Şimdi Ara

SSD Secure Erase (Hdderase, Ocz Toolbox) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
15
Favori
29.449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu vesile ile öğrenmiş olduk:)
  • süper bilgiler ben 60 gb vertex2 de aşırı düşüş yaşıyorum disk partitionda sorun war ne yaptıysam her defasında performans düşüyor daha yeni ssd....hard format ve secure erase işlemi uygulasammı ve yeni firmware kursammı acaba??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NecroCyber-777 -- 12 Şubat 2011; 16:33:57 >
  • 9: SSD Power-On Hours Total hours power on: 711
    231: SSD Life Left Approximate SDD life Remaining: 100%
    241: SSD Lifetime writes from host Number of bytes written to SSD: 384 GB
    242: SSD Lifetime reads from host Number of bytes read from SSD: 832 GB

    bu da benim adata s599 60 gb. 45 günde 380gb yazmışım sadece. daha ilk formatım. her hücre 10000 yazımlık olsa her bir hücreye 6 defa falan yazmışım gibi düşünebiliriz yani 10000 de 6. bu gidişle baya bi götürür gibi. her ay % 1 i bile gitse nerden baksan 10 sene gider. ssd ömrü o kadar kafaya takılacak bişey değil bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GATIRCAN -- 12 Şubat 2011; 17:50:36 >




  • https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=46599454

    buradaki sorunla ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim konu sahibi arkadaşım:))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NECROCYBER

    süper bilgiler ben 60 gb vertex2 de aşırı düşüş yaşıyorum disk partitionda sorun war ne yaptıysam her defasında performans düşüyor daha yeni ssd....hard format ve secure erase işlemi uygulasammı ve yeni firmware kursammı acaba??

    quote:

    Orijinalden alıntı: cmt

    Gerçi hdd kapasitelerinin artmasıyla normal formatı unutmuştuk ama yinede uyarayım; Ssd'lerde Hızlı Biçimlendirme (Quick Format) dışında biçimlendirme yapmayın yani bildiğimiz eski tip formatı unutun.

    Hard format'tan kastın bildiğimiz eski tip uzun format ise, cevabı bir üst cümlede.
    Bahsettiğin düşüş hissedilir bir durumdaysa (yani test programlarındaki ufak tefek düşüşlerden değilse) ssd ya da firmware'de sorun olabilir. Bu tip bir sorun varsa, secure erase'in yardımı olmaz.
    Açtığın konuyu okuduktan sonra oradan yardımcı olmaya çalışayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 12 Şubat 2011; 22:00:18 >




  • ya arkadaslar %5 -10 performans icin degmez bu secure format olayi sahsen ben atmam,win7 kurdum mu 1 sene gidiyor bana hic format atip yeniden win 7 kurmadan. ha ne olur sdd alip kurdukdan sonra 2-3 sene sonra eger bir yavaslama hissedersem o zaman belki yaparim peki normal formatlasak yine eskisi gibi olmuyor mu acaba ?
  • Aynen, bencede değmez. Ssd'de burada bahsedilen yavaşlamanın dışında bir yavaşlama ya da başka bir sıkıntı hissedilirse yapılabilir. İkinci el ssd alanlar da temiz bir başlangıç için yapabilir.
    İlk mesajımda bahsettiğim yavaşlama ssd ya da hücre ömrüyle alakalı bir durum değil, hücre ömrünü artırmak için geliştirilen teknolojilerin yarattığı bir yavaşlama (2-3 yıl sonra yavaşlama hissedersem dediğin için yazdım).
    Hızlı format ve normal format kontrolcü kayıtlarına dokunmadığı için SE'nin yaptığını yapamıyor. Bu arada, ssd'lere normal format atmayın. SE yapmayacaksanız sadece hızlı format (quick format) atın.
  • Secure Erase yapmak gerekip gerekmediğini tepki süresine bakarak anlayabilirsiniz. Normalde 0.1 milisaniye civarında olması gerekiyor. Eğer 0.2 veya 0.3'e ulaşıyorsa yapabilirsiniz. Tepki süresini HD Tune veya AIDA64 sağlıklı olarak verebiliyor. Ama okuma-yazma hız testini HD Tune ile yapmanın bir mantığı yok, adından anlaşılacağı üzere harddiskler için yapılmış bir program.
  • bu islemi laptop da nasil yapacagiz sdd yi cikart diyor ,nasil yani sdd kaplosunumu cikartacagiz ?
    edit : bu gün disket in icine hdderase yi attim yukardaki denilenleri yaparak baslattim kac kere denedim ama ne normal hdd yi nede sdd hdd görmedi dos da dolayisiyla formatda atamadim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kreuger -- 7 Haziran 2011; 20:21:07 >
  • evet sonunda erase olayini yaptim deskop pc imde hallettim,anlatan arkadasa tsk ediyorum sata 1-2 de sdd yi görmedi, sata 3-4 de mdos da ssd yi tanidi bastim erase yi hic acimadim insallah benim sorun a fayadasi olur , olmazsada sonucda bu olay ile erase yapmasini ögrendik sdd lere ama tam 10 saatimi aldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kreuger -- 8 Haziran 2011; 2:37:47 >
  • Dostum kusura bakma soruna cevap vermek için foruma girdim ama 5dk kestireyim diye uzanınca bu saate kadar uyumuşum. Bilgisayarda açık kalmış.
    Ssd'yi çıkarma olayı bios'un SE'e engel olduğu durumlarda geçerli. Engel olmuyorsa takıp çıkarmaya gerek yok.
    Umarım sorunun çözülmüştür. Yukarıda da söylediğim gibi bu olayı sık yapmaman en mantıklısı olur.
  • TRIM komutu ile windows ve SSD kontrolcüsü bir şekilde iletişim halinde. Eğer bir SSD üzerine yeniden işletim sistemi kuracakken önceki SSD partitionlarını windows yükleme DVD'si ile silsek ve yeni bir partition oluştursak bu durumda windows 7 TRIM aracılığı ile SSD'ye sürücüdeki tüm blokların serbest bırakıldığı bilgisini vermeyecek mi? Neticede secure erase komutu ile yapılan (bilgilerin güvenli silinmesinden başka) blokları bu şekilde serbest bırakmak değil mi? Yani böylece TRIM aracılığı ile SSD'ye bütün alanların boş olduğu söylenmeyecek mi? Tüm alanların kullanılmamış olduğu bilgisinin gitmesi değil mi önemli olan? Hızlı biçimlendirme ya da quick format bunun olmasını sağlamıyor. İşletim sistemi yüklüyken baştaki 20-30 MB'lık kısmı dolduruyor ve windowsun SSD boş gibi yüklenmesini sağlıyor ama SSD sistemde dosyalar olduğunu biliyor ve yeni gelen dosyaları üzerine yazıyor sadece. Kontrolcüde herhangi bir sıfırlama olmuyor.

    Kısaca sizce de eğer SSD üzerine tekrar işletim sistemi yüklenecekse yapılması gereken şey, önce o SSD'nin silinmesi (windows 7 DVD'si aracılığı ile partitionların silinmesi) daha sonra ise silinen SSD'de yeni bir partition oluşturmak.

    Burada önemli olan kontrolcünün tüm diski boş diye bilmesi, eğer full format yaparsak diskteki tüm hücreler üzeri yazılacak ve aslında hepsi dolu sanacak, eğer quick format yaparsak diskteki ilk 20MB yazılacak. Bu şekilde SSD hiçbir zaman diski boş diye bilmeyecek ancak tüm partitionları siler ve daha sonra tekrar oluşturursak bu durum secure erase gibi olmayacak mı?

    Secure Erase'in tek artısı, belki evet performansta 6 ay sonra yapılacak bir düzenlemede ya da 2-3 yıl sonra yapılacak bir düzenlemede yarar getirecek ve aynı zamanda sistemdeki tüm verileri geri döndüremeyecek şekilde yok etmesi gibi görünüyor.

    Yine kısacası :) eğer windows 7 yüklü bir SSD üzerine tekrar windows 7 yüklenecekse yapılması gereken işlemin şu olduğunu düşünüyorum, lütfen yanlış varsa düzeltin..

    SSD üzerindeki tüm partitionları sil -> Tekrar partition oluştur -> Windows 7'yi tekrar yükle(windows 7 tekrar yüklenirken zaten bir quick format atıyor diye biliyorum)..

    Bence bu durumda yeni işletim sistemi kurmak SSD üzerine ekstra 25GB veri yazmaktan başka bir şey değil ve performans kaybına yol açmıyor amaç madem yeni işletim sistemi yüklüyoruz bari SSD'yi de temizleyelim ise partitionları silmek bu işi sağlamayacak mı TRIM komutunu kullanarak. Secure erase olayını ayrı tutmak gerekiyor, yani tekrar işletim sistemi yüklemek SSD üzerinde performans düşüşüne neden olmuyor o nedenle illa secure erase yapmaya gerek yok, secure erase aslında zotti'nin bahsettiği gibi erişim süresi uzadığında yahut diski başkasına vereceksek bilgi güvenli açısından düşünülmeli e tabi secure erase yaptıktan sonra windows 7 yükleme gerekliliği bu ikiliyi daima beraber düşünmemize neden oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ummax -- 2 Temmuz 2011; 4:28:06 >




  • Trim komutu dediğin işi yapıyor ama kontrolcünün hücrelerin boş olduğunu bilmemesinin performansa zaten bir etkisi yokki hücre boşaltmak için SE yapalım. SE'nin performansı ilk günkü haline getirmesinin asıl nedeni kontrolcüdeki hücre ile ilgili kayıtlarıda sıfırlaması. SE sonrası kontrolcü her hücreye daha önce hiç veri girilmemiş gibi davranıyor. Burada da SE'in zararlarından biri ortaya çıkıyor aslında; Çok dengesiz kullanılmış bir ssd'de (az alan bırakılıp, o az alanda çok sık veri yazılmış ve bazı hücreleri çok silme/yazma döngüsü geçirmiş ssd'ler) çok kullanılmış hücreleride az kullanılmış hücreleride aynıymış gibi görmesi (SE sonrası). Bu biraz sıradışı bir durum çünkü kontrolcü, dengeli eskime için sürekli hücre yerlerini değiştiriyor.

    Verileri güvenli silme özelliği için SE hdd'ler için gerekli olabilir ama ssd'lerde kontrolcünün hücre ömrü optimizasyonu için yaptıkları yüzünden eski veriler zaten siliniyor.

    Ben başka nedenlerle sistemi yedekten geri yüklüyorum ama ssd kullanıcılarına arada bir yedekten geri almayı öneriyorum. Nedeni ise; yeri değiştirilemeyen hücreleri serbest bırakmak ve dengeli eskimeye yardımcı olmak.

    Erişim süresinin 0,1'den 0,3'e çıkmasını ya da okuma yazma hızlarındaki 5mb/s düşüşün hissedilebileceğini sanmıyorum.

    quote:

    Yine kısacası :) eğer windows 7 yüklü bir SSD üzerine tekrar windows 7 yüklenecekse yapılması gereken işlemin şu olduğunu düşünüyorum, lütfen yanlış varsa düzeltin..
    SSD üzerindeki tüm partitionları sil -> Tekrar partition oluştur -> Windows 7'yi tekrar yükle(windows 7 tekrar yüklenirken zaten bir quick format atıyor diye biliyorum)..
    Bence hiç uğraşma. Quick format at ve tekrar yükle. Bölüm silmeye ya da SE'ye hiç gerek yok.

    Not: Bu yazdıklarım raid kullananlar için geçerli değil. Onlar SE'ye farklı gözle bakabilirler çünkü trim fonksiyonları yok.




  • quote:

    Ben başka nedenlerle sistemi yedekten geri yüklüyorum ama ssd kullanıcılarına arada bir yedekten geri almayı öneriyorum. Nedeni ise; yeri değiştirilemeyen hücreleri serbest bırakmak ve dengeli eskimeye yardımcı olmak.


    Tüm bu yaptıklarımız bana sanki sineğin yağı ile uğraşmak gibi geliyor, bazıları ise bu dengeli eskime için tüm SSD'yi sahip oldukları DVD imajı ile tekrar tekrar doldurup daha sonra siliyorlar diye biliyorum.

    Elimde harici 2.5" sata hdd kutusu var, bu kutuya ssd'yi takıp, daha sonra bunu netbook üzerinde OCZ Tools ile secure erase yapabilme ihtimalim var mı?

    Birde şu var, bunu atlamak istemedim eğer windows'u secure erase yaptığımız bir SSD üzerine yükleyeceksek ve doğrudan formatlanmamış RAW disk üzerine yüklersek, bu durumda 100 MB ekstra bir alan yaratıyor windows 7, bu alan çok gerekli mi? SSD üzerindeki her byte'ı kullanmak istemek çok mu bencilce?

    Ayrıca illa başka bir hdd üzerinde kurulu bir windows'a ihtiyacımız yok, parted magic'in bootable ISO'su ile USB disk aracılığı ile sistemi boot edip, daha sonra bu silme işlemini linux arayüzünden rahatlıkla yapabiliyoruz, burada anlatmışlar.

    http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?81321-Secure-Erase-With-bootable-CD-USB-Linux..-Point-and-Click-Method



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ummax -- 3 Temmuz 2011; 2:39:18 >




  • beyler wiper exe xp de çalışmıyor çalışmıyor derken ssd yi görmüyor cmd ekranında algılanmadı yazıyor
  • "ummax"
    Ben bütün sistemi 2dk'da geri yüklüyorum (acronis). Bunu hücre ömrü için değilde sürücü ve yazılım denemeyi sevdiğim için yapıyorum ama şu kadar gb veriyi sildim diye de tasalanmıyorum. Her pc kullanıcısının yedek alma konusunda bilgisi olması lazım yoksa ne gönül rahatlığıyla sürücü günceleyebilir ne de periyodik formatlardan kurtulabilir.

    Usb'den SE hakkında bilgim yok ama olmazmış gibi geldi. Usb kontrolcüsünün bu işlemi gerçekleştireceği konusunda şüphelerim var. Şu linkte anlatılmış ama oradaki yöntemde silme işlemi için veri yazma yapılıyor olabilir.
    http://secure.nd.edu/disposal/eraser.shtml

    Ben hiç o 100mb'lık alanın oluşturulmasına izin vermedim (ssd, hdd) ve bir zararını da görmedim.




  • @cmt yanlız bu acronis ya da başka yazılımla yedek alanın ve daha sonra bu yedeği yükleyenin performans kayıpları yaşadığını duymuştum, sizde oldu mu hiç bu kayıplar?

    O zaman secure erase için bana göre en kolay, linux USB ile boot edip, parted magic ile bahsettiğim linkte anlatılan şekilde yapmak. Ya da linux USB ile boot edip, ocz toolbox'ı wine ile çalıştırmak.

    Şu 100MB konusunda halen emin değilim ya performansta düşme olursa ya da windows belli bir süre sonra sıkıntı yaratırsa, bunu halen araştırıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ummax

    @cmt yanlız bu acronis ya da başka yazılımla yedek alanın ve daha sonra bu yedeği yükleyenin performans kayıpları yaşadığını duymuştum, sizde oldu mu hiç bu kayıplar?

    O zaman secure erase için bana göre en kolay, linux USB ile boot edip, parted magic ile bahsettiğim linkte anlatılan şekilde yapmak. Ya da linux USB ile boot edip, ocz toolbox'ı wine ile çalıştırmak.

    Şu 100MB konusunda halen emin değilim ya performansta düşme olursa ya da windows belli bir süre sonra sıkıntı yaratırsa, bunu halen araştırıyorum.



    Sistemin image(yedek) almak için en iyi stabil çalışan program windowsun kendi programıdır,ben denedim süper ve çok hızlı hiç bir sorun vermiyor diğer programlarda çok sorun yaşadım diski tanımadı ama windowsun ki harika...tavsiye edilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi subzero86 -- 3 Temmuz 2011; 18:50:28 >




  • şu hard format için gerekli dosyaları rarlayıp paylaşacak 1 dost varmı acaba biz atıoz usb belleğe ama acılışta biosdan usb hdd yada usb fdd secsek bile acılış disketi oluşturamadık
  • Usb açılış disketi oluşturmak için HP'nin programı var. Akşam eve gidince hem onu hemde açılış usb'sindeki dosyaları sıkıştırıp paylaşırım.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.