Şimdi Ara

UPS sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
4.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tunçmatik Digitech 700VA UPS'i yaklaşık bir yıldır evde kullanıyorum. Almaktaki amacım elektrikler gidince çalışmaya devam etmekten çok ani voltaj düşme ve yükselmelerinden makineyi korumak ve bilgisayarın açılıp kapanmasını önlemekti. Bu yüzden de ortalama bir bilgisayar için 5-10 dakika diye lanse edilen bu UPS'i aldım. Yanında gelen upsilon2000 adlı programla da beraber sorunsuz çalışmaktaydı. Bu aralar sistemimin de yükselmelerinden olası, bilgisayarı kapatmaya fırsat bile vermiyor. Şarj tam doluyken kullandığım programı kapatıp bilgisayarı kapat demeye fırsat bile vermiyor. Önceleri 5 dakika kadar idare eder, şarj bitmeye yakın alarmları sıklaştırır ve kapatacak kadar da yeterdi. Sistemim imzamda mevcut. Aşırı mı yükleniyorum? (aşırı yük ışığı yanmıyor o da enteresan) Arada voltaj değişiminden sigortayı attırdığı da oluyor. Yani bu UPSi kullanmam için başka bir UPS e bağlamam gerekecek gibi oldu UPS'e 22" LCD monitör,400W kasa, Ses sistemi ve telsiz telefonun ve modemin adaptörü bağlı. Ses sitemi mi aşırı yüklenebilir?
    İş yerinde Powercom 1500VA Digital kullanıyoruz. (UPSMON yazılımı ile) Bu ve benzeri sorun başımıza gelmedi. Orada kullanılan tek fark monitör 17" CRT ve 200W stereo hoparlör. Telefon ve modem adaptörü orada da kullanılıyor. Yaklaşık 10 dakika sorunsuz idare ediyor.

    Yerli malı yurdun malı dedik Tunçmatil aldık. Acaba hata mı ettik. Yoksa birşeyleri yanlış mı yapıyoruz? Yardım ederseniz sevinirim...







  • quote:

    Sistemim imzamda mevcut.

    İMZA
    Intel P4 3.0 H.T. ,Intel i865PERL ,300 Gb Seagate Barracuda 7200.8 NCQ SATA, 1Gb Kingston Dual, Ati 2600XT HD DDR3 , LG DVD-RW ,  
    Samsung 2232BW, Aopen H-600 B28,Thermaltake Big Thypoon CPU Cooler,
    Creative T-5900,Audigy2 ZS,Creative ZEN Vision:M 30Gb,I-pod Nano 4Gb,
    HP 1510,Logitech Force 3D Pro, Samsung D-830, Kodak Z-740


    ups i ilk aldığınızda da sistem bu ise ; hemen kapanmasının ilk sebebi akünün bitmiş olması olabilir. şunu deneyin ; pc kapalı durumda iken ups i çalışır bırakın ve ups in elektriğini kesin(ups in prizini çekin). ups aküsünden çalışmaya devam edecekmi ona bakın. bu boş yükte çalışırsa aküleriniz ömrünü doldurmuş demektir. akülerinizi yenilemeniz gerekiyor. çalıştırmazsa ups in teknik servisini arayıp bir de onlara sormanız lazım.

    sigorta attırma durumu hangi zamanda oluyor. kesin olarak ne olunca sigorta atıyor onu netleştirebilirsek o konuda da yardımcı olabiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperian -- 26 Mart 2008; 12:14:55 >




  • Bende powercom 600v kullanıyorum...eski sistemim olan sempronda 10 dakikanın üzerinde besleme yapabiliyorken yeni sistemimde (imzam) ancak 5 dakika idare edebiliyor...Sadece 500w kasa ve 17" crt bağlı...sende ses sistemini çıkarıp böyle dene, bir miktar daha süre kazandıracaktır...test için fişten çekip düşük batarya uyarı verene kadar bekle...ses sistemli ve ses sistemsiz ölç...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rapator -- 26 Mart 2008; 12:50:43 >
  • Yanıtlar için teşekkürler arkadaşlar öncelikle. Yazdıklarınızı dün okudum ama UPSi deneyecek vaktim olmadığı için şimdi yazıyorum. UPSi ilk aldığımda 2 fark vardı. Birisi ekrankartı FX5500 dü ikincisi ise monitör LG F700B idi. LG 73W yerken şimdiki monitör 55W yiyor. Ekran kartı konusunda açıkçası bilgim yok ama eskisine nazaran güçlü bir kart olduğundan (netekim kasa içi ekstra power kablosu ile beraber çalışıyor) kasanın tüketimi artmış olabilir. Ses sistemini UPSten çıkarıp direk prize bağladım. Her ne kadar sürekli kapalı konumda da olsa (standby değil tamamen kapalı) HP1510 yazıcı da bağlıydı. Artık onu da çıkardım. Modemde max. 10W yazıyor. Telefon adaptörü içinde 2mA giriş yazıyor Watt hesaplamayı açıkçası unuttum ama tahminen 4.4W olabilir diyorum. Diğer tüm bileşenler UPSi aldığım zamankiyle aynı. Şu anda kasa, monitör, telefon ve modem adaptörü takılı. Kaba hesapla 500W civarnda harcama var.

    @ alperian
    dediklerini yaptım. Boş yükte herhangi bir tepki vermedi. (şarj da olmadı, batarya kullanıldığına dair işaret ve ses de olmadı) Dolu bataryayla prize taktığımda nasılsa öyle yani Aşırı yüklenmede bir kere sigortası yanmıştı.(yanlışlıkla elektrik süpürgesi bağlamışlar ve anında sigortası atmış) Onu değiştirdim. Ne olur ne olmaz diye denemeden sonra da değiştirdim. (üstünde 6A sigorta vardı bende aynıyla değiştirdim) UPS Kasım 2006 da alınmış. Bir buçuk yıl bile olmadan aküsü bittiyse yazıklar olsun. Sistem normal çalışırken Upsilon 2000 ile 10 saniye self testi uyguladım. 5 saniye olmadan bilgisayar ve monitör kapandı. Aşırı yük ışığı yanıp sürekli sinyal verdi. 2-3 gündür herhangi bir kesinti olmadı. Ancak UPS ara ara kendi kendisine şarj oldu. Upsilonda uzun bir süre %90 dolu gözüktü. Denemeler sırasında kullandığımdan şu anda da %90 gözüküyor.

    Sigorta attırmaya gelince de. Anlık voltaj düşüşlerinde devreye girerken önce devreye girdiğine dair kesik sinyal verdi 2 saniye içinde kapanıp yeniden açıldı. Sigortaları attırıp sürekli sinyal vererek çalışmaya devam etti. Ben de haliyle kapatıp sigortayı kaldırmaya gittim.

    2 yıl garantisi olan bir ürün birbuçuk yılda akü bitirmesi bana biraz anlamsız geldi. Öyleyse bile umarım garanti kapsamına girer. Çünkü kendimi kazık yemiş gibi hissederim. 120 lira ver 2 yıl bile dayanmasın.


    @ Rapator
    Dediğini yaptım. Yukarda da yazdığım gibi bir değişiklik yok.

    Cevap biraz uzun oldu ama kesin çözüm olsun diyerek bildiğim herşeyi yazdım. Umarım sorun çözülür.

    Edit: Dünkü denemelerden beri UPS sürekli şarj oluyor (yaklaşık 20 saattir) Upsilon 2000 yazılımı da arada bir iletişim kuramıyor. Demoya getirince de 110V 60 Hz olarak görüyor. Sanırım garantiye yollanacak. İyice cozuttu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sans Noblesse -- 28 Mart 2008; 22:14:06 >




  • Yardımcı olacak arkadaşlar göremedi sanırım..
    Servise gönderiyorum arkadaşlar. 2 gündür şarj oluyor hala devam ediyor. Bilgisayarcım da getir gönderelim dedi.
  • 1 yıl içinde kaç defa elektirik kesildi?Bir servisin dediğine göre elektirik kesilip akü 2-3 defa tamamen boşalırsa artık o akü bitmiş
    sayılırmış.
    Benimde elimde 650 VAlık bir ups var.Ben ses sistemini en başından beri bağlamamıştım.
    Fakat telefon,router ve modemi de bağlıyorum.Aldığımdan beri 4-5 kere elektirik kesildi.
    İlk kesintide sadece sistemi kapattım.(Monitor 17 crt olduğundan zaten bağlayamıyorum ups in sigortası atıyordu)
    Modem,telefon,router bunları kapatmamıştım.Bir keresinde de eve geldiğğimde elektirik yoktu.
    Sonraki kesintilerde bütün herşeyi kapattım.İş işten geçmiş
    tabi.Şu an 2 dk bile dayanmıyor.(son kesintide pcyi kapatamadım).
    Yapılması gereken eğer sisteminizi sürekli açık tutmuyorsanız kasa hariç diğer bileşenleri
    upsten çıkarmanız.(Ben sürekli açık tuttuğumdan benim için kesinti olduğunda
    sistem kapalıydı; modem,telefon ups i yedi bitirdi gibi bir durum olmuyor)


    Yeni 1000VAlık ups aldım.Modem,router,telefonu esksinin aküsünü değiştirip sistemden ayrı tutmayı planlıyorum.

    Bir de şöyle bir alet gözüme çarptı.
    http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=29672
    Ayrı bir başlık açmadan burada sorayım.

    Akü değişimi bu üründen fazlaysa bunu tercih edeceğim.500Va yazmış.
    aküsü var mı bunun acaba?Modem,router telefon için yeterli olur sanırım ?

    12 V /7Ah akü değişimi 40 lirayı geçer mi fiyat biligisi olan?Bir de marka olarak Yuasa iyi midir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -gtr- -- 30 Mart 2008; 1:13:52 >




  • arkadaşlar ups yi açıp akü takviyesi yapmanızı öneririm.
  • Öyle saçma şeymi olurmuş? 2-3 kere kesintiden kurtarsın diye mi 120 YTL para verdik. Saçmalık. UPS tamamen bitmeden sistemi kapatsın diye işletim programı var UPS ile gelen. Ama program ayrı bi dandik. (upsilon2000 ki arada bağlantısı yok deyip aküyle ilişkiyi kesiyor) Tanıtımında 17" CRT+300W kasa 5-12 dakika yazıyor. Hatta 17" CRT+kasa+inkjet yazıcı 3-7 dakika demiş. Monitörüm CRTnin neredeyse yarısı güç harcıyor. Hadi kasa 400W ordan dengeledi desen. 5 dakika idare etsin. İlk aldığımda tam doluyken denedim 8 dakika sonra pil zayıf uyarısı verdi ki öyleyken de 2 dakika kadar idare ederdi ama ben tekrar elektriğe bağladım UPSi. Sadece kasayı bağladıktan sonra ne önemi var. Benim amacım varsa kullandığım programı kaydedip kapatana kadar idare etsin. Ama artık 10 saniye bile yetmiyor. 2 gündür daima şarj oluyor ama hala %84 dolu. Benim UPSin problemi tahminimce akü kaynaklı değil. Pazartesi yolluyorum. Sorunu çözülmeli. 2 yıl garanti var demek 2 yıl normal kullanımda bir sorun yaratmaz demek. Bizde kaynak makinesine bağlamadık. Evde bilgisayarımızda kullandık. Durum ne olur buradan bildiririm.




  • 2-3 kere kesinti değil :) Aletler üzerindeyken elektirik kesilip sizin müdahaleniz olmadan akünün tamamen boşalması.
    Yani tamamen boşalması ömrünü kısaltan birşey olsa gerek?

    Benim bahsettiğim ups de Tunçmatik.Garantisi bitti.Dediğim gibi 4-5 kesinti sonucu 2-3 kere tamamen boşaldı.Şu an 2 dk götürmüyor.


    Yeni aldığım ups de Tunçmatik.18 saat şarj ettim.6-7 kademe göstergesi var.
    Şarj sonucu sisteme bağladım fakat gösterge en yüksek kademeye çıkmıyor.Telefon açıp
    sordum.cevap:
    E kullanmışsınızdır ondan.
    daha ilk gün sadece bir aygıt bağlayıp fişi çekip denedim.
    (bu arada yazılımını kurmadan bakmıştım şimdi aklıma geldi yazılım ne gösteriyor bir bakayım)
    Yeni yazılım java tabanlı Winpower diye birşey çıktı.Akü göstergesini bulamadım içinde.


    Aslında Artronic marka almayı planlamıştım ama boşluğuma geldi gidip yine Tunçmatik aldım.
    Artonic panasonic akü kullanıyor olabilir emin değilim.Tunçmatik'ten daha iyidir düşencesindeyim.

    Hafta içi bu 650 Valık Tunçmatik ups i aetes diye bir yere götüreceğim.Bu 2-3 defa akü boşalmasını
    bir de onlara sorayım bakalım ne diyecekler :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -gtr- -- 30 Mart 2008; 5:08:11 >




  • Dostum tamamen boşalmaması için yanında program veriliyor. O program işini adam akıllı yapsa (verdiğin süre veya akü seviyesinden sonra bilgisayarı kapatsa) zaten sorun olmayacak. Ama nasıl bir dandik programsa kendi kendisine bağlantı yok yazıveriyor. İş yerinde (sanırım) Powercom marka 1500VA UPS kullanıyoruz. Akünün ne zaman biteceğini saniye olarak veriyor. Her dakika azalışında uyarıyor. Eğer son kademede sen müdahale etmezsen bilgisayarı otomatik kapatıyor. Dolayısıyla aküyü asla tam boşaltmıyor. Sorun Tunçmatiğin programla uyumsuzluğu. Yani program UPSi (her zamann) yönetemiyor. İşin garibi 6 tane kadar UPS programı bulup kurdum. Hiçbirisi Tunçmatiği görmedi. Program böyle olursa serviste ona göre davranacak. Pazartesi herşey belli olur
  • Evet de sistemi kapatacak sadece.Diğer harici bileşenler hala açık kalıyor.Yani yine akünün tamamen boşalma ihtimali söz konusu.
    Bu yüzden diğer harici bileşenleri ayrı takın dedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -gtr- -- 30 Mart 2008; 22:36:47 >
  • Valla dostum ben yolladım servise. Aslına bakarsan benim kasa şu anda monitörden daha az ediyor :) korumaysa ikisini de koruması lazım ki işe yarasın. Bekleyip görecez bakalım servis ne diyecek
  • Tunçmatikten yüzü güleni ben görmedim
  • aynı durum 3-4 gündür bende de var sonuç neymiş servisten dönünce söylersen sevinirim 3-4 gündür sürekli şarj oluyo ama %72 de...
    arkadas çok ii al abi dediydi şimdi o arkadasa sorulacak 1-2 sorum var...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.