Şimdi Ara

Şaka değil, “Ay demiryolu” için ilk adım atıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
3
Favori
1.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şaka değil, “Ay demiryolu” için ilk adım atıldı
    Şu bir gerçek; NASA ve diğer uzay ajansları astronotların Ay’da yaşamasını ve orada kalıcı bir üssün kurulmasını istiyor. Ancak bunun için Ay’da enerji, ulaşım ve iletişim gibi bariyerlerin aşılması gerekiyor. Bu bağlamda ABD Savunma Bakanlığı'nın araştırma kurumu DARPA, Ay’da insanların nasıl uzun bir süre yaşayacağını ve bu ekonominin nasıl geliştirileceğini bulmakla görevlendirildi. Şimdi ise DARPA, ABD'li havacılık ve savunma teknolojileri şirketi Northrop Grumman ile bir Ay demiryolu anlaşması imzaladı.



    Ay demiryolu için araştırmalar başladı



    DARPA, Northrop Grumman'ı bir Ay demiryolu konsepti geliştirmesi için görevlendirdi. Northrop Grumman, yaptığı açıklamada, proje eğer gerçekleşirse bu demiryolunun Ay’da insanları, malzemeleri ve ticari kargoları taşıyacağını söyledi. Firma demiryolunu inşa etmeyecek ancak bunun fiziksel ve mali açıdan mümkün olup olmadığını araştıracak. DARPA, ilgili araştırma ve geliştirmeleri 10 Yıllık Ay Mimarisi (LunA-10) çalışması kapsamında gerçekleştirecek.



    Ay demiryolu fikri çok uçuk bir fikir gibi görünse de aslında arkasında çok sağlam ve ayakları yere basan bir mantık bulunuyor. İlk astronotlar 1969'da Sessizlik Denizi’ne inerken bile Ay’da kalıcı bir insan varlığının sürdürülebilmesi için bir altyapıya ihtiyaç duyulacağı anlaşılmıştı. Buna su buzu madenleri, nükleer enerji santralleri, fabrikalar ve demiryolları da dahil.



    Bu, basit bir bilim kurgu değil



    Şaka değil, “Ay demiryolu” için ilk adım atıldı
    Bu ihtiyaçlar da aslında Ay’ın büyüklüğünden kaynaklanıyor. Evet, Ay gezegenimize göre küçük olsa da aslında oldukça büyük bir kara parçası; Ay’in yüzölçümü 38 milyon kilometre kare civarındayken Afrika ise 30 milyon kilometre kare civarında. Yani kalıcı bir yerleşim yeri için kesinlikle ulaşım altyapısı şart.



    Bu noktada geleneksel demiryolları veya maglev sistemleri oldukça mantıklı görünüyor. Özellikle manyetik demiryolu fikri daha da mantıklı zira Ay’ın en büyük sorunu olan tozu yapılardan ve insanlardan uzaklaştırabilir. Bilindiği üzere Ay tozu veya toprağı aşındırıcıdır. Northrop Grumman, böylesi bir Ay demiryolu ağı kurmak için gereken sistemleri, kaynakları, öngörülebilir maliyetleri, riskleri tespit etmek ayrıca demiryolu hattının inşası, denetimi, bakımı ve onarımı gibi konulara cevap bulmak için görevlendirildi.



    Ayrıca Bkz.SpaceX’in bir sonra Starship fırlatması Mayıs ayında olabilir



    Tüm bunlar kulağa bilim kurgu gibi gelse de aslında ulaşılamaz hedefler değiller. NASA'nın Artemis programı 2022'de Ay’ın etrafını insansız olarak dolaşarak başladı. 2025’te ise benzer bir turun insanlı olarak yapılması, 2026’da ise insanlı inişin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Programın nihai amacı ise Ay'a ve Mars'a astronotlar göndererek Güneş sisteminin ticari olarak kullanılmasına zemin hazırlamak.



    Bir yandan da ticari özel girişimler Ay'da maden çıkarmanın yollarını aramaya başladılar bile. Interlune adlı girişim Ay'da bol miktarda bulunan bir helyum izotopu olan helyum-3'ü toplamak istiyor. Rusya ve Çin, 2035’e kadar Ay'da nükleer reaktör inşa etmeyi hedefliyor. Benzer planlar Rolls-Royce tarafında da yürütülüyor.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/northrop-grumman-railroad-concept-moon
    Kaynak:https://news.northropgrumman.com/news/releases/northrop-grumman-to-develop-concept-for-lunar-railroad







  • İyi de abi Göktaşı düşerse ne olacak sonuçta Dünya gibi bir atmosfere sahip değil

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Başlığı ilk okuduğumda dünyadan aya (!) demiryolu sandım. Dedim birileri hangi çılgın projeyle halkı kendinden geçirme planında yine.

  • Uçuk projelerden en zirveye oturabilecek bir hayal olduğuna inanıyorum. İnsanlara kendi projemi üstü kapalı olarak da olsa anlattığımda sanki tüm dünya bana inanmayacak ve dalga geçecek gibi gelirken böyle bir hayalin gerçekleşeceğine inanmak çok zor. Oysa ben üstüne basa basa söylüyorum; insanoğlunun gerçek bir uzay çağı başlatabilmesi için anti yerçekimi teknolojisine geçilmesi şarttır. Artık anti yerçekiminin nasıl olması gerektiğinden çok eminim ve çalışmalarım da çok iyi gidiyor. Anti yerçekiminin ne olduğunu üstü kapalı da olsa tekrar edeyim; anti yerçekimi dahili ortamdaki çok özel ayrıntılara sahip çizgisel momentum sistemidir. Yani işin özünde basitçe söylemek gerekirse hareket sistemidir. Bu hareket de ancak motor sistemleri ile mümkündür. Hava püskürtmeden kütlesel hareketler ile anti yerçekimi kuvveti elde edilebilir. Açısal momentum çizgisel momentuma dönüştürülebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 23 Mart 2024; 19:24:07 >




  • zooght Z kullanıcısına yanıt
    lazerle tespit edip ateşleyen silahları donatırız

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ay plazmadan ibaret nasıl olcak o iş🤣🤣🤣🤣🤣

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yani dünyada her yeri demiryollarıyla yüksek hızlı trenlerle donattık da ayda eksik kaldı.

  • Yorumlar ülkenin vizyon ve çarpık eğitimin göstergesi, seçim vaadi, ay sadece plazma :( falan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 23 Mart 2024; 21:57:17 >
  • Önce insanlı bir iniş yapılsın.Sonrasına bakarız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 23 Mart 2024; 22:09:41 >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Benimde direkt olarak aklıma bu geldi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Aynen benimde 😀

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • nasanin rakamlarina gore iss - uluslar arasi istasyona gonderilen 1kilo malzemenin maliyeti 4500$. ton basina 4.5milyon dolar. iss yuksekligi 400km hemen yani basimizda. ay ise 380bin km uzakda. ayda 1kg malzeme gondermenin maliyeti muhtemelen milyon dolarlar seviyesinde olacak. 1ton malzeme milyar dolar olacak. uzun bir tren hatti icin harcanacak hammadde onu kuracak is makinasi alet edevat, tonlarca ve tonlarca malzeme demek. elbet teknoloji ilerledikce maliyetler dusecek gunun birinde mumkun olacak ama bizim yasam suremizde hic olabilecek seyler gibi gelmiyor.

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Abd havadan dolar basar kaynak oluşturur hiç sorun olmaz. Nasıl olsa dünya’da rezerv para birimi yerel paraları.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eninde sonunda bu şeyleri yavaş yavaş yapacaklar ama sen ve ben göremeyeceğiz. 23.3.2024 yaş 44

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    dünyayı sömürmesinin maliyetlere katkısını da eklemelisin

  • Berbat Albayrac demişti zamanın ay a 4 şeritli yol yapacaz diye


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Uzay asansörü konseptleri var, yakında onu da yapmaya kalkarlarsa şaşırmam.

  • Ay'a gidemeyenler, demiryolu yapacaklarını söylüyorlar, çoğunluk yine sorgulamadan inanıyor!

  • Babacım önce aya adam gibi bir gidin bir üs kurun insanlar yerleşsin sıra trene gelsin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.