Şimdi Ara

Şeriat ülkelerinde dinsizler de şeriat kurallarına tabi mi? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
2
Favori
3.960
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Haticenin parası varsa o ayrı😎


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nevzat.Yildiz N kullanıcısına yanıt
    Celal Şengör, sen misin?
    Uydurma biçimi aynı da?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • drangela61 D kullanıcısına yanıt

    Niçin konuşmaya gerek olmasın. Sen bir müslüman olarak şeriatın insanlara huzur ve mutluluk getireceğini iddia ediyorsun. Ben ise dünyadaki yaşanmışlıklardan, tecrübelerden yola çıkarak bunun mümkün olmadığını görüyorum. Diğer taraftan insanların kurduğu yönetim sistemleri, tanrıdan geldiği iddia edilen sistemden çok daha iyi çalışıyor. Demek ki verilen bilgilerde, kurulmaya çalışılan sistemde bir hata var. Tanrı hata yapmayacağına göre bu sistem insan ürünü olmalı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EmuDev E kullanıcısına yanıt
    Şeriatı uygulayan da insan olduğu için kusur varsa yine uygulayanda var..
    Kusursuz olanın İslam olduğunu, Müslüman olmadığını unutmayalım..
    Sizin şeriat olarak bildiğiniz ve insanlara mutsuzluk getiren şeyler nelerdir mesela?
    Daha doğrusu soruyu şöyle ileteyim:
    Hakiki manada Müslümanca yaşamanın insana zararı nedir? Müslüman'ın hangi özelliği insan için zulümdür?
    Bir kul gerçekten Allah'ı bilse, peygamberin sünnetini örnek alsa dünyası kararır mı sizce?
    Siz dinin neresine düşmansınız? Yoksa düşmanlığınız dine değil de dini temsil ettiğini söyleyen münafıklara ya da günahkar Müslüman'a mı?
    Dinle onu yaşadığını söyleyen insanı karıştırıyor muyuz yoksa?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drangela61 -- 7 Kasım 2023; 16:25:4 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • drangela61 D kullanıcısına yanıt

    Allah'a inanmayana sorduğunuz bu sorular ebestle iştigal...

  • Şeriatı yanlış anlayan yobazlara şunu söyleyin
    Maide 33 tevbe 5 enfal 12 Muhammet 4 e göre inanmayan ve fesatlık çıkaran İNFAZ EDİLİR.

    Dinimize girenin çkü çıkanın kafası kesilir bu kadar basit

    Gerçek İslamı arapça konuşan İslami silahlı örgütler yaşar.

    Kendisinden olmayanı anında İNFAZ ederler aralarında barındırmazlar. Türkiyedeki sağ örgütler tatlı su İslamı yaşıyorlar. Gerçek İslam bu değil

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @KlavYE@ kullanıcısına yanıt
    Sonuna kadar doğru bir cümle, malesef ülkemizde şeriat ile yönetim olmadığı için laik ülkede şeriatı kafalarına göre yorumluyorlar gerçek İslam bu değil gerçek şeriat bu değil vs. kitapta yazana ters düşüyorlar, Islam ulkesinde seriat ile yonetilen ortamda musluman şeriatın hükümlerine uymakla yükümlüdür, öyle laik ülkede olduğu gibi ben muslumanim ama şu görevleri yapmiyorum uymuyorum gibi bi davranışta bulunamaz,Müslüman olmayan Müslüman içerisinde barınamaz fitne nifak vs. sebeplerden dolayı muslumanlara kotu ornek olmasi nedeni ile oncelikle teblig ile davet hala israr ediyor ise islam ulkesi disina gonderme hala sonuc alinamiyor ise infazı öngörülür..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nevzat.Yildiz N kullanıcısına yanıt

    Bu yazdığının Şeriat ve Din ile ilgisi yok yalnız güzel kardeşim.. Klasik toplumlarda Din belirleyici toplumsal kimliktir. Toplum dine göre şekillenir. Dine karşı gelmek Devlete , topluma karşı gelmektir.


    Bugüne uyarlarsak ;


    Bugün ise Etnik köken ve ideoloji böyledir. Türk bayrağına, Atatürk inkilaplarına , şahsına diğer devleti kuran unsurlara karşı gelirsen siyaseten katlin vacip olur. Hatta bugün çok daha şiddetli bir linç yersin, dünyaya geldiğine pişman olursun. O gün çevrtedki 1000 kişiye konu olurdun , bugüjn 80 milyon seni linç eder.


    Bunda şaşılacak bir durum yok, içinde yaşadığın topluma meydan okursan cezasını çekersin, bu her zaman ve toplumda böyledir..


    Dünkü siyasesen katlin gerekçisi Din idi. Bugün başka şey..

  • şuanki şeriat kafalarina göre uyarlayarak uydurma şeriat.kısmen dinle alakasi yoktur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kafasında soru işareti olan son dünya kupasına baksın.

  • Şeriat olan ülkede dinsiz barindirmayacaklari için dinsizler kanunlara tabi değil, belirlenen kanunlar çerçevesinde dinsizlere gereği yapılır... turistler ile calismak icin gidenler hariç turistler ile calismaya giden isciler belirli kurallar çerçevesinde seriat ile yonetilen islam ülkesini ziyaret edebilirler konaklayabilirler, çalışabilirler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ercanwins -- 7 Kasım 2023; 21:32:4 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • EmuDev E kullanıcısına yanıt

    Allahin sana verdiği ömür dolmadan hiç kimse, hiçbir ülkede seni "idam" edemez. Onun için endişe etmene gerek yok.

    Ayrıca tartışma, konuşma deyince hep muslumanlarin imanını sarsmak üzerinemi olması gerekiyor?

    Bunun haricinde gerçek hayatta kaç insanın hayatına dokundun?

    Iyiki Emudevle tanışmışım dedirttin?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ortalıkta müslümanların içinde öpüşüp sevişemezssin göstere göstere içki içemezsin üsteki saçmalamış burda hayal dünyasından evren uyduran çok  içki bile halen yasak çoğu yerinde.

    ayrıca bir turist olarak aşırı açık saçık teşhirci giyinemezsin uyarılırsın.


    https://tr.euronews.com/2019/09/29/kaplarini-turistlere-acan-suudi-arabistanda-ziyaretcilerin-dikkat-etmesi-gereken-19-kural




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 8 Kasım 2023; 0:16:47 >




  • "Dinsiz" tarihsel anlamda biraz ekstrem, zındıklığa veya heretikliğe karşılık kullanılan bir tabir, o sebeple cevabı biraz aşırı veya belirsiz olabilir.

    Tarihsel olarak evet dinsiz şeriata tabi. Ama doğrudan kellenin gitmesi olası. Yani tabiyetin uzun sürmez. :D Gayrimüslim bir tek tanrıcıysan - ki bunlara tekil zimmî, çoğul zimem ya da ehli zimme veya kitap ehli de denir - kendi topluluğun veya cemaatin içerisinde kendi örfünü ve dininin şeriatını uygulayabilirsin. Mesela Yahudi veya Rum Ortodoks şeriatını. Bu nedenle bir zimmî olarak İslamî şeriata pratikteki tabiyetin çok daha kısmidir, her ne kadar şeri hukuk uygulaması bazı durumlarda gayrimüslimler için de kaçınılmaz olsa da veya gayrimüslimler İslam devletine zimmî tabiler olarak şeri mahkemelerden faydalanabilse bile. Ama bir Ortaçağ Müslüman toplumunda "dinsizsen" düpedüz bir küffar, asi, zındıksın. Düşman veya sapkın addedilen mezheplerle ve inançlarla benzer bir kategoride değerlendirilip öldürülmen çok olası. Bir "dinsiz" olarak en iyi ihtimalle Ömer Hayyam gibi İslam alemi filozoflarının yüzleştiği biçimde dehriyeci, tabiyatçı (materyalist, natüralist vb) şeklinde negatif bir konnotasyonla damgalanırsın.

    Günümüzde şeriat ülkeleri denen ülkeler ise dini hukukun aslında oldukça daraldığı ya da özel durumlarda ve alanlarda uygulandığı ve modern dünyevi hukukun öne çıktığı bir karma hukuk sistemi uyguluyorlar. Böyle bir karma hukuk türünde "dinsizin" durumu ilgili ülkelerdeki yetkili kanun koyucu ve uygulayıcıların tercihlerine göre değişir. Açıkçası bu ülkelerde tam olarak ne dönüyor pek bir bilgim yok ama günümüzde herhalde birisini sırf dinsiz olduğu için idam etmek veya cezalandırmak en azından geçmişe kıyasla çok daha zor olmalı. Ama dinsizin şeriata bu günümüz devletlerinde de tabi olduğu kesin denebilir çünkü onların karma hukuk düzenlerinin belirli yerlerinde ve en azından kağıt üstünde ilgili hukuklarının temelinde şeriat mevcut. Şeriat mesela bilhassa ailevi veya cezai bir konuda özel bir hüküm bildiriyorsa buna dinsiz de uymak zorunda.

    Bir yandan modern şeriatçı ülkelerde karma hukuk var diyoruz ama eskinin tamamen geleneksel şeri toplumlarında bile dini hukukun dışında bir de örfi hukuk var. Osmanlı bunun bir örneği. Klasik dönem Osmanlı bir şeri-örfi hukuk örneği, geç dönem Osmanlı ise Tanzimat ve Islahat Fermanları'yla ve Batılılaşma çabasıyla beraber süratle geleneksel şeriat ve örften kısmen modern karma hukuka yöneliyor. Bu süreç içerisinde bahsettiğimiz gibi kısmen özerk olan ve Müslümanlara nazaran ikinci sınıf uyruk konumunda bulunan Osmanlı zimmîleri yeni haklarla beraber eşit vatadaşlara dönüşüyorlar. Bu süreçte "dinsizlerin" durumunu takip etmek çok zor. Ortada olan aktörler dinsiz değil çünkü. Kendi şeriatlarını uygulamaları için alan açılmış Zimmîler İslam ülkesi (Darülislam) uyruğu sayılan Hıristiyanlar veya Yahudiler olarak şüphesiz dinsiz değiller.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Ya ne dini hukuku, normalleştirmeyin lütfen şunu. Şeriatlarda örf ve adetler vardır. Hukuk filan yoktur. Hukukta herkes eşittir. Herkesin eşit olmadığı yerde hukuktan bahsedilemez.

    Kadınlara kişilik bile yüklemiyor 4 tanesi anca bi adam ediyor şahitlikte. Ne hukuku.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 8 Kasım 2023; 2:54:26 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nevzat.Yildiz N kullanıcısına yanıt

    Çevrende şeriat için yanıp tutuşan tayfaya sorsana "eyalet sistemine geçersek AKP'li eyalette yaşar mısın yoksa benden önce CHP'li eyalete koşar mısın diye" ama Allah adına yemin ettir, bakalım cevap verebiliyorlar mı? Hatta tahrik et CHP Kuran'ı ve ezanı yasaklar, hocaları mezardan çıkartıp...

  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt
    Kalemine sağlık. Baş yorum olması gereken bir mesaj.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

    Normatif bir tavırla ideal hukuk yani olması gereken hukuk bazında düşünüyorsun. Ama "hukuk" illa ki ideal olmak zorunda değil. Adalet ve hukuk neredeyse eş anlamlı kavramlar veya kelimeler gibi düşünülür ama aslında aynı değiller. Roma hukuku var misal. Adil midir? Kısmen. Modern medeni hukukun - şeri hukukun aksine - temeli midir? Evet. Peki, Roma hukuku modern hukuktan daha adil midir? Asla. Bunu diyen birisine kargalar güler. Ama Roma hukuku diye bir olgunun varlığını kabul ediyoruz. Hukuk insanların hayatını düzenleyen normatif bir sistem, ideal olmak zorunda değil. Şeri hukuka bir çeşit örfi hukuk da diyebilirsin elbette ama örfi hukuk literatürde ayrı bir anlamda, bilakis, şeri hukuk dışında kalan geleneksel bir hukuk veya töre manasında kullanılır. Osmanlı'da ve pek çok İslam devletinde ikisi de bulunur. Şeri hukuk gerçek hukuk değildir diyorsan bu kendi normatif yaklaşımın. Yoksa şeriatı normalleştirmiyorum. Ama şeriat bir çeşit hukuktur. Roma hukuku gibi, örfi hukuk gibi, modern hukuk gibi, ki o da kendi içinde kıtasal, Anglo-Sakson vs diye ayrılır. Şeriatın ideal hukuk olmaması veya şeriatı gerçek bir hukuk addetmemen - ki bence de şeriat ideal bir hukuk düzeni değildir ve ülkemiz tartışmasız biçimde laiktir - ayrı dava.


    Hepsine hukuk diyoruz ama modern hukuk ile şeri hukuk elbette adaletin niteliği bazında genel çerçevede kıyas kabul etmez. Hammurabi'nin şahsında bildiğimiz bir Babil hukuku da var; Sümer şehir devletleri, Mısır, Yunan ve benzerinin de var. Ama - ağırlıklı olarak - adaletin kalitesi anlamında modern hukuk sisteminin yanına yaklaşamazlar. En basitinden Şeri, Roma, Babil vs diye hukuk sistemlerini sayarken köleci hukuk sistemlerinden söz ediyoruz. Kölelik ile adalet birbiriyle bağdaşabilir mi Allah'ını seversen. :D


    Bariz olan noktaları söylemiyorum sadece. Yoka Zımmîlerin klasik İslam devletlerinde, diğer deyişle klasik Şeriat rejimlerinde ikinci sınıf insan olduğu, Müslümanların erişebildiği pek çok hak ve özgürlükten yoksun oldukları, uygulamada Müslümanlara nazarla sık sık ayrıma maruz bırakıldıkları ve benzeri hepsi literatürde barizdir. Ama yazarlarımız genelde - bilhassa Osmanlı bağlamını incelerken - daha olumlu taraflarını cilalayıp öne çıkarırlar. Mesela Zimmîlerin kısmi cemaat özerkliğini ve kendi şeriatlarını veya inançlarını uygulama haklarını vurgularlar. Kötü taraflarını sadece basitçe yazmak, bazen atlamak, üzerine herhangi bir yorum yapmamakla yetinirler. Bunun sebebi yetersiz seviyede bilim ve ahlak terbiyesi, duygusal takıntılar ve politik kaygılardır - halbuki hemen hemen herkesin tarihi ayrımcılığın sayısız formuyla dolu ve yabancılar kendilerininkini dürüstçe yazıp irdeliyorlar. Neyse.


    Bir yandan gayrimüslimlere verilen kısmi cemaat özerkliği ve inanç özgürlüğünün mantığı hoşgörüden ziyade üzerlerinde istikrarlı bir hegemonya kurabilmek içindir. Aksi takdirde Müslüman fatihler genelde kendilerinden sayıca çok daha fazla olan gayrimüslim uyruklarını tamamen zaptedemezlerdi. Devamlı isyanlarla uğraşırlardı. Kendi egemenliklerini riske dahi atabilirlerdi. Buna izin veremezlerdi. O sebeple politik bir erdem sergilemek zorundaydılar. Tıpkı sayısız farklı inanca sahip Akdeniz dünyasını fetheden ama yerel inançlara pek karışmak istemeyen Romalıların yaptığı gibi.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şeriat ülkelerinden neden insanlar kaçar terkeder biliyormusun? Çünkü sonuçları kanla yazılır bedeli ağır olur? Kuralı koyan taraf her zaman kazanır. Malların eşin çocuğun ganimet tir.

    Peki sen neden gittiğin ülkede yine aynı şeriat kafasını istiyorsun savunuyorsun ?

    Bu şeye benziyor herkes ayşenin peşinde Hatice ye bakan yok!!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.