Şimdi Ara

Start-Stop Yakıt tasarrufu kayda degermi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
14.934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 59 saniyelik cehennem azabı trafik ışıklarında işe yarıyor.

    Sabah 4 °C soğukta motoru çalıştırdıktan sonra (üstelik dizel) derin dondurucudan çıkmış tavuk gibi cıbıldakken 50 metre sonra hemen devreye girmesi saçma. Çok kısa durmalarda, beklemelerde devreye girmesi bence araç teknolojisi üzerine gereksiz bir yük. Durmadan devreye giren ve çıkan marş motoru. Evet, mühendisler binlerce denemeler yapmışlardır ama sürprizler her zaman beklemediğiniz birisinden gelir.

    Bu sistem özellikle sürünen trafikte, 2 metre git, 5 saniye bekle tipi sıkışık/dar sokak şehiriçi sabah/akşam trafiğinde hiç ama hiç işe yaramaz.

    Bu nedenle kapatıyorum.

    Fakat sistemi devreye alma tuşunun bir özelliğini fark ettim. Debriyaja basmadan sistem devrede değilken bu tuşa bastığımda ENGINE START gibi bir işlev görüyor. Motoru anahtarsız çalıştırmanın quasi bir yolu gibi.

    ASX'te var
    VARIANT'ta var...

    ASX zaten LPG'li, onda hiç ama hiç bir işe yaramaz, her defasında LPG'nin devreye girmesini bekleyene kadar benzin yakıyorsun. LPG ECU'sunda seçenek var, AUTO START STOP aktifleştirme ama LPG taktırdıktan sonra kaçımız bir daha gitti ki o yere. Ben gitmedim, en azından daha...

    VARIANT'ta var. Ben mazotu bitirmek için uğraşırken utanmaz bir sistem mazottan tasarruf etmek için sırtımdan oyun çeviriyor. 1 dakika, 30 saniye sınır bende. Buz gibi motoru neden söndürüyorsun? 3 saniye- 7 saniye için neden söndürüyorsun? Mesela bir yerde duruyorsun, hemen sönüyor ama 1 saniye sonra aniden trafik hareketleniyor. Gaaarrççç sistem motoru çalıştırıyor.

    Bir gün yol bilgisayarında okkalı bir küfür yazacak ama dur bakalım, bence zamana kalmış birşey!

    Taner Göde




  • @Taner Göde

    Mutlaka bu tarz kullanımları gözönüne almışlardır. Zararı olacağını sanmam, 3 sn bile olsa..
  • Bir arkadaşımız güzel bir alıntı yapmış bu konuda.
    Ben de buraya yapıştırayım dedim.
    http://forum.donanimhaber.com/m_54224725/mpage_7/f_/key_//tm.htm#55322345

    Soruma şöyle bir yanıt bulabildim sanırım. Faydası olur belki diye alıntı yaptım buraya.

    Soru: Aklıma takılıyor uzun zamandır. Biliyorsunuz artık araçlarda START/STOP özelliği yaygınlaşmaya başladı. Benim araçta da bundan var. Ayrıca otomobilimin makinesi de Turbo Dizel.
    Durum böyle olunca araç trafikte durduğunda motoru kapatıyor. Yani bekleme vs. yok. Zaten atmosferik bir araç olsaydı hiç takmazdım. Ama Turbo olunca... İşler değişiyor.
    Ne diyorsunuz START/STOP Turbo'nun ömründen yiyor mu? Ya da ona göre bir sistem yapmışlar mıdır?
    CEVAP:Jenerasyonuna göre değişiyor. İlk versiyonda evet, yağlama eksikliği yaşanıyordu bu yüzden seri üretime geçilmedi. 2. versiyonda bu sorun yok ancak bu sefer de motor çabuk çalışmıyor. 3. Jenerasyonda ise bunların hepsi aşıldı. Sadece silindirler duruyor ve marş motorsuz çalışıyorlar. Geri kalan tüm tesisat çalışmaya devam ediyor. Yağ pompaları da elektronik oluyor bunların yağlama gerektiğinde motor susukken bile sağlanıyor. Ama bu jenerasyon salt motora uygulanamıyor alternatörü komple farklı oluyor. Ve bu 3. jenerasyon da çok çok iyi korunuyor olsa da siyanürlü süper kapasitörler kullanılıyor. 3. jenerasyon şu an bir tek PSA grubunda var.. Yakında Ford ve Volvo dizellerde de görülebilir..
    SORU:buradaki detaylara inebilirmiyiz? baya teknolojik cevaplar gelmiş merak ettim .
    son jenerasyonda inanılmaz gelişmeler gözüküyor detaylı makaleler veya teknik dökümanları varmı bunların ?

    1-sadece silindirler duruyor ve marş motorsuz çalışıyorlar (ne demek oluyor nasıl oluyor?)

    2-yağ pompaları elektriklemi çalışıyor artık !

    3-süper kapasitörler ne için kullanılıyor ?

    CEVAP:Detay tabiki mevcut ama başlık başlık veya aşama aşama değerlendirsek daha iyi olur sanırım.

    Jenerasyonlarla ilgili STOP START wiki olarak aratmak gerekir sanırım. Aslında başlıktaki START/STOP yanlış.. Doğrusu STOP/START.. STOP önce yani..

    1. ve 3. soru birbirlerinin cevabı.. Süperkapasitörler motorun çabucak çalışmasını sağlamak için gerekli olan gücü biriktirip basıyorlar.. Motorda bu sayede ort. 0,2 sn de, max 0,4 sn de çalışmış ve sürüşe hazır hale gelmiş oluyor. Süre kapasitörlerin şarj durumuna göre değişiyor.. Eğer 0.4 sn'nin üzerinde bir çalışma süresi riski varsa motor hiç stop ettirilmiyor.
    Motoru da marş motoru değil, çift yönlü farklı bir alternatör çalıştırıyor. Bu alternatör hem klasik alternatör olarak çalışıyor hem de STOP-START sürecinde marş motoru görevi görüyor. Standart marş motoru ise olduğu yerde yatmaya devam ediyor.

    2. soru aslında stop-start tan bağımsız bir mevzu. Ama detay gerekiyorsa EP6CDTX motorların yağlaması incelenebilir.. Peugeot RCZ'in 200bg'lik motorunda bu tesisat var. PSA'nın dediğine göre yaklaşık 2 bg tasarruf sağlıyor. 156 bg'lik EP6CDT de klasik yağlama var. 2011 Mini Cooper S'in 184 bglik motorunda da olabilir onu bilemiyorum. Motorunun kodu bildiğim kadarıyla EP6CDTM




  • benim bildiğim otomobil, motor açkapada daha fazla yakar, fazla beklemiyecekseniz ortalama 90 saniye, motoru durdurmanın hiç gereği yoktur, ayrıca belli bir zaman sonra turbo arızası yapması kesindir, ayrıca diesel partikül filtresi zarar görme ihtimali fazladır, nerden baksanız bu da 10000 tl masraf demektir, pirinç almaya midyata giderken eldeki bulgurdan olursunuz, bence kullanmamata fayda var.
  • bir de co2 salınımıymış çevreciymiş, milyonlarca ağır vasıta siyah dumanlarını atmosfere salarken, ben çevreyi korumak için üstüne milyonlarca tl vereceğim, bu otomobil satıcıları işlerini iyi biliyor resmen keriz yerine koyup, kullanmayacağınız bir sürü aksamı satıyorlar, simple is better, basit olan güzeldir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkmoon34

    ciddi bir ekonomisi olduğunu sanmıyorum tamamen emisyon değerleri ile ilgili bence zaten vw reklamında bile "çevreye daha duyarlı start&stop teknolojisi ile diye diyor" birde yukarda bazı arkadaşlar yazmış salınım değerleri düşerse mantıken ekonomide olur düz mantık doğru ama gerçek realitede o kadarda kayda değer bir ekonomi söz konusu değil neticede araba rolantide 0.8 yakıcakda S&S sisteminde 0.3 yakıyor bunun ekonomisi nedir en kapalı trafikde kalın yılda olsun olsun çok abartı diyorum hatta aşırı abartı diyorum çeyrek depo yakıtı geçmez buda çok abartı dedim o kadar olmaz yani..
    fakat emisyon salınım değerlerinde çok büyük yıllık faydanız olur rolantide misal araba 110-130 değerlerindeyken S&S modunda arabanın salınım değeri 60-70 lere düşer.. buda yıllık çok ciddi bir emisyon değeri demekdir..



    Motoru aç kapa yok arkadaşım bakın burda bir sene önce yazdım..

    ekonomiden ziyade bu iş emisyon için yapılıyor.. avrupalının derdi ciddi anlamda yakıt ekonomisi değil çünkü toplu ulaşımları ve insanların bisiklet yada vespa türevi bireysel ekonomik şeyleri kullanmasına çok teşvik ediyorlar.. bu yüzden bisiklet yolları falan var..
    burda önemli olan insanlarının temiz oksijen alabilmeleri öncelikleri bu havanın temiz olması. havanın temiz olması demek daha sağlıklı insanlar daha az sağlık gideri demek hükümetlerin şu anda en büyük dertleri sağlık gideri gibi büyük pahalı giderler..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: personel

    benim bildiğim otomobil, motor açkapada daha fazla yakar, fazla beklemiyecekseniz ortalama 90 saniye, motoru durdurmanın hiç gereği yoktur, ayrıca belli bir zaman sonra turbo arızası yapması kesindir, ayrıca diesel partikül filtresi zarar görme ihtimali fazladır, nerden baksanız bu da 10000 tl masraf demektir, pirinç almaya midyata giderken eldeki bulgurdan olursunuz, bence kullanmamata fayda var.

    Yok 20 bin. Nasıl 10 bin lira çıkıyor, o nasıl bir turbo o nasıl bir dpf? Yahu mühendisler düşünmüş uygulamış üretmiş kullanıma sunmuş, sen oturduğun yerden "şöyleydi böyleydi nerden baksan 10 bin masraf var" diye kestirip at. Forum daha neler görecek bakalım..




  • peki bende şunu merak ediyorum , araç durdu yeniden çalışacak ya , nasıl çalışıyor marş dinamosu yeniden marş mı yapıyor ? eğer marş dinamosu marş yapıyorsa bu arabanın her bakımda marş dinamosu değişir gibi geliyor.
  • İstanbul trafiğinde günde 100 km yapan ve köprü trafiğini kullananlar için bir tasarrufu olabilir onun haricinde anadoluda yaşayanlar için bence gereksiz bir donanım arabamda yok ama olsada kullanacağımı zannetmiyorum.
  • çok kötü birşey kırmızı ışıkta veya trafikte tam duruyorum hareket edicem bi bakıyorum araba durmuş bida çalışmasını bekle vs şahsen hiç hoşlanmadım
  • Maslak -zincirlikuyu arası ve 1. ve 2. boğaz köprüleri gibi trafiğin çok kilit olduğu yerlerde tüketime olumlu etkisi olacaktır.4.levent'ten zincirlikuyu köprü girişine kadar olan mesafeyi 45 dakikada katettiğimi düşünürseniz ne denli bir trafik olduğunu siz hesaplayın,tahmini 3 kilometrelik bir mesafeden sözediyorum.
  • ıvır zıvır alır paranı cebinden
  • Peki arkadaşlar, bu sistemin marş dinamosunun ömrüne bi etkisi varmı? Yukarıdaki Doblo gibi her duruşta stop ediyorsa marş dinamosu da ömrünü çok daha erken yitirecektir diye düşünüyorum. Düşündüğüm gibiyse yakıttan edilecek kâr, marş dinamosu tamiri veya değişimine gider, bu durumda tek kârımız co² salınımı oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anaconda41 kullanıcısına yanıt
    fabrika çıkışlı start stop sistemine sahip araçların marş dinamoları, aküleri hep özel olur. yani normal bir arabadaki marş dinamosuyla aynı değildir. çok uzun ömürlü olurlar.
  • Yakıtta tasarruf olduğunu düşünmüyorum pekde gerekli bir özellik değil olsada zaten pek kullanmazsın sadece aracı satarken işine yarabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim sinirimi bozan bir özellik VW CC'de oldukça titreşimli çalışan bir olay. Uzun süre beklemeyeceksem kapatıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam ışıklarda durup drag yarışlarına katılcaksan tavsiye etmem

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aküyü biliyordum da dinamoyu bilmiyordum. Öğrenmiş oldum, eyvallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.