Şimdi Ara

Türkçe Oyun Yorumculuğu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hepinize merhaba arkadaşlar. Ben Alperen. Hepinizin bildiği gibi son dönemde YouTube üzerinden oyun yorumlama denilen işi yapan kişi sayısı aldı başını yürüdü, ben de sahip olduğum tecrübelere dayanarak size bir rehber hazırlamaya karar verdim. Buyurun başlayalım..

    1.)Oyun Yorumculuğu Nedir?
    Bildiğiniz üzere YouTube üzerinden oyun oynarken üstüne konuşma yapılan videolar oyun yorumlama videoları olarak geçiyor, bu olay uzun süredir mevcut ancak Türkiye'ye yaklaşık iki - iki buçuk yıl önce kadar önce geldi. En başlarda sadece iki üç tane bu işi yapan grup vardı ancak şu an bu işi yapan kişi sayısı gerçekten çoğaldı, evinde bilgisayarı olan herkes oyun yorumlama videoları çekebiliyor. Bu oyun yorumlama videoları ile satın alamadığınız, imkansızlıklar sebebiyle oynayamadığınız veya daha önce oynamış olduğunuz ve oynamaktansa telefonunuzdan YouTube'a girerek ihtiyacınızı giderebiliyorsunuz, bazen sadece kafa dağıtmak için dahi bu videoları izlerken bulabiliyorsunuz kendinizi. Sadece bunlardan ibaret değil elbette ki YouTube, ancak bu yazıda Türkçe yorumlama yapan oyun kanallarını ele alıyoruz. Konu genel hatları itibari ile böyle.

    2.)Oyun Yorumlamaya Nasıl Başlayabilirim, Başlamalı Mıyım?
    Oyun yorumlama olayını ilk kez burada duyuyorsanız, 15 yaşından küçükseniz, webcam mikrofonu ile ses kaydı yapmayı düşünüyorsanız, bu işi zoraki yapacaksanız kesinlikle BAŞLAMAMALISINIZ. Dediğim gibi bilgisayarı olan herkes bu videoları çekiyor şu an için, aralarından bunların yanı sıra yeni başlayan ama yorumlama işini gerçekten iyi yapanlar çıkıyor ama diğerlerinin arasından kayboluyor, insanlar bir süre video yükledikten sonra emeklerinin karşılığını alamayıp video çekmeyi bırakıyorlar. Diyeceğim o ki, gerçekten bu işe başlamayı tutkuyla istemiyorsanız izleyici olarak kalın bu videoları.
    Gelelim nasıl başlayacağınıza. Bilgisayardan video kaydetmek ve YouTube'a yüklemek için bazı programlar gerekiyor, biraz meşakkatli bir iş. Öncelikle oyunu oynarken bir program aracılığı ile ekranı kaydetmeniz gerekiyor. Daha sonra bu kaydetme işleminden çıkacak, sıkıştırılmamış(3 gigabyte'tan büyük) videoyu render denen işlemden geçirerek sıkıştırmanız gerekiyor. Bu renderdan sonra yaptığınız ayarlara göre 20 dakikalık bir video 400mb kadar tutuyor. Daha sonra bu videoyu YouTube'a yükleyerek izleyicilerinizle paylaşıyorsunuz. Daha sonra kullanacağımız programlara değineceğim.

    3.)Başlamadan Önce Son Tavsiyeler
    Ben de bir yılı aşkın süredir bir YouTube kanalında yönetmenlik yapmaktayım, bu süre içinde edindiğim izlenimler ve tecrübeler oldu. Öncelikle ikinci kısımda dediğim gibi eğer 15 yaşın altındaysanız sesiniz başta olmak üzere pek çok açıdan bu iş sizi aşacaktır, biraz daha beklemelisiniz. Yaparım diye düşünebilirsiniz, ama tekrar söylüyorum ya-pa-maz-sı-nız. Bu mevzuyu geçecek olursak ikinci tavsiyem de bu işi severek yapmanız. Eğer video çekerken siz zevk almazsanız izleyenler de zevk almayacaktır. İzleyicilere izlemeleri için sebep verin, videolarınız ya eğlenceli olsun ya da bilgilendirici olsun. Özgün olun, sıradanlıktan uzaklaşın, insanlar tekdüze bir oyunun üstüne yapılmış olan sıradan ve içi boş bir yorumlama videosu izlemek istemezler. Video çekme işine başlamadan önce deneme amaçlı bir iki video çekip internete yüklemeksizin izleyin, eksikliklerinizi not edin, kendinizi iyileştirmeye çalışın. Son olarak sahip olduğunuz ekipmanın kaliteli olması gerekiyor. 30fps hızında video çekebilecek bir bilgisayara sahip olmanız, sesinizi net ve anlaşılır şekilde alacak bir mikrofona sahip olmanız gerekiyor. Görüntü kalitesi düşük, oyun sesinin yorumcunun sesini bastıracak kadar yüksek olduğu, veya yorumcunun sesinin cızırtılı ve kalitesiz olduğu videoları insanlar izlemekten hoşlanmaz. Mikrofon markalarından ileride bahsedeceğim.

    4.)Programlar ve Ekipman
    Herpsinden önce video kaydetmek için bir bilgisayara ihtiyacınız var. Tabii ki konsol üzerinden de capture card'lar ile kayıt yapılabiliyor, bilgisayara mahkum değilsiniz yani video kaydetmek için. Capture card'lardan daha sonra bahsedeceğim. Güncel bilgisayar konfigürasyon tavsiyeleri için www.donanimhaber.com/#tavsiye adresini kontrol edebilirsiniz. Burada size önerim eğer video kaydı ve render amaçlı bir bilgisayar alacaksanız inteli tercih etmelisiniz. Bilgisayarımızı temin ettik, sıra mikrofonda. Mikrofon konusunda bir belirsizlik var. Beş liraya aldığınız mikrofon elli liralık mikrofonlar gibi ses alabiliyor. Size önerim paraya bir kereye mahsus olmak üzere kıyıp, güzel bir mikrofon almanız. 80 lira ve üstü mikrofonlu oyun kulaklıkları sesinizi yeterli kalitede kaydetmenize olanak tanıyacaktır. Ancak daha iyisini isterseniz profesyonel stüdyo mikrofonlarını da tercih edebilirsiniz. Tamamen bütçenize bağlı. Ben mikrofon olarak ShureSV100 kullanıyorum. Ancan bu konuda dikkatli olun, bazı mikrofonlar çalışırken anfiye ihtiyaç duyuyor. Bilgisayara uyumlu mikrofon seçmeye dikkat edin. Şimdi sıra kayıt almaya geldi. Video kaydetmek için bir çok program var, ancak ben size Fraps'i öneriyorum. Fraps ile çok fazla işlemci harcamadan video kaydedebiliyorsunuz. Nasıl kullanılacağını burada anlatmayacağım, araştırın. Fraps ile 4gb lık parçalara ayrılmış halde videonuzu kaydediyorsunuz, bu videolar 3.5 ile 5 dakika arası oluyor. Yani büyük bir depolama alanına ihtiyaç duyacaksınız. Daha sonra bu oluşan videoları bir renderlama programı ile küçültmeniz ve tek parça haline getirmeniz gerekiyor. Render aşaması için size Adobe Premiere'i öneriyorum. Kullanımını öğrenmek için googleda araştırma yapabilir veya şu http://youtu.be/p5phzgT0t4w videoya bakabilirsiniz. Bu aşamadan sonra videonuzu yalnızca YouTube'a yüklemek kalıyor.

    5.)YouTube'a Video Yüklemenin İncelikleri
    Videonuzu yükledikten sonra her şey bitmiyor. Videonuza videoyu doğru ifade eden bir başlık bulmalısınız. Ardından açıklama kısmına izleyiciler için bir not yazıyorsunuz. Sonra da tag'leri yani anahtar kelimeleri girmelisiniz, burada videoyu ifade eden kelimeler girmeniz gerekiyor. Örneğin anahtan kelimelere "crysis 3 türk" yazdıysanız googleda böyle arama yapan birinin karşısına sizin videonuz çıkıyor. Videonuzu yükledikten sonra ise sabredip gün be gün izleyici kazanmalısınız. Bir de YouTube'dan para kazanma işi var ancak buna burada değinmeyeceğim. İsteyen olursa araştırabilir.

    6.)Son Olarak Capture Card'lar
    Capture card'lar monitöre veya televizyona giden görüntüyü bir işlemciden geçirerek bilgisayara kaydetmeye yarayan kartlardır. Konsollardan ve bilgisayarlardan bu yöntemle kayıt yapabilirsiniz ancak ucuz bir yöntem değildir, ikinci bilgisayar gerekir. Daha fazlası için araştırmanızı öneriyorum.

    Bu rehber şu an için çok geniş bir rehber değil ancak en azından size fikir verebilir. Eğer sizin de ekleyecekleriniz varsa bana bildirin, konuyu düzenleyelim. Son olarak aşağıda fikir edinmeniz için bazı Türkçe oyun yorumlama kanallarını bulabilirsiniz. Benden bu kadar. Sağlıcakla kalın.

    Bazı Türkçe Oyun Yorumlama Kanalları:
    http://www.youtube.com/****respawn
    http://www.youtube.com/gamevidztr
    http://www.youtube.com/agunzaguncom



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kolay32 -- 1 Haziran 2014; 18:42:46 >







  • Sorulara yanıt verebilmek amacı ile burası kullanılacaktır.
  • Teşekkürler,bilgilendirici olmuş.
    Ben de yaklaşık 1,5 - 2 yıldır oyun yorumlama(gameplay) videolarini takip etmekteyim.
    Ben de bu alana girmeyi planliyorum en kisa zamanda.
    Öneri kanallarım:
    Minecraft çogunlukta ve öğretici:" BF Chicken"
    Ama forever "**** Respawn" .d

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bak beyim sana iki çift lafım var: bu dediğin projeyi türkiye'de şu ana kadar iki grup tv üzerinden hayata geçirdi. biri trt okulda bunu yapmaya çalıştı. gezi olayları sırasında nahoş birtakım laflar ettiğinden program bitirildi. diğeri cnn'de ve bildiğim kadarıyla hala devam ediyor. youtube üzerinden de olur ama hobi niyetine, çerez niyetine, sütlü şekerin üzerine boynuna sürdüğün kolonya niyetine..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.