Şimdi Ara

R9 390 Sapphire Ekran Kartı Bozulması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
2.096
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 3 senedir kullandığım bilgisayarda son zamanlarda oyunlarda kilitlenme donmalar meydana gelmeye başladı. 2-3 gün önce ise pc açıldıktan 5 dk sonra sonraya sistem kilitlenmeye başladı bu sürekli kendini tekrar etti en sonunda pc kendine restart attı gidiş o gidiş bir daha görüntü alamadım ekran kartından şuan onboard u kullanıyorum. Şuan Ekran kartı fanı çalışmıyor, biostan gözükmüyor kart, power tuşuna bastığımda çok ufak bir hareket gözlemliyorum ekran kartı fanında sadece.
    Garantisi olmadığı için teknik servise vereceğim kartı ama bu sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek istiyorum. Bu sorunu yaşayan arkadaşların ya da bilgisi olanların yorumunu merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.



  • Öncelikle kartı başka bir makinada dene sorun senden mi kaynaklı kart mı skıntılı ortaya çıkar.

    Büyük ihtimal bozulmuş, çok doğal çünkü kart 390 güç tükeitmi çok fazla, 3 yıl gitmesine bile şükretmek gerek.

    Güç tüketimi yüksek kartların bozulma olsalığıda aynı oranda artıyor. Piyasda ki bozulan kartların büyük çoğunluğu 290, 390, 480, 580, fury, vega gibi yüksek güç tüketime sahip modeller.

    Nedeni besleme veya gpu arızası olabilir. GPU arızasıysa reballing işlemi yapılması gerekiyor, herkes yapamaz, özel makina lazım. Besleme(vrm) arızasıysa daha basit.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 28 Nisan 2019; 16:4:59 >
  • Yüksek ihtimalle mosfet yada çip bozuldu kısa devre yaptı kart üstündeki pcie sigortasını attırdı ama ek güç girişi bağlantılarının sigorta sağlam bu yüzden ufak hareket görüyorsunuz.
    Sapphire yeterince güçlü vrm ler kullanmıyor zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tekrardan teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.Kartı aldığımdan beri bozulacağını biliyordum zaten ilk başka coil whine sorunu vardı iade edememiştim ürünü. Reballing işlemini yeni öğrendim ama bu işlemin pek verimli olmadığını söylüyor bazıları.Umarım dediğiniz gibi vrm arızası çıkar.Servise kargoladım ürünü arıza tespiti yapılacak buraya yazarım sonucunu.
  • beles kullanıcısına yanıt
    Coil whine bir soruna yol açmaz, yaşadığın sorunun cw ile bir alakası yok.
  • kart günlük olarak nasıl kullanıldı oyun oynanma durumu, gpu gücü isteyen oyunlar mıydı, kaç saat yükte kaldı günde ortalama?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: madman999

    kart günlük olarak nasıl kullanıldı oyun oynanma durumu, gpu gücü isteyen oyunlar mıydı, kaç saat yükte kaldı günde ortalama?
    o.c. yapmadım karta, çoğu oyunu ultra + detaylar açık oyuyorum haliyle ısınıyordu kart maks yazın 75 normalde maks 70 derecede çalışıyordu.Oyun olarak da battle royale, simülasyon gibi tarzlar genellikle saat olarak da ort. 8 saat.
  • beles kullanıcısına yanıt
    geçmiş olsun bilemedim. ortalama 8 saat iyimiş, 75 i geçmedi dimi eminsiniz. fanlar otoda mıydı?
  • Geçmiş olsun hocam, biraz şansız bir kartınız olmuş.

    290 kartların birçoğunun kullandığı referans soğutucusundan ötürü, bozulma oranları epey kötüdür (8,7% gib- malum madencilik döneminde AMD fahiş fiyatlara uzun bir süre referans kart sattı, özel soğutucu kartları başta yoktu).

    Ama 390 serisi kartlarda bozulma oranları bundan epey daha düşüktür (hepsi özel soğutucu ile gelince 3.6%). Karşılaştırma olarak 980 ti'n bozulma değeri buna çok yakın (3.56%) Son 10 yılda kademeli olarak bozulma oranları düşüyor aslında ama işte bazen böyle sıkıntılı durumlar çıkıyor. (290'nın referans soğutucusu+yüksek güç tüketimi/ gtx 400 serisi yüksek güç tüketimi ve gtx 500 serisinin sürücü yüzünden yanması/ Turing kartların en son kronik ölme durumu).

    Benim de gigabyte'ın 390 serisi kartından vardı ve soğutması da sizinkinden daha geride. 82C gibi değerlerde oynadığımı hatırlarım zorlayan oyunlarda. Sadece gpu sıcaklığını değil, vrm sıcaklıklarına da dikkat etmek lazım. Bir defasında Msi custom fan curve+kendi sürücüsü çakışmasından ötürü kartın değerleri çok yükselmişti. Farkettim ve şükür bozulmadan hemen müdahale ettim. Kart downclock etmişti ama yine ısılar epey yükseldi (90C+). Sizin de başınıza böyle bir şey gelmiş olabilir.

    Şu linkte geçmiş döneme ait kartların ve ayrıntılı olarak hangi markaların ne oranda bozuldukları yazıyor.
    https://www.hardware.fr/articles/947-5/cartes-graphiques.html




  • Sağolun, yok geçmedi fanları sadece yazın yüzde 50 ye felan alıyordum normalde hep auto daydı.
    Daha önceki kartlar olarak sapphire hd 2600 ve 5570 kullandım bir kere sıkıntı yaşamadım bozulmadı yani.İlk defa high end bir kart aldım o da zortladı.Dediğiniz gibi biraz şanssız olabilirim :D .Attığınız linki inceledim, kartı almadan önce sapphire r9 390 ların diğer soğutuculardan daha iyi ve daha az sorun çıkardığını biliyordum. Linkte de bunu belirtmişler. Evet vrm ler daha fazla ısınıyor ama kontrol etmiştim bozulmadan önceki dönemde sıcaklıkları(gpu) bir anormallik gözükmüyordu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: No Way Out

    Öncelikle kartı başka bir makinada dene sorun senden mi kaynaklı kart mı skıntılı ortaya çıkar.

    Büyük ihtimal bozulmuş, çok doğal çünkü kart 390 güç tükeitmi çok fazla, 3 yıl gitmesine bile şükretmek gerek.

    Güç tüketimi yüksek kartların bozulma olsalığıda aynı oranda artıyor. Piyasda ki bozulan kartların büyük çoğunluğu 290, 390, 480, 580, fury, vega gibi yüksek güç tüketime sahip modeller.

    Nedeni besleme veya gpu arızası olabilir. GPU arızasıysa reballing işlemi yapılması gerekiyor, herkes yapamaz, özel makina lazım. Besleme(vrm) arızasıysa daha basit.
    hocam bilgili birine benziyorsunuz ben oyun oynamıyorum sınava hazırlandığım için. sapphire nitro r9 380x var fanlar dönmüyor fakat zamanında da dönmüyordu sadece ağır oyun açtığımda örnek forza 6 motosport açtığımda dönüyordu. Neyse hocam ben sınavdan sonra oyun oynayacağım kart durduk yere bozulmaz di mi? anakartım msi h110m gaming. psu da 600w +80 li bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tipsiz_Tatlı_Karakter -- 5 Mayıs 2019; 21:53:30 >




  • Tipsiz_Tatlı_Karakter kullanıcısına yanıt
    Ekran kartı fanları sadece oyundayken dönmeye başlıyorsa bu normal bir şey. Hatta artı bir özellik. Bu sayede masaüstünde web de falan takılırken kafa ütülemiyor kart. Çok güzel bir özellik, benim ekran kartı da böyle

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam geçmiş olsun büyük ihtimalle VRAM lerden bir yada fazlasinda arıza olmuş olabilir VRAM lerini eskisi gibi kalitesi yok biraz yüksek ısıya maruz kaldimi yanıyor kart kısa devreye geçiyor fanlar dahil başlamaz elektrik kesintisine uğrar kurtarılma şansı yüksektir saygılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sado53

    Selam geçmiş olsun büyük ihtimalle VRAM lerden bir yada fazlasinda arıza olmuş olabilir VRAM lerini eskisi gibi kalitesi yok biraz yüksek ısıya maruz kaldimi yanıyor kart kısa devreye geçiyor fanlar dahil başlamaz elektrik kesintisine uğrar kurtarılma şansı yüksektir saygılar
    Aleykümselam sağolun hocam. Dün teknik servise kartın durumunu sorduğumda smg elemanları anormal değerler gösteriyor bilgisini aldım elektriksel bir problem mi diye sorduğumda evet dedi. Kesin sonucu ellerine parça gelince söyleceklermiş. Reballing işlemi durumu göre gerekebilir dedi.
  • 2x serisinden sonra 3x serilerinde de bozulma baş göstermeye başladı demek. geçmiş olsun hocam umarım arıza fiyatı düşüktür ve kartı tamir ettirdikten sonra uzun zaman daha kullanırsınız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fırın istiyor fırın
  • Sağolun hocam.Fiyat olarak 300 tl dediler başlangıçta yeni bir ekran kartı alınmaz zaten bu aralar. Umarım hocam umarım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RASP

    fırın istiyor fırın
    Harladım fırını :D
  • yeni lart aliyormus gibi düşün değermi sence 200 olsa düşünme dicemde

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bugün aradım servisi ekran kartının kısa devre yaptığını söylediler.Pcb nin üzerindeki devre yolunda sıkıntı olduğunu paylaştılar. Bu devre yollarının şemasını arayacaklarmış internette ama üreticinin bu şemayı paylaşmadığını söyledi. Anlayabildiğim kadarıyla şuan yazmaya çalıştım hatalarım olabilir. Olmazsa geri yollayacaklar kartı. Ümidimi kesmeli miyim karttan gerçekten çok sıkıldım bu işten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beles -- 9 Mayıs 2019; 20:17:58 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.