Şimdi Ara

Ups aküsünü daha büyük (araba aküsü) ile değiştirmek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 2 senedir kullandığım fsp nin ufak bir ups'i artık şarj tutmuyor.
    aküsü tamamen öldü, en ufak elektrik kesintisinde bile pc kapanıyor. İçindeki orjinal aküsü 7Ah.
    Soru= Şimdi ben bu 7ah akü yerine 60Ah gibi büyük sulu akü (araba aküsü) bağlasam Ups in kartına zarar verir mi?

    Denemedim ama mantıken akülerde şarj akımı, şarj edecek güç kaynağının verdiği max akıma göre 12V üzerinden oluyor yani akü kapasitesi büyüdükçe tıpkı kondansatörlerdeki gibi şarj süresi uzuyor. akünün çekeceği akım aynı, şarj gerilimi aynı sadece şarj süresi uzumış olacak tabii ki deşaj süresi de 7ah ile 60ah arasında dağlar kadar fark var...
    evet sulu akülerde gaz sızması, asit taşması gibi problemler de var elbet ama onun içinde ups'i balkona güzel bir muhafaza ile koymayı düşünüyorum. Güçlü (2,5mm2'lik) bir ara kablo ile balkondan bilgisayarıma 25 metre gibi bir mesafeden fazla bir gelirim düşümü olmadan 220volt çıkışı bağlamayı düşünüyorum.

    Sizce sorun yaşarmıyım? sizin gçrüşleriniz nelerdir? özellikle elektronikçi arkadaşlar..







  • Yazdıklarını okumadım ama büyük ihtimalle voltaj aynı sıkıntı olmaz süre bariz uzar demişsindir. Upsnin içindeki şarj devresi onu kaldırmaz, yangın çıkar en iyi ihtimalle ups bozulur. Atıyorum içinde 2 tane 7 amperlik akü varsa saatte 1 amper şarj ediyorsa düzen, 14 saat çalışacakken sen tutup 60 amperi koyarsan 60 saat çalışacak. Bu şekilde çalışmayada ona göre soğutma yapılması lazım devresinin uygun olması lazım falan filan....

    Ama dersenki aküyü şarj etmek için ayrı bir sistem kurarım o zaman olabilir. Ancak 2 tane 7 amperlik akü iyi marka olursa sana rahat rahat 1-2 saat yeter. Zaten upsinin amacı elektrik yokken kullanmak değil, gidince birkaç dk içinde sorunsuzca kapatabilmektir. 2 tane yiğit akü almıştım ben 7 amperlik, 100 lira gibi bir rakam ödemiştim. Yani kupon vs denk getirirsen daha da düşebilir rakam, bence riske girmeye değmez.
  • Tabiiki ups in amacı pc de sorunsuzca çalışmaları kaydedip kapatmak ama ben sadece bilgisayarımda kullanmıyorum gitarlarım için aydınlatma içinde kullanıyorum.
    Elektrik kesildiğinde (oturduğum ilçede çok kesinti ve arıza oluyor) 40 watt aydınlatma 20-25 wattlık ses sistemi(anfi vs..) çalıştırsın bana yeterli oluyor. Yangın çıkma ihtimali var demişsiniz, doğrudur ama ups in çıkış gücü 400 watt civarında yani aşağı yukarı 2 amperlik bir deşarj akımı taşıyor 220 volt değerinde ve içindeki akü artık şarj tutmadığı için çıkış beslemesini sürekli şarj ünitesinin üzerinden alıyor.
    Yanlış hatırlamıyorsam Ups ler 220 girişi önce DC 12 volta (doğrultmaç) düşürüyor çünkü 12 volt üzerinde oynamak 200 volta göre daha ucuz. Regülatör devresi ile 12 voltu stabil hale getirerek inverter ile AC ye çeviriyor daha sonra yükseltici trafo ile ac12 voltu 220 ye yükseltiyor. yani akü şarj tutmadığında sistem zaten sürekli şarj ünitesinden besleme alıyor. Ayrıca sistemim 600 watt güç kaynağı kullanıyor diğer cihazlarımla beraber 700 watt yük kullanıyorum. bazen oyun oynarken özellikle sistem kastıran oyun oynarken ups "yavaş ulan!" gibisinden alarm veriyor. Çünkü sistem yüke bindikçe daha çok enerji çekiyor, Ups max çıkış limitini aştığım için ups te alarm veriyor bu şekilde çok kullandım :D henüz arıza çıkartmadı. Tabii ki doğru değil.. keşke alırken çıkış gücüne dikkat etseydim.
    sanırım deneyerek öğreneceğiz. sistem den verim alabilirsem fotolar ile buraya yüklemeyi düşünüyorum.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.