Şimdi Ara

Resmi TARTARINI Destek Forumu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.050
Cevap
3
Favori
88.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Teşekkürler yanıtınız için. Peki temiz yakıt alıp almadığımızı bilebilir miyiz ki? Ben devamlı aynı OPET den alırım mesela. Eğer filtre 30bin km gidiyorsa, 15 binde degiştirmek lüzumsuz olacaktır. Gerçi bilmiyorum, filtre 10-15 ytl birşeyse sorun degil ama pahalı birşeyse gerekliyse değiştirelim. Acaba filtrenin kirlendiğini anlamanın yolu yok mudur? Bir arkadaşın dedigi gibi gazı köklediğimizde tekleme oluyorsa filtre kirlenmiş, yoksa temiz diyebilir miyiz?
    quote:

    Orjinalden alıntı: Süha İŞGİNÖZ

    Merhaba,

    Gaz filitrelerin değişimi normal şartlar altında ( Temiz gaz kullanılmış ise ) 30.000 Km de değiştirilir. Lakin kötü bir gaza denk gelinmiş ise bu işin pek bir km ile alakası kalmıyor. Bu filitrelerin değişimi arabanızı iktisatlı kullanmanız için çok önemlidir. Arabanızın gaz filitresi tartarini yetkili servisindeki usta tarafından değiştirilmiş ise mutlaka değişmesi gerektiği için değiştirilmiştir.

    Hayırlı Günler Diliyorum,




  • Merhaba,

    Sadece gazı kökleyerek filitrenin kirlendiği anlaşılamaz. Eğer yakıtınız eskisine göre daha fazla yakıyorda olması lazım. Ayrıca filitrelerinizi tartarini yetkili servisinde çıkarttırıp gözünüz ile görüldüğünde bariz kirlenme var ise değişime gidilir.


    Hayırlı Günler Diliyorum,
  • Merhaba Süha Bey,
    Aşağıda ki sorumla ilgili net bir cevap alamadım kullanıcı arkadaşlarımdan, Tartarini uzmanı olarak en doğru bilgiyi sizden alacağımı düşünüyorum.
    Sizce gaz sarfiyatım aşağıda anlatıldığı gibi 0,18 YTL seviyelerine düşer mi; yoksa 0,22 - 0,23 YTL/Km'den gideceğimi artık kabullenmelimiyim.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    yaklasik 1 ay once 2003 model peugeot 307 1.6 motor otomatik vites aracıma tartarini marka sıralı lpg sistemi taktırdım.
    lpg oncesi yol bilgisayarimda gozuken 100 km'de ki karma benzin sarfiyati 9,22 lt. idi. Kaba bir hesapla
    9,22*3,29 = 30,33 YTL 100 km'de ki benzin harcamam, yani benzinle giderken aracim km'de 0,30 YTL yakıyormuş.
    çevremde ki lpg kullanan arkadaşlarımın tavsiyesi ve kendi yaptığım araştırmalar sonucu bana mantıklı gelen lpg sistemine geçtim ve 4 kez lpg tankımı fulledim. tam boşaldıktan sonra ortalama 43,50 lt gaz alabiliyorum ve istanbul'da gazın lt'si 1,77 YTL olduğundan ortalama 77 YTL'ye depom doluyor. Aracımı Istanbul trafiginde kullanıyorum ve sizinde bildiginiz gibi dur kalkı fazla olan sıkıntılı bir trafik. 90 km üzeri şehirlerarası sayılabilecek kullanımım yapılan km'nin 20%'si diyebiliriz. Bu arada Lpg'ye geçtikten sonra aracımın yol bilgisayarında ki 100 km'de ki karma yakıt sarfiyatı 9,22 lt'den 10,71 lt ye yükseldi. Yani lpg de benzine oranla lt bazında sarfiyat 16% yükseldi. (ki yol bilgisayarına göre 100 km'de 10,71 lt gaz yaksa gaz sarfiyatım km'de 0.19 YTL olmalıydı.)
    ilk depoyla 350 km, 2. depoyla 327 km, 3. depoyla 340 km yapabildim. su an kullanmakta oldugum ve bitmek uzere olan depomlada 350 km yol yapacagimi tahmin ediyorum. yani bir depo gazla ortalama 342 km yol yapabiliyorum.
    Bu durumda benzin haric km'de lpg sarfiyatim 77 ytl / 342 = 0,225 YTL oluyor.
    Lpg sistemini aracıma taktırmadan once yaptığım araştırmalarda aradığım lpg dönüşüm servislerinin tamamı
    benzine göre 40% tasarruf vaad ediyordu. Yani aracım benzinde 0.30 ytl yakıyorken gazda 0.18 ytl yakmalıydı. Ancak yukarıda açıkladığım gibi 0.225 YTL yakıyor ve sadece 25%'lik bir tasarruf söz konusu. Ayrıca bu kullanım süresince ne kadarda benzin harcadım bilemiyorum.
    Lpg dönüşümünü uygulayan servis ilk 4 depoda yüksek sarfiyatın olabileceğini; 4. depo bittikten sonra tekrar aracı getirmemi ve sistemi tekrar ayarlamaları gerektiğini söyledi. Uzun süredir Lpg kullanan arkadaşlara sormak istiyorum, aracın lpg'ye alışarak düşük yakıt sarfiyatı yapması için servisin iddia ettiği gibi gerçekten bir süre geçmesi gerekiyor mu ? 4. depo sonunda yapılacak ayarla 0.225 ytl yakan aracım vaad edildiği gibi 40% tasarruf sağlayarak 0.18 Ytl/km seviyesine düşer mi ?
    Biraz uzun yazdım biliyorum ama tüm detayları vererek daha tutarlı bilgi almak istiyorum. Okuyan ve bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.




  • Nazikane cevabınız için teşekkür eder, ben de size hayırlı günler dilerim.

    quote:

    Orjinalden alıntı: Süha İŞGİNÖZ

    Merhaba,

    Sadece gazı kökleyerek filitrenin kirlendiği anlaşılamaz. Eğer yakıtınız eskisine göre daha fazla yakıyorda olması lazım. Ayrıca filitrelerinizi tartarini yetkili servisinde çıkarttırıp gözünüz ile görüldüğünde bariz kirlenme var ise değişime gidilir.


    Hayırlı Günler Diliyorum,
  • Merhaba Süha Bey,

    Size bir sorum olacak, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    Yeni bir Corolla Verso Classic (ya da Comfort) almayı ve lpg taktırmayı düşünüyorum.
    Arabanın kullanışlılığı kaybolmasın diye lpg tankını yedek lastik yerine taktırmak istiyorum.
    Ancak bu modellerde yedek lastik bagajın altında ve dışarıdan ulaşılan bir yerde. Alttan bakınca yedek lastik görünüyor.
    Yedek lastiğin yerine lpg takılabilir mi, bu sorun olur mu, bir çözümü var mı?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Yüksel Güzel
  • peki bu tatarini lpg dönüşümü ücreti ne kadar (accent admira 1.300cc 85 hp)
    2-bilgim olmadıgından soruyorum arkadaşlar arada gaz ayarlaması yapıyorlar bunu sık sık ayarlatmaklamı ugraşacaz
    3-bazı sitelerde yada forumlarda okuyorum %60 a kadar tasarruf deniliyor ama hesapladıgıma göre %30 u geçmiyor tam oran nedir
    ve son olarak dh ye indirim varmı
  • Resmi tartarini destek forumu başlığı altında 3 gündür cevap bekliyoruz Süha Bey nerelerdesiniz
  • Merhaba,

    Öncelikle işlerimin yoğunluğundan dolayı sizlere cevap veremedim. Bu konuda affınıza sığınıyorum. Kaldımığız yerden sizlere cevap vermeye devam ediyorum.


    Herkese Bol Tasarruflu Günler Diliyorum,
  • Merhaba speranza81

    Özellikle yol bilgisayarına bakarak benzindeki yakış oranınızı tam olarak doğru veri almanız mümkün değil. Çünkü yok bilgisayarı size o an ne kadar yakıyorsunuz, ne kadar yakıtınız kaldı, kaç km gidersiniz vb. bilgileri size, o an kullanış şekline göre düzenler. Yani aracınız yüksek devirde kullanırsanız başka, düşük devirde kullanırsanız başka ve roketleme yaparsanız başka veri verecektir.
    Benzindeki maliyet hesaplamanızı http://www.tartariniturkiye.com/html/tasarruf.html web adresinden kolay hesaplama yöntemi işinizi görecektir.
    Ayrıca klasik hesapla yöntemi ile de hesaplama yapmak isterseniz; aracınızın benzin deposunu tam olarak full leyin, sonra benzinde ortalama 50-100 km yaptıktan sonra aynı benzin istasyonundan ve aynı pompadan tekrar full leyin. Yapmış olduğunuz km'yi bu arda almış olduğunuz yakıt maliyetine bölününce size reel sarfiyat bilginizi verecektir. Bu benzin sarfiyatını belirledikten sonra, aracınızın LPG tankını tam olarak full leyin ve benzine atana kadar devam edin. Bu yapmış olduğuz km 'yi almış olduğuz litreye böldüğünüz zaman size lpg deki reel sarfiyatını verecektir.

    Not: Aracınızın mutlaka buji, buji kablolarını, hava filitreniz ve gaz filitrenizin temiz ve sağlıklı çalıştığına emin olun.

    Bu hesaplamalarını yaptıktan sonra tekrardan beni bilgilendirirseniz sevinirim.


    Hayırlı Günler Diliyorum,




  • Merhaba yukselguzel,

    Bu işlem sizin istediğiniz gibi yedek lastik yerine simit depo montajı yapılabilinir. Ancak, bu depoyu monte etmek uzun işçilik gerektirerek maliyeti artırır ve gaz tankının imalat bilgileri görünecek kadar üsten delik açılması gerekecektir. Çünkü aracınızın sızdırmazlık belgesi almaya gittğiniz yerdeki yetkili tank bilgilerini aşağıya bakarak değil, bağajı açarak bakar.

    Not : Yedek lastik yerine koymayı planladığınız tankın oraya tam olarak uyması gerekmektedir. Eğer tank büyük kalırsa aşağıya doğru sarkma yapar. Bu hem görsel olarak iyi görünmez hemde tankının aşağıya sarkık olması ne kadar güvenli olur sizin taktirinize bırakıyorum.

    Hayırlı Günler Diliyorum,
  • Merhaba murat_sönmez,

    Eğer aracınız full enjeksiyonlu ise tartarini sıralı sistem min. %40 tasarruf sağlarsanız.
    Eğer aracınız bakımlarını zamanında yaptırıyorsanız sıcak havaları göz önüne alarak %50 yakalmak sizin elinizde.
    Sizin aracınıza uyan tartarini sıralı sistemin fiyatı 1600 YTL KDV dahil peşin fiyatıdır.
    Aracınıza sıralı sistemde manuel ayar yapılmaz her türlü ayar bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Aracınıza temiz LPG kullandıktan sonra ve aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırdıktan sonra, sadece 30.000 km bir gaz filitre değişimi için uğrarsınız.
    Türkiyenin 61 noktasında Tartarini yetkili servislerinde istemiş olduğunuz hizmeti bir bütün olarak alabilirsiniz.


    Saygılarımla,
  • Merhaba murat_somez,

    Size yukarıda vermiş olduğum bilgiye ek olarak, tartarini sıralı sistem takılı araçlarının periyodik bakımları 350 saattir. Bu da orlama 10.000 km yada 15.000 km dir. Bunuda aracın gaz gösterge anahtarı size, kontak kapalı iken sesli olarak bir sinyal sesi verir sonra susar. O zaman aracın 350 saatlik periyodik bakım kontrolü gelmiş demektir. Bu kontrollerden hariç 30.000 km de gaz filitreleriniz değiştirilir.

    İktisat artık LPG de, LGP'de kalite ve üstün hizmet TARTARINI'de


    Saygılarımla,
  • Sühe Bey,
    Detaylı cevabınız için teşekkür ediyorum. Ancak bazı noktaları aydınlatmak için bir kez daha bilginizi rica edeceğim.

    - Verdiğim veriler yol bilgisayarında ki anlık sarfiyat verileri değildi; yol bilgisayarımın uzun süreli kullanım sonucu oluşturduğu 100 km'de ki ortalama yakıt sarfiyatını gösteren veridir. Yani gaza bastıkça değişen veriyi değil; 100 km'de bir güncellenen veriden bahsediyorum.
    - Yakıt sarfiyatını hesaplama yöntemim; depoyu full dolduruyorum; benzine geçene kadar kullanıyorum. aldığım gaz tutarını benzine geçene kadar yaptığım km'ye bölüyorum. sanıyorum yanlış bir hesap değil.
    - Lpg montajını yapan yer hava filtresini kontrol etti, temizdi. Sistemle henüz 2.000 km civarı bir yol yaptım. sanıyorum lpg ve hava filtresi hala temizdir.
    buji, buji kabloları ve boğaz kelebeği temizliği yaptırmam belki sarfiyatımı biraz düşürecektir. Pek anlamam bu işlerden ve kazıklanmakta istemem; sizce ortalama bu bakım için ne kadar ödesem normaldir ?

    Bir şey daha eklemek istiyorum. ilk 3 depo gazda ortalama 0,225 ytl/km yakmıştım; 4. depo gazda 0,20 Ytl/Km ye düştü sarfiyatım.
    2 defa tem'den büyükçekmece'ye gidip gelmem sanırım kullanıma biraz şehirdışı kattı :))

    Sizde tartarini bayisi olduğunuz için asıl sormak istediğim şu; 5. depo gazı kullanıyorum; tartarini kitimi takan servisin dediği gibi 4 depo sonunda gidip son bir kalibrasyon yapılması gerekiyor mu sarfiyatı azaltmak için ? sizde böyle bir işlem uyguluyor musunuz ?

    Teşekkürler,
    Umut

    quote:

    Orjinalden alıntı: Süha İŞGİNÖZ

    Merhaba speranza81

    Özellikle yol bilgisayarına bakarak benzindeki yakış oranınızı tam olarak doğru veri almanız mümkün değil. Çünkü yok bilgisayarı size o an ne kadar yakıyorsunuz, ne kadar yakıtınız kaldı, kaç km gidersiniz vb. bilgileri size, o an kullanış şekline göre düzenler. Yani aracınız yüksek devirde kullanırsanız başka, düşük devirde kullanırsanız başka ve roketleme yaparsanız başka veri verecektir.
    Benzindeki maliyet hesaplamanızı http://www.tartariniturkiye.com/html/tasarruf.html web adresinden kolay hesaplama yöntemi işinizi görecektir.
    Ayrıca klasik hesapla yöntemi ile de hesaplama yapmak isterseniz; aracınızın benzin deposunu tam olarak full leyin, sonra benzinde ortalama 50-100 km yaptıktan sonra aynı benzin istasyonundan ve aynı pompadan tekrar full leyin. Yapmış olduğunuz km'yi bu arda almış olduğunuz yakıt maliyetine bölününce size reel sarfiyat bilginizi verecektir. Bu benzin sarfiyatını belirledikten sonra, aracınızın LPG tankını tam olarak full leyin ve benzine atana kadar devam edin. Bu yapmış olduğuz km 'yi almış olduğuz litreye böldüğünüz zaman size lpg deki reel sarfiyatını verecektir.

    Not: Aracınızın mutlaka buji, buji kablolarını, hava filitreniz ve gaz filitrenizin temiz ve sağlıklı çalıştığına emin olun.

    Bu hesaplamalarını yaptıktan sonra tekrardan beni bilgilendirirseniz sevinirim.


    Hayırlı Günler Diliyorum,




  • Merhaba speranza81,

    Yazınız uzun olunca altta yazmış olduğuz soruya cevap vermeyi unutmuşum,
    3-4 depo gaz bitirin ve öyle gelin demesindeki amaç, aracınız LPG yakmaya başldığında benzine göre oktanı yüksek bir yakıt kullanıyor olacak. Bunun araç üzerinde alışma süresi olarak 3-4 depo gaz olarak tabir ediliyor. Bu zaman içinde aracınızın basıncı yükselebiliyor yada çok düşebiliyor. Bu aşamada sarfıyat hesabınız size doğru bilgi vermez.
    Tartarini servisine 3-4 depo dan daha kısa zaman içinde de gidebilir ayarlarınıza yptırabilirsiniz. Lakin yapılan ayarlardan sonra basınç düşmesi ve yada yükselmesi olursa yeniden servise gitmek durumunda kalırsınız. Sizi sürekli olarak servise yormamak verilen sürenin adı 3-4 depo kullan gel dir
    Bu ayarlamlar yapıldıktan sonra sarfiyat hesabını size yukarıda anlattığım gibi hesaplarsanız doğru sonuca ulaşacağınız kanaatindeyim.

    Saygılarımla,




  • çok teşekkürler.

    quote:

    Orjinalden alıntı: Süha İŞGİNÖZ

    Merhaba speranza81,

    Yazınız uzun olunca altta yazmış olduğuz soruya cevap vermeyi unutmuşum,
    3-4 depo gaz bitirin ve öyle gelin demesindeki amaç, aracınız LPG yakmaya başldığında benzine göre oktanı yüksek bir yakıt kullanıyor olacak. Bunun araç üzerinde alışma süresi olarak 3-4 depo gaz olarak tabir ediliyor. Bu zaman içinde aracınızın basıncı yükselebiliyor yada çok düşebiliyor. Bu aşamada sarfıyat hesabınız size doğru bilgi vermez.
    Tartarini servisine 3-4 depo dan daha kısa zaman içinde de gidebilir ayarlarınıza yptırabilirsiniz. Lakin yapılan ayarlardan sonra basınç düşmesi ve yada yükselmesi olursa yeniden servise gitmek durumunda kalırsınız. Sizi sürekli olarak servise yormamak verilen sürenin adı 3-4 depo kullan gel dir
    Bu ayarlamlar yapıldıktan sonra sarfiyat hesabını size yukarıda anlattığım gibi hesaplarsanız doğru sonuca ulaşacağınız kanaatindeyim.

    Saygılarımla,




  • yaklaşık 2 ay kadar önce nissan primera tekna 2003 model aracıma tartarini sıralı sitem otogaz taktırdım, aracı stop etmek için kontagını kapattığımda (anahtarı çıkarttıktan sonra bile) araç 5-10 saniye kadar çalıştıktan sonra stop ediyor. nedeni ne olabilir? bu durum zararlımıdır. teşekkürler
  • Merhaba Necati Bey,

    Montajı yaptırmış olduğunuz yetkili Tartarini servisine gitmelisiniz. Ustanıza kırmızı beyaz kablonun değiştirilip, kontak cereyanı alınması gerektini söyleyin.


    Saygılarımla,
  • Merhaba Süha Bey. Bizlere vermiş olduğunuz bilgiler için öncelikle size teşekkür ederim. Ben bundan bir ay önce 1991 3.18i (e36-M40) aracıma Tartarini marka kit takdırdım. Aracımın performansından ve yakıtından memnunum. Şuanda Ş.İçinde 185.00 Y.kuruş yakıyor. Belliki tartarini diğer markalara göre daha kaliteli bir kit. Zaten Lpg'yi taktırdığım yerde Ankara'da bu sektörün öncülerinden. Montajlarıda çok estetik olmuş. Fakat benim bir problemim var. Arabam sabahları 40 derecede Lpg'ye geçiyor. Lpg geçişi sorunsuz gerçekleşiyor. Motor ısınmadan ışıklarda durursam rölanti devri devamlı dalganıyor. Hatta soğuk-serin havada kullandığım zamanlarda ışıklarda durursam bir kez stop ediyor. Bazen araba yüke bindiği zaman yani farlar yandığı vs.. dalgalanma dahada fazla oluyor. Dikkatimi çeken başka bir nokta Lpg'ye geçerken araba rölantideyse biraz sarsıntılıda olsa normal Lpg'ye geçiyor rölanti belli belirsiz dalgalanıyor. Ama ayağımı gaz pedalına basıp çekince başlıyor bedford gibi çalışmaya. Motor ısınana kadar bu böyle azalarak devam ediyor. Motor ısınınca rölanti çok super. Çekişte çok iyi. Şimdilerde hava sıcaklıkları iyi olduğu için bu olay biraz daha çekilebilir hale geldi. Fakat kışın herhalde kırmızı ışıkta durmamak için dua edeceğim. Bilirsinizki Bmw motorları diğerlerine göre daha geç ısınır. Kışın bu iş çekilmez hale gelecektir. Arabamı, Lpg kiti takdırmadan önce bilgisayara soktum. Rölanti valfi, hava akışmetresi, sönsörler gibi hiç bir parçada arıza çıkmadı. Boğaz kelebeği, akışmetre, rölanti valfi gibi herşeyin temizliği yapıldı. Yani hepsi tamam. Ben yaklaşık 15 gün sonra 1500km bakımı için servise gideceğim. Şuanda 3. depodayım. Bana önerebileceğiniz serviste kontrol edilebilecek yerler nerelerdir? Yani sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Yoksa enjektörlere çok hassas ayar mı yapılması gerekiyor. Montajda bir problem olabilir mi? Bunun için nereler kontrol edilebilir. Forumdaki araştırmalarım neticesinde aynı serviste bazı montaj hataları var. Bana yardım edebilirseniz sevinirim. Saygılarımla. Hayırlı günler.




  • Merhaba Coolpower,

    Bu konu ile ilgili yukarıda yapmış olduğum ayrıntılı açıklamalarım var.
    Öncelikle tartarini yetkili servisiniz size montaj sonra 3-4 depo kullandırıp sizi servise davet etmiş olmalı. Bu 1500 km bakımı size söylenen davettir.
    Bu zaman içerisinde aracınızın basıncı düşer yada yükselebilir. Bu durum sizin için geçici, aracınız için alışma süresidir.
    Servisinize gidip ayarlarınızı yaptırdığınızda bahsetmiş olduğunuz sorunlarınız ortadan kalkacaktır.

    Tartariniyi tercih etmek bu konuya ne kadar seçici olduğunuzu gösterir.

    Yardımcı olacağım başka bir konu var ise sorularınızı bekliyorum

    Biz hepimiz büyük bir tartarini ailesiyiz.
  • Süha bey yardımlarınız için teşekkür ederim İyişallah problemim 1500 km bakımında yapılacak olan ayarlarla düzelir. Size işlerinizde başarılar dilerim. İyi akşamlar.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.