Şimdi Ara

Uzay Çatı Sistemleri ve Konstrüksiyonları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzay kafes sistemler, doğru eksenli çubuklar ile bunların birleştiği mafsallı düğüm noktalarından oluşan üç boyutlu taşıyıcı sistemlerdir. Çok büyük açıklıkları örtmek için düzenlenen, bütün elemanları birbirine bağlı bu sistemler her doğrultuda bir bütün olarak çalışan ‘üç boyutlu kafes’ şeklinde de tanımlanır. Bu sistemlerde kullanılan malzemeler son derece hafif olup malzeme tüketimi ile kullanılan hacim arasında oldukça uygun bir oran bulunmaktadır.

    Uzay kafes sistemler yapılarda büyük açıklıkların kolonsuz ve hafif bir strüktür ile geçilmesini sağlayarak işlevsel olarak yapıların daha esnek ve kullanışlı olmasını sağlamıştır. Uzay kafes sistemler, birbirlerine düğüm noktalarından bağlı, basit çekmeye ya da basınca çalışan doğrusal çubuklar ağından kurulu düzenlerdir. Bu çubuklar düzeni, üzerine etkiyen dış yükleri iki doğrultuda mesnetlere ileten ve boşluğun organize edilmesi ilkesine göre üretilen çağdaş sistemlerdir. Statik yararları açısından, bu sistemler diğer bir çok taşıyıcı sistemlere oranla çok daha hafiftirler. Sabit yüklerin azlığı sadece çatıda değil, alt sistem öğeleri ile temellerde kendini göstermekte, buna bağlı olarak maliyet önemli ölçüde azalmaktadır.

    Büyük açıklıkların geçilmesinde eskiden kullanılan ön gerilmeli beton, klasik çelik makas sistemleri veya benzeri sistemler yerine artık daha ucuz ve uygulaması daha kolay olan uzay kafes sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler kare, dikdörtgen, poligon ve daire şeklindeki mekanlara uygun örtü biçimleri oluşturulabilmektedir.

    Uzay kafes sistemleri donatı yerleşiminde de yararlılıklar sağlayabilmektedirler. Elektrik, sıhhi tesisat, havalandırma kanalları klima, iklimleme sistemleri gibi donatılar, bu sistemlerin oluşum ilkesinden doğan boşluklarda kendilerine kolaylıkla yerleşim alanı bulabilmektedir. Bu donatılar her doğrultuda yer alabilmektedirler. Elektrik bağlantıları çubukların içinden geçirilerek de yapılabilmektedirler. Gün ışığı sağlanması aynı boşluklarda pencere öğeleri oluşturmak suretiyle kolayca çözümlenebilmektedir.

    Daha detaylı bilgi, grafik ve çizimler için burayı ziyaret edebilirsiniz:







  • quote:

    Bu çubuklar düzeni, üzerine etkiyen dış yükleri iki doğrultuda mesnetlere ileten

    İki doğrultu nerede? Tek bir doğrultu ve iki yönde olmalı. Kuvvet aktarımı ise üç boyutlu.

    Elektrik-sıhhi tesisat klima yer buluyor. Olabilir de zaten her sistemde yer buluyor?

    BU uzay çatı denilen zincir bağlantılarının tek avantajı kolon istememesi. Yani tabandan destek almaya ihtiyaç duymaması. Ama o k kadar çok malzeme hgarcanıyor ki üstteki mesajda nasıl "daha ucuz" yazılmış pek anlayamadık. Karşılaştırmalı Fİyat lütfen.
  • Linke baktım; birkaç tane kolonlu tasarım var. Yani kolonzu lafı geçerli değil demek ki. Kenarda zaten kolon olabilir ama ortadan da kolon atmışlar. Ayrıca birkaç tane de demir doğrama çatıyı kafes sistemmiş gibi koymuşlar ama değil.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.