Şimdi Ara

Viewsonic VP191 ve hyundai L90D incelemesi ve kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
0
Favori
10.805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet konuştuğum veya tavsiylerde bulunduğum bazı arkadaşlar biliyorlar uzun süredir lcd incelemeleri okuyup kendime bir tane beğenmeye çalışıorum. Yaklaşık 3 haftadır bütün lcd testlerini lcd ler hakkındaki bütün makaleleri okudum sayılır ve bunlar doğrultusunda kendime bir kaç kıstas belirledim ve bu kıstaslara göre lcd aramaya başladım. Kendime seçtiğim kıstaslar ise şöyleydi

    1-) Düşük tepki süresi(oyun oynadığım için bunun en ön sırada olduğunu düşündüm)
    2-) dvi çıkış(yazıların okunulabirliiğini artırdığını göz önünde bulundurmak bile ne kadar gerekli olduğunu anlatmaya yeterli oluyor hele de benim gibi program yazıp forumlarda takılıor yani yazılarla haşir neşirseniz)
    3-) Güçlü kontast ve parlaklık oranları(film oyun gibi uygulamalarda kalitesiz renklerle karşılaşmamak için gayet gerekli olduğunu düşünüorum)
    4-) Görüş açısı (3-4 arkadaş film izlemeye kalktığımız zaman keyif alabilmek için gerekli birşey bence)


    Bu kıstaslar doğrultusunda yöneldim we piyasada 19" olarak bu kıstaslara uyan 2 ürün bulabildim hyundai l90d+ ve viewsonic vp191b/s. O esnalar bir arkadaşım da lcd istiordu ona hyundai l90d yi tavsiye ettim çünkü o daha çok oyun ağırlıklı istiordu ve l90d nin oyunlar konusunda daha başarılı olduğunu görmüştüm. o arkadaş hyundai l90d aldı fakat kasası olmadığı için bir süre boyunca onun monitörünü ben kullandım böylece hem lcd lerde dvi çıkışın ne kadar gerekli olduğunu gördüm hem de crt ler ile arasındaki farkı anladım. Ayrıca gördüm kü böle bir alet ile uT 2004 gibi hızlı bir oyunda bile ghosting yaşamıorsunuz.

    Fakat hyundai l90d de beni tatmin etmeyen birşey wardı görüş açıları. yatayda çok fazla sorun yaşamazken ne yazık ki dikey açılarda çok büyük kayıplar weriordunuz bu da beni rahatsız etti. we viewsonic vp191b/s e yöneldim. Dün akşam kadıköy yazıcıoğlundaki hızlı sistemden gidip aleti aldım. 545$ + kdv olarak werdim(nakit alım yaptım ve liste fiyatı 625$ dı ürünün)

    Dün akşam ilk gözlemlerimi yazmıştım fakat şimdi tekrardan bir yazı yazmayı uygun gördüm.

    Viewsonic vpv191b incelemem:

    Ergonomi ve osd kolaylığı

    Aletin tasarımı çok sade ve şık bence yüksekliği ayarlanabilir olması ve kolayca döndürülebilen paneli film izlerken veya hemen açıyı değiştirmek istediğiniz zamanlarda gayet kolay oluor. Tuşları kolay basılabilir ve rahatsız edici deil. Fakat osd biraz daha kullanışlı yapılabilirmiş. Ayrıca sürekli çıkan algılayıcı sinir bozucu olabiliyor ne yazık ki(ekran kartından monitöre giden bilgi kesilip geri geldiğinde osd nin algılaması we ekrana digital yazısının çıkması olayı)

    Renkler ve parlaklık

    Renkler ve parlaklık konusunda epey başarılı bir ürün contrast we brigthness değerlerini sona getirdiğinizde ekrana bakamayacağınız kadar parlak oluyor ben şahsen yaklaşık olarak %65 contrast we %40 brightness değerleri ile kullanıorum. Filmlerde weya oyunlardaki en karanlık yerler bile gayet net olarak gözükebilir.

    Oyunlar

    Herhalde birçok insanın en çok korktuğu noktalardan birisidir. Ne de olsa viewsonic vp191b/s mva panel kullanan bir lcd dir. Yani normalde 25ms olan bir panel fakat overdrive(lcd ye overclock yapmaya benzetebileceğimiz bir tekniktir kendileri) teknolojisi ile 8ms grey-to-grey olarak kullanılabiliceğimiz bir panel haline gelmiştir.
    Kendim şahsen counter-strike 1.6, counter-strike:source, Warcraft3:Tft ile denemelerimi yaptım. counter-strike serilerinde en ufak bir ghosting sorunu yaşamadım. Kesinlikle renk parlaklığı we ortamlar çok başırılı idi. Warcraft3 ü ise renk kalitesini görmek için kullandım we gerçekten çok tatmin edici sonuçalar werdiğini söyleyebilirim. Eğitimli olduğunu düşündüğüm gözlerim bile ghosting yakalamadılar.

    --Edit--
    Ve ghosting ile tanıştım ilginçte olsa sadece bazı yerlerde yaşadığım bir ghosting sorunu war artık. Sadece Counter-Strike ta dust1 ve dust2 haritasında tünele girdiğimde bir ghosting yaşadım başka ne bir oyunda ne de bir haritada yaşamadım sanırsam bunun sebebi bu 2 haritadaki bölgenin tonlaması we ışıklandırmasından kaynaklanıor. Ama bence bu aşırı rahatsız edici bir husus deil çünkü sadece tüneldeyken yapıor tünelde çok durmazsanız sorun olmaz


    Filmler

    Ne yazık ki bu testlerde sadece divx xvid ve mpeg ile yapmak zorunda kaldım çünkü elimde hiç dvd yoktu.
    Divx ve xvid filmlerde en ufak bir sorun yaşamadım hatta işi daha da abartıp çok yüksek kaliteli quake3 videolarını denedim(bu videolarda çok fazla parlak ve canlı renkler olduğu için renk derinliğini test edebileceğimi düşündüm) ve kesinlikle fazlasıyla tatmin olduğumu söyleyebilirmi renklerin parlaklığı ve canlılığı şaşırtıcak boyutlarda idi. En ufak bir ghosting veya testlerde söz edilen twinkling ile karşılaşmadım(tabii twinkling sadece dvdlerde oluyor olabilir o yüzden yorum yapamayacağım çok fazla) Ayrıca geniş görüş açıları kesinlikle çokşey katıor izlediğiniz filme özellikle de birkaç kişi yanyana izliorsanız.
    Dvd filmler: Dvd film kalitesinde toms hardware ve diğer bazı sitelerde sözü edilen twinkling efekte ben hiç rastlamadım belki de bunun sebebi onların kullandığı filmlerdeki karanlık sahnelerdir ama hareketli sahnelerde herhangi bir proble yaşamadım en azından. Yarı karanlık sahnelerde ise gene herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Vp191b/s dvd testinden de tam not almayı hak etti kanaatimce.

    --Edit--
    Ve dvd olmasa da bir divxte twinkling denen efekte rastladım. Yaşanan bu twinkling olayını tarif etmek gerekirse birden alakasız bir şekilde erkrandaki bir pixel kümesi flash çakmasına benzer bir şekilde beyaz ışık yayıyorlar fakat bu flash patlamasından bile kısa sürdüğünü söyleyebileceğimiz birşey o yüzden kesinlikle rahatsız edici değil kanaatimce. Bu arada bu olayı sadece Old Boy isimli filmde yaşadım o yüzden sorun büyütülecek birşey deil kesinlikle.


    Ofis ve internet uygulamaları

    Ürün burada dvi çıkışının getirdiği bütün artıları kullanıor diyebiliriz. Dvi çıkış sayesinde daha net we parlak görüntüler. Özellikle yazıların keskinliği arttığı içn daha kolay okunması ise ayrı bir güzellik. pivot özelliğini kullanmadım fakat kesinlikle yazı okurken filan çok faydalı olabiliecek bir özelllik. Geniş görüş açıları aynı anda 1 den fazla kişinin rahatlıkla kullanmasına izin wermesi ise ayrı bir güzellik.

    Gelelim puanlamaya:
    Ergonomi : 4/5
    Oyun: 4.5/5
    Film: 5/5
    Ofis uygulamaları: 5/5
    Genel: 4.6/5
    Fiyat: 868YTL(kdv dahil)
    Fiyat / Performans: 5/5 (ilk başta çok korkuordum bu paranın hakkını weremeyebilir diye ama artık içim rahat çok doğru bir karar wermişim.)

    Evet viewsonic e ait ilk gözlemlerim bunlardır. Birazdan 2 hafta boyunca kullandığım hyundai l90D+ incelemesine geçeceğim.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Hyundai L90D incelemem:

    Evet bu ürünü sadece 2 hafta kullanmak nasip oldu ama sanırsam dolu dolu bir 2 haftaydı we yeterli kanıya sahip olduğumu düşünüorum.

    Ergonomi ve osd kolaylığı

    Ürün tasarım olarak gene viewsonic gibi sade bir tasarıma sahip. Ayakların çıkabilmesi we yükseklik ayarları ince ama güzel detaylar bence. Yalnız kesinlikle ürünün tuşları olabilecek en kullanışsız şekilde tasarlanmışlar. basması zor we tuşlar çok ufak olduğu için yanlış basmanız çok doğal hatta kaçınılmaz diyebilirim. Defalarca kez sesi açmak yerine kapattım weya osd ye girdim. Osd menüsü gayet sade ve kullanışlı ama tuşlardan dolayı osd de gezerken de çok zorlanabiliorsunuz. Alet multimedia hoparlörler ile gelior. Hoparlörlerden çok fazla birşey beklememek gerekior zaten fakat gayet temiz bir ses çıkışı verdiklerini söyleyebilirim. Ancak ilginç bir nokta war ki hyundai monitörün kenarlarını kısa tutmak için hoparlörleri arkaya koymuşlar; fakat ilginçtir ki hoparlörler arkada olduğu için monitörün arkasında bir duvar olmadığı sürece sesi duymaz zor oluor we duvar olduğu zaman da duvardan yansıyan ses echo yapmış ve gerçek halinden uzaklaşmış oluor ama bu ne kadar rahatsız edicidir tartışılabilir.

    Renkler we parlaklık

    700:1 kontrast we 300cd/m2 lik parlaklık oranı ile kesinlikle çok başarılı bir ürün. Masaüstünü görmeniz bile ne demek istediğimi anlamanız için yeterli olacaktır. Fakat ne yazık ki görüş açıları için aynı şeyiğ söyleyemeyeceğim tn panel kullandığı için görüş açıları gayet dar. Yatayda çok rahatsız etmeyebilir gene 2-3 kişi yanyana oturup film izleyebilir ama ne yazık ki dikey için aynısını diyemeyceğim ayakta dururken bile görüntüdeki bozulma rahatsız edici boyutta. Ekranı %50 contrast we %50 brightness ile kullanıordum genelde ama oyunlarda contrast oranını %80 e çıkardığım oluordu çünkü o şekilde daha güzel renkler weriordu fakat bunu desktop ta yaparsam çok gözümü aldığı için daha düşük contrast ile kullanıordum genelde.

    Oyunlar

    Alet kesinlikle ülkemizdeki en hızlı panele sahip. 8ms white-black-white ile rakibi yok diyebilirim. Hyundai L90D yi cs16, cs:source, warcraft3 ve uT2004 te denedim. cs16 we cs:source ta herhangi bir ghosting ile karşılaşmadım. WArcraft3 gene renklerin canlılığı olarak tatmin edici boyutlardaydı. uT2004 souce a göre daha hızlı bir oyun olduğu we daha parlak renkler üzerine kurulduğu için çok ufak ghostingler olmadı deil ama gene de rahatsız edici boyutlarda deildi bence. Hatta oyunun hızında bazen hoş gözüktüğünü bile söyleyebilirim çünkü hafif bir blurluk oyundaki hız duygusunu hatırlatıor.

    --Edit--
    Kesinlikle oyunlar için biçilmiş kaftan çünkü Hyundai L90D Viewsonic Vp191 de yaşadığım ghosting ten eser yok. Sadece oyun amaçlı olarak kullanılacak olursa bu monitör türkiye pazarındaki tartışmasız en iyi monitördür bence. Ayrıca interpolarizasyon konusunda bence viewsonic vp191 den çok daha başarılı bir ürün olduğunu söyleyebilirim.


    Filmler

    Burada Tn panelin zayıflığı hemen gözüme çarptı filmlerin altında kalan hafif siyah olan kısım bu üründe siyahtan çok gripye yakın bir tonda gözüküordu fakat bunun dışında izlediğim filmlerde rahatsız edici birşeyle karşılaşmadım. Çok fazla siyah ton kullanan filmler olmadığı ve sadece divx kalitesinde oldukları için olabilir bu sorun belki ama dediğim gibi. Bütün testlerde sözü geçen siyahlık gerçekten de war bazı insanlar özellikle de film tutkusu olanlar rahatsız oılabilir bundan. Ama renk kalitesi ve canlılık gene çok başarılı tabii ki bunda 700:1 lik contrast ın katkısı çok büyük.

    Ofis uygulamaları ve internet
    Dvi çıkışın şart olduğunu ilk düşündüğüm an herhalde Hyundai L90D yi dsub tan söküp dvi a taktığım andır. Bu üründe kesinlikle dvi ın artılarını gayet başarılı birşekilde kullanmış bir ürün. Pivot modu sayesinde gayet rahat bir şekilde haber weya yazı dosyalarını okuyabiliorsunuz. Ama dikey görüş açısının darlığı yüzünden ayakta dururken yazıları okumakta zorluk çekebilirsiniz bu da sinir bozucu olabilir bazen :(

    Evet
    Puanlamam ise şöyle olacak:
    Ergonomi : 3.5/5
    Oyunlar: 6/5 :)
    Filmler: 4/5
    Ofis uygulamaları: 4.5/5

    Toplam Puan: 4.5/5
    Fiyat: 495$ + kdv(780YTL)
    Fiyat / Performans: 5/5

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Evet şimdilik izlenimlerim böyle. Ama lütfen kimse bunların benim şahsi görüşüm olduğunu insanların gözlerinin hassaslık seviyesinin değişebileceğini unutmasın.


    Eğer lcd ler hakkında aklınıza takılan herhangi bir sorun olursa sormanız yeterli olacaktır elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Bende ilk araştırmaya başladığım zamanlar kaynak ve bilgi bulmakta zorluk çekiordum ondan eğer yardımcı olabileceğim birileri warsa elimden geldiğince yardımcı olurum

    Herkese iyi geceler





    --Edit: Dvd filmleri de test etme imkanı bulduğum için vp191b için değerlendirmeme onu da ekliyorum. (hyundai L90D için dvd testi yakında gelecek inşallah :))



    --Edit--
    Son editlerden sonra eski yazıları silmedim çünkü eski gözlemlediklerimi we zamanla değişen fikrimin gözükmesini istedim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celebdae -- 10 Ağustos 2005, 17:54:55 >







  • Güzel Bi İnceleme Tebrikler.
  • Celebdae güzel inceleme sağol.. Bu arada resimleri varsa bu 2 monitörün yanyana, karşılaştırmak için koyarsan süper olur.

    Bu arada bildiğin 19" 1600x1200 verebilen lcd var mı? Yoksa da daha büyük 20"-24" arası bi monitör tavsiye edersen sevinirim. Tepki süresi çok önemli değil yani 8/16 ms diye bi şartım yok çok fazla olmasın yeter. Önemli olan yüksek çözünürlüğe çıkabilmesi, renk kalitesi bir de fiyatın çok uçuk olmaması. 3D design ve yazılım geliştirme için kullanılacak. Film vs. de izlenmese de olur. Şimdiden teşekkürler...
  • arkadaşım saol ellerine sağlık yazın için birde bu incelemene fotoğraf eklersen tadından yenmez
  • http://www.tomshardware.com.tr/display/20050706/lcd-01.html Bu hyundai l90d'nin resmi.
    http://www.viewsonic.com/products/desktopdisplays/lcddisplays/proseries/vp191b/ Burada da vp191b resimleri var.(Sadece resim koymadım kusura bakmayın uğraşamadım şimdi)




  • eline sağlık çok iyi oldu bu inceleme bende düşünüyorum orta vadede lcd almayı
    karar verebilmek adına okumak iyi oldu
  • gerçekten harika iş çıkarmışsın tebrikler
  • Evet vp191 için dvd kalitesini de test etme imkanı buldum ve yazıyı düzenledim biraz. İnşallah en yakın zamanda hyundai L90D için de bir dvd testi yapıp yazımı updateliyeceğim. Umarım yazdığım yazı hoşunuza gitmiştir we aklında soru kalan insanlara bir miktar yardımcı olmuştur.
    Sadece vp191 ve L90D deil herhangi bir lcd hakkındaki sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
  • Evet Vp191s için çektiğim bir iki resmi de upload edeyim dedim böylece sizinde ufak bir fikriniz olur. Resimleri sx1 ile çektim o yüzden aşırı kaliteli deiller eğer dijital fotoğraf makinası bulabilrsem onunla da çekip eklerim gene buraya.









  • Birkaç resim daha ekledim pivot modu merak edenler için ve menülerini merak edenler için.









  • bende isterem550 dolara nereden almıştın?

    BENQ fp71e+ TESTLERİ
    http://graphics.tomshardware.com/display/20041015/benq-03.html
    http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=1287&cid=5&pg=5
    http://www.behardware.com/articles/524-6/17-inch-lcd-comparison-8-10-12-13-16-ms.html

    VİEWSONİC vp171 TESTLERİ
    http://graphics.tomshardware.com/display/20050720/lcd_review-16.html
    http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=1317&cid=5&pg=6
    http://www.hardware-test.dk/ht/test_show.asp?id=3644

    http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?s=&threadid=17209584

    ölü pixel:http://www.laptopshowcase.co.uk/downloads.php?id=1

    http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx

    TÜRKÇE KAYNAKLAR.
    http://forum.pclabs.gen.tr/index.php?showtopic=45135&st=0
    http://wiki.pclabs.gen.tr/index.php?title=Main_Page
    http://www.asusturk.com/forum/viewtopic.php?t=4413&start=40&sid=2b34f52fc3aa1360b42ef46e69e08d35
    http://www.darkhardware.com/phpbb/viewtopic.php?t=88768&postdays=0&postorder=asc&start=0

    YABANCI KAYNAKLAR.
    http://graphics.tomshardware.com/display/20031105/lcd-07.html
    http://www.behardware.com/articles/524-1/17-inch-lcd-comparison-8-10-12-13-16-ms.html
    http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/lcd-guide.html
    http://www.prad.de/index.html
    http://www.spodesabode.com/content/article/tftroundup/1
    http://www.webactivemagazine.co.uk/products/hardware/bigpic/1161178
    http://www.jathardware.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=29
    http://www.computerbase.de/news/hardware/monitore_displays/2005/maerz/benq_tfts_grau_grau_5_millisekunden/
    http://www.itreviews.co.uk/hardware/h682.htm
    http://www.cifi.com/computing/lcdbuyingguide.html
    http://www.alexander-price.com/computers/tft.htm
    http://www.pcworld.com/reviews/article/1,aid,108510,00.asp
    http://reviews.cnet.com/4502-3174_7-0.html?tag=srch&qt=&orderby=prodName



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mczaga -- 12 Ağustos 2005, 12:26:31 >




  • 545$ a kadıköy yazıcıoğlu 1. kattaki hızlı sistem dükkanından aldım :)
  • @Celebdae

    kardeş seni biraz fazla sıktım ama(p.m lerden )idare et artık biraz....

    bir ara quake yada nfs underground gibi oyunları test etme olanağın varmı???ghosting yapıyormu acaba bu oyunlarda???
  • 12ms lik philips 190v5 gördüm arkadaşta ghosting efekti vardı fps lerde hızlı hareketlerde belli oluyor
  • @Kevin_romeo abi quake şu an kurulu deil sistemde kurunca onu da eklerim ama nfsu2 ve uT2004 te ghosting yaşamadım rahatsız edici herhangi bir sorun yoktu kesinlikle ama uT2004 te (L90D nin de yaptığı) çok hafif bir blurluk wardı ama bu blurluk oyundan mı kaynaklanıor onu bilemiorum hız etkisini wermek için belki olabilir(daha önceki monitörümde bu tarz dertayları pek farkedemezdim renkleri bu kadar canlı olmadığı için). Ama Nfsu2 de herhangi bir ghosting yaşamadım.

    @adamasmaca Zaten piyasada firmaların açıkladığı tepki sürelerine pek güven olmuor sony hs95p modelini 12ms olarak üretior fakat world of warcraft bile oynarken ghosting yaşanıyormuş(oyun kesinlikle epey yavaş bir oyundur) bu yüzden firma açıklamalarına güven olmaz
  • bende antalyada sordum 625 dolar dediler.peşin paraya indirim bile yokmuş.hızlısistemin fiyatları her şehirde aynı olmuyomu..
  • normalde 625$ dı zaten fakat oradaki satış elemanı bir iki telefon görüşmesinden sonra bana 545$ fiyta werdi. Bunun sebebi ise sanırsam karizma bilgisayar (karizma bilgisayar da hızlısistemin bir bayiisi oluyor we onlar 550$ fiyat werdiler.) ile olan ortaklıkları idi. Ama niye sizin orada farklı werdiler de burada bu fiyatı werebildiler emin deilim.




  • kardeş o değil de benim klavye ve mouse ikilisi ile lcd ile sankiş kendi desktopuma bakıyor gibi oldum.Gerçi lcdm ne yazıkki viewsonic kadar iyi değil ama olsun .Razer(magma) ve logitech 1 numara zaten
  • Ehehe razer süper alet yaw zaten. Bende bir de dkt ile Gamecom1 de war ama onlar resimde pek çıkamamış
  • dkt ve gamecom 1 nedir?bir de razer bazen bilgisayar başladığında gücü alamıyor kapalı oluyor restardan sonra düzeliyor acaba bu sende de oluyor mu ?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.