Şimdi Ara

Ramazan Sanki Gelmemiş Gibi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kimse oruç tutmuyor eskiden daha geçen sene oruç tutanlar bile salmış
    Trt haric iftar programı veren yok
    Ramazan davulcusu yok bizim mahallede çoğu yerde de kalkmıştır herhalde

    Bu ne biçim ramazan yav

    Em büyük sebebi ekonomik bunalim bence 21 Mart 2023te euro 20 liraymis bugun 35 lira insanlar hayattan bunaldığı icin ibadet etmek istemiyorlar galiba

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Millet ramazan haricindede zaten oruç tuttuğu için olabilirmi? İnsanlar tek öğünle günü bitiriyo parası olmadığından. Herşey ateş pahası. Eskiden 3 pide alır sahurdada yerdik şimdi 1 pide olmuş 30 lira. Gidip ekmek alıyoruz küçücük pideyi alacağımıza. Eskiden herşey güzeldi. Herşey gibi ramazanıda mahvettiler. Din iman kalmadı kimsede

    Eskiden insanlar mükemmel sofralar kurup eş dost akraba herkesi çağırırdı. Böyle sofralar kurmak için maddi durumun iyi olmasına gerek yoktu. Anneannem fakirdi ve öyle sofralar kurardı ki tek gecede 20-30 akraba doyardı. Üstelik yemekler hep etli olurdu. Bu dediğim 20 sene önce falandı. Şimdi öyle bir sofra kurmak 3-4 bin tl’den aşağı tutmaz. Biz maddi durumumuz iyi dememize rağmen bile bir gece için 3-4 bin tl’lik sofra kurmayı hayal dahi edemiyoruz. İnsanlar moralman bitik durumda. Kimsenin ramazan düşünecek hali kalmadı.

    Kadın moderatörler, program sunucuları da Ramazana saygı göstermiyorlar. Eskiden kendilerine çeki düzen verirler, kapalı kıyafetler giyerlerdi. Ramazan geldiği halde kılını bile kıpırtdatmayıp hala dizüstü etek giymeye devam ediyorlar. O etek hep dizin hemen üstüne kadardır. Hiç diz kapağını dahi kapatmaz ve hele diz aşağısı etek giymek sanki yasakmış gibi onu da hiç giymezler. Evli barklı karılar bacaklarını millete göstermeye bu ayda bile çok meraklılar..

  • Infernix kullanıcısına yanıt
    Kamuya açık alanda bira içmek yanlış bir davranış hocam bunu asmanizi temenni ederim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnsanlar yiyecek bulamıyor parası olmadığı için market önündeki kasalardan çürükleri topluyorlar.Herkes mutsuz belki ondan olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomik bunalımmı? Ne alaka öylede aç kalıyorsun böylede aç kalıyorsun ne farkı var yani Müslümanlar orucu ekonomik kriz içinmi tutuyor Hamza İnsanlar içten içe gerçeği kabullenmeye başladı bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 22 Mart 2024; 8:18:16 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu nasıl bir din ki Yaradan herkesi fakirlikle imtihan eder, zenginlik neden imtihan sebebi olmaz...

  • Cem_Alim C kullanıcısına yanıt

    Bu nasıl bir kafadır ki yarım asrı devirdiği halde hala daha Allahü tealanın insanı her an imtihan ettiğini, herşey ile imtihan edebileceğini ve elbet tabii ki zenginlik ile de hep imtihan ettiği gibi bundan sonra da edeceğini akıl edemez, düşünemez ve kitaplardan da okumaz...Çok fakirler, salih kimseler iken, zengin olunca dengelerini bozup sapıtıp gitmesi, zekat vermemeleri ve bu şekilde imtihanı kaybetmesini hakiki din kitaplarını açıp okumadan nasıl bileceksin ki...

  • TGRT haberde 18.15te iftar programı yayınlanır ve her sene bu böyledir. Sahur programı da yayınlanıyor ve elinde sazı dümbeleği defi olan müzik korosu olmadan hakiki alimlerin kitaplarından nakledilen bilgilerle program yapıyorlar.

  • sene 2024 ne orucu baba ya :D

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de genel mutluluk seviyesi düştü ve daha da düşerek devam edecek. çöplerden yiyecek toplayan insanları ben de gördüm hatta takım elbise giymiş aşırı zayıf ve çok ihtiyar olan bi amca çöpün içine uzanmaya çalışıyordu çok üzüldüm görünce.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden insanlar mükemmel sofralar kurup eş dost akraba herkesi çağırırdı. Böyle sofralar kurmak için maddi durumun iyi olmasına gerek yoktu. Anneannem fakirdi ve öyle sofralar kurardı ki tek gecede 20-30 akraba doyardı. Üstelik yemekler hep etli olurdu. Bu dediğim 20 sene önce falandı. Şimdi öyle bir sofra kurmak 3-4 bin tl’den aşağı tutmaz. Biz maddi durumumuz iyi dememize rağmen bile bir gece için 3-4 bin tl’lik sofra kurmayı hayal dahi edemiyoruz. İnsanlar moralman bitik durumda. Kimsenin ramazan düşünecek hali kalmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LastStand L kullanıcısına yanıt
    atmış milyon atmış milyon diye bağıran kadın geldi aklıma. pazardan iki marul almış 60 lira tutmuş ona isyan ediyo ne hâle geldik diye.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha da ilginç bi tespit yapıcam.


    Bu ramazanda oruç tutmadı diye hiç dayak haberi görmedim.


    Sadece bir izmirde adamın biri dövüşmüş oruç tutmadı diye biriyle,onda da saldıran adamın da oruç tutmadığı anlaşılmış


    insanlarda kötü ekonomi ve diğer şikayet edilen sebeplerle(aşırı göçmen sorunu,gelecek kaygısı vs.) başkalarıyla bu konuda kavga edecek enerji veya hal dahi kalmadı.


    Zaten bu konuda kavga edilmesin o ayrı ama ekonominin bu olaya bile tesir ettiğini düşünüyorum.

  • Ekonomiden Ramazan'ı düşünecek hal kalmadı ziyafet sofrası kuramıyorduk ondan tutmadık gibi Ahiret'te böyle bahanelerin geçerliliği yok. Yeri gelir hiçbir şey yoksa ekmek ve suyla tutarsın. Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir zaten belli: hastalık hali ve yolculuk hali. Oruç size farz boynunuzun borcu. Ahiret'te "ekonomi kötüydü orucu düşünecek hal yoktu eskiden ziyafet sofrası kurardık şimdi onu yapamadığımız için tutmadık." gibi bir bahane nefsini rahatlatmaya çalışmaktan ibaret.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Penguen Gunter -- 22 Mart 2024; 21:13:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arz talep meselesi. Dine olan talebin azalması sevindirici.

  • Donald Trump kullanıcısına yanıt
    Niye başın göğe mi eriyo

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oruç zaten asgari ücretlilere farz değil. Onlar fakir sınıfındalar, oruç onlar için tutuluyor. Halkında yüzde 70 asgari ücretli veya altı yada işşiz kişilerden oluşuyor. Yüzde 30luk üst sınıf zenginlerin oruç tutması lazım aslında.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • onderweb kullanıcısına yanıt
    Puahaha bu nereden çıktı omg

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • onderweb kullanıcısına yanıt

    Fakir olmak oruç yükümlülüğünü yani farzı düşüren bir sebep değil. Yanlış öğreniyorsunuz sonra doğru yoldan sapıyorsunuz. İki unsura izin verilmiş hastalık ve yolculuk hali bunlar dışında tutmak zorundasın.

    Alıntı

    metni:
    İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (el-Bakara, 2/183-184).

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.