Şimdi Ara

Tam Otomatik** şanzıman bakımı ve arızalar (44. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.938
Cevap
62
Favori
747.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4243444546
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: badokan

    selamlar, ben 98 model hyundai elentra 1.8 GLS Otomatik vites araç aldım. Aracı D konumuna getirip ayağımı frenden çekiyorum gaz pedalına dokunmadan araba yavaş bi şekilde ileriye doğru hareket ediyor. aldığım adam normal dedi. henüz bi ustaya götüremedim. sizce bi sorun olurmu yani normal midir ?

    birde araç hangi viteste olursa olsun. hareket etmiyorlar araç çok titriyor hareket edince titreme gidiyor. anlamadım gitti.

    bu aracın şanzıman yağı olarak hangisini önerirsiniz. yeni aldığım için değiştiricem.

    İlk soruna normal diyebilirim. Tüm otomatik araçlarda ayağını frenden çektiğinde araba yavaş yavaş ileriye doğru hareket eder. Yalnız yokuşta ise eğimin derecesine bağlı olarak yer çekimi nedeniyle oluşan arabayı geri asılan kuvvet ve arabanın ileriye gitmek için harcadığı kuvvet eşitse bu ileri hareket olmayabilir veya yokuş baya bir dikse yavaş da olsa geri bile kaçabilir.

    İkinci soruna gelirsek emin değilim ama motor kulaklarından olabilir. Rolantideyken motordaki salınım biraz daha fazla olduğundan motor kulakları da kötü durumdaysa rahatsızlık verebilir.

    Üçüncü sorunu bilmiyorum ama meteg usta model bazında hangi model yılları hangi yağları kullanır ile ilgili çeşitli defalar bilgi vermişti. Biraz konuyu okursan mutlaka cevabını bulursun.




  • cevaplar için sağolun arkadaşlar, titreme rahatsız edici derecede değil ama belli yani, dediğiniz gibi baktırmakta fayda var.
  • Benim 2006 Model Golf üm var. Triptronik vites. Bu gün aracımla kısa mesafe 6 km bir yolculuk yaptım. Genelde D ile sürerim aracımı, ama bugün S ile de gittim. Tam gittiğimiz yere vardığımızda iyice yavaşlayıp aracı durduracaktım ki, aracım sallanmaya başladı, çok korktum hemen N ye getirdim. Sallama durdu. Sonra aracı istop ettirip eve geldim, ama eve gelip durunca yapmadı aynı numarayı,,,
    Acaba neden böyle oldu
  • Merhabalar;

    3 ay evvel 2003 model bir Hyundai Elantra aldım otomatik vites. Aldığım ilk zamanlarda bir sorunum yoktu, vites geçişleri gayet güzel idi ve sessizdi. Son bir aydır, araçta seyir halindeyken önce bir vuruntu oluyor ve daha sonra vites daima 2. vitese takılı kalıyordu. Ne kadar hızlanırsam hızlanayım bu durum hiç değişmiyor, yahut durup kalkarken çok zorlanıyor 2. viteste kalktığından. Bu haldeyken boşa alıp tekrar D ye takınca muazzam bir vuruntu oluyor ve aracım yine 2. vitese geçiyordu. Bunun üstesinden gelmek için, her defasında sağa çekip Stop ettikten sonra tekrar çalıştırmak zorunda kalıyordum. O zaman düzeliyordu. (Aracımın kmsi 183,000.) Bugün servisine götürdüm, aleti taktılar ve sensörün bozuk olduğunu yağın da filtresinin de mutlaka değişmesi gerektiğini söylediler. Zaten yağın rengi kahverengiye dönmüştü, uzunca bir süredir değişmemişti. Parça gelene kadar yağı ve filtreyi değiştirelim, gelince de o sensörü değiştirelim dediler. Bugün 165 TL vererek yağ ve yağ filtresi+conta değişimi yaptırdım. Araçta az evvel bahsettiğim sıkıntılar değişmiş gibi duruyor. Takriben 20 km yol katettim fakat herhangi bir sorun olmadı, sadece ilk kalkışta geç kavrıyormuş gibi oluyor, yine çok hafif bir vuruntu oluyor, o kadar. Bu da normal gibi geliyor. Ayrıca; N den D konumuna alınca, eskiden yaptığı gibi sert değil normal, yumuşak bir geçiş yapıyor.

    Sizce aracımın sıkıntısı geçmiş midir? Yani, Sensör için fazladan 200 TL daha ödememe gerek var mı? Servis çok pahalı gibi geldi ayrıca.. Ayda bir defa olmak üzere 350+350 KM yol yapıyorum. Bu kadar KM yapan bir araç için elzem midir bu değişiklik?

    Şimdiden göstereceğiniz yardımseverlik için çok teşekkür ediyorum, sağolun...




  • slmlar 2001 ford focus otomatik benzinli aracıma hangi marka yag kullanabılırım orjınal ve muadili
    alternatifli yardımcı olabılırsenız cok sevınırım saygılar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: byselim

    @meteg usta merhaba,

    2005 model Tiptronik A3 üm var. Aracımı 100binde satın aldım. Şuanda 108binde.

    Aracımda huzursuz bir sürüş yaşıyorum. Şanzımanla ilgili sıkıntılarım var. Aracı Nisan ayında aldım. Birkaç ay sonrasında vites geçişlerinde bir sallantı hissetmeye başladım. (ses yok sadece sallantı) 1. vitesten 2 ye geçerken ağır bir sallantı. 2 den 3 e geçerken daha hafif bir sallantı. Aynı şekilde 2. vitesten 1 e düştüğünde de ağır bir sallantı yaşıyorum.

    Şanzıman yağını ve şanzıman yağ filtresini değiştirttim. Fakat her hangi bir düzelme olmadı. Son 2-3 haftadır da, 4. vitese geçtiğinde 3-4 kere tekleme yapıyor sanki araba. Dişliler oturunca sorunsuz devam ediyor gibi. Bu durum bana şanzımandaki problemin giderek arttığını düşündürüyor. Vitesle alakalı bu sorunda İstanbul trafiğinde insanı depresyona sokuyor ediyor tahmin edersiniz ki...

    Araç cihaza bağlandığında yada sürüş esnasında her hangi bir hata vermiyor. Sizce ne yapmalıyım.

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar diliyorum.



    @meteg usta, aracımın şanzıman kulağında sorun olduğu anlaşıldı ve değiştirildi... Vites geçişlerindeki sallantı tamamiyle geçti... Araçtaki tüm huzursuzluk bundanmış. Keyifli bir şekilde sürebiliyorum. Teşekkürler.




  • Meteg hocam merhabalar,

    Otomatik vites bir araç aramaktayım ve bugün 2004 model bi civic araç buldum ve servise baktırmaya götürdüm. Aracı kaldırdıklarında aracın şanzımanından yağ kaçırdığını söylediler. Aracın sahibi de otomatik şanzımanlarda terlemenin olabileceğini ve normal olduğunu söyledi. Neyse araçtan vazgeçtik ancak bu durum nedir? Yağ kaçırmaya ne sebep olabilir, araçta kaza yoktu bu arada. Usta sert bir kasisten geçmiş olabileceğini ve şanzımanın zarar görmüş olabileceğini söyledi. Ancak adam başka servise gösterin filan dedi, araca güveniyorum filan dedi vs.
  • tekrar selamlar, bir süredir nete giremedim baktım gene sorular birikmiş..


    Navy35, şanzımandan yağ sızdırma sorununun 3 sebebi vardır.. birincisi imalat hatası olabilir.. bu nadiren de olsa görülür.. ikincisi ustanın da belirttiği gibi şanzıman eğer sert bir yerden mesela bir kasisten darbe alırsa şanzıman yüzeyinde yamulma olabilir ve bu olursa o zaman sızdırma da olabilir.. sonuçta şanzımanlar alüminyumdan imal edilir ve alüminyum dayanıklı bir malzeme olsa da darbe gibi durumlarda deformasyon görülebilir.. üçüncü ve son sebep ise şanzıman içinde yer alan contalar ya da keçeler.. zamanla esnekliklerini kaybeder ve sızdırmazlık sağlayamazlar bu durumda terleme de görülebilir sızdırma da.. çözümü yenilenmelidir..

    byselim çok özür dilerim senden ne yazık ki mesajını geç gördüm ve ilgilenemedim.. sorunun hallolduğuna da sevindim..


    Sharky, kullanmanız gereken yağın normu dexron3g tam sentetiktir. bu normu karşıladıkça castrol ve diğer markaların otomatik şanzıman yağlarını kullanabilirsin.. tek dikkat edeceğin nokta dexron3 normunda olmasıdır yağın..

    faruksadichian, yağ ve filtre değişimi çok iyi olmuş bence aracın sıkıntısı geçmiştir.. bahsettiğin sensöre gelirsek bu parçanın görevi motor ecusu ve diğer elektronik birimlere otomatik vites kutusunun hangi konumda olduğunu belirten sinyal yollamaktır.. geri vitese takıldığında geri vites lambalarını yakmaktır.. sensörü değiştirip değiştirmemek bu bahsettiğim fonksiyonları etkiler.. yani geri vites lamban yanmayabilir aracın d de olmasına rağmen değil gibi davranabilir.. 200 tl günümüzde az para değil.. bu parçayı kendi maddi durumunuzun uygunluğuna göre değiştirip değiştirmemek size kalmış..

    davutdemirel,

    bence yaşadığınız sorunun vites kutusu ile ilgisi yok.. bence motorunuzun ateşleme sisteminde veya bujilerinde bir sıkıntı olmuş (anlık olarak) ve sonra durum düzelmiş olmalı.. benim yorumum bu..

    badokan,

    bahsettiğin durum otomatik vitesli araçlarda olması gerekendir yani tamamen normaldir.fakat bir de araç hangi viteste olursa olsun hareket etmiyor kısmını anlamadım.. bu kısımı biraz açarsan sevinirim..

    mustafa055,

    o lambanın yanmasının sebebi araçta otomatik şanzıman sistemi elektronik valf biriminde(solenoidler) bir veya daha fazlasında arıza kaydı olmasıdır.. arıza kaydı nedir okunur bunun içinde roverı bilen bir yer olması gerekir ve ona göre hareket edilir.. sökülüp temizlenmesi de belki çözüm olabilir ama emin olamazsınız sorunun ne olduğundan..

    stagemasterstone,

    bu anlattıkların bana bu şanzımanda bir fabrikasyon hatası olma ihtimalini getiriyor.. günümüzde ford marka araçlarda kullanılan asm adı verilen şanzımanlar da aynı senin araçta meydana gelen sorunlara sebep olmuşlardı.. aracın kaç modeldi ve neydi hatırlamıyorum ama garantisi devam ediyor ise bence bu şanzıman nedeniyle aracın ayıplı mal kabul edilmesi gerekiyor.. çünkü bildiğim kadarı ile senin araçtaki sorun aylardır bitmedi.. artık sen araçtan faydalanamaz hale geldin.. bence bu konuyu eğer aracın garantisi varsa hukuksal alanda hakkını arayarak çözüme ulaştırabilirsin.. yok eğer araçta garanti yoksa o zaman korkarım artık o şanzımanın çıkmasının bulunup aracına takılması en kolay çözüm.. çünkü bence bu şanzıman hastalıklı.. düzelmesi de zor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meteg -- 3 Ekim 2010; 22:47:50 >




  • Beni bu cevabınla üzsende ilgilendiğin için çok saol.Servise tekrar götürdüm bilgisayara bağlattım sorun yok deyip duruyor.Diyorumki bak şanzıman 2. viteste devir düşürüyor (2 deyken 2200-2400 e çıkıp birden devir 1800 e düşüp devam ediyor buda arabayı yokuşta kağnı gibi olmasına neden oluyor), usta diyor, ???...Arabanda hiç bir sorun yok.Bu bahsi geçen konulara triptronikler tam otomatikler gibi randımanlı değildir cevabını alıyor, serviste kıllı müşteri portföyü çiziyorum.Aracım 2004 megane 2 88000 de artık hak arayamayacağımı düşünüyorum, çünkü hakkımı soracağım insanlar bir şey yok diyorlar, buda yukarıya aynı şekilde gideceği için elim boş dönme ihtimalim çok yüksek.Benim bu sorunu senin gibi iyi bir usta bulup sorunu tam anlamıyla bulmam ve eğer fabrikasyonsa hakkımı bu şekilde teknik olarak arayabilmem.Tabi önce senden sonrasında bu forma katılan diğer değerli arkadaşlarımdan arabamı bu sorun için emenet edebileceğim bilgisine güvenilen iyi bir usta tavsiyesidir.Ankara da aydoğmuş şanzıman diye bir yer var bu nasıldır mesela.Şİmdiden cevaplar için teşekkürler.




  • stagemasterstone,

    aracının bilgisayara bağlandığında hata verebilmesi için elektronik kontrol biriminde(solenoidler veya şanzıman ecusu) arıza kaydı olması gerekir.bazen solenoidler sorunlu olsa da arıza kaydı olmayabiliyor ya da sorun elektronik birimlerde değil mekanik kısımlarda oluyor.(örnek olarak balatalar tork konvertörü gibi) durum bu olduğunda şanzımanın araçtan sökülüp indirilip dağıtalarak iç mekanik kısımların detaylı incelemesi gerekir.zaten şanzıman dağıtılınca ve içi açılınca sorunlu parçalar kolaylıkla anlaşılır.fakat ben sana elektronik kontrol birimini söktürmeni ve ilgili parçaların(solenoid ve şanzıman ecusu) dirençlerinin ölçülmesini öneririm.dirençler fabrika değerlerinde olmalıdır.eğer değillerse veya fabrika değerlerine çok yakınsalar değişmeleri gerekir.eğer dirençler normalse o zaman sorunun artık kesin olarak mekanik parçalarda olduğu anlaşılır.




  • Çok teşekkürler bunu kesinlikle kontrol ettireceğim ve size burdan neler olduğuna karşı bilgi vereceğim.Tek sorunum şu anda bu bahsi geçen teknik konulardan sizin kadar anlayacak iyi bir usta bulmak.Malum şanzımanı indirmekte masraflı.Peki şanzımanı bu şekilde açmaları sorun olmaz değil mi?Çünkü bir ara yanlış hatırlamıyorsam revize edilmiş şanzımandan pek verim alamazsınız demiştiniz.Bu durum ondan değildir değil mi?
  • merhabalar. 97 model bie peugeot 406 mız var otomatik 4 ileri şanzıman fakat bugune kadar yag değiştirmedik =) ayrıca araç 320 bin kilometrede =) ne tür yag kullanalım ve bu yagı kendimiz değiştirebiliyor muyuz ? teşekkürler .
  • stagemasterstone,


    eğer şanzıman sorunu şanzıman iç basıncı kaynaklı değilse(özellikle bu kısmın altını çizmek isterim) o zaman revizyon sorunu giderebilir.ama gene de en önemli konu revizyonu kimin yaptığı,nasıl yaptığı kullandığı parçaların kalitesi sökme ve takma işleminin ne kadar kusursuz olduğu gibi birçok faktöre bağlıdır. ben artık şanzıman tamiri yapmıyorum sebebi ise günümüzde bu işlerin artık para kazandırmaması ve tersine zarar ettirmesi.otomobil üreticileri ve servisleri para kazanmak için bu yüzden hep yeni parça takmayı yani parçanın tamamını değiştirmeyi tercih ederler.. zaten şanzıman ucuz bir parça değildir ve de sökülmesi ve takılması hatırı sayılır zaman alan bir iştir. bu yüzden serviste şanzıman değişimi çok maliyetlidir.(ortalama 6-10 bin tl) e herkes de kalkıp bu paraları veremeyeceği için revizyon yapmayı tercih etmek zorunda kalmaktadır kişiler.. fakat dediğim gibi şanzıman iç basıncında sorun varsa bu şanzımana istediğiniz kadar revizyon yapın fayda etmez.


    sezerekrem,


    97 model olan aracınız ile bu kmlere gelene kadar sorun yaşamamanız bence biraz da şans ama ben gene de 320 bin kmye kadar bir şanzımanın yağ değişmeden gelebileceğine inanmıyorum.şöyle örnek verelim aracınızın motor yağını 2 sene boyunca değişmesiniz neler olur? şimdi diyeceksiniz ki 2 sene boyunca yağ değişmeden olur mu? elbette olmaz.. ama şanzıman da benzer değişimlere ihtiyaç duyar.. bence aracınızın şanzıman yağı değişmiştir ve bence siz bunu hatırlamıyorsunuz.. çünkü yağ kimyasal bir üründür ve kutusunu hiç açmasanız bile en fazla 3 senede bozulur. bilmem anlatabildim mi? aracınızda kullanılması gereken yağ dexron3g tam sentetiktir.yağ markası önemli değildir.. dexron3g bir marka değil normdur..




  • araç yaklasık yirmi bin kilometredir bende öncesinde ise babamda idi. o da değiştirmedim dedi yoksa değiştmişte olabilir elbet :) sağolun yardımınız için. iyi aksamlar.
  • Merhaba meteg üstad benimde 2000 model bir honda civic'im var vitesi p konumundan d veya r konumuna alırken araçta kısa süreli bir titreme oluyor. Şanzman yağının değişip değişmediğinden emin değlim acaba yağdan kaynaklı veya başka bir sorun olabilir mi?
  • glrahmet,


    bahsettiğiniz durum tamamen normaldir.her otomatik araçta aynı durum görülür.elbette bu titreme hafif olmalı ve gümbürtü ya da vuruntu olmamalıdır.aracın otomatik vites sisteminin yağ seviyesinin kontrol edilmesini öneririm.ayrıca yağın rengi de size yağın durumu hakkında bilgi verecektir. normalde sağlıklı yağ kan kırmızısı olmalıdır.eğer rengi kahverengi veya siyah ise değişim zamanı gelmiş demektir.
  • Meteg ustam, 2001 model volvo s40 2,0T otomatik şanzımana hangi yağı kullanmamız gerekiyor. dexron 3g kullanılacak diye biliyorum, ancak bulunduğum yerdeki usta şanzımandaki yağı tamamlamak için 2g de olur diye yarım litre kadar ekledi. Meteg ustam bir yardımcı olurmusunuz. doğrusu hangisi. teşekkürler.
  • @Meteg Usta,
    Bir yakınımda 2004 otomatik Elantra var. Bu aracın, yetkili serviste yapılan, 60bin bakımında şanzıman yağı ve filtresi değişti. Değişimden önce Ankara otoban rampalarında gaza yüklenip vites küçültürken "küt diye şiddetli vurma ve sarsıntı" yapmıştı. Bunu ya bir veya 2 kere yaptı, her seferinde yapmadı. Araçta overdrive olduğu için de hangi vitese küçültürken yaptığını tam olarak kestiremedim. Yani vites küçültürken mi yaptı, overdrive'dan çıkarken mi yaptı anlayamadım. Bir de geri vitese aldığımda "sistem geç dolduruyordu", yani vitese geç giriyordu.
    Herneyse, şanzıman yağı ve filtre değiştikten sonra bu sorunlar bir daha görülmedi.

    Yakın zamanda sanayiye götürüp arabanın 90bin bakımını yaptırdım, şanzıman yağı yine değişti fakat bu sefer filtre değişmedi. (şanzıman açılmadı, sadece yağ değişti. Değişen yağın da uygun bir yağ olduğunu bu forumdan bakıp kontrol etmiştim; Yanlış hatırlamıyorsam dexron3g idi.)
    Bu bakımın üzerinden de 4-5bin km geçti. Geçen uzun yola gittim, yine Ankara otoban rampalarında hem yukarıdaki sorunları bir iki defa yaptı. Hem de yukarıdakilere ek olarak şu sorunu tam 2 kere yaptı:
    "Rampa tırmanmak üzere gazı köklediğimde, sanki arabayı boşa alıp da gazı köklüyormuşum gibi, hem çekişten düştü hem de motor devrini kırmızıya dayadı. Ne zaman ki ayağımı gazdan çekip sonra yedire yedire yeniden bastım o zaman tekrar çekiş kazanmaya başladı."
    Bu sorunu 2 kere yaşayınca rampalarda artık tırsa tırsa gaza bastım, bir daha tekrar etmedi.

    Yolculuğun ardından arabayı hemen sanayideki ustama götürdüm, yağı kontrol ettirdim. Seviyesi ve evsafı normalmiş. Sorunu anlattım, "filtre değişmediği için olabilir mi?" diye sordum.
    Filtreyle pek ilgisi olmadığını, bu arabalarda 90-100bine gelince türbin (tork konvertörü) arızası görülebildiğini, bunun da büyük ihtimalle türbin sorunu olduğunu söyledi. Geri vitesin geç doldurduğunu kendisi de gördü.
    Şimdilik birşey yapmaya gerek olmadığını zaten bir sonraki yağ değişiminde (25bin km sonra) filtrenin de değişeceğini söyledi ve ekledi: "Bu zaman zarfında vites vuruntuları çok sık görülmeye başlarsa hiç vakit kaybetmeden gel, türbin elden çıktı, tamir edilmesi gerekiyor demektir" diye.

    Şimdi ben 25bin km beklemeli miyim, yoksa henüz ufakken bu sorunun üzerine gidip halletmeli miyim?
    Sizin yorumunuz nedir?

    Çok teşekkürler.




  • Mete ustam lütfen beni mazur gör ama bu iç basınç testi nedir tam olarak ve nasıl yapılır?Sonuçları ne çıkmalıdır?Açıklarsanız gerçekten çok sevinirim, çünkü götürdüğüm kişinin insafına kalmak istemiyorum bilerek gitmek istiyorum(sayenizde burdan çok şey öğrendiğimide belirtmem gerek)Çünkü ben burdaki bir kaç şanzımancıyı telefonla aradım ama iç basınç testi dediğimde, soru işaretlerinin kafalarında aydınlandığı görüyorum.Eğer benim bu deneyimimi bakarsak size sürekli soruyorum ya iyi usta biliyormusunuz diye, büyük bir ihtimalle iç basınç testi dediğimde bana biliçli bir şekilde cevap verecek usta benim aradığım usta olacak herhalde :)
  • Üstad içimi rahatlattınız çok teşekkür ederim. En kısa zamanda yağını değiştireceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi glrahmet -- 6 Ekim 2010; 12:46:31 >
  • 
Sayfa: önceki 4243444546
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.