Şimdi Ara

Sıvı soğutma almayın. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
10
Favori
35.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda benimde kafami kurcaliyordu bu muhabbet konu cuk oturdu demek herkez muzdaripmis bu işten. 8700k 4.9ghz 1.35v de sogutamiyorum islemciyi ya. Yaz geldi ondan ama gene tatminsizlik var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 120mm aio sıvı soğutmaların alayı çöp. ortalama kule tipi soğutucular bu 120mm aiolardan daha performanslıdır.

    240mm aiolar ise modele göre değişkenlik gösterir. Bazı markalar var ışıklı mışıklı high tier aio fiyatında ama performans olarak beş para etmeyen hah bu ürünler parası olup bilgisi olmayanları eğlendirir. ortamlarda sıvı sogutmam var dedirttirir.

    Scythe Mugen 5 kullanıyorum 4,7- 4,8ghz arası çok rahat yetiyor.


    Noctua NH-D15
    Dark Rock Pro 4
    Scythe Mugen 5
    Scythe Fuma
    Fsp Windale 6

    bu modeller high end 240mm aio almadığınız sürece çok daha performanslı.

    Customlar zaten apayrı bir konu. Hem görsellik hem performans bir arada.
  • Sıvı soğutmalar hakkında mükemmel bir bilgim yok ama benim kullandığım Thermaltake Water 3.0 240 ARGB Sync Edition 240mm Sıvı Soğutma Sistemi'nden çok memnunum. Ryzen 7 2700x işlemcim ile oyunlarda 45-55 derece arası sıcaklık değişiyor. İşlemciyi çok kullanan oyunlarda ise taş çatlasa 60 dereceyi gördüm. Sanırsam bu değerler Noctua NH-D15'ten daha iyi. Ha ileride pompa bozulur veya başka bir sıkıntı çıkar onu bilemem ama şu anda çok memnunum. Ayrıca fanlar gerçekten çok sessiz. 2700x'in kendi fanı ile 80 dereceye kadar çıkıyordu. Aradaki farkı siz hesaplayın.
  • Yakın zamanda hava soğutucuların piri Noctua NH-D15 soğutucumu sökerek ekran kartı ile 120 mm + 360 mm radyatöre custom loop yaptım, CPU sıcaklıklarında kayda değer hiçbir değişiklik olmadı üzerine 120 mm fanların ve pompanın ekstra sesi eklendi sistemime ama ekran kartına mükemmel etkisi oldu voltaj dahi vermeden 250 mhz kazandım ve ekran kartı soğutucu sesinde bariz azalma oldu.
  • Ben interl 4. nesil işlemci kullanırken bu forumdan bi kadından az kullanılmış Corsair sıvı soğutucu almıştım. Şu an 8. nesil işlemci kullanıyorum. İşlemci 8600k, anakart ise bildiğin giriş seviyesi ucuz bir anakart. Buna rağmen 1.300 voltaj ile 4.9 GHZ stabil kullanıyorum. Oyun içinde ki maks sıcaklığım 65 derece. Genelde 55-60 arası değişiyor. Prime test maks 80. Aida64 60-65-70 değişiyor. Aradan kaç sene geçti ve ben hala memnunum. Fanları çok ses çıkarıyordu, ben de statik basıncı yüksek ve sessiz ucuz 2 fan aldım. Hiçbir şekilde ses ve sorun yaşamadım uzun zamandır.
  • Sıvı soğutma eğer HEDT işlemci kullanıyorsanız, benim gibi, kesinlikle şart.

    Diğer türlü benim diğer bilgisayardaki Ryzen 3700x'i kendi stok soğutucusu soğutuyordu rahat. Tabi bedava MasterLiquid ML240L RGB geldiği için onu değiştirdim.
  • Konu güncellendi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • i7-7700K işlemcide zalman CNPS14X Sıvı soğutma almayın. bu dev soğutucuyu aldım 4.2 ghz de sorun olmadı ama 4.5 ghz de ısınma sorunu olunca Sıvı soğutma almayın. corsair h115i aldım 3 senedir sorunsuz kullanıyorum 5 ghz de bile sorun çıkarmadı.




  • Winter Is Coming kullanıcısına yanıt
    hocam aynı paraya daha iyi iş yapıyorlar falan diye ürkmüştüm yanlış mı yaptım diye zamanında , en ucuzu bile 500 tl linteki ürünlerin ucuz da değiller ki . CM seidon 240 almıştım 250 liraya 2017 de makul bence
  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt
    500 TL dediğiniz güncel fiyat, 250 TL dediğiniz 3 yıl önceki fiyat.

    Günce DOLAR/TL kuru, 3 yıl önceki DOLAR/TL kurunu neredeyse ikiye katlamış durumda.
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    2010-2020 arasinda iki farkli sistemde ayni hava sogutmayi kullandim thermaltake frio extreme yamulma bukulme olmadi sogutucuyu bilen bilir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1- Sıvı soğutmalar performanslı değildir.
    bunu sana kim dedi ise çok fena keklemiş.
    tabii tutup 24 cm fanı 35 watt işlemciye takarsan bi fark göremezsin ya da açık havada. ama aylarca kasa kapalı kaldıktan sonra makine tozlanınca sein o fan soğutma işin tam ortasında çart diye yüksek ısı diyip de shutdown edince anlarsın derdi.

    1- Sıvı soğutmalar performanslı değildir.
    benim bi arkdaşımda kule tipi işlemci soğutucusu ve bi sürü fan var. işlemci yüksek güçlü olsa da ekran kartı sadece 20 watt bi şey ve çocuğun fan gürültüsünün mikrofonuna aksinden oyunda ses kasamıyorum ben. düşün o kasa dibinde nasıl ses çıkıyordur?
    evet sıvı soğutmaların pompaları gürültülü çalışır. ama 24 cm lik bir soğutma 475 watta kadar yükü rahatlıkla soğutabiliyor. tabii senin aldığın aio tipin içinden çıkan su leştir, makine kötüdür bilemem. ama benim sıvı soğutmanın suyu gayet güzel çıktı ve senede sadece 1 kere temizlikle sorunsuz işimi görebiliyorum. üstüne maksimum 35 derece anakart sıcaklığım 45 derece de işlemci sıcaklığı da caba.
    zamanında termaltake bi soğutucu almıştım. contac 16. bilen bilir. zamanının güzel fanı. 3 borusu falan var. kullandığım işlemci de 65 watt bi şeydi sanırım. aldım test ettim. hani o performans farkı yok diyorsunuz ya. işte termaltake soğutucu stok amd fanından-ki alüminyuım olanı- daha kötü idi. üstüne ağırlığı da vardı. hani anakartım ince bi şey olsa eğicekti.

    3-Sıvı soğutmalar pahalıdır.
    e pahalı diye mercedes de almayalım? e pahalı diye sen pc de alma o zaman. böyle mantık mı var? 105 watt üzeri bi işlemciyi sen nasıl hava ile soğutacaksın? kusura bakma da herkes kasaında tüm fanları son devirde kullanmaya meraklı değil.
    4-Sıvı soğutmalar sorunlu ürünlerdir.
    sen hayatında hiç fan ağırlığından yamulup hatları kopan anakart görmemişsin. anakarta nasıl bel verdiriyorlar çok iyi biliyoruz. 6. nesil intel işlemcilerde yaşanan kırılmaları ne çabuk unuttunuz? soğutucu takınca kırıp reddite atan arkadaşlar vardı.
    sıvı soğutma sorununa gelirsek bu tamamen ama tamamen aldığın ürüne göre değişir. tutup da corsair gibi bi firmadan alırsan tabii yaşarsın sorun. o firma bu ürünleri kendi tasarlamadı. piyasada olanı aldı kullandı. ve açık devreye çevirmek için özelleştirilmiş ürünler daha çok. -kimse de bu özelliğini kullanmıyor ya.-
    ben de çok iyi bi marka almadım. ama gayet sessiz ve 2 senedir hiçbir sorun yok. bu saatten sonra pompası da bozulursa hortumları keser bi pompa uydururum. zaten sorunlarla baş edemiyorsan pc soğutması dert edeceğin en son şey.
    bi de nasıl bi şeyden bahsediyorsun anlamadım ama sen hayatında hiç sıvı soğutma kullandın mı diye soruyorum şu an kendime.bi kere pompanın ek yazılım dediğin şey o kadar düşük sistem kaynağı tüketiyor ki bunu sıradan core2d bi sistem bile hissetmeyecek bi yüke sahiptir. üstüne çoğu sıvı soğutma anakart yazılımları ile kontrol edilir.
    tabii sen de milletin yorumuna bakıp o zamanın oyunlarını en sınır ramini almışsan ramin yetmeyebilir. ama benim böyle bi sorunum yok. anakartımın programı ile gayet güzel kontrol ediyorum. üstüne aynı programlar o çok sevdiğin hava soğutmaları da kontrol ediyor. sen hava soğutmadaki fanlar kendi kendine çalşıyor sanıyorsun sanırım. ama haber vereyim o teknolojiye sahip fanlar sadece intel xeon 1366 fanları-ki bu anakartların fan kotnrol özelliği yokmuş- bi de amd k8 lerdir. intel xeonlarda fan devri fan üzerindeki bi switch ile sağlanır ki bu fan bi arza yaparsa bi ton para ödersin uygunu çıksın diye. ki orjinal takmazsan fan devrinden yaşanmıyor bile. bahsettiğim arkadaşta da aynen bu nedenle odasında fırtına esiyor zaten. amd sistemde fan içinde bi termocupl var ve o bu sayede ısıya göre kendini ayarlıyor. yani elinde bir amd k8 fanı yoksa yine sisteme yük biniyor. ki sen bu yükü neden büyüttün anlamadım bile. he diyorsan ki üzerindeki rgb efektlerini yükü. onu bilemem ki onlar da yine çok bi şey tüketmiyor.

    5-Hazır sistemlerde sıvı soğutma kullanılmaz.
    cidden bu cümleyi inanarak yazdın mı ya? yok insan böyle samimi bişekilde bunu yazamaz.
    ya senin hazır sistem dediklerini kim alıyor ki? onlar her şeyin en ucuzu, tüketiciyi en çok kazıklayacak imkan olsa ayda bir gelip tekrar parça yükseltmeye yönelticek şekilde yapılır ki.
    adamlar utanmasa işlemci vermeyip işlemciyi 3 ay sonra almaya gelin diyecekler. sen sıvı soğutma takmazlar diyorsun. adam enayi mi takıp da adam gibi her şeyini ayarlayıp göndersin sana? nerde en kötü psu nerde en kötü anakart ram kombosu varsa çakarlar onlar insanlara.
    hala 4 gb ramle pc satmaya çalışan firmaların satış politikasından kendine argüman üretme. komik kaçıyor çünkü.

    benim düşüncem. hava soğutmanın da sıvı soğutmanın da avantajı dezavantajı var.
    san bi milyon sayarım. en önemlisi hatrı sayılır tüm hava soğutmaların anakarta yaptığı baskı. bana gelen pek çok anakartta bu nedenle kırılma oluyor. üstüne o hs den boşalan sıvak havanın anakarttan atılamaması vs sorunlar.
    ama sana en basit şeyi diyeyim. ekran kartları. piyasada sıvı soğutma olma imkanı en zor şey bu parçalar resmen. ve en çok arza da farkında isen ekran kartında çıkıyor.
    fan soğutma belli seviyelere kadar iyi. ama bi noktadan sonra devamlı bakım istemesi insanı çok bezdiriyor. sıvı soğutma sistemi bi kere kurduktan sonra kurcalamıyan birine çok güzel hizmet ediyor. ben yayın yapan birisyim. öyle her gün kasa açmıyorum. kasa aşağıda 7 24 açık ve ısı sorunu yaşamamam lazım. fan soğutma kullandım yıllarca ve çekmedik eziyet bırakmadı.
    ha ben kimseye şunu al diyemem. sonuçta herkesin tercihi ve gereksinimleri var. bi de piyasa malı alıp rezil olmak var. dümdüz su hortumu ile aio kurup milleti gagalayan var. ama bi de spiral destekli fpc boru ile kırılma patlama engellemeyi düşünen ince üreticiler var.




  • zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    Cevap verirken sözlü olarak sohbet ediyor gibi yazmışsınız. Cümlelerinizin başı sonu belirsiz. Yazdıklarınızdan doğru dürüst bir şey anlaşılmıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 30 Mart 2020; 6:57:3 >
  • sizin cümleler de çok farklı değildi ki. ben nasıl anlamaya çabalayıp günlerce kafa patlattıktan sonra kendimi salıp sadece başlıklara odaklayıp öyle anladı isem-ki her türlü yanlı bi yazı idi.- siz de öyle yapabilirsiniz.
    hele şu hazır sistemleri örnek vermeniz cidden komik. yıllarca en dandik psu ları takıp millete yılda bir anakart masrafı çıkarttıran firmalardan bahsediyoruz sonuçta.
  • zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    "makine tozlanınca hava soğutma cart diye cortlar"
    "Sıvı soğutma" denen zımbırtılar da sonuçta fan ile (hava ile) soğutuluyor hava giren bir yere illa ki toz da girecektir. Klasik hava soğutma da tozlanır, sıvı destekli hava soğutma da tozlanır İkisinin de zaman zaman temizlenmesi gerekir. Az tozlanması için emici kasa fanlarının önünü filtrelemek iyi olur. Toza karşı iyi filtrelenmiş bir kasada yılda bir kez macun değişimi ve heatsink/radyatör temizliği yeterli olur. Şahsen her yıl ilkbaharda yaparım bu işi.

    "zamanında termaltake bi soğutucu almıştım. contac 16. bilen bilir. ... 3 borusu falan var."
    Bilen bilir de sizin bilmediğiniz belli. Contac 16 modelinin iki ısı borusu var. 92mm fanlı küçük bir model. Bir de bunun ağırlığını falan vurgulamışsınız.
    Bir de, küçük falan ama yine de Contac 16'nın AMD'nin ısı borusu olmayan alüminyum stok soğutucusundan daha kötü performans göstermesi normal şartlarda olası değil. Anormal şartlar ne olabilir?: Montajı iyi yapılmamış olabilir, sizdeki soğutucuda üretim hatasından ya da kullanıcı hatasından kaynaklı bir sorun(deformasyon) oluşmuş olabilir.

    "xeonlarda fan devri fan üzerindeki bi switch ile sağlanır ki bu fan bi arza yaparsa bi ton para ödersin"
    Siz şimdi bunu klasik hava soğutma sistemlerini eleştirmek için bir dayanak olarak mı görüyorsunuz? Cidden mi??? Xeon kullanmadım, üzerindeki fanın ne nane olduğunu da bilmem ama bu konuda spesifik bir model üzerine değil, genel olarak sıvı destekli ve klasik hava soğutmaların artılarından eksilerinden bahsediliyor. Xeon fanı sıkıntı çıkarırsa ortalama bir klasik hava soğutma (4 ısı borulu, 120mm fan destekli) alınıp takılabilir.

    "benim bi arkdaşımda kule tipi işlemci soğutucusu ve bi sürü fan var. ... çocuğun fan gürültüsünün mikrofonuna aksinden oyunda ses kasamıyorum ben. düşün o kasa dibinde nasıl ses çıkıyordur?"
    Biri de kalkıp "benim bi arkadaşımda sıvı destekli hava soğutma var" diye başlayan bir cümle kurup gerisini istediği gibi döşeyebilir. Sizin arkadaşınız sesten rahatsız olmuyor olabilir. Sesten rahatsız olmadığı için sistem olabildiğince serin çalışsın diye düşünerek yüksek devirli fanlar alıp son hızda çalıştırıyor olabilir. O kişi sıvı destekli hava soğutma sistemi kullansaydı da aynı gürültü olacaktı Yine kasa fanları kullanacaktı, radyatör üstündeki fanları da kasa fanlarını da son devirde çalıştıracaktı. Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sıvı destekli soğutma sistemlerinde fan derdi yok sanki

    "sen hayatında hiç fan ağırlığından yamulup hatları kopan anakart görmemişsin. anakarta nasıl bel verdiriyorlar çok iyi biliyoruz."
    Öncelikle fan ağırlığı değil, soğutucu(heatsink+fan) ağırlığı demek gerek. Çok iri (ağırlığı 1 kg'ın üzerinde olan) sıradışı soğutucular için belki böyle bir risk olabilir ancak ortalama bir kullanıcının alıp kullanacağı en fazla 700-800 gr ağırlığa sahip ortalama soğutucular (ki piyasada bolca bulunan ve bolca satın alınan soğutuların ağırlığı 700-800 gr'ı geçmez) anakartı kırmaz, bükmez. 13 yıllık üyeyim, forumda "soğutucum anakartımı kırdı/büktü diyeni görmedim henüz. Ancak olmaz diye iddia etmiyorum, yukarıda da belirttiğim gibi; risk vardır. Çok ağır kule tipi soğutucuların takılı olduğu kasayı özenle taşımak gerekir. Taşıma sırasında sarsıntı olursa anakarta zarar gelebilir. Zaten bu nedenle sistem montaj hizmeti veren firmalar "seçtiğiniz işlemci soğutucusunun taşıma sırasında risk oluşturacağı düşünülürse, işlemci soğutucunuz montajı yapılmadan gönderilecektir" şeklinde uyarı yazıyorlar. Kule tipi soğutucu kullanan kişiler soğutucunun ağırlığı oranında taşıma sırasında risk oluşabileceğini de mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Kasa sabit durumda iken soğutucunun anakartı kırıp bükmesi pek olası değil.

    "Sıvı soğutmalar pahalıdır.
    e pahalı diye mercedes de almayalım? e pahalı diye sen pc de alma o zaman."

    Verdiğiniz örnek hiç mantıklı değil. Otomobil ihtiyaçtır, Mercedes hevestir/lükstür.
    Örneğin: 3 bin TL'ye de kasa toplanabilir, 30 bin TL'ye de kasa toplanabilir. Kasa toplamak için 30 bin TL harcayabilecek birisi heves etmişse gitsin sıvı destekli hava soğutma alsın elbette.
    Burada ortalama PC kullanıcıları için rehber niteliğinde bir konu açılmış. Kıyaslama yapabilmek için testler paylaşılmış, artılar/eksiler yazılmış. Herkes buradan istediği sonucu çıkartabilir, istediği modeli alabilir.

    "benim düşüncem. hava soğutmanın da sıvı soğutmanın da avantajı dezavantajı var."
    Bu cümlenize aynen katılıyorum. Yazdığınız onca subjektif yorumdan sonra sonunda objektif bir cümle yazmayı başarmışsınız.

    ***

    Konu sahibine de bir eleştirim olacak.

    "Neden sıvı soğutmalardan uzak durulmalı?" sorusuna maddeler halinde yanıt verirken "5-Hazır sistemlerde sıvı soğutma kullanılmaz." şeklinde bir madde yazmışsınız ama bu 5. yanıt, başlıktaki sorunun bir yanıtı olabilecek nitelikte bir yanıt değil. Bu yanıtı gözden geçirmenizi öneririm.




  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    Hazır sistemleri sonradan eklemiştim. Orada i7 işlemci koyup, 1030 ekran kartı, dandik psu ve anakart koyulan sistemleri kastetmedim. Msi, Asus ve hatta mac pro gibi 20-30 bin tl lik sistemlerinde bile kullanılmıyor. Yanıtı bir kez daha gözden geçiririm ama.
  • zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    "makine tozlanınca hava soğutma cart diye cortlar"

    Doğru ya AIO'larda fan kullanılmıyordu unuttuk...

    Buraya kadar okudum daha okumadım, konu hakkında bilgini özetlemişin.
  • quote:

    sen hayatında hiç fan ağırlığından yamulup hatları kopan anakart görmemişsin.


    Doğru görmedim. Yazıda katıldığım tek yer burası olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 30 Mart 2020; 17:31:35 >
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Beşinci madde altındaki anlatımınızı biraz daha açarak detaylandırmışsınız ancak "Neden sıvı soğutmalardan uzak durulmalı?" sorusuna yanıt olarak "5-Hazır sistemlerin hiçbirinde sıvı soğutma kullanılmaz." şeklinde ayrı bir madde açılması mantıken doğru durmuyor. Beşinci madde altındaki anlatımınızı, dördüncü yanıtınız olan "4-Sıvı soğutmalar sorunlu ürünlerdir" başlığı altında, bu başlığı destekleyecek bir örnek niteliğinde yazabilirsiniz.
  • Sıvı soğutma almayın.


    İsmini yanlış yazmışlar bu arada. u12s değil u12a olacaktı.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.