Şimdi Ara

AMD wattman hataları ve çözümleri [ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
3
Favori
2.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD ekran kartlarında sıklıkla görülen bu durum aslında ekran kartının kendini savunmaya almasıdır. Sistem genelinde yaşanılan sorun, ekran kartının kendini bloke ederek kullanıcıya wattman hatası vermiş olur. Sorunlar sadece ekran kartından kaynaklanmadığı içinde genellikle AMD ekran kartlarını sorunlu olarak göstermesine de neden olabilir. Bazı sorunlu serilerde de sıklıkla bu konuda sorun yaşayan kullanıcılar olduğu gibi kalitesiz PSU kullanımları dahi buna neden olabilir.
    Forumda bu sorunları yaşayanları tek başlık altında toplayabilirsek herkes için daha sağlıklı çözüm üretmeye yarayacağını düşündüğüm için konuyu açtım.
    Başlık başlık ilerleyelim.

    Wattman - Ayarları sıfırlandı hatası aldığımı nasıl anlarım ?

    Ekranın aniden kapanması (Bu esnada sistem açık olur. Ekran da görüntü olmaz, led ışıkları açık olur.Hatanın Wattman olup olmadığını buradan anlayabilirsiniz.). Bilgisayar yeniden başladığında AMD uygulamasından gelen ayarların sıfırlandığı bildirimi de alırsınız.

    Ekran kartı sorunlu olabilir.

    Donanımın kendisinde kronik veya arızası bulunabilir. Aşağıdaki denemelerden hepsini yaptıktan sonra ürünü garantiye vermeniz gerekiyor.


    Driver sorunlarından kaynaklı problemleri gidermek.

    Bir önceki drivera dönmek sorunu çözebildigi gibi kurulum sırasında sadece driver kurmak (only on driver) Radeon arayüzünden doğan sorunlardan da bertaraf olmamızı sağlar. Bu işlemlerde DDU driver temizleme aracını kullanıp, sistemi güvenli modda başlamanız önerilir.

    Linux kullanmak.

    Yazılımsal problemlerin olduğunu anlamamıza olanak tanır. Ayrıca USB üzerinden boot ederek de test yapabilme şansımız bulunmakta. Tercihen Arch, Fedora gibi bilindik dağıtımlarda test edebilirsiniz.

    PSU sorunu.

    Kalitesiz, bilinmedik PSU kullanımı kısmen de olsa sistemde yaşanılan voltaj verimliliği sorunlarında bu hataya neden olabilir. Farklı PSU kullanmak sorunu çözebilir.

    Ram, işlemci.

    Sistemde yapılan overclok hataları sistem çökmesine neden oluyor, bu sebeble wattman hatası almanız olasidir. BIOS üzerinden varsayilan ayarlara gelip, sistemde overclok yapan yazılımları kaldırmaniz sorunu çözebilir.

    Depolama SSD/HDD


    Depolama tarafında da sorun yaratma ihtimali bulunuyor. Farklı bir depolama biriminde test etmek gerekiyor.

    Bu uygulamalar sorunun kaynağı olabilir.

    NZXT Cam, Fraps, Riva Turner, MSI Afterburner. Bu uygulamalar sorununuzun kaynağı olabilir. Silip hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

    BIOS Güncelleme yapılmasını ve son olarak da Windows son ve güncel sürüm kullanılması tavsiye ederim. Windows kaynaklı sorunlar için insider uygulamasindan beta sürümlere geçmek, mevcut sürümde ki sorunları bertaraf etmemize olanak tanır.

    Özelleştirme yapmak.

    Bazı serilerde voltaj yetersiz gelebilir veya fazla da olabilir. Bu gibi durumlarda Radeon üzerinden ekran kartının voltaj limitleme, yükseltme veya undervolt/Overclock yapmakta sorunu çözebilir. Burası deneme yanılma ve karttan karta değiştiği için net bir şablon sunmam mümkün değil.

    Not: Konu ileride güncelleme alacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aschil -- 6 Ağustos 2023; 5:56:40 >







  • 1 senelik 6750xt Rog ekran kartım incehesaptan hazır sistemle beraber gelmişti,1 senenin her günü wattman ve siyah ekran vb yaşamadığım sorun kalmamıştı,denemediğim sistem kalmamıştı,sistemimde sadece ana parçaları bırakıp onlarla denedim,anakart değişip denedim,başka ramlerle denedim aklınıza gelen bütün kombinasyonlarla denedim ve en son illalah edip geçen gün garantiye yolladım,yine xfx 6600 yedek kart alıp öyle yollamayı düşündüğüm için 1 sene bu eziyeti hergün çektim birde yerime koyun kendizi :)) ,2 gün önce arandım ve gpu değişecek ondan yedek parça bekliyoruz büyük ihtimalle 20 günü geçicek ondan dolayı değişim/iade kağıdı istermisiniz dedi asus servisi ve bende kabul ettim,çarşamba gününe kadar yollanacak incehesaba dendi bakalım bizi neler bekliyor,kısaca sadece kullandığınız parçalardan wattman yemiyorsunuz kartın kendide sorunlu olabilir garantiye yollayın onlarda deneyip görsünler.


    yazdığım notda buydu arızalar bu şekildeydi..



    AMD wattman hataları ve çözümleri [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoguzhan55 -- 6 Ağustos 2023; 4:3:8 >




  • djoguzhan55 kullanıcısına yanıt
    Çok geçmiş olsun. Kullanıcı deneyimlerini değerli buluyorum ve paylaşılmasını öneriyorum. Bu şekilde herkes soru/sorunlarını çözebilir diye düşünüyorum. RX570 kullanıyordum eskiden, stok voltaj durumunda random wattman hatası alıyordum. Güç limitini arttırarak çözmüştüm. RX500 serisinde özellikle fabrikasyon çıkışlı Asus gibi modellerde kronik sorunlu olanları da vardı. 6000 serisinde düzeldiğini düşünüyorum eski serilere nazaran. 5000 serisinde de yine sorunsuz kullandım.

    Umarım düzgün bir şekilde sorununuz çözülür.
  • aschil kullanıcısına yanıt
    Undervolt ve voltaj vermeyi denedim 6750de hocam birşey değişmedi,direk ekran kartının gpusu arızalı olunca demekki çözemiyordu içeride birşeyleri :)) bu arada 6600dede wattman yiyorum hala,amd karta bir garezi var benim sistemin galiba :)) ve yeni taktığım 4 tblık hddden kaynaklı oldugunu düşünüyorum,ikinci el almıştım bad sector vb sorunu yoktu ama çalışma günü fazlaydı ve 6750dede wattman yerken aynı 4 tblık hdd takılıydı,ama bi yandan diyorum 6750ede problem olmasa değişmezlerdi ?? :))
  • djoguzhan55 kullanıcısına yanıt
    Random hata vermesi cidden sorun oluyor. Sorunun kaynağını tespit etmek zorlaşıyor. Uzun zaman düzgün kullansanız dahi hiç alakasız bir yerde hata verebiliyor. Driver güncellemeye korkutuyor kullanıcıyı. HDD tarafı hiç aklıma gelmedi rehberi yazarken, onu da ekleyeyim. Çok tuhaf gerçekten.
  • ne ki bu wattman hatası? ben 2017'de nvidia'ya geçmiştim bütün sistemlerimde ve 5800x3d'ye işte bir ay geçti geçmedi powercolor red devil 7900xtx aldım. seasonic focus gx 750w asus helios kasa strix-e x570 anakart adata s50 gen4 ssd crucial 2x16 3600 ram o kadar kurcaladım sorun falan yaşamadım siz sistem toplamasını ya da kullanmasını bilmiyorsunuz bence ya da dandik model kartlar almışsınız. bir kez siyah ekran oldu onda da DDU ile temizle baştan başlatma dedim ve böyle yaparsanız soruna neden olabilir siyah ekran gbii demişti zaten.

  • Uzun süre Nvidia kart kullandıktan sonra böyle hatalar sinir bozucu oluyor fakat ne yapalım AMD kartlar fiyat performans ve son kullanıcı olarak hangisi en uygun ise onunla devam etmem gerekiyor.


    Şimdi gelelim 6600 XT ile 2 haftadır yaşadığım sorunlar.

    Eğer bilgisayarınız, monitörü kapattıktan çok kısa bir süre sonra restart atıyorsa, çok büyük olasılıkla ULPS açıktır bunu kapatmanız lazım. İnternette bulabilirsiniz.

    Eğer bilgisayarınız, GPU’ya Undervolt verdikten sonra uykuya almanız ve geri açtığınızda oyunun kapanmasına ve ekran kartının kendisini sıfırlamasına neden oluyorsa o zamanda ULPS açmanız gerekiyor. Maalesef bu ikisi birbiri ile bağlantılı.

    Benim başıma gelenler bunlar. Belki başkasının başına gelir faydası olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkyTech74 -- 7 Ağustos 2023; 14:9:56 >
  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

    Hadi biz bilmiyoruz dünya da mı bilmiyor? Ne sistemler var bu hatayı alıyor. Nvidia’da sıkıntı olmayan sistem ne hikmetse AMD’de sıkıntı veriyor. Bal gibi de AMD Driverları sorunlu. Siz de olmuyor diye başkasında da olmayacak değil…

  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt

    hatayı alanlar yazar ağlar, almayanlar sallamazsa nette gördüklerin anca çürük yumurta havuzu olur karşim. blok uğraşamam böyle tiplerle. amd'nin sürücüsünü 6 senedir kullanmayıp bir ayda kullanmama rağmen ben senden iyi bilirim, kimse yazılımda elime su dökemez ve nvidia sıkıntısız falan değil işte 3080 sistem de kullanıyorum. boş konu, boş lakırdılar. sırayla gelin blok konusu.

  • Egosunu tatmin etmeye gelmiş beyfendi beslemeyelim trollü
  • İnsanların derdi ve stresi kendine yetiyor.
    Sıfır ürün alıp birde ona dertlenmeye hiç gerek yok.
    Bir tık altı yada üstü olur Nvidia olur.
  • AMD Nasıl Athlon-phenom serisini sonlandırıp Ryzene geçti. Ryzen işlemci serisindeki gibi devrimsel bir yeniliği

    GPUlardada yapmalı.

    Şu RX kod adlı üretime son verip tamamen yeni nesil üretime girişmeli. Vallahi AMD HD serisi ve R7 R9 serisi

    RX serisinden daha sorunsuzdu..

  • "Wattman - Ayarları sıfırlandı hatası aldığımı nasıl anlarım ?


    Ekranın aniden kapanması (Bu esnada sistem açık olur. Ekran da görüntü olmaz, led ışıkları açık olur.Hatanın Wattman olup olmadığını buradan anlayabilirsiniz.). Bilgisayar yeniden başladığında AMD uygulamasından gelen ayarların sıfırlandığı bildirimi de alırsınız."


    Çift Monitör kullanıyorum HDMI ve Dport 2 şeklin de HDMI'da kesınlıkle bır sorun yokken DP'de zaman zaman goruntu gıdıp gelıyor bazen 30sn de bazen 2sn de bazen 1dk kadar kapalı kalıyor ekran sıstem calısıyor monıtor kapanmıyor. Kablo degısıklıgı yaptım monıtorlerın baglantısını degıstırdım dolayısıyla Monıtorler de sorun olmadıgı asıkar. Sizce bu Wattman hatasından mı kaynaklanıyor olabılır.

  • esesmet kullanıcısına yanıt
    Free sync ve yüksek tazeleme hızını kapatıp deneyelim bir de. Ekran sadece gidiyorsa ve herhangi bir uyarı çıkışı yoksa wattman değil diyebiliriz. Farklı kabloyla takınca görüntü geliyorsa üstelik.
  • aschil kullanıcısına yanıt

    Yorumunuz için teşekküler. Yaklaşık 4 saat önceden ekranın Hz ayarlarını degiştirdim şuan için sorun yaşamıyorum umarım da yaşmam.

  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt
    Bu tarz geri dönüşlerin olması benzer sorun yaşayanlar için sorunun çözülmesini sağlıyor. Teşekkürler.
  • aschil kullanıcısına yanıt

    Ne demek hocam birisi araştırır buraya denk gelir sorunu çözülür ben de sevinirim. Zamanında çok yaşadık bu olayları. AMD wattman hataları ve çözümleri [ANA KONU] 

  • AMD ryzen 5 pro 2400g ağu sistem kullanırken bıkmıştım artık watman hatalarından, ben de internetteki bütün adrenalin sürümlerini deneme kararı aldım, her gün 3-5 sürüm geri giderek ilk adrenalin sürücülerine kadar gittim.


    18 ve 19 sürüm numaralı sürücüleri aylarca kullanmama rağmen 1 kez bile watman vs hata almadım. Paylaşayım istedim belki benim gibi sadece multimedya için kullananlara yardımcı olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 7 Ağustos 2023; 9:28:19 >
  • Windows bir kıllık yapmaz ise henüz bir çökme yada hata ile karşılaşmadım (mpo fixlendiğinden beri).


    6900xt Günlerce açık vram üstünde iş yoğunluğuda var + sistem 64gb ram günün yarısında %80 dolu. Akşamları arada oyun gidiyor bakalım sistem stabil.


    Agesa 1.2.0.A yı bekliyorum gigabyte vermedi 5900x'in daha iyi boost yaptığı konuşuluyor.

  • Reddit üzerinde Windows Fast Startup (Hızlı Başlat) özelliğini kapatmayı öneriyorlar. Alakasını kuramadım ama işe yaradığını söyleyenler var. Amd GPU sahibi herkese Allah sabır versin. Ciddi duygu ve düşüncelerim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.