Şimdi Ara

ses sistemi için crossover

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar crossover alıcam araştırıp bulamadığım iki tane sorunum var.

    1. 2 way crossover için söylüyorum bunu. amfiden 100 watt güç verdiğimde crossoverin bass ve treble çıkışlarına kaç watt gider. ona göre hoparlör veya amfi seçimi yapmam lazım
    2. crossovere bass ve treble çıkışlarına bağlantı kurduğumuzda bu bağlantı paralel mi yoksa seri mi oluyor eğer paralel olcaksa 8 ohm bass ve tweeter alcam 4 ohm kullanmak için.

    iyi günler




  • İlk soru için crossover kullanıldığı için sistemde illaki güç kaybı olur ve watt azalır fakat kesin bir değer veremem. Ayrıca şarkıların veya genel olarak hoparlörden çalınan her şey kaydedilirken her oktavda güç azalır yani kısacası tweeterlara daha az güç gelir. Örneğin 60w rms sistemlerde 15 w tweeterların kullanıldığını çok gördüm. İkinci soruya gelirsek crossover eğer düzgün ayarlanmışsa paralel bağlı olmasına rağmen omaj yarıya inmez çünkü omaja bakılırken frekans frekans ayrı bakılır. Atıyorum 100 hz de sadece woofer ın omajını görecektir veya 10khz de sadece tweeterın omajını görecektir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    1. Crossover'ın bas ve tiz çıkışlarına kaç watt gideceği dinlediğiniz müzikteki tonal dengeye bağlı. Belirli bir formül yok. Ancak gücün önemli bir kısmını woofer'lar kullanır (2-yollu bir sistemde en az %65 diyebiliriz). Güçten ziyade almayı düşündüğünüz sürücülerin teknik özelliklerini dikkatle inceleyip crossover frekanslarını belirlemeniz daha önemli. Alacağınız sürücülerin hassasiyetlerin de uyumlu olmasına dikkat edin. Tweeter'ın daha hassas olması, ki genellikle öyle olur, önemli değil. Tweeter hattına L-pad koyarak sesi dengeleyebilirsiniz.
    2. Bir amfi crossover ile bağlı olduğu hoparlör sistemindeki sürücüleri, herhangi bir frekansta sadece biri etkin olduğundan tek olarak görür. Dolayısı ile Woofer'ınız 8 ohm, tweeter'ınız da 8 ohm ise etkin empedans 4 değil yine 8 ohm'dur. Dolayısı ile sisteminizin empedansının 4 ohm olmasını istiyorsanız iki sürücünün de 4 ohm olması gerekir.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.