Şimdi Ara

TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
308
Cevap
23
Favori
57.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mehmetcan788 kullanıcısına yanıt

    Yukarıdaki mesajlarda, gulnare nickli forumdaş bu konuda aşağıda kopyaladığım bilgiyi vermiş...


    [alıntı] modem çok sorunlu. Ben baya uğraştım. Sağlıklı olmuyor. En sorunsuz yöntem ; ana modemde lan portlarına router olarak kullanacağınız. Bu modemde wan portuna takın. Vlan id 35 girin, brige modu seçin. Bu şekilde kablosuz da router olarak kullanabiliyorsunuz. Lan girişlerinden internet yine vermiyor. [alıntı sonu]


    Oldukça karışık yazmış, anlamakta zorlandım ve tereddütte kaldım.. Daha basit şekilde, madde madde yazsa (Amerikalılar buna "for dummies" derler... ben dahil herkes anlayacak...

  • TP-Link, talebim üzerine Archer C5v için GPL kaynak kodunu sağladı. Linki Deviwiki, Wikidevi ve TechInfoDepot websitelerine koyacağım, buraya da bırakıyorum.


    https://static.tp-link.com/upload/gpl-code/2022/202209/20220902/ArcherC5v_GPL.tar.gz


    Daha sonra GPL Code Center sayfasına koyulacak.

    https://www.tp-link.com/en/support/gpl-code/





  • arinc9 kullanıcısına yanıt

    Arınç hocam selamlar,


    GPL talep ettiğinize göre cihazla ilgili bir planınız olmalı. makefile ile gördüğüm kadarıyla en7512 bir cihaz sanırım. Merak ettim cihaz için OpenWrt desteği üzerine mi çalışacaksınız yoksa?


    ---


    Ayrıca size denk gelmişken mt7621 için hazırladığınız mux yaması için kendi adıma teşekkür ederim. 1000 Mbps GPON FTTH ile gayet güzel çalışıyor.


    Saygılar.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Arınç hocam selamlar,
    GPL talep ettiğinize göre cihazla ilgili bir planınız olmalı. makefile ile gördüğüm kadarıyla en7512 bir cihaz sanırım. Merak ettim cihaz için OpenWrt desteği üzerine mi çalışacaksınız yoksa?


    Kapsamlı cevap verebilmek için geç cevap verebildim. Bir kaç yıldır düşündüğüm oydu. Şöyle bir kaç popüler, genelde xPON ve xDSL amacıyla kullanılan MediaTek SoC'lere OpenWrt desteği getirelim.


    Dört ana maddeye ayıralım.


    - Mainline Linux desteği

    - OpenWrt desteği

    - Cihaza imajı flash'lamak

    - Recovery için bootloader desteği


    # Mainline Linux desteği


    Hiç bilinmeyen bir SoC'yi aldın eline, mainline Linux'ta çalışır hale getireceksin.

    Hardware üzerine datasheet yok, hardware'i nasıl yöneteceğin belirsiz.

    Anca bu SoC'yi kullanan bir cihazın GPL kodundaki kernel'dan bir şeyler anlayıp mainline'a portlamaya çalışırsın.


    Linux'a portlamak için SoC'nin altını üstünü bilmen gerekiyor: Pinctrl, GPIO, ethernet ve bir çok daha SoC'nin bileşenleri...


    Mesela yakın zamanda Airoha (a subsidiary of MediaTek) EN7523 SoC'ye destek çıkarıldı.

    https://lore.kernel.org/linux-mediatek/20220130145116.88406-1-nbd@nbd.name/T/

    https://github.com/openwrt/openwrt/commit/f32085fc0b87049491b07e198d924d738a1a2834


    Bunda bile şu an ethernet tarafı için driver yok.


    Hadi buraya kadar gelindi fakat xDSL ve xPON tarafının nasıl çalıştırılacağı belli değil.


    Açık kaynak olarak DSL ve PON özelliklerin kontrol edildiği bir driver veya tool hiç görmedim. Genelde vendorun kendi SDK'inde çalışacak şekilde bulursun. O da proprietary olarak sağlanır.


    Hiç Mainline Linux veya OpenWrt tarafından bu alanla ilgilenen ya da oturmuş bir standart görmedim. Mesela OpenWrt tarafında Sanders var, Realtek'in çok portlu switch'leriyle uğraşıyor, fakat o da DSA (Distributed Switch Architecture) ile baya oturmuş bir alan.


    # OpenWrt desteği


    Mainline Linux'ta desteği olan SoC'ye OpenWrt desteği getirmek kolay.

    Yeni target ekleyeceksin, mainline Linux'taki patch'leri çekeceksin, imajın compile edilmesi üzerine çalışacaksın, vs..


    # Cihaza imajı flash'lamak


    Ne cihazın üzerindeki kısıtlı bootloader ne de vendor OS ile bir imajı flash'a yazabilirsin.


    Şimdilik GPL kodunu alıp bir şekilde OS'i senin imajını flasha yazmaya uygun hale getirirsin. Önce onu flash'layıp sonra kendi imajını flash'a yazdırırsın.


    Bir şekilde cihazdaki OS boot edilemez mi oldu ya da üzerinde çalıştığın imaj çalışmadı mı? Recovery yapacağın bir bootloader gerekiyor.


    Fakat cihazın üzerindeki bootloader kısıtlı, flash'a dokundurtmuyor. Haydi bir de U-Boot'la uğraşacaksın.


    # Recovery için bootloader desteği


    Airoha, EN7523 için olan SDK'inde U-Boot kullanıyor anladığım kadarıyla. EN7512 için U-Boot kullanıldığını hiç görmedim.


    Bu yüzden bir de sıfırdan U-Boot'ta SoC'yi desteklemek için çalışacaksın. Mainline'a yazdığın driverlar kutudan çıktığı gibi U-Boot'ta çalışmayacak.

    Örnek: U-Boot'un pinctrl operasyonları mainline Linux'taki pinctrl ve pinmux'dan farklı.


    Flash'ı sökeceksin, U-Boot'u yükleyeceksin, reballing yapıp board'a flashı geri takacaksın.


    U-Boot portun olmamış mı? Aynı adımları bir daha yapacaksın. Sürekli reballing yapmamak için modül takacaksın tabii ki.


    Hadi U-Boot'u yaptın diyelim, her kullanıcı onu kurmak için flash'ı söküp üzerine U-Boot'u yükleyip reballing yapıp board'a flashı geri mi takacak?


    ---


    Eğer EN7512 gibi SoC'lerde vendor tarafından U-Boot desteği olsaydı zaten mainline Linux desteği çıkardı, EN7523 örneğinde olduğu gibi.

    SoC'nin vendoru SDK'inde bir sebepten ötürü U-Boot'u kullanmıyor. Bu yüzden Linux ve OpenWrt desteği ile uğraşılmıyor.


    Bu ve bahsettiğim xDSL ve xPON'u yönetme taraflı zorluklar yüzünden bu SoC'lerde mainline Linux desteği ile uğraşmayı anlamsız buluyorum.


    En azından GPL kaynak kodunun paylaşılmasını sağladım, hiç yoktan iyi.


    Alıntı

    metni:
    Ayrıca size denk gelmişken mt7621 için hazırladığınız mux yaması için kendi adıma teşekkür ederim. 1000 Mbps GPON FTTH ile gayet güzel çalışıyor.


    Şu gigabit bağlantıları nereden buluyorsunuz, MPTCP ile 100'lük link birleştirmekten göbeğim çatladı. Bir bende yok heralde. :)





  • Hocam detaylı ve anlaşılır mesajınız için teşekkür ederim. Mesajınızı okudukça ne kadar az şey bildiğimi tekrar farkettim. Müsade ederseniz merak ettiğim konularda birkaç sorum olacak. Ben de bölümler haline ayırıp sorayım.


    #Mainline Linux desteği


    Dediğiniz gibi hakkında hiçbir şey bilmediğiniz SoC için yazılım hazırlamak inanılmaz bir şey. Bu söylediğiniz bana şu sözü hatırlattı. Arthur C. Clarke'ın dediği gibi "any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic" Yaptığınız iş benim gözümde buna eşdeğer.


    Sorum şu; böyle bir SoC projesi için konuşuyorum. GPL kodunu aldınız ve ilk gün. GPL ile beraber tamamen tersine gidip önce hardware tarafını tamamen çözmeye mi çalışıyorsunuz yoksa kervan yolda düzülür anlayışıyla biraz hardware biraz software beraber mi yürüyor?


    Alıntı

    metni:
    Açık kaynak olarak DSL ve PON özelliklerin kontrol edildiği bir driver veya tool hiç görmedim. Genelde vendorun kendi SDK'inde çalışacak şekilde bulursun. O da proprietary olarak sağlanır.


    O zaman bu dediğiniz VR9 (vrx200 vs) cihazlar için de geçerli değil mi?



    ---


    #Cihaza imajı flash'lamak


    Hocam hep şeyi merak etmişimdir. Neden router gibi embedded cihazlarda ekseriyetle u-boot tercih edilir ama libreboot, coreboot, petitboot vs kullanılmaz? Aklınıza ilk gelen bir cihaz için bootloader hazırlamak ne kadar zor?


    Mesela Gl-iNet advanced uboot diye bir şey kullanıyor. web ui sahibi bir bootloader, çok kullanışlı. Bunu diğer cihazlara getirmek ne kadar mümkün?


    TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar


    Mesela David Bentham isimli bir adam çıktı (belki siz zaten tanırsınız) bununla uğraştı ve xiaomi mir4a için hazırladı. Ama diğer cihazlar için böyle girişimleri ben duymadım veya yaygın değil.


    ---


    Alıntı

    metni:
    Bu ve bahsettiğim xDSL ve xPON'u yönetme taraflı zorluklar yüzünden bu SoC'lerde mainline Linux desteği ile uğraşmayı anlamsız buluyorum.


    Makul ve kabul edilebilir


    Alıntı

    metni:
    En azından GPL kaynak kodunun paylaşılmasını sağladım, hiç yoktan iyi.


    Kesinlikle. GPL kaynak kodunu almak için bayağı bir mailleştiğinizi sanıyorum. Özellikle Türk Telekom için üretilen bir cihaz olduğu için tp-link müşteri hizmetlerine dert anlatmak pek kolay olmamıştır herhalde. Daha önce GPL lisansına rağmen kodlarını paylaşmayı reddeden firma örnekleri biliyorum çünkü...


    ---


    Bu konudan alakasız olarak;

    mt7621 flow control problemi diye bir şey hatırlıyorum. Cihazlar sürekli bir düşük bir geliyordu. İşte link is down, entered disabled state, entered blocking state, entered forwarding state, link is up vs bir döngü oluyordu. Bunun için şöyle bir şey yapıldığını biliyorum ama sonradan takip edemedim. Bunun sebebi ve güncel durum nedir hocam? Biraz açıklayabilir misiniz rica etsem?


    https://gitlab.com/db260179/openwrt-base/-/commit/b44760c11d3d50a718da63e00b2537c3b69c2482



    ---


    Gigabit konusunda ise bir şey diyemiyorum, şans tamamen. Benim durumumda operatörün kendileri gelmiş bulundu. İnşallah siz de en kısa zamanda 1000 ve daha üstü hızlara kavuşursunuz.


    Tekrardan zaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim.


    Saygılar.





  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Dediğiniz gibi hakkında hiçbir şey bilmediğiniz SoC için yazılım hazırlamak inanılmaz bir şey.


    Valla inanılmaz mı saçmalık mı siz karar verin.


    Örnek, Banana Pi'ı üreten şirket, MediaTek'ten çipi satın alıyor, yanında datasheet, programming guide, vs. ne varsa internete koyuyor.

    Dökümanın her sayfasında kocaman "Proprietary" veya "Confidential" yazıyor ama demek ki sorun olmuyor, paylaşılıyor yine de.


    Hadi gidip 2010'dan kalma kernel'ı alıp üzerine SDK yazdın, mainline Linux ile alakan yok. Bari gidip düzgünce datasheet ve programming guide'ı paylaş da bunun mainline Linux'ta desteğini getirmek isteyen biri etrafta hardware üzerine bilgi bulmakla dört dönmesin.


    Alıntı

    metni:
    Sorum şu; böyle bir SoC projesi için konuşuyorum. GPL kodunu aldınız ve ilk gün. GPL ile beraber tamamen tersine gidip önce hardware tarafını tamamen çözmeye mi çalışıyorsunuz yoksa kervan yolda düzülür anlayışıyla biraz hardware biraz software beraber mi yürüyor?


    Genelde bu işe girişildiğinde kervan önceden düzülmüş oluyor. :)

    Hardware ile uğraşmadan en fazla Linux'taki operasyonlar nasıl çalışıyor diye documentation'a bakarsın, pinctrl, DSA, vs. için.


    Alıntı

    metni:
    O zaman bu dediğiniz VR9 (vrx200 vs) cihazlar için de geçerli değil mi?


    Bilmem, neden olmasın...


    Alıntı

    metni:
    Hocam hep şeyi merak etmişimdir. Neden router gibi embedded cihazlarda ekseriyetle u-boot tercih edilir ama libreboot, coreboot, petitboot vs kullanılmaz?


    Bilmiyorum, neden U-Boot geniş bir şekilde kabul edilmiş araştırmak lazım.


    Alıntı

    metni:
    Aklınıza ilk gelen bir cihaz için bootloader hazırlamak ne kadar zor?


    Çook büyük iş. Örnek, MediaTek MT7621 SoC desteği mainline U-Boot'ta yakın zamanda geldi. MediaTek çalışanları tarafından getirildi, olması gerektiği gibi.

    https://lore.kernel.org/all/3a8003eb23f4181ac91067ca43c5e5d165bb6b04.1653015383.git.weijie.gao@mediatek.com/T/


    Alıntı

    metni:
    Mesela Gl-iNet advanced uboot diye bir şey kullanıyor. web ui sahibi bir bootloader, çok kullanışlı. Bunu diğer cihazlara getirmek ne kadar mümkün?


    Buldukları bir tane U-Boot versiyonunu azıcık modifiye etmişler bunda çok büyük bir şey yok. İstediğin cihazda yap.


    Alıntı

    metni:
    Kesinlikle. GPL kaynak kodunu almak için bayağı bir mailleştiğinizi sanıyorum. Özellikle Türk Telekom için üretilen bir cihaz olduğu için tp-link müşteri hizmetlerine dert anlatmak pek kolay olmamıştır herhalde. Daha önce GPL lisansına rağmen kodlarını paylaşmayı reddeden firma örnekleri biliyorum çünkü...


    TP-Link, TurkTelekom kadar yormadı diyeyim. GPLv2/v3'ten anladığıma göre TP-Link, doğrudan bu cihazı satmadığı ve firmware'ini paylaşmadığı için sorumluluk altından çıkıyor. İçinde GPL yazılım bulunan bu cihaz, bana TurkTelekom sayesinde ulaştı. Bu yüzden GPL kaynak kodunu paylaşmak ile sorumlu olan varlığın TurkTelekom olduğunu düşünüyorum. Fakat TT tarafına bunu genel müdürlüğe resmi mektup göndermeden anlatamayacağımı gördüm. O noktaya gelmeden TP-Link'çiler "biz TurkTelekom ile anlaşıp GPL kaynak kodunu hazırlayacağız, bir ay sürecek" dediler. Bir ay sonra ben sorunca paylaştılar zaten.


    Alıntı

    metni:
    Bu konudan alakasız olarak;mt7621 flow control problemi diye bir şey hatırlıyorum. Cihazlar sürekli bir düşük bir geliyordu. İşte link is down, entered disabled state, entered blocking state, entered forwarding state, link is up vs bir döngü oluyordu. Bunun için şöyle bir şey yapıldığını biliyorum ama sonradan takip edemedim. Bunun sebebi ve güncel durum nedir hocam? Biraz açıklayabilir misiniz rica etsem?
    https://gitlab.com/db260179/openwrt-base/-/commit/b44760c11d3d50a718da63e00b2537c3b69c2482


    MT7621 SoC'de flow control üzerine hiç sorun yaşamadım. Konu üzerine bilgim yok, yorumum yok.





  • arinc9 kullanıcısına yanıt

    Yanıtınız için teşekkür ederim hocam

  • arinc9 kullanıcısına yanıt

    Selamlar, zamanında Xiaomi'nin bir tane modemine OpenWRT adapte etmiştim. Eğer böyle bir taşın altına girmek isterseniz ben de ekibinize dahil olmak isterim. Evde fazladan yatan C5v var. İnternet aboneliği yanında verdiler ama kullanmıyorum.

  • Merhaba dostlar.

    Nihayet bulunduğum yere fiber altyapı geldi ve 1gbps lık pakete abone oldum.Fakat verdikleri archer c5v modem ile başım dertte gibi. 5ghz de kopmalar ve hemen yan odadan çekmeme gibi problemler yaşıyorum.bende elimde olan asusun router ını kullanmak ve bu c5v modemi köprü olarak kullanmak istiyorum. Bunun için modem arayüzünden kablosuz ayarını,firewall u ve dhcp ayarını devre dışı bırakıp köprü modunu açtım. Ancak köprü modu açılınca internet direkt gidiyor ve internet ışığı mavi yanıp sönmeye başlıyor.Bununla ilgili ttnet müşteri hizmetlerinden teknik destek almaya çalıştım ama hepsi neredeyse bu işten bihaber gibi davranıp ne yapmak istediğimi anlamadı. @arinc9 @Oldskool hocalarım bu konuda bayağı bilgili görünüyor. Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

  • Neden sadece Asus u kullanmıyorsunuz?

  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Çünkü asus router.Ttnet inki modem. Yoksa yanlış mı biliyorum. TTnet in verdiği modem değil mi?

  • yesil116 Y kullanıcısına yanıt

    Hayır modem değil, zaten fiber internet için modeme ihtiyaç yok.

    Elinizdeki herhangi bir routera kullanıcı adı, şifre ve Vlan id (35) girerek kullanabilirsiniz.

  • Daha önce birkaç yerde izah etmiştim: Modem, "Modülatör" ve "Demodülatör" kelimelerinin birleştirilmiş kısaltması olan terimdir...


    Gerçekten de bakır kablo ile olan ADL veya VDSL bağlantılarda, bakır sabit telefon hattının üzerine (yani telefon sinyalinin üzerine) bindirilmiş internet sinyali ile bağlantı sağlanır. Yani internetten indirilen (=download işlemi) işaret aslında bakır hat üzerine santral tarafında modüle edilmiş olan bir işarettir ve bunun bilgisayarda kullanılabilmesi için çözümlenmesi (=demodüle edilmesi) gerekir ki bu da modemde gerçekleşir... Tabi bir de kullanıcının (bilgisayarının) yukarıya göndereceği (=upload işlemi) de yine modemde modüle edilerek bakır hat üzerine yüklenmek durumdadır.


    Fiberoptik kablo kullanan sistemde (FiberNet) ise fiziki bakır bir hat olmadığından bu işlem ADSL/VDSL'de olduğu gibi gerçekleşmediğinden kullanılan cihaz da teknik bağlamda bir modem değildir ancak halk dilinde öyle anılmaktadır. Bu cihaz aslında bildiğimiz, WAN girişi (RJ-45 tipi) olan, genelde 4 adet LAN çıkışı (bunlar da RJ-45 tiptir) olan (bunlar Megabit ya da tercihan Gigabit olan Ethernet çıkışlarıdır) kablosuz bir Router'dır.


    Operatör'lerin verdiği (kiraladığı) cihazlarda ("Fiber modemlerde") ayrıca 2 sabit telefon hattı için iki adet de RJ-11 tipi telefon cihazı bağlama portu da vardır.


    Bu sabit telefon hat(lar)ı fiberoptik sisteme tanımlanabiliyor ve artık kullanıcının bakır telefon hattına ihtiyacı tamamen sona eriyor.


    FiberNet üzerinden sabit telefon hattı kullanmayacakların yukarıda belirtildiği gibi illa ki Operatörün verdiği bu "Fiber modemi" kullanmaları gerekmiyor.





  • yesil116 Y kullanıcısına yanıt

    Halk ağzında modem denildiği için operatör kutusuna modem yazar, müşteri hizmetlerini ararsanız modem der ama modem özelliği yoktur bu yüzden router. Operatörün verdiği routerda WAN portuna takılı kabloyu söküp Asus'un WAN portuna takarak erişim sağlayabilirsiniz.



    WAN Bağlantı Türü: PPPoE

    802.1Q Etkinleştir: Evet

    VLAN ID: 35

    Kullanıcı Adı ve Parola kısmını doldurmanız yeterli


    TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar




    TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar


    TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 19 Eylül 2022; 23:22:59 >




  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Sen nasıl bi kralsın TurkTelekom TpLink C5v Fiber Modem Kullananlar Çok teşekkür ederim.

    Elimde Asusun dsl ac68u modeli vardı. Bu modelde ethernet portlarından birini wan girişi haline dönüştürmek gerekiyor.Bende öyle yapıp dediğiniz ayarlarıda uyguladım. Bağlantı geldi fakat şöyle bir sorunum oluştu; kabloludan speedtest yapınca bazen 930 mbps bazende 500 mbps gösteriyor. tutarlılık yok malesef.Bir yerde bir ayarını kaçırmış olabilirim.

  • Selam yeni sürümde root erişimi yapabilen var mı acaba?

  • Senex64 S kullanıcısına yanıt
    Yeni sürüm mü? Nasıl güncelliyoruz ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Benizakura kullanıcısına yanıt

    Kendi otomatik güncelleniyor.

  • Arkadaş ben bunun usb 2.0 portundan harici disk takıyorum 2.5 luk, gücü modemden alıyor bu arada ama, ftp açıyorum mesela böyle 10 gb lık dosya atmak isteyince ftp kesilip kesilip duruyor neden? Güç mü yetiremiyor acaba? Oysa nas cihazı var ethernet portundan takılı o sapasağlam 10 gb lık dosyaları yolluyorum kesilmiyor hiç. Bir de bu hdd modemde takılıyken modem bunu kullanılmadığı zaman motorunu durdurabilir mi? Öyle bir özelliği var mı acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 24 Eylül 2022; 2:4:12 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.