yavaşlığından çok şikayetçiydim gerçekten 1.6 göre çok yavaş. Grafiklerde güzel göze hitap ediyor. Ortam olarak da çok farklı steam üzerinden oynadığımızdan herkes az çok birbirini tanıyor. Oynayan kişiler yaşını almış seviyeli insanlar (çoğu (= ) çok iyi dostluklar arkadaşlıklar kuruyorsunuz emin olun 1.6 dan da arkadaşlarım var iyi takımlardan ( vengeful, -ws-, eski dynasty ) bizle oynuyorlar çokta şikayetçi değiller yani
    Ayrıca 29 Ekim 2008 de ilk langame yapışmıştı Powercolor'un sponsorluğunda Powercup, turnuvaya DP katıldı ve 2. oldu. Turnuva öncesi birçok maç attılar, yakşalık 1 ay boyunca çalıştılar ve başarılı oldular. Yani DP oynuyabiliyorsa diğer takımlarda oynayabilir.

    Sorularınız olursa cevap verebilirim elimden geldiğince :)


    Silah kullanımları zaten 1.6 ile aynı, en azından kendi yaptığım testlerde, Desert Eagle ve AWP [Zoomsuz] vuruşlarda çok benzerlik gördüm, yani oynayış olarak zorlamıyor, ama oyuna adapte olmak biraz farklı, CS oynuyorsunuz hissini vermiyor oyun.

    Sanki CS takliti bir 2007 FPSsi gibi.




  • Ben source oynuyordum 2-3 yıldır..1.6 ya daha sonra basladım ve css den cok daha güzel olduguna kanaat getirdim..Grafik hicbisey..1.6 cok daha iyi bence oynayışı özellikle cssden cok daha iyi..CSS uzun süre oynandıgında sıkabiliyor ama 1.6 asla..sistemim 64 bit oldugu icin css oynuyorum ve malesef 1.6 ya hasret kaldım
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.