Şimdi Ara

Windows 11 Pro sessizce SSD hızlarını düşürüyor: İşte nedeni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
4
Favori
3.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • 2021 tarihinde Windows 10'un halefi olarak karşımıza çıkan Windows 11, tanıtıldığı günden bu yana çeşitli sorunlar ile gümdeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Tom's Hardware, özellikle Windows 11 Pro kullanıcılarının SSD performasını etkileyen ciddi bir sorun keşfetti. Öyle ki hızınız yarı yarıya düşüyor olabilir.



    Windows 11 Pro sessizce SSD hızlarını düşürüyor



    Bilmeyenler için Windows 11 Pro, verileri korumak ve yalnızca yetkili kişilerin erişebilmesini sağlamak adına BitLocker şifrelemesi sunuyor. Ancak birçok kullanıcı, bu ayarın varsayılan olarak etkin olduğunu bile bilmeyebilir. Üstelik aktif olduğunda ciddi bir performans kaybıyla sonuçlanıyor.



    Ayrıca Bkz.Şimdiye kadarki en önemli Windows 11 güncellemesi çıktı: İşte değişenler



    Hemen aşağıda bulunan PCMark 10 testlerine baktığımızda, yazılım destekli BitLocker yapılandırmasının yüzde 20'lik bir yavaşlamaya yol açtığını görüyoruz. Üstelik bu ayarda şifreleme olmadığını belirtelim. Disbench ve Crystal Disk Mark testlerinde ise bu rakam yüzde 11 ila yüzde 45 seviyelerinde. Ayrıca gecikme sürelerinde de yüzde 25'e artış söz konusu. Bu azımsanmayacak kadar yüksek.




    Ancak İyi haber şu ki, donanım tabanlı kurulum şifreleme (OPAL), şifrelemenin çalışmadığı yapılandırma ile aynı performansı gösteriyor. Eğer şifreleme konusunda ısrarcıysanız, bunu tercih edebilirsiniz. Peki Windows 11 Pro'da bu ayarları nasıl kontrol ederiz?



    Şifreleme ayarları nasıl kontrol edilir?



    Bilgisayarınızda yer alan şifreleme durumunu öğrenmek için CMD üzerinden (yönetici olarak çalıştırın) ''Manage-bde -status'' komutunu girmeniz yeterli. Burada iki alana bakmanız gerekiyor: Conversion Status ve Encryption Method. İlki, size şifrelemenin etkin olup olmadığını gösteriyor. İkincisi ise bunun donanım mı yoksa yazılım şifrelemesi mi olduğunu söylüyor. 



    Dolayısıyla ''Fully Decrypted'' ve "Protection Off" ifadeleri şifrelemenin devre dışı olduğu anlamına geliyor. Açık olduğu takdirde ise ''Used Space Only  Encrypted'' yazısı ile karşılaşıyoruz. Aşağıda yer verilen ''XTS-AES'' yazılımsal, "Hardware Encryption" ise donanımsal korumanın aktif olduğunu bizlere gösteriyor.



    Bu noktada şifrelemeye ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız yapılacak en kolay adım BitLocker'ı kapatmak olacaktır. Bunun için komut istemi (CMD) üzerinden ''Manage-bde -off C:'' (C'yi hedeflenen sürücüye göre değiştirebilirsiniz) komutunu girmeniz yeterli. 



    Ayrıca Bkz.Windows 11’in yüklendiği cihaz sayısı açıklandı: Büyük hüsran!



    Depolama performansına çok fazla önem vermiyorsanız yukarıdakilerin çoğu önemsiz görünebilir. Ancak, birçok Windows 11 Pro kullanıcısının bu ayarlara zorlandığını görüyoruz. Tabii ki bu durum, önceden Windows 11 Pro yüklü gelen dizüstü bilgisayarlar gibi hazır sistemlerde geçerli. Dolayısıyla Windows 11 Home kullanıyorsanız, bu ayarlar varsayılan olarak kapalı olacaktır.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/100569-windows-11-pro-encryption-can-slow-down-ssds.html







  • Hay sizin haberinize de başlığınıza da ya... Sanki gizli kapaklı iş çevirip kullanıcılarının bilgisayarlarını yavaşlatıyor gibi başlık atmışsınız. Clickbait'lerin ucu iyice kaçtı.

    Windows 11 kötülemesi yapan, bunu hata olarak niteleyen arkadaşlar da gidin msdos kullanın öyleyse, 11'den daha hızlı. Böylece Microsoft'un "sessizce" yaptığı sinsi planlarına maruz kalmazsınız.


    Ha unutmadan; kullandığınız yeni nesil tabletler, telefonlar; Apple cihazlar da varsayılan olarak encryption'la geliyor. Teknoloji sığırları güvenlikten bihaber oldukları için bunu da bilmiyorlardır. Bu cihazlarınızda da encryption'ı kapatıp keyfinize bakarsınız. Yarın cihazınız bozulur; bilgisayarcı, telefoncu tüm verilerinizi internette paylaşır biz de like atarız.
  • Hassas veriler bulunan cihazlarda güvenlik çok daha önemli. Fakat yine de sistemin ilk açılışta bunu kullanıcıya sormasında ve donanım tabanlı destek mevcut değilse olası performans düşüşü konusunda bilgilendirme yapmasında fayda var.

  • Bir Windows kılasiği.

  • Bir platform olsun ki kendi sisteminin yavaş çalışması için mücadele vermesin.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • aramaya bit yazınca çıkıyor. kapalıymış zaten.



    Windows 11 Pro sessizce SSD hızlarını düşürüyor: İşte nedeni



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 22 Ekim 2023; 21:2:16 >
  • Son yıllardaki hatalar yüzünden Microsoft’a olan güven çok azaldı. Nasıl bir firma test ekibini lav ederek yazılım çıkartır ki.

    Böyle giderse Microsoft içeriden çökecek :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bitlocker SSD performansını düşürmez, anlık şifreleme ve okuma yapılmaz, etkinleştirildiğinde sadece tamamlanana kadar (disk boyuruna göre 1 saat civarı sürebilir) %5 gibi bir performans farkı olur, tamamlandıktan sonra herhangi ölçülebilir fark olmaz…

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hicks kullanıcısına yanıt
    adamlar bunu test verilerine bakarak tespit etmiş ms stajyerlerine sormamışlar sen nereden uyduruyorsun "Bitlocker SSD performansını düşürmez" masalını?...

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    pro değilse kapalı hatta yok ki...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-62F68CA17 -- 22 Ekim 2023; 18:29:18 >
  • çok seri çalışıyor sanki windows bir de üstüne yavaşlatıyorlar.

  • Sentetik test verileri günlük kullanım için geçerli olmaz, hangi şartlarda test yapıldığı net değil, "Used Space Only" ya da şifreleme devam ederken test yapılmış olabilir, uygun bir vaktinizde okumanız için aşağıya bir kaç link bırakıyorrum:


    https://learn.microsoft.com/en-us/windows/security/operating-system-security/data-protection/bitlocker/faq#is-there-a-noticeable-performance-impact-when-bitlocker-is-enabled-on-a-computer


    Overview of BitLocker Device Encryption in Windows - Windows Security | Microsoft Learn


    Encrypted Hard Drive - Windows Security | Microsoft Learn





  • Maalesef win 11 deneyimi Win10 dan çok kötü, yeni güncellemeler yavaşlatmış gibi 6 ay önce daha iyiydi, ses kartı sorunu hala devam ediyor. Kurarken birton güncelleme yüklüyorsun sonra 1 hafta yeni güncelleme bitmiyor.

  • Kendi sonuçlarım:

    Conversion Status: Used Space Only Encrypted
    Encryption Method: XTS-AES 128

    Şimdi benin diskim yazılım tabanlı mı donanım tabanlı mı şifreleniyor? Yazar arkadaş makalede bunlara da değinseymiş iyi olurmuş.

  • arion kullanıcısına yanıt
    Milyonlarca gönüllü windows insider kullanıcısı var. Hatta dünyanın en büyük test ekibine Microsoft sahip, Örneğin Windows 11 23h2 güncellemesini 26 Eylülden beri windows insiderlar test ediyor, kullanıcılara muhtemelen Kasım veya Aralık gibi gelecek. Ayrica bu haberdeki durumun test ile alakası yok. Tercih meselesi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • CrimsonBlade C kullanıcısına yanıt
    Sadece bu durumla ilgili değil demek istediğim Microsoft 2 yıl kadar önce test ekibini dağıttı ve internal olarak Windows tarafında bir test ekibi yok, insider tarafında test ediliyor olsa da bu kadar büyük bir firmanın daha fazla dikkat etmesi gerekiyor bence. Çok fazla kullanıcısı var ama hataların productionda ortaya çıkması üzücü.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 990 pro kullanıyorum pro sürümdeki sorunlar sonrası Home sürüme geçmiştim sorunun burada çıkacağı hiç aklıma gelmezdi.



    Pro sürüm de hayli gereksiz doğrusu Home en ideal seçim.

  • Hicks kullanıcısına yanıt

    MS masalı... adamların varsayılan ayarları performans düşürüyor niye inkar ediyorsun?...

  • Bu windowsu kötüleyebilecek bir konu değil. Aksine övülebilecek bir şey. Çünkü şifrelenmiş bir disk diğer işletim sistemlerinde yarı yarıya yavaşlar. Yüzde 15-20 çok az bir yavaşlama oranı. Teknik olarak bu şifrelemenin cpu, ram, disk kaynaklarını kullanmadan yapılması mümkün değil.


    İhtiyacınız yoksa Pro versiyon kurmayın. Ya da bir zahmet kapatın. Pro versiyonda açık gelmesi gayet normal bir şey.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi design.code -- 23 Ekim 2023; 0:47:34 >
  • Başından beri bir sağlam olamadı Windows 11.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • w11 iyi brom yaaaa, w10 kötü diyenler bu işlerden anlamıyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.