Şimdi Ara

Varoluş, Ait Olduğumuz Yer...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
114
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnsan varoluşunu hep anlamaya çalıştım. İnsan neye aittir, nereye aittir, özü nedir neyden meydana gelir.. gibi sorularla hep kafa yordum. Benim varoluşum bilişimin yönlendirdiği yere mi ait yoksa özümün bittiği yere mi ait? Eğer ailemin memleketi Çorum ise ben İstanbul'da doğmuşsam ve seyehat amaçlı birkaç kez Paris'e gitmişsem sosyal medya hesabının bio'suna Çorum mu, İstanbul mu yoksa Paris mi yazmalıyım? Bu üçünden birisini yazmak aidiyetlik manasında bir gereklilik sayarsak şayet, hangisi daha "doğru" bir davranış olur? İnsan varoluşu nereye aittir, nereye ait "olmalıdır".

    Evvela insan çevresel şartlar altında büyür, bu şartlar da insanı genetik olarak törpüler yani insan yaşadığı coğrafyadan hem beşeri hem de genetik olarak etkilenir; coğrafya ile bütünleşir. Coğrafya kültürü, kültür de insanı içine hapseder.

    Bu şekildeki şartlar altında insan, özünü kötü çağrışım taşıyor diye reddedip başka coğrafyalarda aramaya kalkarsa varoluşu ne kadar anlam bulabilir? Ben anadolunun bağrından çıkan bir delikanlıysam başka kültürlerle içli dışlı olmamı "fırsat" bilip bu kültürlerden adeta medet umarak kendi varoluşumu değiştirmeye çalışmam, fake atmam, ne kadar doğru olur. Halbuki başka coğrafyalar devamında başka kültürler getirir. Kültür ise insan özünü ifade eden puzzle'ın tamamını simgelerse başka puzzle'ın parçası ile bir diğer puzzle'ı birleştirmeye çalışmak ne kadar anlamlı olabilirse başka kültürlere "yanaşmak" da o kadar anlamlı olabilir.


    https://vasatortadogu.blogspot.com/








  • Selamlar,


    '' İnsan varoluşu nereye aittir, nereye ait "olmalıdır" ? ''


    İlk modern insanın Afrika kıtasından çıkıp dünyaya yayıldığı tezi şu anda yaygın olarak bilim çevreleri tarafından kabul ediliyor. Yani hepimiz ortak bir atadan gelmekteyiz.


    '' sosyal medya hesabının bio'suna Çorum mu, İstanbul mu yoksa Paris mi yazmalıyım? ''


    Lakin aidiyetlik sadece kişiye bağlıysa istediğiniz yazabilir.( neden bir şey yazmak istiyor bu ayrı bir konu)

    Seni toplum nezdinde hangisi avantajlı duruma sokacaksa onu söyleyebilirsin. Tabiki burda toplum da devreye giriyor. Parislilerin de seni aralarına alıp kabul etmesi gerekir.


    Burada esas önemli noktanın DİL olduğunu düşünüyorum. Konuştuğumuz dil evreni anlama biçimimizi oluşturuyor.


    ''İnsan neye aittir, nereye aittir, özü nedir neyden meydana gelir.''


    Kesin olarak diyebileceğim tek şey; insan zamana aittir ve onun esiridir. İnsan doğuma ve ardından ölüme aittir. Kabaca insan toprağa aittir.


    Yani aslında insan hiç bir yere ait değildir bile. Aidiyet duygusu koca bir ilizyondan başka ne olabilir ki ?





  • İnsanın varoluşu, bana göre ait olduklarına ve tercihlerine aittir. Ait oldukları aile, doğduğu yer gibi seçemediği unsurlardır. Tercihleri ise Amsterdam'a ya da Frankfurt'a gitmişse, ve biosuna Frankfurt yazıyorsa kendi isteğiyle, bu bir tercihtir. Ya da Kimya Mühendisliği okumak istiyorsa, Kimya Mühendisliğini kazanamaması ya da kazanması aidiyet, Kimya Mühendisliğini ya da Kimya Müh. istemeyip Fizik tercih etmesi, tercihtir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.