Şimdi Ara

Uzay Mühendisliği (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
48
Cevap
10
Favori
35.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aerosoldreams

    quote:

    Orijinalden alıntı: Pixel.

    Uçak mühendisliği istiyordum daha da motive eden bi konu oldu teşekkürler..

    Edit: Master yaptıktan sonra amerikada çalışmak mantıklı mı ve oluru olan bir şey mi? Amerikada senelik yıllık 80-100k $ maaşlardan bahsediliyor.



    Eğer imkanın varsa tabi ki yurtdışı.
    Fakat yurtdışında mühendis olarak iş bulmanın zor olduğunu biliyorum.
    Eğer olayın akademik tarafında devam etmek istersen yurtdışında çok iyi üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirsin çeşitli burs destekleriyle.

    Çok teşekkürler hocam.
  • aerosoldreams kullanıcısına yanıt
    Yurtdışında mühendisliğin ne gibi zorlukları var?Mezun olunca diploma dünya üzerinde tanınması yeterli ve tabi ki de yabancı dil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sene kazanan var mı aramızda arkadaşlar?
  • İstanbul Teknik Üniversitesi için konuşuyorum...
    Uçak Mühendisliği Bölümü, Makina Fakültesi bünyesinde bir anabilim dalı iken ve lisansüstü öğrenimde bu anabilim dalında mezunlar verilirken - yanılmıyorsam 1940'larda - yine Makina Fakültesi bünyesinde Uçak Mühendisliği Bölümü olarak kuruldu.
    Keza, Uzay Mühendisliği Bölümü - kuruluşu dönemindeki adı ile Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü - Uçak Mühendisliği Bölümü kaynaklı olarak Makina Fakültesi bünyesinde bir anabilim dalı iken 1980'lerin başında Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü olarak, Makina Fakültesi'nden Uçak Mühendisliği ile beraber İnşaat Fakültesi Hidroloji Anabilim Dalı'ndan oluşan Meteoroloji Bölümü'nün katılımıyla Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki üç bölümü oluşturdular.
    Uzay Mühendisliği, ilk öğrencilerini 1986 yılına kabul etti ve doğal olarak, ilk mezunlarını 1990 yılında verdi.
    İlk yıllarında bir "disiplinler arası bölüm" - Uçak, Meteoroloji, Makina, Elektrik, Elektronik, Haberleşme, Kontrol, Bilgisayar, Kimya, Metalurji - gibi görünse de bölümün amacı, atmosfer dışında kullanılacak olan yapıların ve bu yapıları atmosfer dışına taşıyacak olan yapıların tasarlanması, inşası, gönderilmesi, kontrolü ve işletilmesini içerir.
    Zaten bildiğiniz üzere, mezunlarımızın tam anlamıyla mesleklerini Türkiye'de icra edebilecekleri yerler Gölbaşı Uydu Kontrol Merkezi, Roketsan, TAI, TEI/TUSAŞ kurum ve kuruluşlarıdır. Bunun yanında THY, ASELSAN, kamu/özel teşebbüs savunma girişimleri, Kale Havacılık da sayılabilir. Almış olduğumuz eğitim formasyonu sayesinde sayısal hesaplama içeren işlerden tutun, programcılık, sistem tasarımı, kontrol, haberleşme, robotik, otomasyon, mekatronik, makina tasarım/imalatı ve bunlarla sınırlı kalmayacak bir çok mühendislik ve mühendislik dışı disiplinde çalışma fırsatı bulunabilmektedir. Gönül ister ki sene 2017'ye gelmişken artık bir Türk Uzay Ajansı'mız (veya uygun isim ne ise) olsun.
    Bölümden iki arkadaşımla ilk günlerimzde, o dönemki bölüm başkanımızla (ilk bölüm başkanıydı) aramızda geçen anekdotu paylaşmak isterim. O ilk bölüm başkanımız, kendi alanında (tokamak ve plazma fiziği), o dönemde, makale/eserlerine atıfta bulunulma sayısı (citation impact ve number of citations) bakımından Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci sıradaydı. Kendisinin ismini siz bilirsiniz. ;)
    Üç kişi Hocam'ın odasına gittik.
    - Hocam ben buyum, bu bu, şu da şu.
    - vs. vs.
    - Hocam biz uydu yapmak, lançer yapıp bu uyduyu fırlatmak vs. vs. istiyoruz.
    Hocam devletin ona verdiği uyduruk iskemlesinde arkasına doğru yaslandı ve önce her birimizin gözünün içine bakıp ardında üçümüze hitaben.
    - Çocuklar - ki biz 16-18 yaşlarındayız, kendisi 60 küsur yaşında o ara. Bize "çocuklar" diye hitap etmesinden daha doğal birşey yoktu. - bu ülkede size bunları yaptırmazlar. - Sonradan anladık ki Hocam 80'leri profesör olarak görmüş geçirmiş biriydi. - Siz oturun derslerinize çalışın, sınavlarınızı verin ve mezun olun. Ortam olursa elbette bu arzu ettiğiniz projeler gerçekleşir, size de bunlara dahil olursunuz.
    ...demişti.
    Biraz değil epey hayal kırıklığına uğramış olsak da zaman içinde Hocam'ın ne kastettiğini çok iyi anladık.
    Neyse ki zaman içinde eski fakülte dekanlarımızdan birinin ünivarsite rektörü ile olan tanışıklığı sayesinde bölümümüz hakkı olan projeleri hayata geçirmeye başladı. Daha da ileri gidiyor(muş). Çok sevindirici.
    Büyükleriniz hatırlar, o dönemde gazeteler A5 boyunda TV ekleri verirdi. Türksat 1A uydusunun başına gelen talihsizlik sonrasında Türksat 1B uydusunu ya hazırlanırkenki ya da yöründeye oturtulduktan sonraki zamanda, Sabah Gazetesi'nin verdiği TV ekinde Dinç Bilgin'in bir giriş yazısı vardı. Onu da paylaşayım:
    "Türkiye'nin kendi uydusuna ihtiyacı yok ki. Bu çok pahalı birşey. Herkesin uydu kiraladığı bir dönemde Türkiye'nin kendi uydusuna bu kadar para harcaması çok saçma."
    İşte böyle ve benzer zihniyetlerin eşliğinde Hocam bize yukarıda andığım uyarısını yapmıştı. Neyse daha fazla "Türkiye'nin bilimsel, teknik ve sosyal gelişimi neden ve kimlerce istenmiyor?" üzerine yazıp çizmeyeyim.
    Okumakta olduğunuz bölüm, hem içeriği hem mezuniyet sonrası çalışma ve araştırma olanakları hem de mevcut hocaları sayesinde çok keyifli bir bölüm.
    Ancak...
    Derste size verilenle yetinmeyin.
    Mustafa İnan Kütüphanesi'ni sömürün.
    Bizim zamanımızda EARN ağı vardı. İnternet ile iki sene sonra tanıştık. İnterneti hem bilgi edinmek hem de meslektaşlarınızla bilgi paylaşımı, proje araştırması yapmak için kullanın.
    Bölümdeki, fakültedeki ve okuldaki projelere bulaşın.
    Birçok seminer/konuşma yapılıyor artık okulda. Bunlara gidin.
    Size derste tek boyutlu bir ortamdaki değişken etkiyi ayrı anlatacaklar; kesidi değişen bir ortamdaki sabit etkiyi ayrı anlatacaklar. Sınavda ise karşınıza kesidi değişen bir ortamdaki değişken etki altındaki sonuç sorulacak. Yani, problemleri birleştirin. Önceden siz hazırlayın çözümü ve öğrenin.
    Bence, formül ezberlemeyin. Biz arkadaşımla, temek korunum yasalarını ve e üzerinden trigonometrik açılımları ezberlerdik sadece ve sınavın ilk yarım saatinde hatırımızda olmayan formülleri bizzat çıkarırdık. Zaten formüllerin neredeyse tamamı bu kombinasyondan çıkıyor.
    Eğer ödev ve dönem içi projeleri vaktiyle ve kendi çabanızla araştırıp çalışarak hallediyorsanız, ezbere de gerek kalmayacak. Takıldığınız yerlerde üst sınıflardan konuşabileceğiniz ve değecek olan kişilerle, araştırma görevlileri ile ve hocalarınız ile görüşün. Hepsi bu yollardan geçti çünkü. Hatta, Uzay Mühendisliği temeli dışında kalan sorularınızı, diğer fakülte ve bölümden kişilere sorun.
    Seçmeli derslerinizi çok iyi planlayıp seçin. Yumurta kapıya sıkışınca değil! En az bir sene sonraki derslerin kapsamını öğrenin ve ona göre seçiminizi yapın.
    Bölüm başkanı Hocam'dan son bir anekdot ile konuyu kapatayım. Hocam aynı zamanda benim ücretli çalıştığım ilk işyerinin ortaklarının üniversitedeki bölüm başkanı ve hocasıydı. Eski Genel Müdürü'mle Hocam arasında yemekhanede geçen bir konuşma bu:
    - Hocam oturabilir miyim?
    - Gel H. Nasıl gidiyor? Ne kadar çalışıyorsun?
    - Hocam her gün 2-4 saat arası o günün derslerine çalışıyorum.
    - H. hergün 4 saat çalışmakla Uzay Mühendisi olunmaz.
    - ...
    İşte böyle. H.'nin de kim olduğunu tahmin ettiğinize eminim. ;)
    Eminim ki, çalışma ile sosyal dengeyi çok güzel kuracaksınız. Çok güzel bir bölümde okuyorsunuz. Başarılar dilerim!




  • uzay, astronomi ile ilgili yerlerden ortalama ve ortalama altında mezun olursan fizik öğretmeni, matematik öğretmeni veya bankacı olursun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aerosoldreams

    quote:

    Orijinalden alıntı: T_Ice

    benim de düşncelerime girmeye başladı bu bölüm.

    saslında en baştan beri uzay mühendisliğine daha çok ilgim vardı. roketsan da çalışmak hedefim genel olarak türkiye adına roket üretmek yani illa ki uzaya roket değil de savaş roketi n e bileyim uçakdan roket falan bu tür şeylere de ilgim vardır bu kondua da çalışmak beni mutlu eder

    aero hocam ben kendimi geliştirebileceğimi düşünüyorum sence ben bu bölümden donanımlı bir şekilde mezun olsam (girdiğimi varsıyorum sıram yetiyor ama yükselir mi sıra hiç bilmiyorum) roketsan a gitsem ve iş başvurusu yapsam işe alınma şansım var mıdır ya da bunun gibi türkiye de ki şirketlerde.

    yani iş açığı var mı, kadroların doluluğu nedir, doygunluk varsa tehlikeli olabilir çünkü

    Şimdi uzay mühendisliğinden mezun olup gerçekten çok iyi yerlerde çalışan kişiler var. Mezunlar da iş konusunda pek iş sıkıntısı çekmiyor. Mezuniyet sonrası itü etiketi sizi bir yere kadar taşıyor. Sonrası size kalmış. Roketsan gibi yerlere girebilmek tamamen size kalmış. Uzay mühendisiyim acaba bana uzaylı muamelesi yaparlar mı diye endişeleniyorsan buna hiç gerek yok. Sektör uzay mühendisliğinin ne olduğunu biliyor.

    İş açığından da kastın tam olarak nedir anlamadım ama kastettiğin mezunların hepsi çat diye iş buluyorsa öyle bir şey yok maalesef. Bu, uçak mühendisliği ve makina mühendisliği gibi diğer mühendislikler için de geçerli. Benim görüp görebileceğim en hızlı iş bulunabilen bölüm ise sanırım elektrik mühendisliği. itü mezunu bir abi vardı, kendisi 1 yılda 7-8 kez iş değiştirmişti. Kafasına göre takılıyordu. Şimdi sektörleri ne durumda bilemiyorum tabi. Ama ben mekanik temelli bir bölüm okumasa idim kesinlikle elektrik mühendisliği okurdum.

    hocam maaşınız ne kadar ortalama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -xenon -- 4 Temmuz 2017; 8:18:18 >




  • Başka bir başlığa yazmıştım. Buraya kopyalıyorum.



    Not: uzay mühendisli olup da napıcan, cıvata bile yapamıyoruz diyen insan gerizekalıdır. Lütfen ciddiye alıp tartışmayın.



    Uçak ve uzay mühendisliklerinde en iyi eğitim Türkiyede İTÜde verilir.



    Aerospace_ITU:











    "Bir İTÜ mezunu olarak yıllar sonra foruma tekrar geldim. Şu başlığı görünce çok güldüm.



    Şuanda savunma sanayinde en iyi şirketlerden birinde çalışıyorum, müdürüm de direktörüm de İTÜlü. Arkadaşlarım GE, THY, TAI, Roketsan, TEI, Sun express gibi şirketlerde iş buldu.







    THYde çalışan mühendislerin EN AZ 90%ı İTÜlüdür.







    Ama nedense şu lise öğrencileri arasında İTÜnün adının Boğaziçinden daha geride tutulması hala bitmemiş.







    İTÜ dünyanın en çok ABET akreditasyonuna sahip üniversitesidir.







    Türkiyemin En çok patent üreten teknokentine sahiptir. Buradaki şirketlerin çoğu da yazılımla/bilgisayarla ilgilidir.







    Yurtdışına giden birçok arkadaşımız oldu. Çok iyi okullardan burs kazandılar yüsek lisans/doktora eğitimleri için.







    Çalıştığım yer türkiyenin en iyi mühendislerini seçer.



    Genelde İTÜ ve ODTÜ mezunları ağırlıklıdır, diğer üniversitelerden tek tük mühendis bulunmakta.







    Boğaziçili bir mühendisin mühendislik yaptığını henüz görmedim. Bilkentli bir mühendis de görmedim henüz.







    Türkiyenin en hızlı iş bulan mezunlarının üniversiteleri inceleyin. Bilkent 10. Sıradadır.







    1. Sabancı (kendi şirketleri var)



    2. Odtü 3. Boğaziçi 4. İTÜ (hepsi aynı puanda, fakat İTÜde yalnızca mühendislik/sayısal bölümleri olduğunu bilmekte fayda var.)



    5. Yıldız (10 puan farkediyor)





    10. Bilkent







    Kaynak: calibre olması lazım, tam batırlayamadım, soran olursa buraya linkini eklerim. İspatlayamayacağım hiçbir şeyi yazmam.







    İTÜ mezunu bir uzay mühendisiyim. Bırakın işsiz kalmayı birçok mühendislik bölümünden önce iş bulduk ve maaşlarımız havacılık sektöründe çalıştığımız için daha iyi. Forumda yıllar önceki dangalaklara şimdi gülüyorum. Yüksek lisansıma yine İTÜ'de Uçak ve ve Uzay mühendisliğime devam ediyorum.







    Bu arada İTÜ'nün şu ÖSS puanlar Odtü'den daha fazlaydı birkaç sene önce, sanırım şuanda yarı yarıya. (Uçak, endüstri, inşaat, mimarlık gibi bölümlerde)







    Yani bu puanları sizin yazdıklarınızı okuyanlar belirliyor arkadaşlar. Puanlar tam olarak bir gösterge değil.



    "

    Edit:İş bulma sıralamasında bahsettiğim puanlar öss puanları değil, o aralştırmadaki puanlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • yamsuq kullanıcısına yanıt

    Merhaba 2023 yılından yazıyorum 😋. Uzay mühendisliği alanında bilgi toplamak istiyordum ve bu form ile karşılaştım. İlettiğiniz deneyimleriniz benim için çok kıymetli. Yorumunuza "Türkiye 20 yıl sonra uzay alanında sahalara atılacak" diye bir şey yazmışsınız, uzay mühendisliği için. Sizce o adım atıldı mı? Uzaya bilgim ve merakım çok, bu bilgi ve merakımı gidermek için bu bölümü şuan seçebilir miyim? Sanırım siz mezun olalı yaklaşık 10 sene oluyor peki mezun olduktan sonra neler yaptınız, iş deneyimleriniz neydi, şuan güncel olarak ne yapıyorsunuz? Bana bunları anlatır mısınız? Umarım bu yorumumu görür ve yanıt verirsiniz. Teşekkürler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.